Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
16.10.2010 09:21 - Alnag
Kejklíř mi přijde v pohodě. Děláte hrozné vlny kolem jednoho obyčejného slova. Si myslím, že problémy jsou úplně jinde.
16.10.2010 10:39 - Lokken
orkim píše:
Chceli sme sa drzat viac pri zemi a ladit to smerom k "vesnickej fantasy".

Což má být zhruba co? Abychom pořád nechodili kolem horké kaše?
16.10.2010 11:52 - Lotrando
Mě ten Kejklíř docela zapadá do celkového dojmu. Má to středověký nádech, na každém hradě, kde se předstírá středověk, uvidíte kejklíře apod. Jestli je to správný směr nevím, to se zatím posoudit nedá, ale celkově mě to nijak nevadí.

p.s. pořád lepší jednoduché kejklíř, než nějaké krkolomné názvy poskládané z kdovíčeho
16.10.2010 13:50 - Blaine
Me osobne se taky kejklir libi. I mastickar je v pohode. Jmena povolani jsou celkove v klidu.
16.10.2010 14:35 - Čindi
Jo s názvy není problém, problém je že známe jen názvy, žádnou mechaniku nic více. Čekal bych od preview trochu hutnější informace. Teď z toho mám takový pocit že zatím toho není moc napsaný.
16.10.2010 15:41 - sirien
orkim píše:
Chceli sme sa drzat viac pri zemi a ladit to smerom k "vesnickej fantasy".

no konečně to je řečený narovinu, děkuju.

(hm, vesnická fantasy, to je fakt lákavá záležitost v dnešní době WoW a EVE a WH... koresponduje to hezky s původním DrD a je to IMO základní problém věci, ale to sem už určitě nadhazoval, takže nic, no.)
16.10.2010 16:55 - Merlkir
Zrovna jsem chtěl napsat že jsme se opět dostali k cyklu "Co je to ta vesnická fantasy?" a "OMG, vesnická fantasy saje!"

;)
16.10.2010 16:56 - Merlkir
Případně "Vymezovat se proti dungeon punku je blbost!" a "Mladí chtějí WoW a nabušené epické ságy!"
16.10.2010 17:00 - noir
Mě kejklíř neuráží. Popis je pěkný, jen mě moc nezaujaly ty schopnosti.
16.10.2010 17:42 - Lotrando
Je snazší, svézt se na nějaké vlně a využít úspěšného trendu. Z tohoto pohledu volit vlastní cestu znamená chovat se suboptimálně. Zase když se to povede, je úspěch o to uspokojivější. Na mě zatím DrD II působí jako "jiná" hra, byla vybrána varianta "jít svojí cestou". Víc než tohoto přístupu bych se však bál přehození výhybky na půl cesty, až začne být zřejmé, kolik je toho potřeba vymyslet (narozdíl od přístupu, kdy jen přizpůsobuji co se mi líbí).

Na mě to, po shlédnutí testovacího materiálu, působí jako dobrý začátek. Víc se z toho poznat nedá. Rozsah zveřejněného materiálu je malý.
16.10.2010 17:43 - pipux
Kejklíř je vpořádku.
Zloděj taky.
Night of Triumphatorr píše:
Něco podobného jsme si svého času říkali u zloděje - kdo by chtěl hrát nějakého cikána co krade ve sběrnách.

Hej more, naval prachi, ty gadžo jeden hloupi! ... proč ne.

I tulák je vpořádku - a dle úhlu pohledu o sobě něco vypovídá. Ve středověku to byli tuláci, kdo (alespoň v myslích ostatních obyvatel) páchali zločiny, kradli, působili roztržky. Vyčlenění na okraj společnosti, ohlíželo se na ně křivě (člověk měl být ve skupince svých souvěrníků -- např. komunita vesnice --, někam patřit). Tulákem se stal někdo, kdo byl vyhnán ze svého domova (exil byl trestem za těžké morální prohřešky).

