Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
4.1.2011 21:54 - sirien
alef0 píše:
Ak by vývojový tím zverejňoval informácie len v platených materiáloch, aký by bol na to tvoj názor?

že to je pěkně odvážný nápad, pak bych si měsíc, dva nebo tři počkal a dle toho jak moc by se to (ne)chytilo bych prohlásil buď že to byla dobrá debilita nebo že to bylo sakra geniální...

Alef0 píše:
Inak povedané, povedz mi, kto tie príbehy bude písať :-)

se dá vyhlásit soutěž podle nějakého zadání, se dají oslovit konkrétní autoři, ať už jeden nebo dva "profi" (Medek, Neomilnerka...) nebo víc začínajících (v Marigoldovi, CKČ a podobně jich je k nalezení... Asterion má také svoje autory...)
Tyhle řeči okolo toho jak to hrozně nejde sou moc vtipný, kdyby byl zájem tak to prostě je. Když SEB dělal pro EA propagaci Dragon Age tak střílel od boku jednu podobnou věc za druhou (povídky mimo jiné taky) - nejspíš ten čas co mohl věnovat vysvětlování proč to takhle nejde a proč se to musí dělat nudně a konvenčně radši věnoval tomu jak to udělat zajímavě, pořádně a levně.

alef0 píše:
Žiaľ, realita je inde.

bla bla...
...lidé dělají mechaniky, nemají čas psát povídky... tak prostě seženu někoho dalšího, kdo si nějakou povídku rád napíše.

alef0 píše:
V Čechách a na Slovensku existuje dohromady 10-12 ľudí, čo sú schopní dokončiť dlhodobý projekt (bez ohľadu na financie) a z týchto ľudí sú takmer všetci zapojení v Dračáku

lol
citation needed for this bullshit...
...s výjimkou asi dvou nebo tří lidí kdokoliv kdo organizuje cony vede dlouhodobou neziskovou aktivitu, kdokoliv kdo dělá na conech nějakou dlouhodobou aktivitu, kdokoliv kdo je členem nějakého aktivního fanclubu vede dlouhodobou neziskovou aktivitu...
...ještě mi tu budeš snad tvrdit, že součástí tvůrčího týmu DrD jsou lidé jako Hadati, Jelena, Randalf... ...nevšiml jsem si, že by tam byl Jerson, který dělá svůj projekt v zadarmo časovém rozsahu, který je z hlediska roční (?) tvorby DrDII trochu vyšší level...

Oh my chudáčci co děláme DrDII jsme jediní dost dobří, jediní co se obětují pro druhé, zadarmo hrabeme pro Altar aby měli ostatní z čeho žít, nikdo jiný takový tady není...

...bla bla bla.
4.1.2011 21:59 - alef0
Píše:
Ad portfolio... porozhlédni se tu okolo.

Máš konkrétne mená? :-) Alnag, Jerson? Tí ostatní na poli RPG spravili.. čo? :-)

Sirien píše:
...s výjimkou asi dvou nebo tří lidí kdokoliv kdo organizuje cony vede dlouhodobou neziskovou aktivitu, kdokoliv kdo dělá na conech nějakou dlouhodobou aktivitu, kdokoliv kdo je členem nějakého aktivního fanclubu vede dlouhodobou neziskovou aktivitu...

Ja nepopieram schopnosti ľudí v iných oblastiach.

Jedna vec je rok organizovať con, druhá pracovať rovnakú dobu na vývoji RPG v tíme. Nehovorím, že jedno je náročnejšie ako druhé, každé vyžaduje iné schopnosti.

Tebe ide organizácia conov, ale RPG nie:

Sirien píše:
Se SEBem jsme měli rozdělaný něco absolutně jinýho... ale SEB. Whatever. Někdy se možná dostanu k tomu to aspoň nějak zkompelovat, ale úplně to dokončený asi nebude nikdy. Ale škoda, ta settingová myšlanka byla fakt hustá a pár dalších nápadů bylo myslim taky docela dobrejch.


A personálna situácia u nás je zhruba rovnaká. (Môžeš opäť argumentovať portfóliom.)
4.1.2011 22:03 - Merlkir
sirien píše:
Oh my chudáčci co děláme DrDII jsme jediní dost dobří, jediní co se obětují pro druhé, zadarmo hrabeme pro Altar aby měli ostatní z čeho žít, nikdo jiný takový tady není...

