Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
3.1.2011 22:11 - Alnag
Možná, by měl DrD2 psát Colombo. Akorát by to pak byla Latinskoamerická fantasy, nikoliv slovanská... :))
3.1.2011 22:40 - Argonantus
No, děti, nechci vám kazit srandu, ale jak řekl Alnag...to je ale spíš cyberpunk, než místní středověk... svět, ve kterém nemají zase místo Hraničáři a Válečníci.
3.1.2011 23:08 - ShadoWWW
Podle mě ideální druidův styl boje: Přeměna do různých lesních zvířat a boj skrz tyto formy. Např. změna v medvěda, kance, jelena apod. Každý z nich by měl jiné bojové statistiky a zvl. schopnosti.

To je podle mě ideální skloubení účinného využití druida v boji. Zajímavá forma, spojení s přírodou.
3.1.2011 23:20 - Colombo
Teď nevím v kterém díle, myslím, že to byl Bohatýr, tak tam byla krásná ukázka chapeshifter druida. A máme to i ve slovanském stylu.

Byl tam popisovaný druid s medvědí kůží na hlavě. Někdy si ji přetáhl přes hlavu a tím se v medvěda proměnil. Líbilo se mi, jak si pak Muromec nebyl jistý co viděl, jestli si ten druid přetáhl kápi a mručel, nebo jestli viděl opravdu medvěda.
3.1.2011 23:26 - Colombo
btw. shadoWWW: jasně, tohle by bylo cool, ale mi osobně to připadá až moc násilné. Vybrat si jedno zvíře (aka "kult" nebo "totem") a podle toho směrovat a tvarovat druida/jakéhokoliv shapeshiftera spjatého s přírodou.
Například:
- válečníci - Medvěd, kanec, vlk, orel (nebo nějaký jiný velký pták), jezevec, vzácněji puma?
- zvědi/špioni/manipulátoři-magicky zdatnější? - Veverka, lasička, malí ptáci

Ale podle nálady se měnit na co chcu mi nesedí.
3.1.2011 23:28 - Jarik
ShadoWWW
Tentokrat jsi mne prekvapil. Ty sam ctes diskusi na RPGf }a tusim, ze jsem to cetl i zde), tak bys mel vedet, ze zvirata (a mozna i promena do nich) je domena "samana". Druid ma domenu zem, voda a ROSTLINSTVO.
a pry na DnD pristup, ze druid se meni na zvirata... mame zapomenout (teda, on to vlastne umet muze, ale jedine z samana).
3.1.2011 23:32 - Merlkir
Jarik píše:
ShadoWWW
Tentokrat jsi mne prekvapil. Ty sam ctes diskusi na RPGf }a tusim, ze jsem to cetl i zde), tak bys mel vedet, ze zvirata (a mozna i promena do nich) je domena "samana". Druid ma domenu zem, voda a ROSTLINSTVO.
a pry na DnD pristup, ze druid se meni na zvirata... mame zapomenout (teda, on to vlastne umet muze, ale jedine z samana).


Myslím že se tady rozvíjí Argonantova úvaha, že šaman je zbytečný. (jinak máš samozřejmě pravdu)
4.1.2011 00:06 - ShadoWWW
Já vím, že tam nejspíš žádný shapeshifting nebude (ani u šamana), ale prostě by se mi to tak líbílo.

Proměna ve vodního nebo zemního elementála, nebo v bojovou (masožravou?) rostlinu mi nepřijde tak moc cool.
4.1.2011 01:29 - Sparkle
sirien píše:

sparkle píše:
Sparkle píše:
Absence magickeho lecitele v zakladnich i pokrocilych povolanich je tezky fail. Teda sorry, ono to vlastne je zamerem, udelat to just jinak nez je to ve wowku.

