Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
11.1.2011 21:24 - ShadoWWW
Colombo: Ano.
Sirien: Měls to poslat do Dechu draka. :-) Vážně, dost autorů DnD začínalo jako teenageři s články pro Dragon nebo Dungeon.
11.1.2011 21:30 - Bouchi
sirien píše:
zaškrtávátko "Zasílat zprávu při přijetí PM?" hned pod oknem pro zadání kontaktního e-mailu
Dokonce je zaskrtle (ze by defaultne?), akorat ze nemam vyplneny kontaktni e-mail. ;-)
(Posila to jen upozorneni nebo i vlastni text PM? Docela bych uvital druhou variantu.)

Colombo píše:
Altar je teď v Ostravě?
Uz skoro tri roky, od zruseni prazske pobocky. (Tedy, oficialni sidlo Altaru coby firmy - a moje pracoviste - je tam uz pres 10 let, ale od unora 2008 funguje Altar z Ostravy kompletne.)
11.1.2011 21:30 - pipux
Bouchi píše:
Myslis PM tady pred vic nez rokem? Za neodpoved se omlouvam, Kostku ctu nejmin v 90 % casu nenalogovany (a stridave z nekolika compu), tudiz pokud na PM neodpovim hned, sejde z oci a z mysli

V pořádku, i Milan Knížák se někdy utne ...

Jinak k té komunikaci - polož si otázku, kdo přesně jsi. Nejspíš duchovní otec Altaru, že?
Web je (cca posledních 5-10 let) interaktivním médiem, proto reprezentovat, reprezentovat, reprezentovat ... (dostaneš plošnou kritiku).

Ty si můžeš do profilu tady na d20 dát kontakt na svoji adresu, do podpisu na RPGforu to samé (a podobně i na příp. jiných stránkách, kde se objevuješ), aby bylo jasné, kde tě zastihnout.

Dále, web altaru. Zadám www.altar.cz, a vyskočí na mě 12 voleb. Uživatele to zmate; jestliže se uživatel dostane na podstránku vašeho nakladatelství (které designově ustrnulo někde v roce 1998), posetého všemi těmi drobnými písmenky a odkazy, bude tápat. Samotný složitý kontaktní formulář (http://www.altar.cz/kontakt/send.html) pak uživatele dorazí svojí komplexností. Přehodnotil bych layout celých stránek, opravdu.

Web je dnes sociálním médiem a určitě se dá udělat více přátelský. Říkám to proto, že i přes interaktivní a estetický web lze podporovat současné hráče a přílákat nové (zvláště teď, pro podporu DrDII do budoucnosti), vypadat profesionálně a oslovit potenciální spolupráci.

(samozřejmě lze založit facebookovou skupinu, ale kdo toto dnes nemá?)
11.1.2011 21:53 - Colombo
tak to bych te Bouchi mohl nekdy zajit navstivit:D kde presne bydlis?:D
11.1.2011 22:12 - Argonantus
kde přesně bydlíš se neříká na netu, maximálně v PM.
Dávat adresu na net je nerozum. Věřte mi.
11.1.2011 22:17 - alef0
ShadoWWW píše:
Vážně, dost autorů DnD začínalo jako teenageři s články pro Dragon nebo Dungeon.

Už som niekde písal, že Ed Greenwood najprv písal list do Dungeonu, potom bol občasný prispievateľ, potom stály... a keď TSR potrebovalo nový setting, tak prišli za ním a spýtali sa, koľko času potrebuje na to, aby svoje poznámky uhladil do fungujúceho sveta. Toľko k Forgotten Realmsom.

--------------

Aha, to potom znamená, že Sirienova traumatická skúsenosť (fakt super historka!) zrejme súvisí s tým, že u nás je prakticky jediné vydavateľstvo (to na ,,A"), ktoré je rado, že funguje a nie je v jeho silách ešte sa venovať talentom. Hej, je pravda, že kým bežný autor môže obehať veľa nakladateľstiev, u nás prakticky možnosť nie je. (Tuším je legendárne, že každý hrdý mladý autor nezabudne povedať, koľko vydavateľstiev zamietlo jeho dielo.)

