Ženy a D&D

Dneska jsem si četl na Wizardích fórech srdnatá slova hlavního brand-managera D&D na adresu chystané knížky Confessions of a Part-time Sorceress. Záměrně říkám knížky a ne příručky, protože je to titul mířený více méně mimo trh klasického hráčstva - což je ostatně poznat už z obálky.

Nicméně abych se dostal k pointě, Scott Rouse usoudil, že D&D hraje málo žen a hodlá s tím zatočit v rámci soupeření s World of Warcraft (MMORPG). Samozřejmě jenom představa, že si to chce rozdat s WoW a vyhrát je komická. Ale přivést do hobby víc zástupkyň něžného pohlaví by jistě bylo záslužné.

Co mi není jasné je, jak toho chce dosáhnout touhle anekdotickou knihou... ale budiž.

Otázky, které se nabízejí jsou mnohé. Jak byste na to šli vy? Co si myslíte o tomto "počinu"? A co hráčky mezi námy? Chtějí si přečíst deset důvodů proč je D&D lepší než rande?

  • Dostat košem stojí jen pár životů.
  • Někoho praštit obvykle zahrnuje buď magickou střelu nebo pořadný palcát.
  • Ochrana před zlými kouzly - musíme říkat víc?
  • Váš parťák zná čtyřicet dva kouzel a umí máchat mečem.
  • "Být zkušená" je něco, s čím se můžete vychloubat.
  • První rande obvykle sestává ze střetnutí s medvěvýry a rosomáky ne bývalými partnerkami a rodiči.
  • Rozpadlé vztahy lze svést na špatný hod kostkou.
  • Deník postavy vám dává šanci omrknout chlápkovy statistiky ještě před prvním rande.
  • Jste-li raněna, je naděje, že do rána budete uzdravena.
Napsal: Alnag
15.2.2008 16:02 - Pilgrim
15.2.2008 14:57 - unknown Pilgim:Okej, máš pravdu, mohla,a le to by bylo na jinou diskuzi,a já myslím, že už se to tu vhodně a poměrně dlouho rozebíralo. Důkazy (nálezy) jsou, ale vyjmenovávat je by bylo an dlouhý lokte. Takže sry :)
Jsi to ty morrigain? Týká se to té diskuze o matriarchátu?
15.2.2008 16:47 - Morrígain
To Pilgrim:Sry, jop.... Omlouvám se, zapomněla jsem napsat nick :D
18.2.2008 08:50 - Jerson
Pilgrime, už jsem vychladl - na první čtení to vypadalo, že když jsem ve své hře nezavedl natvrdo číslené orzdíly mezi muži a ženami, je hra tak nerealistická, že už můžou děti klidně růst na stromech a nic se nezmění.
Když jsem nad tím uvažoval, tak v případě že se postavy tak nebo onak nahazují dávají nějaké bonusy a postihy smysl.
------------------
Nicméně měl bych jinou otázku - myslíte, že je dobře, když jeden z partnerů hraje RPG a snaží se k tomuto koníčku přivést i druhého (a ten druhý není proti)?
Zatím mám jen jednu zkušenost a nejsem si tak docela jist, zda je dobrá - i když určitě dobré aspekty nepochybně má, tak RPG se později stalo zdrojem názorových neshod (jak je ostatně psáno v textu "Jste hráč, když ...")
18.2.2008 09:21 - Lotrando
Jerson: to je hodně individuální. Přináší to mnoho potenciálních problémů a řekl bych, že nejvíc záleží na nich samostných. Hrozba promítnutí problémů ze hry do běžného života tu je a u méně rozumově vyspělých jedinců je veliká. Říkám to s tím vědomím, že jsem něčím podobným kdysi prošel a ne zrovna s úspěchem. Také bude záležet na tom, jak moc vážně se hra bere.
18.2.2008 10:08 - Morrígain
To Jerson: Já jsem se takhle seznámila s přítelem, a jsme ku podivu dva roky šťastní. Zatím se mi nepodařilo promítnout si problémy z všedního života do hry nebo naopak. Spíš se hádáme o pravidelch příp. kdo komu a kdy kdo co namasteruje :D
18.2.2008 10:08 - Morrígain
ehmm... myslím přes RPG samozřejmě :D
18.2.2008 10:31 - Lotrando
Morrígain: :D, jen aby :) Poslední veleúspěšná hláška přítelkyně našeho DMa na jeho jakousi poznámku byla, "Hoď si!".
18.2.2008 10:31 - wraiths
Morrígain: stasna to zena... :-)
Lotrando: ja myslim,ze je to nekdy tezke odprostit se od toho ze je treba jeden hrac blizky. bud nadrzujes a nebo ho pekne "odiras". ale jak rikas opravdu asi zalezi na to kdo jak moc je do toho zazrany. ja treba zjistil ,ze u my zeny by fungovalo neco jako knizky od Lona Wolfa( takovy to otoc na stranku x,y), ale klasicky papirovy ne.
18.2.2008 10:33 - Lotrando
wraiths: otázka je, co děláš ty a co si myslí druhá strana, to někdy nemusí být přesně to samé a odtud plyne asi nejvíc potenciálních potíží. Zvládnout se to dá, o tom asi není spor, jen se to občas nemusí povést.
18.2.2008 10:36 - wraiths
Lotrando: dle me je asi lepsi mit rozdilne zajmy a jeden spolecny:-). ja koupim knizky o konich a dostanu knizky fantasy.a navic vyhoda si muzu precist i ty o konich. :-)) teda pokud to neni etologie,ci krmivarstvi :-/.
18.2.2008 11:30 - Jerson
No, nadržování partnerce je další věc, se kterou mám špatné zkušenosti a moje slečna říká, že když už by si náhodou zahrála RPG (jako že ho hrála dvakrát), tak bezmně.
8.2.2009 21:44 - hkg11
Hral som z jednou Hráčkou ktorá v tom už v D&D profík ,vlastne ona ma ktomu dostala .No chcem len povedať že by sa mali brať ako rovnocené :nemali bi byť Muži a Źeny ale len Hráći .
8.2.2009 22:07 - Colombo
to jsou kecy, (... takže příště to zkus slušně ...)