Ne, není, pokud na to je systém stavěný. Třeba v Exalted se mnohdy hraje bez léčitele, mortálové ve WoD jsou při zranění docela nahraní -


Myslela jsem to konkrétně k Drd2 jakožto generic fantasy RPG vydávané s komerčním záměrem a mající uspokojit velmi mladou cílovku. Whitewolfí hry jsou úplně něco jinýho.

sirien píše:
GURPS samotné (bez sourcebooku) jsou něco jako Core rulebook u WoD - něco co shrnuje základní mechaniky které se pak dál už nevysvětlují, ale staví se na nich. Jejich samostatné použití je pak samozřejmě jen pro pokročilejší hráče (podobně, jako když chceš core WoD systém aplikovat na hraní středověké fantasy - jde to, ale musíš vědět jak). Core GURPS nejsou určeny k samostatnému použití (podobně jako se u DnD počítá s tím, že máš PHP i DMG a podobně)


Vidíš, já mám úplně opačnou zkušenost, hráli jsme nejdřív tři čtvrtě roku fantasy kampaň jen s core + magic a mně to úplně dostačovalo, jen GM fňukal že nemá bestiář. Pak jsme rozjížděli další kampaň, já koukla do Gurps fantasy knížek a nepoužila jsem z nich naprosto ani ťuk. A problém s bestiářem se nevyřešil :)

mrtvej bůh píše:
Sparkle, která vyčte DrDII všechno, čím se nějak liší od postav, her a světů, které hraje teď


Ano a dělám to zcela záměrně, protože developer hry potřebuje od potenciálních zákazníků především odpověď na otázku "co musí můj systém mít, abyste na něj přešli ze systému, který hrajete nyní".

Vojtěch píše:
Barbar Hrun
...
Pokročilé povolání:
Hraničář 3 (zvláštní schopnosti: Hrr na ně! (asi rychlý nástup na nepřítele, i když by to taky mohla být prudká povaha), Slavný stvůrobijce (takže buď hubí potvory, nebo je pro to vyhlášený a tudíž šíří strach... nebo obojí), Znalec krajiny (no, to se asi vysvětluje samo)).


Hmmm... teda, jestli tohle má být postava na 10. úrovni, tak je to slabota. Tohle má být mocný hrdina?? Ta hra bude koukám ještě větší village fantasy, než se na první pohled zdálo (a to principiálně proti village fantasy nic nemám, jen bych ji nedělala pro cílovku 10-15 let). I když úplně odmyslím zlé DnD a prohrabu se zbytkem rpg co znám, tak když už má něco 10. level, očekávám že už to bude docela hýro. Ale tenhle týpek ... ta povolání ze záklaďáku neevokují nic výjimečného. Ty tři pokročilé... no taky ne. "Hrr na ně!" je něco, co neumí i skřetí kanónfutr? "Slavný stvůrobijce" je nějaký bonus proti nestvůrám, který by ve starém dračáku měl od začátku? "Znalec krajiny" jsem až po pěti úrovních, co absolvuju v přírodě?? Kde je porozumění řeči zvířat / stromů, neomylná orientace, noční vidění, střelba více šípů najednou, dokonalé maskování, zrychlené ošetřování vlastních ran, mentální spojení s vlastním mečem, odrážení šípů a jánevímco ještě, co mě teď z fleku napadá, že by hraničář na 10. úrovni mohl tak zhruba umět?
4.1.2011 02:21 - sirien
Argonantus píše:
Jedině s tím Druidem mi nějak dochází fantazie.

nevím. Kdyby mi nohy spoutaly prudce rozrostlé šlahouny okolní trávy, najednou nezvykle silné a domotávající se, když některé odseknu, ze země vyjel obří kořen, který by mi zkoušel prorazit břicho (nebo větev...), země pode mnou se měnila v bláto, z okolní řeky se zvedaly ledové krápníky které by na mě létaly jako šípy a okolí by zahalila mlha, v níž by on viděl a já ne, ruka mého nepřítele se najednou změnila v medvědí tlapu s čepelovitými pařáty, jeho kůže byla náhle pevná jako kámen...
...tak bych FAKT nebyl moc nadšenej.

