Zajímavosti

Debata je lehce moderovaná (opravení nefunkčních odkazů). Zkuste nespamovat... moc. Díky.
Napsal: Nerhinn
20.4.2019 21:45 - Ugy
Tak Critical role kickstarter se nakonec vyšplhal na 11.385.449$ víc jak 1500% původního cíle. Docela dobryřekl bych...
14.5.2019 10:16 - Ugy
Pro fanoušky Star Wars. Předělanej souboj Obi-wana a Vadera z ep IV do trochu modernějšího kabátku. Fakt hodně povedená věc
https://www.youtube.com/watch?v=to2SMng4u1k
14.5.2019 10:36 - LokiB
Jo, udělaný je to opravdu pěkně a s fortelem. A je fakt, že ten původní souboj neměl moc šťávu ... ale tenhle bych v tom původním filmu teda nechtěl :) Vlastně je to tak nějak v kontextu toho, jak by asi vypadala Ep IV, natočená dnes.
14.5.2019 11:00 - Ugy
jj do původního filmu by to asi nezapadlo, ale tahle nová verze vypada cool a líbí se mi že jsou tam callbacky na ten jejich předchozí vztah
20.5.2019 19:55 - sirien
Jako hezký, ale osobně mi to přijde místy možná až trochu přehnaný a až zbytečně "prequelový" - udělat to dynamičtějc a víc "cool" je fajn, ale za mě by to chtělo zachovat tu relativní "minimalističnost" té předlohy - ten souboj není final fight, Obi Wan si tam nejde pro osudový střet...
29.5.2019 17:17 - sirien
To... je strašně moc zbytečnýho textu na hrozně jednoduchou pointu. Zato praktická ukázka nějakého rozdílu v podobě X různých map té samé oblasti která by byla o hodně hodnotnější než ty hromady tlachů tam naprosto chybí.
29.5.2019 18:36 - LokiB
Někdo prostě rád hodně píše :)
29.5.2019 22:39 - Shako
sirien píše:
To... je strašně moc zbytečnýho textu na hrozně jednoduchou pointu.


...komentuje známý grafoman Sirien. :-D
29.5.2019 22:45 - Šaman
K tomu mohu řict jen, že Faramir ví přesně kde je… nebo ne?

Jinak samozřejmě možnosti přesného mapování ve světě, kde jsou lítací draci (nebo dříve byli) jsou o hodně větší, než byl reálný středověk.
29.5.2019 22:49 - LokiB
Šaman: určitě ... jsou to přeci stratosféričtí draci :)
29.5.2019 22:54 - Šaman
Tak vem si kvalitu námořních map (ok, to už je pozdní středověk a hlavně novověk, ale stále v mezích fantasy) v porovnání s vnitrozemskými mapami. Ty metody mapováni tu byly, ale když je síť zemských cest poměrně řídká, tak není potřeba moc realistická mapa.

Což mě dovádí k myšlence, že je tomu tak dodnes. Mapa pražského metra je plně dostačující k tomu dojet na správné místo a dokonce odhadnout jak dlouhá ta cesta bude, přestože ten obrázek barevných cest a puntíků nemá s reálnou polohou stanic zas tak moc společného.
29.5.2019 22:56 - LokiB
ano, námořní mapy byly dlouhou dobu také mizerné :) tedy, ne věrné skutečnosti
a ano, pro mapu je důležité, jestli tě dovede do cíle a dá ti představu o cestě. pokud nejsi letec, tak přesnou mapu nepotřebuješ, stačí "návodná mapa".
proč ale pak mají ve filmech "realistické mapy" ...což je pointa toho článku, tak trochu
29.5.2019 23:08 - Šaman
LokiB píše:
pokud nejsi letec, tak přesnou mapu nepotřebuješ

Tu mapu v King's Landing ale vytvořili Targaryeni, což kdysi tak trochu letci byli. Což na jednu stranu ohromě rozšiřuje možnosti mapování, na druhou stranu dává motivaci ty mapy aspon trochu reálně mít.

V PP je to zase mapa gondorská, tedy rodu, který nesl většinu lidské moudrosti a znalostí a který měl kdysi i vazbu na elfy. A zrovna u elfů nevím, jestli středověká pravidla o cestování (k čemuž se problematika map váže) byla srovnatelná s reálným středověkem.

Takže sice souhlasím s tím, že ty mapy stvořil GM (spisovatel) pro potřeby své a svých hráčů (čtenářů), ale zrovna v obou zmíněných případech je výmluva, že se jedná o fantasy, poměrně pádná. Potřeby a možnosti se v obou případech liší od středověké reality. U té GoT mapy naprosto, u PP méně, ale stále dost.
29.5.2019 23:27 - sirien
Zrovna v GoT je minimálně ta mapa na Dragonstone zmiňovaná i přímo v knížkách. A pro strategické účely ve velkém zoomu může mít symbolicky-názorná mapa (po které se dá hýbat různými figurkami armád) docela využití.
30.5.2019 09:18 - Jerson
Šaman píše:
Jinak samozřejmě možnosti přesného mapování ve světě, kde jsou lítací draci (nebo dříve byli) jsou o hodně větší, než byl reálný středověk.