Osobně se mi zase líbí vrah. Všechny tyto názvy s sebou nesou urč. stylistické zabarvení. Tzn. autoři tím kejklířem evidentně chtěli něco říci. Pokrčíme rameny, jdeme dále ...
16.10.2010 19:16 - tuleník
pipux: čítal si niekedy Wanderera? Tohoto? Bude sa ti to páčiť :D a rád by som ctenej pospolitosti odporúčal pohľad na poznámku na konci. Že odkiaľ to ten svätý Tolkien mal :)
(Rano)stredoveký koncept tuláka je v podstate o tom, že bezpečie končilo za palisádou hradiska, alebo za poľami usadlosti (a tam pre ne-opevnenie už bolo dosť limited). Najhorším trestom bol vyhadzov z kmeňa/komunity, čo nebolo len tak za nič, čiže človek sa stával tulákom až po tom, čo niečo vyviedol. Preto to videnie tuláka ako človeka nebezpečného. V Anglii napr. existoval istú dobu zákon, že každý, kto sa pohybuje vonku po zotmení, má nosiť zvonček, aby na seba upozorňoval, že neprichádza s nekalými úmyslami.
No a konkrétne tento Wanderer bol dokonca vykopnutý z veľmožskej družiny, čo je de facto už zosilnená verzia "voľného pádu".
16.10.2010 19:42 - Argonantus
Night neznamená vůbec nic. Jo, noc.
To tady můžeme být hodně dlouho; Tulák, Zloděj a Diplomat jsou pro mne tři úplně odlišné postavy, dokonce málem opačné. Podobně jako Night od Triumphator jsem si vybavil starého obtloustlého (=přesněji, do mnoha hadrů zabaleného) ožralu, kde by mne ve snu nenapadlo, že by měl být výmluvný. Že by měl vůbec něco zajímavého umět; většina těchto týpků jsoiu tuláci právě proto, že nic neumí; je to commoner commonovatější, než jakýkoli normální commoner...¨

Zloděj je o něco ostřejší týpek, dnes může mít krátké nebo žádné vlasy, vypadá drsně, a páčí zámky na sídlišti. To je to, co umí, tím se živí, a vysokolevelovější verze na tom může být docela dobře.
Zloděj vznikl z nedorozumění (Bilbo Baggins), nicméně může být ucházejícím základem povolání,
Diplomat by omdlel, kdyby viděl takové věci, jako popelnice, sídliště nebo výčepní lihovinu. Povolání to být může, ale ve světě RPG poněkud nudné.
16.10.2010 19:59 - Night of Triumphatorr
Argonantus píše:
Podobně jako Night od Triumphator jsem si vybavil starého obtloustlého (=přesněji, do mnoha hadrů zabaleného) ožralu, kde by mne ve snu nenapadlo, že by měl být výmluvný. Že by měl vůbec něco zajímavého umět; většina těchto týpků jsoiu tuláci právě proto, že nic neumí; je to commoner commonovatější, než jakýkoli normální commoner...¨

Proto mě taky překvapilo když jsem viděl nějakou verzi když byl "Tulák" sexy kočka v kožených hadrech...

Teď jsem na jeden starší počítač instaloval Hexen II. Stará hra, ale pořád atmosferická. Povolání: assassin (spíše assassinka nebo snad assassinice? :-) ), hodnosti: rogue, executioner, widowmaker... Celkem zajímavé fantasy postapo, takový svět bych někde použil.
16.10.2010 21:13 - ShadoWWW
Pro vesnickou fantasy by se mohlo hodit povolání "pouťový kouzelník".
16.10.2010 21:34 - sirien
Argonantus píše:
Night neznamená vůbec nic. Jo, noc.

Neurážej Vyvolené Neporaženého Slunce.

Podstata té trojice byla v tom, že různé dovednosti lze interpretovat různě (asi jako když si Alnag vezme v DnD barda a fluffově ty schopnosti hraje jako by byl nějaký časový čaroděj nebo co)
16.10.2010 21:55 - Merlkir
ShadoWWW píše:
Pro vesnickou fantasy by se mohlo hodit povolání "pouťový kouzelník".


Pár úrovní zaříkávače, pár úrovní kejklíře...
17.10.2010 00:56 - sirien
Co třeba Krysař? Víteco, krysy, to je na vesnici často docela problém...
18.10.2010 07:49 - wraiths
siri píše:
Co třeba Krysař? Víteco, krysy, to je na vesnici často docela problém...
. Na vesnici jsou spise hrabosi a rejsci nez krysy ;-). to je spise domena mest.
18.10.2010 09:43 - Lotrando
Krysař je německý motiv, a skutečně patrně městský. Alespoň podle toho, co se dá soudit z některých zpracování tohoto tématu. Přijde mi to jako téma pro pokročilé povolání, nějaká forma svolávače.

V té souvislosti mě napadá, že u Grimmů najdete vodníka, kteréžto považujeme za slovanský motiv (ne-li český).

Vodní čerti jsou zase známí v Rusku.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10505104064941 secREMOTE_IP: 18.220.59.69