Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
26.6.2011 21:04 - charles
K tématu pirátství možná stojí za zmínku, že drd2_team připravuje lite verzi DrDII, která by měla jít v pdf verzi na stránky. Nebude to úplně současně s vydáním příručky, to nestíháme, ale záměr je dokončit to co nejdřív, aby potenciální zájemci mněli možnost hru zdarma vyzkoušet. Čili pokud někdo DrDII naskenuje, je to jeho věc, ale pro nás to rozhodně nedělá, děkujeme pěkně. :-)

A právníkovi ve mně to nedá (bez jakéhokoliv mroálního hodnocení, jen pro info): Stažení si nelegální kopie trestné není, ale její nasdílení ano. Že to někdo dělá "pro ostatní a zadarmo" zde nerozhoduje - provádět to za účelem zisku není v tomto případě podmínka trestnosti, ale pouze přitěžující okolnost. Ale to fakt jen pro pořádek, protože kolem práva duševního vlastnictví panuje mnoho mýtů a polopravd.
26.6.2011 21:59 - sirien
Alef0: Ano, OzzKar má bohužel pravdu, spousta lidí se fláká webem a má dojem že má právo hodnotit con an základě toho že byl na třech přednáškách ze třiceti a dvě z toho se mu nelíbily, o zbylých 27 ani neslyšel a ze čtyř dnů co con ceklem má tam byl jeden a půl a většinu z toho strávil venku u piva s šesti známými a kecali úplně o něčem jinym.
Chceš-li vidět živé příklady, klidně Ti pošlu pozvánku na Nyx a dám Ti link na pár diskusí co jsou v tomhle docela vtipný. Na Hoffylandu a Lopuchu se děje pokud vim totéž a co se děje na některých (skupinových) blozích to jsem teprve zíral.

Jinak organizátor samozřejmě MÁ páky a dosah na přednášející a ne úplně málo - pokud to není megaloman jako jistý Vašek, samozřejmě (ten ty páky sice má taky a dokonce snad ještě věští, jenže těch pořadů je tolik že to je od něj už úplně odtržený a jím nekontrolovatelný a on sám na to nikoho nedelegoval - ale to je jiná diskuse)

charles píše:
Že to někdo dělá "pro ostatní a zadarmo" zde nerozhoduje

Pravda. Až na to že důkazní břemeno je na žalobci a když bude člověk jen trošičku chytrej nebo, přesněji, to neudělá jako totální magor, tak VŽIVOTĚ nedokážeš, kdo za tím stojí v první linii. A co se to dostane mezi víc lidí, nedejbože na torrenty, tak to můžeš rovnou zabalit.

(EDIT: nepíšu to sem jako provokaci, ale pro zamyšlení; jsem totiž silný zastánce dvou pravidel:
a) každý zákon musí být vymahatelný, protože nevymahatelný zákon podrývá autoritu celého zákonného systému. Zákon který nemohu vymáhat je lepší zrušit
b) se zákonem, který je prakticky veřejně porušován velkým počtem lidí a zároveň zpochybňovám významnou částí populace a u jehož porušení ještě větší, ne-li většinová, část populace neshledává morální pochybení, je něco zásadně špatně a mělo by se začít hodně diskutovat o tom, jestli je vůbec oprávněný - protože, jak mi nedávno Alnag připomínal v soukromé diskusi, právo a moc vychází z lidu, staví-li se valná část lidu dlouhodobě a bez nějakého výrazného poškození někoho proti nějakému zákonu, pak zákon sám postrádá morální oporu ke své existenci
26.6.2011 23:08 - Colombo
Píše:
právo a moc vychází z lidu

Odkdy je Sirien idealista?
27.6.2011 00:05 - Sparkle
charles píše:
K tématu pirátství možná stojí za zmínku, že drd2_team připravuje lite verzi DrDII, která by měla jít v pdf verzi na stránky.


Bude tato lite verze Kindle-friendly?
27.6.2011 00:37 - alef0
Sirien píše:
Jinak organizátor samozřejmě MÁ páky a dosah na přednášející a ne úplně málo

Aké?

(Diskusie po conoch si viem živo predstaviť, nepochybne sú plamennejšie než táto spred nejakej doby.)
27.6.2011 00:52 - sirien
Colombo píše:
Odkdy je Sirien idealista?

Od vždycky. Jeho ideály ale nejsou zrovna typický balíček vytažený z nějaké mainstreamové škatulky, takže mají mnozí problém je rozeznat. Zároveň je také pragmatik a uvědomuje si, že ideály lze sledovat, nikoliv 100% plnit a že snaha o 100% plnění je často velmi ošidná a zrádná. (zrovna to že moc pochází z lidu nicméně není ideál, ale fakt, i když se Sirienovi vzhledem k jeho názorům na "lid" nijak zvlášť nelíbí, a ty připomínky co jsem tam psal nejsou ideály, ale implikace - stav zákony tak, aby s nimi lid nesouhlasil, a pak se podíváme, co Ti vznikne)

alef0 píše:
Aké?

