Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
2.8.2010 08:47 - noir
Tak co, už jste někdo testovali? Jaké jsou první dojmy?
2.8.2010 12:36 - Quentin
Mno, je to docela fajn. Dneska budu dělat další test, tak se třeba rozepíšu. Systém má takovej indie nádech, ale vesměs se hromada důležitejch věcí děje ve fikci. Což je imo cool.

Pro cílovku to možná nebude, ale hra by to mohla bejt dobrá :)
2.8.2010 13:51 - Lotrando
QuentinW píše:
Pro cílovku to možná nebude, ale hra by to mohla bejt dobrá :)


jejda, ale tak aspoň něco
11.8.2010 16:23 - skew
Červencový článek v pevnosti.
Spíš asi známé informace v jiném mediu, ale pár novinek tam je.
11.8.2010 19:09 - sirien
Píše:
Jak ukázalo téměř 20 let hraní DrD, hráči si rádi vytvářejí
nové prvky

...hráči jsou naprosto mizernou úrovní pravidel nuceni vytvářet...

Píše:
V nové hře bude totiž moci mít jedna postava více povolání.

bude muset mít...

ale nic moc nového, mňo. Popravdě to ne mě působí celé trochu suše, z toho co nevím mě už trochu zajímá jen jak bude řešené vybavení.
11.8.2010 19:16 - noir
Já nechápu jedno: tolik prostoru - a tak málo informací. Jestli se bude se stejnou intenzitou využívat i prostor v pravidlech, máme se nač těšit.
11.8.2010 19:17 - Colombo
sirien: nesouhlasím, i dobrá pravidla si budeš přizpůsobovat svému vkusu... omezovat nějaké schopnosti, které TOBĚ přijdou moc imba, posilovat jiné schopnosti, které ti nepřijdou využitelné a to třeba jen proto, že si na jejich využití nepřišel nebo nejsou podle tvého herního stylu.
11.8.2010 19:34 - Elgard
Colombo:
To ale ještě neznamená, že by sirien neměl pravdu, protože DrD do kategorie "dobrá pravidla" nepatří. DrD odvedlo práci na popularizaci pen and paper, ale dál bych v jejich dobrých stránkách nešel.

Ale rád si u DrD2 s kritikou počkám, až to vydají
11.8.2010 19:59 - Gurney
Při čtení toho rádobyinformačního letáku mě tak napadlo že v podstatě všechno co tam slibují už umí GUMSHOE, jenom tedy memá povolání (toto nemá být urážka DrD2, jak mě jistě někdo brzy osočí, ale první co mě napadlo po přečtení onoho úryvku z pevnosti; nesnažím se z toho vyvodit že pravidla DrD2 jsou špatná, ale že finální verze by mohla být GUMSHOE alepsoň v něčem podobná* - betatesteři můžou potvrdit nebo vyvrátit)

*Podobnost s GUMSHOE považuju za pozitivní
11.8.2010 20:02 - skew
Miniálně na dracidoupe.cz vznikly tuny nových povolání, kouzel a předmětů, + nějaký schopnosti a tak. Imo nevznikly nutně proto, že by byl dračák špatnej.
11.8.2010 22:08 - alef0
Chcem sa opýtať, lebo GUMSHOE nepoznám
a) má to samostatné pravidlá alebo je to stále súčasť nejakého uceleného produktu?
b) je nejaký aplikácia na fantasy žáner?
11.8.2010 22:12 - Alnag
Mně to teda GUMSHOE nepřipomíná (leda povrchně).

Alef: Je to engine The Esoterrorists, Ashen Stars, Mutant City Blues, Fear Itself nebo Trail of Cthulhu her. Tedy aplikace na fantasy zatím ne. Samostatně? Nebyl důvod.
11.8.2010 22:14 - alef0
Rozumiem a aplikácia na fantasy žáner teda nie je zatiaľ spravená, je tak? (Teda, nemyslím si, že by to bol extrémny problém, ako to pri takýchto univerzálnych systémoch býva).
11.8.2010 22:15 - sirien
skew píše:
Miniálně na dracidoupe.cz vznikly tuny nových povolání, kouzel a předmětů, + nějaký schopnosti a tak. Imo nevznikly nutně proto, že by byl dračák špatnej.