Moc samozřejmé mi to nepřijde - bez fotoaparátů ty draky nijak extra nevyužiješ, nehledě na výšku, ve které takový drak může létat a možnosti, jak na jeho hřbetě kreslit poznámky. Dál by byl třeba kompas (i když ten ve fantasy očekávám), hodiny, rychloměr, a pár dalších věcí, jako třeba tužky, aby to letecké mapování mohlo alespoň začít. Jo, a k tomu desítky či lépe stovky kartografů, kteří budou vycházet z práce svých předchůdců a dokážou zpřesňovat vzdálenosti naměřené jinými způsoby před desítkami či stovkami let, k čemuž je potřeba zase dalších měřících zařízení (které z principu můžou být i ve fantasy, jen se s nimi obvykle nepočítá).

Jinak fantasy mapy vypadají tak jak vypadají kvůli Tolkienovi a mapě Středozemě, jeho vliv se vryl tak na sto let dopředu a možná už navždy, i když je možné že nebyl první, kdo mapu v podobném stylu nakreslil - ale rozhodně se díky němu rozšířila.

Ostatně zmapovat nějaký kraj si dneska může zkusit každý, dokonce i z letadla (které je mnohem praktičtější než drak), a se znalostí skutečného pohledu na danou oblast z vesmíru, a znalostí moderních map - a pak může porovnat výsledek svého pokusu se skutečností, tedy přesnými mapami či leteckými fotkami.
30.5.2019 10:39 - LokiB
Přeji hodně štěstí každému, kdo se bude snažit brkem a inkoustem z kalamáře mapovat krajinu ze hřbetu letícího draka :)
30.5.2019 14:19 - sirien
Loki: každej, kdo neni idiot, to bude dělat kreslířskym uhlem. Pokud bude mít rozumnej pevnej podklad, tak by to na zrovna volně plachtícim drakovi nemusel bejt až tak velkej problém.

Obecně by drak byl pro mapování ohromná výhoda - zejména, pokud by dračí jezdec byl aspoň trošičku kompetentní kartograf (což, upřímně, nevim jestli se od tý Valyrijský šlechty a arcimágů a rytířských dračích jezdců dá očekávat...) A to ne nutně kvůli nějakému "leteckému pohledu" jako takovému (i když i to by mohlo přijít vhod), jako spíš kvůli absolutní dostupnosti bez ohledu na terén a hlavně schopnosti dostat se na libovolné vyvýšené místo. S trochou další technologie (vodovha, dalekohledy, úhloměry, trocha geometrie...) by pak šlo za pomoci prosté trigonometrie získat velmi přesné vzdálenosti a polohy všeho okolo.

V podstatě mít draka (mega-orla, gryfina...) by umožnilo získat velmi přesnou představu o obecném rozložení prostoru plus velmi dobrý odečet směrů a vzdáleností mezi klíčovými místy. Běžní kartografové odkázaní jen na koně a své nohy by pak už "jen" vyplňovali to co by zbylo v meziprostoru.
30.5.2019 14:30 - LokiB
sirien: Hej, a kolik map kreslířským uhlem jsi už namaloval? ono spousta věcí se snáz napíše, než pak udělá.
Nehledě na to, že drak ve vzduchu nestojí na místě ... létá, a celkem dost se přitom pohybuje i nahoru a dolů a do stran. takže nemáš žádnou klidnou chvilku, žádný pevný bod.

No ... já na drakovi kromě Matějské pouti taky nikdy neseděl a nezkoušel mapu kreslit, takže moje dojmologie není lepší než tvoje. Akorát prostě na vhodnost kreslení mapy z dračího hřbetu nevěřím.
Viz odečet vzdálenosti ... bez moderních zaměřovacích kartografických přístrojů je to skoro nemožné. Všechny historické mapy měly zásadně nepřesné vzdálenosti a úhly, přesně z tohoto důvodu. Ani v klidu, sedě na židli na vysokém kopci, moc přesnou mapu okolí nikdo tehdy neudělal
30.5.2019 14:33 - Pjotr
Pokrokove myslici kartograf by draka navedl do nizkeho letu, nechal ho zapnout dech a vypalit grid, pak se bude mapovat snadno.

Nemluve o tom ze se i v Dnd najdou jednodussi zpusoby, nejaky druid urcite bude umet se divat ocima leticiho ptaka a rovnou zakreslovat v pohodli domova. (nedostanu se na SRD, bezi?)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1073009967804 secREMOTE_IP: 34.204.181.19