Kultura

Magus
7.4.2009 12:08
DrD
No moje nejoblibenejsi hra..

Dotazník o DrD.
25.9.2018 13:26 - Zarahel
Když už jste tu rozjeli takové víření prachu kolem DrD jen drobný poznatek a otázku - za poslední dva měsíce jsem narazil na 4 začínající skupiny. (Až na jednu bez vypravěčů se zkušeností) a všichni si rozjeli Dračí Doupě 1.5 - 1.6.

To se ty pravidla nějak dědí, či co? Už se přece dávno neprodávají :D
Hrají to zkrátka jen proto, že je to v češtině?

Existuje k tomu nějaký rozumný důvod, když i jako laik musím vidět, že existuje řada minimálně "líbivějších" značek?
25.9.2018 13:32 - LokiB
DrD má sexapeal ;)
Není to tlustá bichle.
Pro začátečníka na papíře vypadá srozumitelně a jednoduše a zároveň mocně, co všechno dokáže.
Někteří pak ale trpce litují, že jim nedovoluje/neumožňuje/nepomáhá hrát to, co by chtěli.
A asi ho dědí.
25.9.2018 13:32 - Jerson
Ano, pravidla se dědí, někde jsou ještě k sehnání zásoby, ale pro mnoho lidí je DrD synonymum RPG (přesněji pojem "RPG" neznají, zdaní jen "Dračák") a tak hrajou pořád jen to co znají, co hrál jejich starší brácha, kamarád bráchy, oddílový vedoucí, táta, atd.)
Tedy tohle jsou hypotézy, hodlám si je ověřit otázkami na mladé hráče.
25.9.2018 13:34 - Boldrick
LokiB píše:
Podle vás to tam mělo být. Návody, poučky, ukázky, jak "správně vést hru", jak "být dobrým PJ" ... a ono to v něm prostě není.

A ono to tam právě je, a to je to špatně. Kdyby to byly jen popisy místností a potvor, tak by, podle mě, průměrně inteligentní PJ a těch bylo málo, většina byla nadprůměrně inteligentních, provedlo hráče BH lépe samo o sobě.
25.9.2018 13:36 - Gurney
Tohle je fakt děsně surreálná diskuze...

Bílý hrad je děsivě špatný, pro začátečníky, pokročilé, kohokoli (stejně jako všechny rady ke hře v PPJ). Hrát to dneska je fakt hustý masochismus.

Vyjebávání a manipulace je špatné a to nejen v rpg. Pokud s vámi někdo vyjebává a manipuluje, vyražte ho ze dveří a po cestě skopněte ze schodů, není to váš kámoš a nechcete s ním hrát rpg.

Další otázky? :)
25.9.2018 14:07 - Boldrick
Zarahel píše
Existuje k tomu nějaký rozumný důvod, když i jako laik musím vidět, že existuje řada minimálně "líbivějších" značek?


Já to taky moc nechápu. Všichni sekaj LoL, WTF, a podobný pí....ny, napsal bych toho víc, ale nevyznám se v nich, všichni prý koukají na seriály od Netfliksu ;-) v originále a nikdo si není schopen přečíst nějaké jiné RPG než DrD.
25.9.2018 14:11 - York
Zarahel píše:
všichni si rozjeli Dračí Doupě 1.5 - 1.6


Ještě že tak, taky by mohli hrát dvojku...
25.9.2018 14:14 - LokiB
Gurney: přijde mi, že tu teď s čtenáři trochu manipuluješ ;)
25.9.2018 15:08 - Zarahel
Boldrick píše:
...v originále a nikdo si není schopen přečíst nějaké jiné RPG než DrD.


Tomu se právě tak trochu divím. Prostě jako by tu možnost neviděli i když znají tunu jiných věcí. Zvláštní je, že se mi ještě nestalo aby mi hráč DrD nebo úplně RPG nepolíbený, který k tomu vztah neměl řekl: Ty jo, to je ale blbost, jak to můžete hrát? Dračák je lepší. Vesměs se z nich stali noví hráči, kteří si hru užili (dočasní nebo stálí). Přitom máme k dispozici (Díky D20, někteří mí hráči - tedy vlastně hlavně ženy, což mi přijde zvláštní - používají překlad) fakt kvalitní překlady na sakra vysoké úrovni...

York píše:
Ještě že tak, taky by mohli hrát dvojku...


To je pravda. Moc by si nepolepšili... I když, nevím proč, jejich bestiář se mi z nějakého důvodu vážně zalíbil. Kvůli němu jsem si to koupil :D
25.9.2018 15:24 - LokiB
Zarahel píše:
Tomu se právě tak trochu divím.


asi budu za heretika ... ale zmíním jednu věc, kterou třeba nováčkové neřeší, ale mně třeba na překladech stále přijde, že je hodně poznat, že to není původní text, ale že je to překlad. Ty překlady jsou ok pro svoje účely, je z nich jasné o co jde, jak se to má dělat, celý mechanismus hry atd. Ale nejsou to "dobře česky napsané knihy" (a to můj překlad, který jsem si dělal k Savage Worlds rozhodně není lepší, takže vím o čem mluvím). Prostě je to překlad s ohledem na to, aby tomu hráči rozuměli a mohli podle toho hrát.
Já si ta pravidla neužiju jako knihu.
V tomhle třeba budou mít Jeskyně a Draci výhodu, jestli se dočkají vydání.
Nakolik tomu dnešní nováčci přikládají váhu, to nevím, možná vůbec.

