Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
24.6.2011 19:48 - alef0
Píše:
Například u hudebníků si koupim CD a oni nedostanou skoro nic. Nebo si zpirátim CD a za ušetřené peníze pak jdu na jejich koncert a oni z toho dostanou docela velkou část.

Hudobník dostane peniaze za koncert, to je štandardný model.

Čo v prípade Altaru?

Platené hrania?

Či kúpa príručky je analógia návštevy koncertu?

Alebo sa na nás rúti indie model predaja?
24.6.2011 19:56 - Alnag
alef0 píše:
Čo v prípade Altaru?


Podívám-li se, jak to funguje u jiných RPG (těch úspěšných, které jsou pirátěné), tak prostě to, že na křídě v pevné vazbě atd. si tu příručku prostě nevytiskneš resp. se ti to nevyplatí (DnD PHB stojí 400 Kč, tisk v takové kvalitě by mne stál mnohem víc), tak si to stejně radši koupíš. A zároveň ti už prodají i doplňky, character builder atd. Závisí to hodně na produkčních kvalitách. Pokud je výsledek upachtěné černobílé cosi a navíc nekvalitní, tak ano... pak je důvod se upirátnění obávat. Lidé zjistí, že není oč stát dřív, než jsi je de facto podvedl.
24.6.2011 19:57 - Merlkir
Alnag píše:
A mně zase štvou ubožáci, kteří papouškují poučky OSA o tom, že stahování je krádež. Ve skutečnosti to v ČR není ani trestný čin. Takže bych řekl, že jsme si kvit.


;) hlavně nenazývat věci pravými jmény. A jasně, OSA je moje církev! HAIL OSA!

Alnag píše:
Mám nápad. Co kdybychom to tu zamkli nebo rovnou smazali. A všechny další diskuze o DrD 2 úplně zrušili. Když k marketingu používáš internet a internetové komunity, měl bys brát pozitiva i negativa a ne z toho dělat takové drama a ohánět se silnými slovy. Já chápu, že chcete slyšet jen chválu a pak nejlíp, když se všichni postavíme do řady a jako zombie si toho zajíce v pytli koupíme. Ale takhle to nefunguje. A nebude fungovat...


Takže...pirátění pdfek je vlastně naprosto normální a vhodná součást odezvy internetové komunity a nám se to musí líbit, protože jinak si nezasloužíme pochvalu?

Českou Pirátskou stranu sleduju na Facebooku, s piráty sympatizuju a většinou jsem v téhle debatě na opačné straně než dnes.
Ale musím říct, že těchhle posledních pár argumentů jsem fakt ještě neslyšel. Přijdou mi krapet bláznivé, ale co já vím? Mě platí OSA.
24.6.2011 20:10 - Alnag
Merlkir píše:
hlavně nenazývat věci pravými jmény


To říká ten pravý.
24.6.2011 20:17 - Bouchi
Jen takova poznamka k tomu skenovani a vyrabeni PDFek - napriklad komunita kolem ebookfora, pokud vim, dobrovolne dodrzuje pulrocni "dobu hajeni", tj. pusti ebook ven az pul roku po vydani knizky, i kdyby byl uz nekolik mesicu hotovy. Protoze jim to neublizi a autorovi+nakladateli to v tom prvnim pulroce pomuze vic nez potencialni reklama plynouci z dostupnosti ebooku hned po vydani.
24.6.2011 20:31 - Hawkeye
Tak si čtu tuhle diskusi abych se dozvěděl neco nového o DrD 2... Původně sem nechtěl přispívat a bral sem ji čistě jako informační zdroj, ale teďka prostě přispět musím. Merlkir si mně získal hodně hezkými ilustracemi (doufám že dostane v příručkách víc prostoru než Etchelioni, jeho obrázky se mi líbí o hodně víc) ale teďka nechápu o co mu jde... Myslím že podle vyhlášení tvůrců sem příklad zákazníka na kterého cílí. Nemám moc skušeností s pen and paper rpg, komunitu kolem sebe sem o tom že něco podobného existuje sem obeznámil až já (a poprvé se na mně u piva dívali jak na idiota:) a chtěl bych s rpg začít. Knížka není hudba, co si napáliš na cd a máš to samí jako z obchodu jen z méně barevným obalem. Sám pirátím filmy, seriáli a taky knížky... Když se mi nelíbí, nekoupím ji, když jo, koupím protože pdf není papírová knížka a nedá se číst tak pohodlně, nebo třeba na chatě bez elektřiny. Ještě víc to platí u ´návodových knížek´ k kterým kniha o rpg určitě patří. Ne každý si na hraní nosí notebook (a dost to ruší atmosféru). Jestli je drd 2 dobré rpg, víc než 70 procent s těch co si ho sosnou a budou ho chtít hrát víc než jednu sesion si ho koupí. A zbilích 30 by si ho stejně nekoupilo, ale aspoň ho budou mít a šířít reklamu dál. Dobrý příklad je DND 4e, kterému taky upirátěné pdf neublížili, spíš naopak. Jediný důvod proč by se mněli tvůrci ohrazovat proti takovéhle reklamě, je že si nejsou svím produktem jistí... Ale pak s nim nehoďte na trh. A Merlkiluv názor ´já sem pro pírátění, ale jiným než Altaru je podle mně pěkně pokryteckej... Srry za wall of text, ale musel sem.
24.6.2011 20:47 - skew
24.6.2011 20:47 - Sosáček
Hlavne nevim, drd2 je levny. ctyri kila necha clovek v hospode za veceri a par piv. Piratit dnd4 kde clovek chce aspon tri knizky ktery stoji v souctu vic jak dvanact stovek (aktualni cena z cernyho rytire) je neco malicko jinyho, z hlediska cost/benefit analyzy, i kdyz je to legalne to same, a eticnost je individualni.
24.6.2011 21:05 - Merlkir
Hawkeye píše:
A Merlkiluv názor ´já sem pro pírátění, ale jiným než Altaru je podle mně pěkně pokryteckej.