A ako bonus, nejeden mladý autor navštevuje minimálne kadejaké workshopy, pchá sa do poviedkových súťaží, až dokonca recenzenti bedákajú, že majú extrémny počet vecí, ale pomer použiteľných a odpadu je strašný.
11.1.2011 22:40 - sirien
Centrální Mozek Loďstva píše:
Jenom kdyz je to alchymista.

Vidíš, tahle odpověď tam myslim nebyla. Ta moje oblíbená to rozebírala po částech:
Může kroll. Může kroll? No proč by nemohl...
Kroll jed. Kroll jed? Tak když mu chutná...
Jed na. Jedna? No tak klidně i jedna, když ne dvě, že jo...
Na koni? Tak určitě spíš na koni než pod koněm...
Protože lze na všechny části odpovědět ano, pak lze ano odpovědět i na samotnou otázku, tedy kroll skutečně může jed na koni.
(teď si nejsem jistej, jestli v otázce bylo "jed na" nebo "jedna", ale myslim že to bylo odděleně)

ShadoWWW píše:
Sirien: Měls to poslat do Dechu draka.

AFAIK dtto, titíž lidé (možná se teď vzhledem ke zpětné dataci problému pletu, i když pravda je že tehdy jsem tohle asi nevěděl, nicméně Dech draka pro mě byl prostě nějakej časopis, Altar byli ty hustý týpci co dělaj DrD a Almir a Danghanskou kletbu a Karak a další)

Bouchi píše:
Dokonce je zaskrtle (ze by defaultne?), akorat ze nemam vyplneny kontaktni e-mail. ;-)
(Posila to jen upozorneni nebo i vlastni text PM? Docela bych uvital druhou variantu.)

Ano, základní nastavení je, že to je zaškrtlé (vycházeli jsme z logiky toho že nový uživatel asi nebude dostávat moc PM, ale také že nebude na Kostku chodit tak často a když už tu bude víc a bude mít víc PM tak už bude vědět jak si to odzaškrtnout, zatímco kdyby to defaultně bylo nezaškrtlý tak to bude novým uživatelům spíš nanic)
Přeposílá to celé znění PM, ale odpovídat lze pouze přes rozhraní Kostky, protože Ti to samozřejmě neposkytne odesilatelův e-mail, který je interní informací pouze pro systémové potřeby a Kostka skutečně neumí převádět e-maily do PMek.

pipux píše:
V pořádku, i Milan Knížák se někdy utne

Milan Knížák, Petr Hájek, (dvacet titulů a pět zvláštních ocenění nebo kolik jsme mu to nedávno napočítali) Václav Klaus a Chuck Norris nikdy, heretiku.

pipux píše:
Jinak k té komunikaci - polož si otázku, kdo přesně jsi. Nejspíš duchovní otec Altaru, že?

Nope, duchovními rodiči Altaru jsou tvůrci DrD bez čísla, pokud si pamatuji tak za vznikem Altaru snad stojí Martin Klíma osobně. Bouchi se přidal až v procesu a AFAIK i relativně (!) pozdě, rozhodně později než např. Aquila.
(teda, fakticky. Jak to je oficiálně se všema těma krachama a přepisama a dalšíma teď fakt nevim, jednu dobu tam mělo vkladovej podíl asi šest lidí, pak se to snad redukovalo jen na Bouchiho atd., musel bych to znovu dohledávat v obchodnim rejstříku)

alef0 píše:
prakticky jediné vydavateľstvo (to na ,,A"), ktoré je rado, že funguje a nie je v jeho silách ešte sa venovať talentom.

HEJ! Bylo mi 14! Altar byli ty hustý týpci co to všechno dělaj a prodávaj DrD a maj z toho solidní prachy! Myslíš že by mě napadlo, že to sou fakticky tři (?) lidi co sou rádi že zvládaj svojí základní agendu a sem tam nějakej novej projekt? Do podobných "objevů" mi ještě dva nebo tři roky chyběly...
11.1.2011 22:50 - alef0
Sirien píše:
HEJ! Bylo mi 14!

To ja súhlasím, mne by Altar prišiel rovnako vzdialený ako Wizardi, resp. Jupiter :-)
11.1.2011 23:09 - Bouchi
pipux píše:
polož si otázku, kdo přesně jsi. Nejspíš duchovní otec Altaru, že?
Ne, tim je Martin Klima.

Na webu pracuju, jen to jde pomaleji nez bych chtel.