Argonantus píše:
Na to, jakou sis s tím dal práci, je k věci jen předposlední odstavec, předsedo.

záleží, o jaké věci mluvíš. Jestli o DrDII, tak to už dávno neberu jako stěžejní téma této diskuse, spíše jako takové centrálnější téma které to tu stále oživuje. Vyjádřil jsem se k věcem, které mě zaujaly - a popravdě "k věci" jste tu toho za dobu mé nepřítomnosti kloudného o moc víc nevyplodili, takže...

Colombo píše:
sirien: v SR2 to myslím rostlo mnohem výš, ne? Ve čtyřce to máš maximum 6, 1 za zaměření se na skill (výhoda) 2 za specializaci.

řikám, IV nevim, čet sem jí jen jednou, nehrál vůbec. Ve II a III to bylo tak jak sem psal (četl jsem mnohokrát, hrál sedm let) - počáteční maximum bylo 6, herně bylo možné dosáhnout až 9 (s tím že hodnoty nad 6 stály dvounásobek obvyklé částky (nebo 1,5 podle nějakých alternativních pravidel, tam je to pak složitější, byla pravidla co obracela ceny atributů a skillů a různě je měnila a tak). K této definující hodnotě jsi pak přidal nebo odebral rasovou odchylku (např. elf 2 k charisma) s tím, že po její aplikaci jsi musel mít alespoň 1, tato odchylka se zároveň nepočítala co ceny karmy na vylepšení daného atributu (ve II si timhle nejsem jistej, ve III to je skoro určitě a tak nebo tak to byl dost obecně aplikovanej alter-rule; u skillů rasové odchylky nebyly žádné)

Colombo, druid: Hm, biokinetik! Superhustý! To bych fakt chtěl hrát :D

Vojtěch: Musíš sledovat předchozí tvorbu :D
Osobní strážce říká, že v každé situaci ochráníš svého chráněnce (a ne, neptej se mě, jak je tohle probohy mechanicky ošetřený, o to se s námi autoři nepodělili a nechali nás tak ve zlém udivení s nervózně zatnutými zuby a syčivm zvukem jak skrze ně pochybovačně sajeme vzduch - živě vidím ten slovancky-wow-quest zabít zlého krutovládce obklopeného dvaceti 1-levelovými týpky s touhle schopností - musíš vybít všechny, aby jsi zloducha zbavil imunity proti libovolným útokům (protože tohle je přesně to, co teenagerskej PJ s touhle schopností udělá))

Velice, VELICE mě irituje, že je Hrun hraničář. Hrun je barbar, válečník, bojovník, BARBAR. Tohle je výsměch původnímu Hrunovi z pravidel a totální výsměch jeho předloze, barbarskému hrdinovi Hrunovi z Pratchettovy Barvy kouzel. Schopnost "obětavost" a "osobní strážce" je pro Pratchettova Hruna - Chaotic Neutral automatickou kalkulačku hodnoty pokladů a profesionálního porotce ženských poprsí také výsměch. Autoři styďte se.


Alnag píše:
Možná, by měl DrD2 psát Colombo. Akorát by to pak byla Latinskoamerická fantasy, nikoliv slovanská

jenže by pak aspoň SKUTEČNĚ byla latinskoamerická a navíc zpracovaná někym, kdo latinské americe rozumí, což by bylo o poznání víc cool a nejspíš by se to mohlo chytit i v anglickém překladu celosvětově :)

ShadoWWW píše:
Podle mě ideální druidův styl boje: Přeměna do různých lesních zvířat a boj skrz tyto formy.

nemám rád shapeshifting u postav které k tomu nemají fluffový podklad (...-dlaci, šamani nebo druidé velmi vysoké úrovně a pouze do jednoho sobě archetypálního zvířete atp.). Neptej se proč, prostě mi to nesedí, nevim. (asi to není úplně vyjádření k DrDII jako takovému, nicméně whatever)
A jen tak mimochodem, podle slovanské mytologie náleží shapeshift (z uvažovaných PC) pokud vím nikoliv druidům (což je mimochodem keltská tradice, ne slovanská, ale co), ale válečníkům, z nichž ti nejhustší byli bohy obdarováni (!) schopností měnit se ve vlky.