Ale to já netvrdím. ;)

Fascinuje mě člověk, který na veřejném fóru prohlašuje, že pravděpodobně upirátí konkrétní produkt a tímto zachraňuje svobodu slova a internet.

's all.

</troll>
24.6.2011 21:09 - Alnag
CuML: Ani DnD 4e se nevyplatí pirátit... pokud jej tedy hraješ.
24.6.2011 21:16 - sirien
Merlkir píše:
Takže...pirátění pdfek je vlastně naprosto normální a vhodná součást odezvy internetové komunity a nám se to musí líbit, protože jinak si nezasloužíme pochvalu?

Pirátění PDFek je naprosto normální odezva internetové komunity

Zda je vhodná... pro komunitu zcela jistě, autoři se v tomto rozcházejí, někteří jsou proti, jiní jsou naopak pro, takže v zásadě lze říct že ano, pro většinu lidí je i vhodná

Říkat si můžeš co chceš, ale internetová komunita tvoří značnou část vašich zákazníků, takže bych byl na Tvém místě možná dost opatrný, já osobně si totiž dost přestávám být jistý, jestli si přeju kupovat něco od lidí, kteří se otevřeně hlásí k tomu, že si nepřejí abych měl svobodný internet a navíc od lidí, kteří se očividně bojí, že bych si mohl produkt přečíst ještě před koupením... že by nestál za to?
Začínám mít větší a větší chuť si to půjčit od někoho kdo si to koupí třeba ze sběratelských důvodů a doma si to seskenovat při sledování Samuraie Champloo... když sleduju Tvoje a Alef0ovo vyjadřování tak mi to skutečně začíná připadat jako velmi lákavá myšlenka.
24.6.2011 21:21 - Merlkir


Kruci, já už to chtěl nechat být. Ale ty reakce jsou k nezaplacení.

Ty bys vlastně nepirátil, ty bys nám dal šanci. Ale protože jsem tě pohoršil trapnou protipirátskou a tím pádem anti-svobodní agitací, nemáš na výběr. Dojde na Samurai Champloo a skener.

Inu, užij si to. Samurai Champloo je fajn. ;)
24.6.2011 21:24 - Bouchi
sirien píše:
Pirátění PDFek je naprosto normální odezva internetové komunity

S tim souhlasim.
Stejne tak souhlasim s tim, ze pokud si knizku nekdo koupit nechce, tak si ji nekoupi bez ohledu na to, jestli ma moznost si nejak sehnat PDFko nebo ne.
Presto pokud nekdo prohlasuje (a jsou i taci), ze sirenim neoficialniho PDFka kona dobro, dela knizce neplacenou reklamu a autor/nakladatel by mu vlastne mel byt vdecny, prijde mi to jako ponekud lacina vymluva.
24.6.2011 21:33 - Sosáček
Alnag píše:
CuML: Ani DnD 4e se nevyplatí pirátit... pokud jej tedy hraješ.

No, rekneme ze musis do te analyzy vyhod a nevyhod ruznych pristupu (vsechny knizky, hlavni knizky a zbytek v pdf, vsechno v pdf, ...) zapocitat prakticnost.