Colombo: Vsak adresa Altaru je na nekolika mistech vyvesena, klidne se nekdy (ale az na jare, ted je tam neutulno) domluvime a muzes se stavit.

Argonantus píše:
Dávat adresu na net je nerozum.
Firemni na netu byt musi a soukromou samozrejme nikam nedavam.

alef0: Ted muzou autori zkouset jeste u Mytaga a Skaven je zatim "neopotrebovanej"... :-)

sirien píše:
Jak to je oficiálně se všema těma krachama a přepisama a dalšíma teď fakt nevim, jednu dobu tam mělo vkladovej podíl asi šest lidí, pak se to snad redukovalo jen na Bouchiho atd.
"Papirovej" Altar zadny krach neabsolvoval, akorat se v nem pocet spolecniku pred par lety zredukoval z sesti na tri. Naproti tomu "pocitacovej" Altar Interactive (nezavisla firma, sice personalne propojena, ale dotycni se po zalozeni AI zcela prestali angazovat v "papirovem" Altaru) bohuzel skutecne zkrachoval.
11.1.2011 23:49 - Colombo
AI zkrachoval? To je celkem škoda:(
12.1.2011 00:14 - pipux
Bouchi píše:
Ne, tim je Martin Klima.

Ve světě těch našich dětinských přezdívek a jiných umělých tváří je zorientovat se kdo má být kdo opravdu uměním :P

A pak jsou tu i tací, kteří přezdívky konstantně střídají (uřezat pracky!)

alef0 píše:
Aha, to potom znamená, že Sirienova traumatická skúsenosť (fakt super historka!) zrejme súvisí s tým, že u nás je prakticky jediné vydavateľstvo (to na ,,A"), ktoré je rado, že funguje a nie je v jeho silách ešte sa venovať talentom.

Na místo recenzenta talentů by mohli nějakého člověka dosadit, že. Ale zase taková pozice vyžaduje hodně silný žaludek - ten poměr čtení odpadu vs kvalitního materiálu nebude hezký (viz třeba elf xaxy :) ).
12.1.2011 03:56 - sirien
pipux píše:
Ve světě těch našich dětinských přezdívek a jiných umělých tváří je zorientovat se kdo má být kdo opravdu uměním :P

Ty přezdívky nás ve skutečnosti definují víc, než jméno. Kdyby se o mě mluvilo jako o Petrovi, jak často by pak lidé říkali "počkej, kterej Petr?". Když mluvíš o Sirienovi, pak je každému, kdo mě zná, okamžitě 100% jasno. Znám snad deset Katek, ale jen jednu Sathel, jen jednu Sethi (a Sethi mlčí...). Spoustu Honzů, ale jen jednoho Jersona. Hromadu ****, ale jen jednoho Faskala (ne že bych nevěděl, jak se jmenuje, ale vím, že se moc netváří na to když se to moc zveřejňuje, takže...)
A pro Argonanta to pak je dokonce i poměrně usnadňující možnost pro existenci zde mezi námi (jak kdysi vysvětloval jinde, nechce se mi to tu až tak moc rozebírat, protože Argo má docela dost legitimní důvody proč nebýt na webu jmenován přímo). Upřímně, v době FB a jiných snah dostat do kyberprostoru nutnost občanské identity jsem sakra rád za tu možnost ji nevyužívat.

Jména v pojetí naší kultury (kalendáře, nutnost obhájení nekalendářních jmen atp.) jsou hrozně... neoriginální (a nudná). Z hlediska něčeho, co má jedince definovat, bych si dokonce dovolil říct že neefektivní až v účelu selhávající.

Jerson k tomu měl kdysi docela dobrou argumentaci, jenže naživo v hospodě a už si jí přesně nepamatuju, třeba Ti jí tu zopakuje.