Naopak, uvědomit si, že JE rozdíl a vyrovnat se s ním, než dělat, že žádný rozdíl není.

(Editováno pro naprosto nevhodnou slovní zásobu, - Alnag)
8.2.2009 22:20 - Lotrando
Colombo: sklidni hormony chlapče, nejsi v chlívě
8.2.2009 22:27 - Alnag
Jinak když už tu došlo k nekromantizaci tohoto tématu, udělal jsem teď čerstvou zkušenost, která podle mého soudu naznačuje, že skutečně nelze všechny strčit do jednoho pytle jak to činí hkg11. Nemůžu zacházet do téměř žádných detailů, protože jde o citlivou věc, ale v naprosto obecné rovině bych řekl alespoň tolik, že byste měli o každém hráči nebo hráčce uvažovat velmi individuálně a rozhodně nedělat odvážné závěry typu, že všichni jsou rovnocenní a na všechny funguje stejný recept. Věřte mi, že opravdu ne.
8.2.2009 23:40 - sirien
Moje (slušné) zkušenosti jsou, že většina hráček prostě hraje jinak. Ve hře se soustředí na jiné věci (ne že by je nebavilo si sem tam někomu rozpárat břicho mečákem, ale primárně svůj showtime ve hře věnují jiným tématům než hráči), vnímají ve hře jiné detaily, baví je na ní primárně jiné části (myšleno spíš relativně jako "primárně" nebo "hodně" je baví, než že by je zbytek nebavil).

Stejně tak je naprosto fascinující, jak se mění skupinová dynamika mezi hráči, ale i herní obsah v okamžiku, kdy není přítomna žádná hráčka, jedna hráčka nebo více hráček. Popravdě od tý doby co jsem si tohodle všiml se snažím mít ve hře minimálně jednu holku vždycky.
9.2.2009 07:31 - Jerson
Mám podobnou zkušenost a občas pozoruju ještě větší rozdíl, když hraje jediná dívka nebo když přiberu ještě další. Kluci jsou schopni spolupracovat tak v 80% případů, ať se znají nebo neznají, holky tak v polovině her, pokud nejsou kamarádky.

Takže si podobně jako Sirien myslím, že je značný rozdíl, když ve skupině není žádná dívka, když je v ní jedna nebo dvě. Mám zkušenost i se třemi dívkami ve hře, a ta je kupodivu zase kladná, protože jako jednotící prvek vystupoval čtvrtý kluk.
9.2.2009 08:13 - wraiths
Jerson&Sirien: ja si podobne veci vsiml take. kdyz hraje jedna divka s lidma co nezna je to takove "nemasne,neslane". kdyz hraji dve holky zalezi nam to jak si padnou do oka. a kdyz hraji tri( nezazil jsem) asi to musi byt doost dobry.
9.2.2009 09:53 - sirien
Píše:
kdyz hraje jedna divka s lidma co nezna je to takove "nemasne,neslane"

Vidíš, to bych zase neřek.

Nicméně musím dát Jersonovi za pravdu v tom, že dvě holky ve hře pokud nejsou kamarádky moc nespolupracujou a sociálně tam vzniká určitý napětí.
9.2.2009 10:09 - Colombo
Vulgárně napsaný přispěvek byl úmyslem, chtěl jsem, aby to vyznělo dostatečně tvrdě.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098330974578857 secREMOTE_IP: 18.190.156.80