a) lidé co přednáší na conech na tom mají často svůj zájem, varování že by třeba nemuseli být (příště) zařazeni, případně náznak něčeho podobného, je obvykle docela motivující (jen se s tím musí zacházet jemně, abys dotyčné spíš nenasral) Tohle je nicméně taková poslední instance věci, obvykle k ní není potřeba dojít (i když někteří které znám ji používají raději než já, podle mě možná až nadužívají)
b) organizuješ-li profi con (i když se z marketingových důvodů, viz naše PM, snažíš tvářit jako amatér - např. Vašek Pravda) tak máš páku ve finančním ohodnocení těch lidí
c) organizuješ-li amatérský con, pak máš na ty lidi páku čistě "společenskou" - apelovat na ně s tím že něčemu nepomáhají nebo že naopak je od nich něco velmi potřeba docela pomáhá, když to umíš aspoň trochu podat
d) určitá část přednášejících, poslední dobou poměrně významná, spadá pod různé organizace (fanovské atp.), které jsou někým vedené - rozklíčuj jejich strukturu (což není vždy snadné, musíš zjistit kdo tam skutečně rozhoduje, ne jen papírově, může to být třeba jen někdo kdo ani nerozhoduje, ale ostatní motivuje apod.) Tihle lidé obvykle mají své páky na tyto své lidi, takže když se s nimi umíš dohodnout, tak to pak věšinou běží totálně vpohodě (z mojí zkušenosti např. (ale nejen) lidé kolem Fan Projectu - dohodni se s Tillionem a prakticky jakoby bylo zařízeno, Tillion je příklad docela spolehlivého a efektivního šéfa spolku)
e) část věcí lze poměrně efektivně řešit tím, že se třeba veřejně distancuješ a deklaruješ jasnou čáru mezi oficiálními názory pořadatelů a neoficiálními vyjádřeními fanů akce - k tomuhle jsme třeba přistoupili při organizaci prvního Conventiconu když se částí internetu rozjel naprosto stupidní flame o prostorách

našly by se i další. Ono mezilidská komunikace není tak useless, jak se občas tvrdí a dá se toho s ní dosáhnout poměrně dost.

alef0 píše:
Diskusie po conoch si viem živo predstaviť, nepochybne sú plamennejšie než táto spred nejakej doby

Někdy to jsou fakt hezké flamy. Nicméně vzásadě to bývá relativně v pohodě, i když to je ostřejší, průser nastane když se mezi sebou v diskusi střetne tábor dinosaurů navázaných přímo, nepřímo či jen ideově na Československý Fandom* a tábor... těžko říct, pokrokovějších fanů? ČSF jim nadává do Pravdovců, ale ve skutečnosti toho s Vaškem Pravdou tihle lidé mívají společného mnohem míň než se kdekdo tváří, mnohdy dokonce vůbec nic. To pak jsou flamewary takřka hodné pozdně vrcholné Markusovy éry na RPG F.
10.7.2011 17:15 - Radek K.
Bouchi píše:

No, brano z hlediska aktualne platnych zakonu to pravo nemas, takze minimalne z tohoto hlediska ho zpochybnovat muzu.



sirien píše:
Z hlediska aktuálně platných zákonů mám právo stáhnout cokoliv, hudbu, seriály, filmy, PDFka, e-booky... jak se mi zlíbí. V ČR neexistuje zákon který by to postihoval nebo jen zakazoval.


Nedávno jsem ten zákon pročítával a byly tam audiovizuální díla. Nikoli text - a to včetně programů (které se berou jako text kvůli kódu). Takže to nelegální je. Tak jsem to četl, tak nás to učili. Kdoví, třeba už to zase změnili...

R.K.
10.7.2011 20:42 - Colombo
Chtělo by to přibalit prdící balónek, pak by to audiovizuální dílo bylo.
10.7.2011 20:51 - Bouchi
Radek K. píše:
Nedávno jsem ten zákon pročítával a byly tam audiovizuální díla. Nikoli text - a to včetně programů (které se berou jako text kvůli kódu). Takže to nelegální je.
No to jsi asi fakt cetl spatne, protoze nas autorsky zakon pravi:
---
§ 30 Volná užití
(1) Za užití díla podle tohoto zákona se nepovažuje užití pro osobní potřebu fyzické osoby, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, nestanoví-li tento zákon jinak.
(2) Do práva autorského tak nezasahuje ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla.
---
V tom, ze stahovani je legalni (pokud nejde o SW) ma Sirien pravdu. Ze paralelne psal i o sireni (ktere legalni neni), je zas jina vec. A ze pri nekterych zpusobek stahovani clovek zaroven to dilo siri, je zase jina vec.

Ale tahle problematika uz byla z nejruznejsich uhlu rozebrana ve spouste diskusi, nema smysl se do toho poustet znovu.