Sparkle píše:
Vidíš, já mám úplně opačnou zkušenost, hráli jsme nejdřív tři čtvrtě roku fantasy kampaň jen s core + magic a mně to úplně dostačovalo, jen GM fňukal že nemá bestiář. Pak jsme rozjížděli další kampaň, já koukla do Gurps fantasy knížek a nepoužila jsem z nich naprosto ani ťuk. A problém s bestiářem se nevyřešil

Funy :D My jsme GURPS hráli delší dobu v middle magic high fantasy světě taky jen s Core a Magic a bylo to totálně v pohodě. Nicméně jsme už byli s RPG zkušenější.
Pro začátečníka bych skutečně volil Core a tematický sourcebook - ani ne tak aby to hrál podle toho sourcebooku, ale spíš aby viděl v praxi, jak si jednotlivé díly GURPS "správně" poskládat do sobě vhodného celku, protože GURPS jsou v podstatě puzzle a když použiješ blbej dílek nebo naopak nepoužješ správnej, tak to dost rozhodí hru (nám se třeba stalo že jsme zapomněli vyškrtat určité zbraně které pak byly nějak husté a pár dalších v zásadě drobností, které se vcelku snadno napravily, ale čistě začátečnická skupina by z toho mohla mít snadno dobrej maglajz)
4.1.2011 06:23 - Vojtěch
sirien píše:
Vojtěch: Musíš sledovat předchozí tvorbu :D

Já se jen pokusil nadhodit, co to ve mě evokuje po přečtení, coby v RPG ne úplně nováčkovi, ale jinak občasném čtenáři. Výsledek tedy docela žalostný :(
sirien píše:
Osobní strážce říká, že v každé situaci ochráníš svého chráněnce (a ne, neptej se mě, jak je tohle probohy mechanicky ošetřený, o to se s námi autoři nepodělili a nechali nás tak ve zlém udivení s nervózně zatnutými zuby a syčivm zvukem jak skrze ně pochybovačně sajeme vzduch

To je snad ještě horší výklad, než jsem doufal... snad to bude jen nějaké chycení rány na místo jadnoho z měkkých cílů družinky.
sirien píše:
- živě vidím ten slovancky-wow-quest zabít zlého krutovládce obklopeného dvaceti 1-levelovými týpky s touhle schopností - musíš vybít všechny, aby jsi zloducha zbavil imunity proti libovolným útokům (protože tohle je přesně to, co teenagerskej PJ s touhle schopností udělá))

To je přece advanced padouchovská technika. To, čím se obklopíš, ale nejsou profíci, ti nemají lvl 1. Jsou to děcka (nejlépe zajatá děcka okolních vládců, které vykořisťuješ, aby byli případným útočníkům patřičně vděční), která držíš v zajetí a která jsou vycepována v překážení a bití protivníků dřevěnými meči za provolávání hesel jako: "Nechte strýčka napokoji, vy chuligáni!" Chci vidět, co s tím udělají naši kladní hrdinové.
sirien píše:
Velice, VELICE mě irituje, že je Hrun hraničář. Hrun je barbar, válečník, bojovník, BARBAR. Tohle je výsměch původnímu Hrunovi z pravidel a totální výsměch jeho předloze, barbarskému hrdinovi Hrunovi z Pratchettovy Barvy kouzel. Schopnost "obětavost" a "osobní strážce" je pro Pratchettova Hruna - Chaotic Neutral automatickou kalkulačku hodnoty pokladů a profesionálního porotce ženských poprsí také výsměch. Autoři styďte se.