...bla bla bla.


O_o Alef není členem týmu. (pokud mi něco neušlo)

(každopádně butthurt reakce - called it!)

sirien píše:
nebo dva "profi" (Medek, Neomilnerka...)


:DD Medek ok, ale Neomilnerová? Na ni je v DrD málo S/M upírů. (a tak celkově nejsme úplně vyšinutí.)

@Alnag: všechno v mém postu je pouze shrnutí věcí tady řečených. Citation needed, já vím, ale kdybych si těch 160 stran zpět prošel, všechno to tam je.
(a není to nutně nějak zaobaleno, slušně řečeno, nebo promícháno mezi konstruktivní kritikou, tyhle věci tady prostě někdo řekl a myslel to vážně.)
4.1.2011 22:04 - Vojtěch
alef0: Je to žel bohu pravda, ale pokud má někdo čas plácat prezentaci postav, mohl by plácat i příběh (jestli si tedy bude věřit, že to bude mít nějakou šťávu). Když říkám příběh, tak zkusme zůstat v rozměrech povídky pro Dech draka třeba, kterou bych celkem věřil už někdo z autorů někdy vyplodil. Nepřemýšlejme hned ve Wizardovských rozměrech a na stránky neberme vidle.

Co se 1.6 týče víme, ale Bílý hrad je prostě IKONA!
4.1.2011 22:05 - Gurney
Merlkir píše:
...a jsou hrdé na produkty nevalné kvality.

Hodně přesně mířená střelba do vlastních...
4.1.2011 22:09 - mrtvej bůh
argonantus píše:
- nepotkal jsem nikoho, kdo by hrál rád druida v DrD

- za dvacet let, co to hrajeme, se u nás nenašel taky nikdo

- Charlesova teoretické odpově´d o podstatě magie ukazuje díru v systému u Šamana, vzniklou evidentním přehozením zdrojových profesí u Šamana a Druida

- na oficiálních stránkách v záhlaví najdeš plno dost udivených reakcí na druid

1- problém jedničky, s dvojkou nulová souvislost
2- problém jedničky, s dvojkou nulová souvislost
3- cože?
4- oficiálních stránkách čeho? na oficiálních stránkách drd2 jsou na druida celkem příznivé reakce.

Alnag píše:
Víš, jestli s tímhle náhledem na věc přistupuješ k diskuzi, tak mne nepřekvapuje, že ti to tu přijde nepřátelské (alespoň doufám, že jsi to byl ty, kdo to psal). Čímž nepopírám, že averze k RPGfóru a některým autorům DrD2 tu existuje. Ale ono nepřátelskost je vždycky dána jak tím, co je vysíláno tak i tím, jak je to přijímáno. Tvůj přijímač se mi v tomto kontextu jeví jako apriori naježený.

Nevidíšsinašpičkunosu.

sirien píše:
...s výjimkou asi dvou nebo tří lidí kdokoliv kdo organizuje cony vede dlouhodobou neziskovou aktivitu, kdokoliv kdo dělá na conech nějakou dlouhodobou aktivitu, kdokoliv kdo je členem nějakého aktivního fanclubu vede dlouhodobou neziskovou aktivitu...

Lol, sirien si myslí, že dělat rpg je něco jako udělat con, to je dost zajímavá představa. V sobotu od deseti do půl dvanácté v místnosti 2 píšeme druida.
4.1.2011 22:10 - Merlkir
Gurney píše:

Hodně přesně mířená střelba do vlastních...


Já si to nemyslím, jen vysvětluji zdejší pohled na věc. A takový masochista abych dělal něco, na co nebudu hrdý, to fakt nejsem.

Můžete nás litovat, nebo se nám smát, to je fuk. Faktem je, že vakuum má tendenci se plnit - když české hry nedělá nikdo tak awesome jako vy, holt to dává šanci loserům jako jsme my.
4.1.2011 22:13 - Alnag
Merlkir: Toho, že to tu někdo řekl, jsem si vědom. Ale myslím, že to vnímám jinak v kontextu frekvence, aktuálnosti a relevance. Jde o to, že kdyby tam padlo dvakrát tolik pozitiv, zda by sis stejně nepamatoval ta negativa (to tak totiž chodí) a zda prostě další stránky nečteš už s tímto prizmatem čímž se jen utvrzuješ, že tohle je ta zlá bašta DýEnDýčkařů...