Ve skupine ktere jsem s eucastnil to s rulebookama nebylo tak zhavy, pac postavy si vsichni (mno, aspon ja) delali podle "optimization forum" na nejakym webu, a encountery bral DM z nejakyho programu v pocitaci nebo co. Osobne bych rekl, ze pdfka jsou sice nepraktictejsi na cteni, ale zas, pokud se pri hrani dostanes do situace kdy musis listovat knihou (z jineho duvodu nez dat hraci obrazek na inspiraci) tak uz jsi stejne prohral.
24.6.2011 21:57 - sirien
Merlkir: I kdyby jsem napsal a myslel to co se snažíš podsunout (jako že spíš ne), pak bys měl spíš mlčet, stáhnout se, možná se radši i omluvit... - protože jakkoliv iracionální může vzorec chování být, stále to je vzorec chování.
Pokud nechceš, aby se DrDII dostalo hned po vydání na všechny "sharey", pak je velice nerozumné provokativně šťourat do někoho, kdo má prostředky a teoreticky projevil i vůli postarat se, aby do okamžiku kdy se ta PDF rozletí sítí nestihnul od vydání uplynout ani týden... zejména když to je někdo o kom se obecně poměrně ví, že pro škodolibost občas nejde moc daleko.
24.6.2011 22:00 - sirien
Bouchi píše:
pokud nekdo prohlasuje (a jsou i taci), ze sirenim neoficialniho PDFka kona dobro, dela knizce neplacenou reklamu a autor/nakladatel by mu vlastne mel byt vdecny, prijde mi to jako ponekud lacina vymluva.

Věř tomu nebo ne, Bouchi, ale to co Ty považuješ za lacinou výmluvu jiní považují za skutečnou realitu. Nečetl jsem, ale viděl jsem (a viděl jsem několikrát i odkázané) různé marketingové studie které to rozebíraly, takže (bez ohledu na to co ty studie tvrdí) to asi nebude jen tak něčí výkřik ze tmy, protože tím by se asi tolik lidí tak intenzivně nezaobíralo
24.6.2011 22:10 - Gurney
Merlkir píše:
Kruci, já už to chtěl nechat být. Ale ty reakce jsou k nezaplacení.

To je fakt, ten tvůj konzervatismus je fakt zábavnej. Mimo jiné když tvrdíš že s piráty sympatizuješ, ale ne když se to týká něčeho, za co máš zaplaceno.

Sám bych si nekoupil polovinu rpgček co mám doma kdyby se mi (často zcela spontáně) nezalíbila po prohlédnutí upirátěného pdf.
24.6.2011 22:24 - Bouchi
sirien: Pozor, ja netvrdim ze to sireni "piratskeho" PDFka nefunguje (ci dokonce nemuze fungovat) jako reklama. Jde mi o neco jineho:
Autora/nakladatele dejme tomu nezajima, ze to muze takhle fungovat, a proste si elektronicke sireni nepreje (nebo aspon ne hned po vydani). Na tohle prani se sice muze kazdy vykaslat, protoze je tak nejak nevymahatelne (a rozhodne si nemyslim, ze zkouset to s trestnimi oznamenimi jak to dela Michal Bronec je dobra cesta), nicmene pokud nekdo primo verejne vyhlasuje, ze nema ani tolik slusnosti, aby to prani autora/nakladatele respektoval (at uz si o konkretnim titulu mysli cokoli), prijde mi to prece jen ponekud trapne az pozerske.
24.6.2011 22:30 - Merlkir
sirien píše:
I kdyby jsem napsal a myslel to co se snažíš podsunout (jako že spíš ne), pak bys měl spíš mlčet, stáhnout se, možná se radši i omluvit... - protože jakkoliv iracionální může vzorec chování být, stále to je vzorec chování.
Pokud nechceš, aby se DrDII dostalo hned po vydání na všechny "sharey", pak je velice nerozumné provokativně šťourat do někoho, kdo má prostředky a teoreticky projevil i vůli postarat se, aby do okamžiku kdy se ta PDF rozletí sítí nestihnul od vydání uplynout ani týden... zejména když to je někdo o kom se obecně poměrně ví, že pro škodolibost občas nejde moc daleko.


Tohle už opravdu není vtipné. Ty po mě chceš, abych se ti omluvil. Protože jsem si dovolil být pobaven tvými výhružkami, že v rámci operace Svoboda Internetu zpirátíš DrD. Teď už vyhrožuješ přímo mně - pokud se neomluvím, je to jasné. DrD se rozletí po vlnách svobodného internetu a bude to jen a jen moje vina.

A v hlavě jinak dobrý? Tohle fakt není sranda.
24.6.2011 22:44 - Merlkir
Trochu mi to připomíná hackery co nedávno kontaktovali Bethesdu - tancuj tancuj, Bethesdo, dělej co ti poručíme, jinak zveřejníme data z účtů, které jsme vám prolomili.

Promiň, ale tohle je neřádstvo nejhrubšího kalibru.
Piráťte si pro osobní potřebu na vyzkoušení, whatever. Ale pirátit kvůli nějaké mstě, s cílem jen poškodit? Eh.

Já fakt nevím, jsem tu fakt jediný hlupec konzervativní, rýpavec trapný, kterému to přijde jako nesprávnost?
Možná jak je mi blbě z antibiotik, tak mi to přijde otravnější a horší.

Jsem zas porušil zlaté pravidlo, nepřispívat na d20.

Brou noc.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10076308250427 secREMOTE_IP: 3.145.119.199