Tohle jsem, popravdě, ani hodnotit nezkoušel. On ten příběh je takový děsivý mix Conana a takové té háčkové slovanské fantasy (o Žiře ani nemluvím), že jsem se raději ani moc nekoukal.
4.1.2011 08:32 - Argonantus
Melkir:

Přesně. Debata dospěla tamtéž, co já; s jediným detailem, že vidím jako problém toho Druida, Šaman funguje bezvadně (dokonce to, co popsal Shadow, je zaznamenáno v severských legendách.)

Další věc, která mne napadla, je reálnost; prakticky všechna povolání, jak jste je popsali, reálně fungovala. Snad s výjimkou Čaroděje; ten je pouze přítomen snad ve všech mýtech všech národů, a to i s těmi blesky.
To o "rychlerostoucím" druidovi moc neplatí; je to postmoderní až běda.

Kdybyste se drželi jednoho stylu, umožňovalo by to vytvářet pro mne dost sympatické "nízkomagické" světy.

Jo, a ten Vědmák, aby se na to nezapomnělo. Ten mi taky pije krev.
4.1.2011 09:11 - Argonantus
Ještě úplně jiná převodní tabulka povolání - změn z DrD 1.0 do DrD 2.0:

Bojovník jeVálečník, bez zásadních změn
Čaroděj je Čaroděj
Mág je Mág
Lupič je Lupič
Chodec je Hraničář, opět jen výměna jmen

Těchto pět povolání v původní verzi víceméně fungovalo, takže je rozumné je víceméně zachovat (i když samozřejmě je co vylepšovat - moc silný Čaroděj, moc slabý Lupič, problematický Mág...). Výměnu některých jmen základní verze za pokročilou nechávám plavat - cílem je zřejmě vyvolat zmatek.

Druhá polovina povolání se změnila
Šermíř je Vědmák. Změna nikoli k lepšímu; postavy fungují skoro stejně, přibyla dost zbytečná "lektvarová magie" a závislost na jediném literárním vzoru. Šermíře šlo buď nechat, nebo dát úplně jinou profesi (Kněz, jehož náznakem byl Theurg).

Sicco je Zvěd. V originále tohle povolání nefungovalo dobře, a změna je jasně k lepšímu, i když budu na podrobnosti a dopracování Zvěda dost zvědavý...

Druid je zdánlivě Druid, který ovšem nefungoval, takže to znamená ho zásadně předělat. Možnost se jasně nabízela (shapeshifting, summoning), nicméně do toho se vklínila nová profese Šaman, která podle mne tyhle možnosti zcela vytunelovala. Pro Druida dále není prostor.

Nejsložitější změna je s Pyroforem a Theurgem, ze kterých vznikl Alchymista. To je takový zpětný vývojový regres; a navíc zase přehození názvů.
V zásadě je vývoj z Mastičkáře do Alchymisty stylovější a logičtější; v první verzi neměla pokročilá povolání se svým základem moc společného. Nicméně se obávám, zda s vaničkou nevyteklo dítě; u Theurga i u Pyrofora byly k mání velmi mocné a zajímavé schopnosti, které dělaly z povolání velmi mocnou, užitečnou, ba i akční postavu. Změna by nakonec mohla být k lepšímu, a opět tedy dychtím zvědět podrobnosti stran nového Alchymisty.

V původní verzi jasně chyběly střílecí postavy (Lučištník, dodaný ex post v Almiru jako NPC, nebo můj Střelec, derivát Zloděje). Tady se zjevil Zvěd, ale klidně by šlo dát i druhého týpka (můj typ - místo Druida).
4.1.2011 09:11 - Lotrando
Colombo: Jestli si četl Bivoj: Válečník; tak tam zas Přemysl (Oráč) rozseká avarského poloboha pomocí kouzla, které přivolá manifestaci Velese (obrovský býk) a pak šermuje jen tenoučkým proutkem. A ačkoliv to zní zvláštně, v podání pana Červeňáka je to adrenalinová záležitost. Kouzlení Kazi, nebo její protivnice v podobě avarské čarodějky stojí taky za to.