PS - a v tradici fandomu Bouchimu vykat a oslovovat ho příjimením stejně nebudu, o tom že to na netu nedělám skoro nikdy ani nemluvě, takže kdybych mu říkal "Martine" tak si v tomhle případě taky vůbec nepomůžeš

Píše:
viz třeba elf xaxy

Nikdy jsem nevěřil, stále nevěřím a pochybuji že bych v budoucnu uvěřil tomu, že by byl Xaxy myšlen vážně. Jsem takřka přesvědčen o tom, že to je celé jen něčí vtip
12.1.2011 06:47 - Bouchi
sirien píše:
Nikdy jsem nevěřil, stále nevěřím a pochybuji že bych v budoucnu uvěřil tomu, že by byl Xaxy myšlen vážně.
Xaxy, tak jak se objevil v Dechu draka, na Fantasy planet ci jinde, byl sepsan Cyrilem Bromem jako ilustrativni priklad k clanku "Jak v zadnem, ale opravdu zadnem pripade nepsat". Nicmene Cyril ho vytvoril na zaklade skutecnych textu, ktere v te dobe do Altaru chodily (v jednom z nich vystupoval hobit Wix, pokud me pamet neklame). Aspon tak to rikal na jednom davnem Pragoconu.
12.1.2011 08:59 - Argonantus
Pipux:

Bouchi je nejspíše ze všeho Strýček DrD.
Jinak historie DrD je rozebrána na prvočinitele zde
http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?f=111&t=6869&start=0

Přezdívky jsou pro někoho zábava, pro někoho pokračující schizofrenie a pro někoho životní nutnost.
12.1.2011 14:19 - Argonantus
Ten článek se sice zábavný, ale vydal se po trase, kterou považuji za marnou. Ani když dodržíte všechny mistrovy moudré rady, spisovatel z vás stejně nebude. Což je tak trochu tahání čtenáře za nohu; udělej tohle, udělej támhleto, pět let cvič při otevřeném okně, nejez cukrovéí a zpívej národní hymny... a výsledek nebude vůbec žádný; budeš zhruba tam, kde na začátku.

Spíš doporučuji sepisovat podobně nesmyslná pojednání na téma "jak se správně zamilovat". Je to taky k ničemu, ale alespoň větší sranda.
12.1.2011 14:21 - sirien
na tohle téma máme obsáhlejší tematickou diskusi v mém blogčku - myslim že "o povídkách II"
12.1.2011 14:48 - pipux
Sirien: ale určitě, pochopitelně. Taky bych své jméno někde příliš nevyvěšoval (pokrytec). Šlo jen o mírný povzdech, že hledat průnik našich virtuálních identit s těmi skutečnými není nasnadě.

Svět přezdívek je zvláštní prostředí - objevuje se u urč. generační/věkové skupiny (která s nástupem fb s a obecného stírání soukromého života pomalu mizí) a pak u nonkonformistů.
Pro člověka bývá podivnou zkušeností, když se snaží držet nějakou písmenko-konverzaci s ostatními pixelovými avatárky na fóru, přičemž tyto diskutující aktéry nezná a nikdy neviděl.

Argo: ne, program na ochranu svědků to nebude. S tvými znalostmi bych tě tipoval na profesora historie, skrývajícího se pod přezdívkou proto, že odhalení by bylo v tvých kruzích malým skadnálkem :)

Ad elf Xaxy a podobné (skutečné) paskvily: možná by nebylo od věci, kdyby současná RPGčka věnovala kousek nějakého úvodního odstavce originálnosti hraní, nebrání pravidel doslova či prostě nějaké "osvětě". Už žádná "no já chci být kouzelníkem, ptže mám vysokou inteligenci a k tomu musím zlomit svůj luk o o koleno, ergo kouzelníci nemohou používat střelné zbraně" ...
12.1.2011 16:42 - Jerson
OT:

sirien píše:
Jerson k tomu měl kdysi docela dobrou argumentaci, jenže naživo v hospodě a už si jí přesně nepamatuju, třeba Ti jí tu zopakuje.

Jednou jsme se sešli na hře - Já (Honza), Lexík (Honza), Ivan (Honza), Hujer (Honza), Hans (Honza). Přišla mamka a řekla "Honzo, máš telefon." S civilními jmény jděte ... třeba na úřad. (A to pominu, že se jmenuju Jan a za celý život mi tak někdo řekl asi třikrát, a "Honza" je jen něco jako oficiální přezdívka - tak proč si nedat jinou? Jen nemám rád změny přezdívek, ale to je jiná kapitola.)
12.1.2011 18:11 - skew
Ty vole! Dovedete si představit, že by si místo Dračího Doupěte vybral jako referenci FATAL?! Těch nekonečných možností co s tím provést!

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10663795471191 secREMOTE_IP: 52.14.8.34