A stále si myslím, že DrD na papíře pro někoho, kdo RPG nehrál, má svoji přitažlivost. Že je napsané tak, že dokáže zaujmout. Dobře se tím listuje, "zdá se" přehledné, zdá se jednoduché ap ochopitelné a konzistentní.
Problémy člověk objeví až při samotné hře :)
25.9.2018 15:27 - Boldrick
Ale proč si všichni ti angličtináři nepořídí anglická pravidla?
Myslíš, že v češtině je to pro ně přijatelnější? Vždyť pravidla, a to jakákoliv, nejsou vůbec složitý text a já nejsem vůbec dobrej v angličtině.
25.9.2018 15:36 - ShadoWWW
My tady na Kostce žijeme ve virtuální bublině. U stolu platí, že se hraje to, co dotáhne hráč, který si sežene skupinu a je ochoten dělat PJ. RPGčka, včetně DrD 1, jsou hlavně o zábavě plynoucí ze skupinové interakce a sociálního kontaktu. Pravidla jsou až na druhém místě.

Pokud hráč dotáhne ke stolu DrD 1, hraje se DrD 1, což je pro mnohé stále validní volba. DrD 1 mají po rodičích/kamarádovi/z knihovny/z uložto. Třeba se i podívali na nové DrD II, ale neoslovilo je to (kvůli své odlišnosti), tak zverbovali hráče k hraní DrD 1. Nic víc a nic míň bych v tom nehledal.
25.9.2018 15:39 - Jerson
Máme na to sice oddělené téma, ale urputnost, se kterou chtějí mladí hráči (cca 9 - 12 let) hrát DrD 1.6 mě dost překvapila. A odmítají vyzkoušet cokoliv jiného. U starších hráčů se zdá, že by mohli být přístupnější něčemu jinému, tak uvidím. Už ve čtvrtek.
25.9.2018 15:48 - LokiB
Boldrick píše:
Vždyť pravidla, a to jakákoliv, nejsou vůbec složitý text a já nejsem vůbec dobrej v angličtině.


To mi přijde, že se pleteš. Nebyli jsme na gymplu v angličtině začátečníky a přesto výklad některých formulací v pravidlech ADND byl zdrojem sporů, jak to bylo vlastně myšleno, co který pojem znamená.
Jako jo, 90% pochopíš ... ale nejasnosti mohou být.
25.9.2018 15:53 - Boldrick
Tak asi jo.

A ještě mě napadá, že stáhnout si překlad je podmíněn vlastnictvím orig. pravidel, což je dobře, ale pak to omezuje přístup hráčů k překladům.
Hmm.
25.9.2018 15:58 - Aegnor
Boldrick píše:
A ještě mě napadá, že stáhnout si překlad je podmíněn vlastnictvím orig. pravidel

Ano ... toto omezení tady existuje ...
25.9.2018 16:48 - sirien
LokiB píše:
Nebyli jsme na gymplu v angličtině začátečníky

nic ve zlym, ale možná s výjimkou jazykově orientovanejch lyceí a soukromejch gymplů s odpovídajícím zaměřením bych neřek, že kdokoliv, kdo se (na)učil jazyk pouze v rámci našeho školského systému, je něco víc, než začátečník. Ta formální rigidita se kterou se tam ty jazyky učí je na jednu stranu děsivě neefektivní (...což dál vede k tomu že lidi dostávaj dojem že "na to nemaj talent" a že "naučit se jazyk je hrozně těžký", což je další super výsledek) a na druhou stranu mnohdy zcestná (učí se zbytečné věci, důležité se podceňují, sémantika a rozlišování jemnějších konotací je ubíjený na úkor slovníkovejch překladů...)
25.9.2018 16:56 - LokiB
sirien píše:
nic ve zlym, ale možná s výjimkou jazykově orientovanejch lyceí a soukromejch gymplů s odpovídajícím zaměřením bych neřek, že kdokoliv, kdo se (na)učil jazyk pouze v rámci našeho školského systému, je něco víc, než začátečník


oukej oukej :) nebudu se o tohle přít. Myslel jsem to tak, že jsme po 4 letech, z nich někteří trávili třeba půlrok v zahraničí na studiu (taková byla doba), a hodně poslouchali anglické texty v muzice či filmech, jsme sice nebyli dobří angličtináři, ale přečíst si "pravidla" jsme uměli a pochopit je v základu taky.

V tom smyslu na tom bude dost mladých lidí i dnes stále ještě podobně (ano, internety atd). Tedy si pravidla přečtou, ale i tak narazí na formulace, které jim jasné nebudou, tak, jako jsme na ně narazili i my.
25.9.2018 17:04 - Boldrick
A to je podle vás to proč mladí lidé nešáhnou po ang. originálech? Mě přijde, že občas něco nepochopit je stále lepší než hrát, a nechat se kazit, DrD.
:-)
25.9.2018 17:16 - LokiB
Boldrick píše:
A to je podle vás to proč mladí lidé nešáhnou po ang. originálech? Mě přijde, že občas něco nepochopit je stále lepší než hrát, a nechat se kazit, DrD.


A ti mladí to furt ne a ne pochopit :) Inu, mládí :P

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.094360828399658 secREMOTE_IP: 18.216.186.164