Červeňák je vůbec dobrý základ pro dobrý setting.
4.1.2011 09:17 - Vojtěch
Já bych historickou přesnost názvů povolání a jejich spojitost se schopnostmi raději vůbec neřešil. Stejně se na tom nikdo neshodneme, protože si to představujeme každý jinak. Jestli je něco post moderna, nebo historická reálie je celkem putna. Stejně si to budeme přizpůsobovat každý svojí hře a myslím, že vynechat nějakou část, jako třebas zaklínače, je jednodušší, než mít celý archetyp nepokrytý a pytlíkovat to nějak dodatečně. Fluff je jedna věc (i když by bylo dobré, aby byl nějak konzistentní), ale hlevně aby to fungovalo mechanicky.

Lotrando: Mě by zajímalo, jestli vůbec nějaký ten setting pro DrD II zamýšlel.
4.1.2011 09:25 - Colombo
Lotrando: ne( mám oba díly na poličce, furt se dívám na přepůleného kance na vazbě, ale ještě jsem to nepřečetl, bohatýr měl klesající tendenci, tak jsem na to neměl nějak chuť. Místo toho čtu Morresyho Kedrigerna (a Conhoona, který je taky strašně cool:D). Ale vzhledem k tomu, že mi tyhle maloformátové knížky, které se vlezou do kapsy, docházejí, asi si to brzo ve vlaku přečtu.
4.1.2011 09:27 - noir
Já se tomu Červenákovi už dlouho vyhýbám, ale to tak čtu, asi už to dlouho nevydržím :)

Ty analýzy povolání mi přijdou trošku zbytečné, stejně nevíme, čím autoři ty pojmy nacpou. Určitě se s Argem shodnu na tom, že některé z názvů jsou pejorativní, což je podivné a že postavit povolání podle jediného literárního vzoru není asi úplně nejlepší nápad. Na druhou stranu pokud by tým vytvářel rovnou setting, mohli by zaklínači fungovat.
4.1.2011 09:54 - Argonantus
Vojtěch:

Já bych to řešil, protože si s tím autoři začali (slovanská fantasy, už po moclikáté, a zásadní Jarikova vysvětlující poznámka na minulé straně).
Z jasného a přirozeného základu má šanci vzniknout použitelné a solidní povolání.

Noir:
No, ježto věštím z kávové ssedliny (tedy; z těch informací na stránkách Altaru a z Pevnosti), předpokládám, že už jednou realizovaná povolání jsou autoři schopni úspěšně realizovat mechanicky znova.
A většina námitek se soustřeďuje proti už jednou neúspěšně realizovanému povolání Druida, u kterého hrozí, že bude realizováno znova.
A proti Vědmákovi, kterého zatím v RPG ani v reálu nikdo nerealizoval, a možná to ani nejde.
4.1.2011 10:00 - noir
Argo: Omyl. http://witcher.wikia.com/wiki/Wied%C5%BAmin:_Gra_Wyobra%C5%BAni
4.1.2011 10:10 - Merlkir
@Argonantus: při čtení toho tvého shrnutí jsem jenom kroutil hlavou. Ne, ne, ne, ne ne, nee, ne...
V 60% to není tak jak říkáš. Buď příliš zjednodušuješ, nebo hádáš. Ten systém nepíšu, takže si nevěřím natolik, abych ti to po jednotlivých položkách opravoval. :(
Snad to bude jasnější časem, až vyjde víc článků.

Červenáka má Charles myslím docela rád a často nám ho cituje jako inspiraci.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.094513893127441 secREMOTE_IP: 3.138.134.107