Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
18.10.2010 10:12 - Night of Triumphator
Nenapsal to náhodou Dyk ? :-) Krysaře už jsem hrál, ale ne v klasické fantasy
18.10.2010 10:46 - Lotrando
Nejznámější jsou ti Grimmové. Verzí asi bude víc.
18.10.2010 18:07 - Argonantus
Probůh... wasserman je samozřejmě německý až běda, a dohadovat se o to, zda byl dřív vodník, lze až do soudného dne.

Strašidla naštěstí vůbec neuznávají žádné hranice.
20.10.2010 08:52 - Night of Triumphator
já měl za to že se řeší Krysař :-). Německá pověst.
20.10.2010 12:29 - Argonantus
Argonantus:

Stopro. Krysař je už úplně německý; pověst se vázala, tuším, k městu Hammeln.
Já vznesl generální pochybu o tom, zda vůbec existuje nějaké české strašidlo, nebo slovanské.
20.10.2010 14:46 - Colombo
Argonantus: tak samo by jsi mohl vznést námitku, jestli existuje nějaké německé, potažmo národní atp...
20.10.2010 15:38 - tuleník
Fuuu... toto je zaujímavá otázka, mne to príde, že v podstate všetci Indoeurópania majú v mytológiách a strašidlách taký spoločný ... podmaz.
20.10.2010 16:27 - Night of Triumphator
To budou asi nějaké divoženky, diví mužové. Často se objevuje motiv duchů mnichů, kněží, jeptišek...
24.10.2010 00:36 - Gurney
Koho to zajímá už nejspíš má po ruce testovací materiály, takže jen tak pro zhodnocení další prewiev DrD2 v Pevnosti. Informací je v něm už tradičně velmi poskrovnu.
24.10.2010 05:04 - sirien
Mastičkář.
Uhranutí. Choroba.
No tak mě to teda skutečně uhranulo silně, začíná mi bejt fakt blbě. Nevim jestli stupiditou toho co nás čeká nebo mou vlastní naivitou, že jsem chvíli i žral, že by z Altařího produktu mohlo bejt něco zajímavýho. Byl sem debil a už vidim jak z tohodle bude další shit v řadě.
Pudu někam do slovanských zemí najít obřího inteligentního pavouka aby mě zaplet do sítě a pak odtáh pod zem a sežral, bude to příjemnější.
24.10.2010 10:50 - JAIME
asi jim to ještě pořád vynáší.. kdyby radši něco přeložili, když už :(
24.10.2010 11:52 - táá dýý dáá dýý dá
sirien píše:
Mastičkář.
Uhranutí. Choroba.
No tak mě to teda skutečně uhranulo silně, začíná mi bejt fakt blbě. Nevim jestli stupiditou toho co nás čeká nebo mou vlastní naivitou, že jsem chvíli i žral, že by z Altařího produktu mohlo bejt něco zajímavýho. Byl sem debil a už vidim jak z tohodle bude další shit v řadě.


nevím co je na tom špatného. Jak to nemá tilesy, enkauntery a powery tak je to nutně blbost? Inspirují se středověkem ne disneyovkama.
24.10.2010 12:40 - skew
Píše:
No tak mě to teda skutečně uhranulo silně, začíná mi bejt fakt blbě. Nevim jestli stupiditou toho co nás čeká nebo mou vlastní naivitou, že jsem chvíli i žral, že by z Altařího produktu mohlo bejt něco zajímavýho. Byl sem debil a už vidim jak z tohodle bude další shit v řadě.

To je na základě těch tří názvů, nebo těch povolání a schopností (nebo něčeho ještě dalšího) ?
24.10.2010 13:59 - Lotrando
Mě názvy povolání vůbec nevadí. Ono když doslova přeložíte některé anglické názvy, nedej bože jejich czenglish verze, je to často ještě horší. Kejklíř a mastičkář jsou česká pojmenování a působí starobyle, ačkoliv nejsou. Jsou to spíš slova dnes málo používaná a je na tvůrcích aby si zhodnotili, jak moc použití takových názvů ukotvuje určitý pocit z prostředí. Jisté je, že dobrou volbou pojmenování lze dosáhnout hodně. Tím neříkám, že zvolenou formu považuji za kdovíjaké terno, nicméně to ve mně vzbuzuje přesně ten pocit vesnického středověkého fantasy. Pokud to byl cíl, nelze než konstatovat úspěch. Nakolik to je vhodné pro cílovku ponechám k posouzení povolanějším.

EDIT: mimochodem, název povolání adept tam ční, protože vybočuje z trendu.