Kdysi dávno sem si našel pár měsíců, kdy sem je tam pročítal. přes 90% nuda, trapnost a nuda. Navíc většina z toho... hm. To by bylo na delší post, prostě forma kterou to tam je uváděno i většina obsahu je v principu na nic, celej ten koncept je vadnej.
11.8.2010 22:17 - Alnag
Alef0 píše:
Rozumiem a aplikácia na fantasy žáner teda nie je zatiaľ spravená, je tak? (Teda, nemyslím si, že by to bol extrémny problém, ako to pri takýchto univerzálnych systémoch býva).


Není. Protože Gumshoe je navržený na procedurální/detektivně laděný žánr. Nehodí se obecně na cokoliv. Ale existuje setting, nakonec nerozvinutý pro fantasy, na které by se to hodilo. Je to od téhož autora, třeba na to nakonec dojde...
11.8.2010 23:01 - sirien
Forenzní aurozpyt?
11.8.2010 23:15 - Geralt
GUMSHOE je dobrý pro vyšetřovací detektivku, neboť nedovolí, aby děj padl do slepé uličky vinou smolného hodu kostkou. Vzato na Esoteroristech, úspěch se dá koupit za body z poolu, nebo hod alespoň pořádně naboostovat. V klíčové prioritě, použije-li postava své silné stránky, zkrátka dokáže jednou dvakrát za hru uspět. A to imho obvykle stačí.
11.8.2010 23:26 - skew
sirien: To se nebudu hádat. Šlo mi jen o to, že lidi něco tvoří a jen zlomek toho opravuje špatný pravidla. Zbytek je prostě novej materiál do hry.

Pokud tvoje pointa byla, že původní dračák není nijak přátelskej k vytváření různých doplňků a podle toho to vypadá - ok, s tím bych i souhlasil.

Ne že by systém mohl za mizernej nápad, teda. Ale ty dobrý většinou stejně trpí nutkáním řešit všechny možný kraviny, což spolehlivě dusí všechen obsaženej vál. And shit.
11.8.2010 23:35 - sirien
skew píše:
Pokud tvoje pointa byla, že původní dračák není nijak přátelskej k vytváření různých doplňků a podle toho to vypadá

To taky. Spíš sem ale narážel na skutečnost, že lidé k tomu systému cítí potřebu tvořit takovou hromadu nijak zvlášť kvalitních věcí (až na pár výjimek, samozřejmě) které ještě hrozivě trpí tou rozplizlou tematikou nedefinovaného settingu. Někde je naprosto doočíbijící chyba - něco tu chybí, přebývá nebo to je uděláno špatně.

Buď můžeme říct, že pravidla DrD jsou prostě děravá jako cedník a proto tam jsou takové tuny vlastní tvorby, technicky vlastně záplaty.
Nebo zde je naprosto a dokonale nevyslyšená poptávka po nějakých tématech - letmou úvahou mě napadá separátní sourcebook magických (alchymistických) předmětů, strukturovaná příručka rozšiřující magii, tematicky vyladěný bestiář... v provedení nastavujícím nějakou rozumnou úroveň kvality i inspirace k zajímavější tvorbě
Můžeme se také bavit o tom, jak kvalitní může být systém, který na první pohled ukazuje, že má ohromné díry v pokrytí svého tématu, které by vystačily na celé sourcebooky, ale přitom za dvacet let nebyl ani jeden takový vydán.

Nejspíše to v důsledku bude kombinace od všeho trochu a ještě něco dalšího co jsem přehlédl.
12.8.2010 10:09 - alef0
Za čias AD&D existovali tony vlastných doplnkov, predmetov, proficiencies, a pod. Zdá sa mi, alebo za čias D&D tento trend upadol? (Samozrejme, kopa doplnkov vyšla v tretích vydavateľstvách.)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10227584838867 secREMOTE_IP: 18.217.194.39