Alef0 píše:
Máš konkrétne mená? :-) Alnag, Jerson?


Mám, ale nechávám si je pro tým DrD 3e, který nastoupí po velkém fiasku toho, které se vyvíjí nyní :D Skutečnost je spíš taková, že hodně lidí, kteří ty schopnosti prokázalo, má už dneska rodiny a jiné zájmy. Jmenovat se mi je nechce. Opravdu doporučuji si tady projet web... a kdo tu co dělal v posledních cca 10 letech.
4.1.2011 22:13 - alef0
MB píše:
V sobotu od deseti do půl dvanácté v místnosti 2 píšeme druida.

Made my day.
4.1.2011 22:16 - Merlkir
Alnag píše:
čímž se jen utvrzuješ, že tohle je ta zlá bašta DýEnDýčkařů...


za posledních pár týdnů to bylo lepší, reakce byly zajímavé a inspirativní.
Akorát se občas projeví, že vás DrD až tak nezajímá, chcete hrát něco jiného, nemáte rádi Altar a rozjede se další troškuflejm.
4.1.2011 22:16 - Alnag
Mrtvý bůh píše:
Nevidíšsinašpičkunosu.


Jsem si toho vědom. :)))
4.1.2011 22:21 - Gurney
Merlkir: To nemělo být na autory DrD2, spíš mi to přišlo jako totální "headshot" především Bouchiho obhajobám DrD+ a nesmyslných herních konceptů vůbec.
4.1.2011 22:22 - sirien
Alef0: Udělali jsme si výběrové řízení na RPG F a máme každého, kdo se tam ozval, takže máme všechny lidi kteří by to byli schopní dělat!
Cool.
Ptal se někdo po autorech na d20, dracidoupe.cz, andoru, aragornu, dělal někdo nějakej průzkum na Gameconu, na Festivalu fantazie, na Pragoconu, svého času středobodu alternativní RPG scény v ČR, byl inzerát v Pevnosti, visel inzerát na stránkách Altaru, byl zaplacenej inzerát na FB a u Google?

Protože dokud ne, tak jen vyzdvihuješ jakousi jednu skupinku která splňuje parametry které si retrospektivně nastavil a podle toho jí pak přisuzuješ jakési glorifikující vlastnosti.
Nemáš vůbec žádné tušení kolik lidí ČR/SR by bylo schopných a ochotných navrhovat nové RPGčko za dobré slovo. Možná jich je málo, možná jich sou desítky, možná i stovky... zvlášť když budeme uvažovat o tom, že ne každý musí precizně rozumnět tvorbě mechanik, ale jeho přínos může být i jen rámcově specifický, od fluff textů přes nápady, dohledávání souvisejících informací, propagaci, povídky, až po kvalitní kresbu a grafické vysázení jich klidně mohou být stovky.

To, že si Bouchi náhodou nabalil na RPG F skupinku namátkou zvolených 10ti lidí (nebo kolika) z nichž jich pak několik odpadlo pro neschopnost (přehnaný dračákysmus atp.), nesnášenlivost případně neschopnost snést některé jiné členy týmu (in-info z druhé ruky z počátku tvorby, ale vzhledem k tomu že ty jedince minimálně letmo znám velmi pravděpodobně pravdivé) fakt neznamená, že má ty jediné obětavé schopné tohle dělat.

A mě osobně do toho vůbec tahat nemusíš, protože personalizování argumentu nemění nic na tom co píšu.
A btw. už dřív jsem se k té citaci několikrát vyjádřil, klidně si to můžeš dohledat, když už si vyhrabal tohle (pokud teda netrpíš obsesivní poruchou vůči mé osobě a nemáš přímo v compu sesbírané mé citáty pro pozdější užívání)
4.1.2011 22:22 - alef0
Alnag píše:
Skutečnost je spíš taková, že hodně lidí, kteří ty schopnosti prokázalo, má už dneska rodiny a jiné zájmy.