"táá dýý... cokoliv": Sirien daleko víc hraje WoD, takže tvoje poznámka je dost mimo mísu. Navíc, encountery v DrD 2 přece jsou, dokonce mají stejné pojmenování, tak nevim, co máš za problém. Vymezení se vůči něčemu je zpravidla nejistá cesta k úspěchu, protože zaujme jen ty co se také vymezují. A těch nebývá dost na to, aby tě uživili.

EDIT: ještě poznámka k ukázce, je tam dobře vidět zatím nedostatečné ukotvení dovedností a zvláštních schopností v dosud publikovaném materiálu. Schopnost uhranutí u adepta imho přímo koliduje s jeho pojetím a více by slušela třeba zaříkávači, který absentuje víceméně jakýkoliv bojový skill.
24.10.2010 14:37 - táá dýý dáá dýý dá
Lotrando píše:
"táá dýý... cokoliv": Sirien daleko víc hraje WoD, takže tvoje poznámka je dost mimo mísu. Navíc, encountery v DrD 2 přece jsou, dokonce mají stejné pojmenování, tak nevim, co máš za problém.


vzhledem k tomu, že je to o DrD2 v sekci pro DrD2 mi nepříjde "mimo mísu". Jinde si hrajte třeba Blinkancový guláš. Jestli se někdo vymezuje nebo ne mi je taky celkem putna - já nejsem ani tvůrce ani tester.
Btw. taky hraju WoD - ne často, ale hraju. Upřímě kdo čeká, že se v DrD 2 (+,3...) objeví věci z WoD (nemyslím systém, možná tam něco bude), ten je teprve idiot.
24.10.2010 14:45 - Lotrando
btw, líbí se mi obrázek knihy v ukázce. nelíbí se mi tam ten brk, nutí mě přemýšlet kde je kalamář.
24.10.2010 14:54 - Alnag
táá dýý píše:
vzhledem k tomu, že je to o DrD2 v sekci pro DrD2 mi nepříjde "mimo mísu".


Řekl bych, že jsi znovu netrefil mísu tak zhruba o 2 metry. :)
24.10.2010 16:24 - Jerson
Trochu mi nesedí popis u bojovníka - odvedenec královského vojska nebo panoš josu sice logické, ale neprosto nevhodné pro skupinovou hru s jinými dobrodruhy, pokud nemá jít o dezetréra. To samé u osobních strážců nebo městské hlídky (i když je zajímalý myšlenkový pochod, jak vypadá svět, kde v městské hlídce slouží bojovníci zocelení boji. Pak už se nedivím, že vždycky naběhnou na prvního potížistu se zbraní v ruce :-)
Dál je to sice lepší, ale zase se to moc nehodí na začínající postavu.
Nicméně pokud bych chtěl hrát bojovníka, rozhodně bych si nevzal postavu, která má speciální dovenost na vychloubání. Tak nějak bych čeakl, že bojovník bude mít dovednosti používané v boji a okolo boje.

Lovec v tomto směru vypadá přijatelněji - opět bych tedy nečekal, že začátečník odejde ze služeb nějakého pána, ale tady se už dá vymýšlet cokoliv. Snad je "obecní pastýř" mi od lovce přijde docela dost vzdálený.
A příklad dovedností opět na ... dvě věci. Fakt, Ochočování zvířat bylo snad to poslední, co ve hře kdo používal.

Adept vyčnívá jménem i stylem, je proti těm ostatním dost magický, ale těžko soudit, jaký bude výsledný svět.
24.10.2010 16:50 - Merlkir
Jerson píše:
nepochopení


Speciální dovednosti nemá povolání pouze ty uvedené v článku, jsou to příklady. Adept se bude jmenovat zaříkávač, je to starý článek.
24.10.2010 16:51 - sirien
Jerson píše:
Nicméně pokud bych chtěl hrát bojovníka, rozhodně bych si nevzal postavu, která má speciální dovenost na vychloubání. Tak nějak bych čeakl, že bojovník bude mít dovednosti používané v boji a okolo boje.

Musíš si uvědomit, že to je vesnickej bojovník, chápeš. Se zvedajícím se levelem nerostou jeho bojové schopnosti, ale zvedá se alkoholová tolerance a vesničané mu žerou furt šílenější a šílenější historky o tom, s čím bojoval a koho všeho porazil.

A lovec je vesnickej lovec, chápeš. Pase ovce a k tomu stopuje a loví hraboše. Na čtvrtym levelu zvládne vlka. Si nesmíš plést s těma horskejma týpkama co lověj medvědy když jim je patnáct, tohle je vesnická fantasy. Na vysokohorskou se plánuje sourcebook "hory nejen pro lovce"

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10936594009399 secREMOTE_IP: 3.138.102.178