Co se papirovych RPG tyce, zastavil bych se jen u hlediska dopadu na prodejnost.
V podstate jsou tri druhy lidi, kteri si stahnou RPG z nelegalniho zdroje:
1) Precte a odlozi. Dopad mizivy, protoze papirovou knizku by si stejne nekoupil, i kdyby moznost stazeni nebyla (pujcil by si od kamarada a precetl).
2) Precte, libi se mu, koupi si knizku. Dopad jednoznacne kladny, pricemz nekteri lide z teto skupiny by si to jinak nekoupili nemajice moznost knizku prolistovat v knihkupectvi (nemaji v dosahu zadne, ktere by tu hru melo na sklade).
3) Precte a pro hrani si vytiskne/necha vytisknout napr. u nekoho v praci (kdyby si ten tisk musel platit sam, vyslo by ho to draz nez koupena knizka). Cast techto lidi by si bez teto moznosti knizku koupila.

Otazka tedy zni, zda je prirustek kupujicich diky bodu 2 vetsi nez ubytek kvuli bodu 3. Nicmene na odpovedi zas tolik nezalezi, protoze nelegalnimu sireni se zabranit neda (leda za cenu totalni kontroly a brutalni cenzury internetu, coz je pro kazdeho soudneho cloveka samozrejme neprijatelne).
10.7.2011 21:02 - Alnag
Bouchi: Přičemž bodu (3) se dnes vydavatelé RPG brání např. tím, že přidávají věci, které se na běžné tisknou dost špatně. Kartičky, figurky, mapičky apod. (A nebo prostě kvalitní papír, kvalitní celostránkové barevné ilustrace apod. taky dokážou divy.)
11.7.2011 16:40 - sirien
Alnag píše:
A nebo prostě kvalitní papír, kvalitní celostránkové barevné ilustrace apod. taky dokážou divy.

no, rozhodně neomezej tisknutí, ale velmi zvýší chuť koupit si originál...
11.7.2011 21:26 - Vojtěch
Mno, knihy se zkrátka přesouvají zpět do své historické pozice luxusního zboží :)
21.7.2011 17:59 -
http://drd2.altar.cz/novinky/v_tisku

nas tranke drd2 su zverejnene pdf ukazdy z hotovych pravidiel
25.7.2011 11:14 - Peekay
Hlasim, ze knizka je uspesne pokrstena (krstnym otcom boli samotne legendy Martin Klima a Vilma Kadleckova-Klimova), ohlasy na predvadzacie hry boli pozitivne, autogramy porozdavane, predobjednane kusy sa odosielaju, recenzentske vytlacky boli rozdane (jeden dostal aj Sirien!)

Teraz s napatim cakame na ohlasy a tesime sa, az si precitame recenzie :)
25.7.2011 13:32 - Ebon Hand
Gratuluji k dotažení projektu, kvalitu vašeho výtvoru si nedovolím posuzovat. To ukáže čas a délka zástupu příznivců.
25.7.2011 15:34 - Gurney
Mé dojmy potom, co jsem to měl možnost prolistovat na GC:

- formátem je to o něco větší A5, což je sice fajn na přepravu, nicméně osobně preferuju větší pravidla, kterými není nutné tak moc listovat
- obálka vypadá fakt dost hustě
- překvapilo mě několik fakt pěkných ilustrací uvnitř, rozhodně lepších než ty z ukázek (ty jsou tam ovšem taky)
- moc mi nesedí malé hnědé písmo s nepříliš výraznými nadpisy a podnadpisy, přehlednost moc nevylepšují ani názvy kapitol na každé stránce nahoře
- být mi 12 nebo v kolika jsme to četl DrD, asi by mě to zrovna moc "neudeřilo"

Celkově je celá ta příručka určitě velmi pozitovní počin a myslím, že jsi najde své hráče, na druhou stranu hráčům typu "power-gamer" (typologické zařazení, nebrat negativně) dle mého nemá moc co nabídnout. Výkřiky o nové éře a nahrazení DrD 1.6 mi přijdou trošku mimo mísu (nicméně myšlenky z DrD2 by mohly mít pozitivní efekt i na hraní starého DrD).
25.7.2011 16:37 - Bouchi
Gurney píše:
Výkřiky o nové éře a nahrazení DrD 1.6 mi přijdou trošku mimo mísu
Vzhledem k tomu, ze DrD 1.6 se uz nedodava do obchodu, tak minimalne na pultech o nahrazeni skutecne pujde.
25.7.2011 17:11 - Peekay
Gurney píše:
hráčům typu "power-gamer" (typologické zařazení, nebrat negativně) dle mého nemá moc co nabídnout.


Pre tych su predsa standardne za najvhodnejsie povazovane viac crunchy, system-heavy hry. DrD II nemalo nikdy ambiciu byt crunchy (to sa bije s pristupnostou novym hracom), takze toto zistenie nie je snad az take prekvapive, ci?

(aj ked sa teda citim povinny podotknut, ze kombit sa da - precitaj, zahraj, pobavime sa)
25.7.2011 18:45 - Colombo
á, někdo si stěžuje, že je to málo jako DnD?
26.7.2011 11:39 - skew
Pravda je, že s těmi power-gamery* to nebylo žhavé ani v DrD1, takže v tomhle bych ani neviděl moc velkej odklon od originálu.

*disclaimer: -jsem línej ověřovt si že ten pojem chápu správně-

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099575042724609 secREMOTE_IP: 18.221.98.71