Áno, takže ideš argumentovať ľudmi, o ktorých rovno povieš, že
a) majú rodiny
b) majú iné záujmy = nemajú záujem o tvorbu RPG

Navyše, sú to očividne mysteriózni ľudia, ktorí spia v Blaníku, a keď RPG umrie, vyskočia na svoje kone, pricválajú s Rolovou hrou Královedvorskou a zachránia scénu.

Nejaké ďalšie nehumorné argumenty, majstre? Alebo sa tie seriózne už minuli?
4.1.2011 22:27 - sirien
mrtvej bůh píše:
Lol, sirien si myslí, že dělat rpg je něco jako udělat con, to je dost zajímavá představa. V sobotu od deseti do půl dvanácté v místnosti 2 píšeme druida.

Zkoušel jsem obojí, vím docela dobře co srovnávám.
Mimochodem tvoje představa organizace conu je fakt superzábavná, člověka nepřestane fascinovat, jak si různý omezenci napříč internetem myslej že něčemu rozumněj, i když to potkali tak maximálně při výhledu z rychlíku :)
4.1.2011 22:28 - alef0
Sirien píše:
Nemáš vůbec žádné tušení kolik lidí ČR/SR by bylo schopných a ochotných navrhovat nové RPGčko za dobré slovo.

Koľko RPGčiek vzniklo od tých fanúšikov? A tu nehovorím o schopnostiach typu ,,vyrobím si vlastnú prestížku za tri dni", lebo tvorba RPG je diametrálne odlišnejšia a náročnejšia, nehovoriac o časovej investícii, čo ty veľmi veľmi dobre vieš :-) Len si pozri mortalitu klonov D&D a klonov Dračáku, ktorých je po internete ako maku.

Samozrejme, na vedľajšie úlohy nájdeš oveľa viac ľudí, ale pri vývoji jadra potrebuješ skúsenosti a rozhľad a množina takých ľudí sa preniká s vývojovým tímom.

Okrem toho, tím vzniká tak, aby si ľudia aj sadli, nie náhodnou zmeskou ľudí, alebo máš pozitívnu skúsenosť s projektom ,,hľadáme ľudí na tvorbu Dračáku, potrebujeme pevnú vôľu, financie doriešime o rok a pol"?

Sirien píše:
nesnášenlivost případně neschopnost snést některé jiné členy týmu

Máš traumu, že ťa nezobrali?

Sirien píše:

člověka nepřestane fascinovat, jak si různý omezenci napříč internetem myslej že něčemu rozumněj, i když to potkali tak maximálně při výhledu z rychlíku :)

Toto presne vystihuje tvoj postoj k tvorbe Dračáku a iných RPG systémov :-) Think!
4.1.2011 22:31 - sirien
...mimochodem, zdá se mi to, nebo se diskuse vrátila o nějakých sto a něco stránek zpátky k tématu Altar je ubohá chudinka co nemá peníze a autorský tým se tak hrozně obětuje že maká zadarmo jak banda fretek, tak by se k jejich produktu mělo přistupovat umírněně a nekriticky, protože to je vlastně taková charita?

Mám takové tušení že to se tu už párkrát probíralo...

...co tím chci říct je, že to že není dost lidí/peněz/času není omluva. Kritika zní - tohle je špatně protože to není. Relevantní odpověď pak zní: Ano, my tvůrci DrDII sme v tohmle lamy, sorry, líp to neumíme, ale snad aspoň ten konečnej produkt bude dobrej a bude se vám líbit.

Pochybuju, že by k tomu mohlo bejt řečený něco rozumnýho navíc - potenciálního kupce absolutně nezajímá, že autorský tým nemá prachy a že dva měsíce jedli autoři jen suchej chleba a pili vodu, jen aby DrDII vzniklo, nebo naopak jestli za to dostali sto tisíc euro na hlavu - potenciálního kupce zajímá prostě a jednoduše to, jak dobrej ten produkt je.
4.1.2011 22:34 - alef0
Sirien píše:
tak by se k jejich produktu mělo přistupovat umírněně a nekriticky, protože to je vlastně taková charita?

Nie, jedna vec je ospravedlňovať chyby a omyly peniazmi a druhá vec argumentovať, že svoje si splníme, ale na bonusy si musíte počkať.

Príklad: poviedka v Dechu draka je príjemný bonus, ale rozhodne nie nutnosť.
4.1.2011 22:36 - Alnag
Alef0 píše:
Áno, takže ideš argumentovať ľudmi, o ktorých rovno povieš, že
a) majú rodiny
b) majú iné záujmy = nemajú záujem o tvorbu RPG


Chtěl bych předeslat, že se mi zdá, že tuhle diskuze začínáš brát postupem času stále víc osobně. (Alespoň tak se mi to z tvých reakcí jeví.) Doporučoval bych trochu vydechnout. Nerozhoduje se tu o osudu světa. Ve skutečnosti jde o naprostou kravinu.

Alef0 píše:
Áno, takže ideš argumentovať ľudmi, o ktorých rovno povieš, že
a) majú rodiny
b) majú iné záujmy = nemajú záujem o tvorbu RPG


Já ničím neargumentuji. Já jsem se pouze pozastavil nad tvou větou:

Alef0 píše:
V Čechách a na Slovensku existuje dohromady 10-12 ľudí, čo sú schopní dokončiť dlhodobý projekt


Ač to tak možná bylo implicitně myšleno, explicitně tam není napsáno, že má jít o zájem na tvorbě RPG. Nicméně, ptáš se tam po historických důkazech a takové tu jsou a existují. To, že titíž lidé se přeorientovali jinam je nevymazalo z existence, stále existují, a svou schopnost dotahovat i RPG erudici již dokázali. Třeba lidé, kteří pracovali na překladech (to jsou rozsahy textů násobně větší než bude DrD 2 a obvykle připadají na jednoho člověka, lidé, kteří mají na kontě větší množství článků...) A tak.

Zároveň si myslím, že vycházíš z mylného předpokladu, že tým lidí designujících RPG musí vzejít z RPG komunity (a tudíž je limitován na to, co známe). Domnívám se, že to není pravda a dokonce, že je to chyba. Diverzifikovanější tým by byl možná dokonce lepší. Manažer týmů vůbec RPG znát nemusí, to není jeho úkol. Lidé, kteří píší fluff RPG apriori znát nemusí, jejich úkol je spíš znát dobře mýty, fantasy a syntaxi a gramatiku. Kdo by asi měl o RPG vědět je člověk nebo část týmu zodpovědná za mechanickou/systémovou část. Ale tím se okamžitě tříští ta teorie... jediných možných vyvolených (zhruba asi stejně hodnotná jako ti Blaničtí rytíři).

Alef píše:
Alebo sa tie seriózne už minuli?


To se mi nestává. V nejhorším vždycky zahlédnu nové na špičce nosu :)
4.1.2011 22:40 - sirien
alef0 píše:
Koľko RPGčiek vzniklo od tých fanúšikov?

no, nevim, tak třeba Hrdinové fantasy, celkově tak o level lepší RPG než DrD a DrD+?

JAJ, o tom se asi nesmí mluvit že tu někdo vydal RPGčko bez pomoci Altaru nebo RPG F, Kostky nebo kohokoliv... Jediná cz tvorba je DrD a historicky první fanovské RPG jsou SS, co?
(a teď řekneš že to je jen jedno RPG a že by to chtělo aspoň dvě, protože kdybych napsal tři tak bys chtěl minimálně čtyři...)

Což mi připomíná - nevšiml jsem si, že by kdokoliv z tvůrců HF byl v tvůrčím týmu DrDII. A že pár slušných nápadů měli.

alef0 píše:
Máš traumu, že ťa nezobrali?

Jistěže.
Celé týdny jsem brečel, že jsem v době, kdy jsem měl na krku Festival fantazie, Conventicon, školu, částečnou reorganizaci Maelströmu, program na Gamecon a Advík a ještě několik dalších věcí které by Ti nejspíš nic moc neřekli plus samozřejmě vlastní hraní RPGček, psaní svých článků a povídek, přítelkyni atp. neměl tu čest obětovat všechny tyhle své zájmy za dobré slovo Altaru, firmě která mi vhání slzy do očí, abych mohl povznést svou osobnost tím že budu úzce spolupracovat s PK a Ectheliony na projektu, který shledávám natolik obohacujícím pro československou RPG scénu.
Doteď mi to trhá žíly

A mimochodem, Tvé zoufalé obrácení argumentace do Ad hominem demagogické pozice nemění nic na mém původním argumentu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12131118774414 secREMOTE_IP: 3.137.218.230