Log 1=0 píše:
Proč je jedno výhodnější, než druhé, to nevím
Protože když se lidí zeptáš: "kdy můžeš", tak to je alternativní ke "kdy se ti to hodí" a lidi začnou uvažovat o všech alternativách, co v daný termín mají a zaklikají Ti jen ty možnosti, kde nic moc nemaj - tj. vyřadí i ty termíny, v nichž mají nějakou
méně lákavou alternativu, s tím, že je pro ně lepší zvládnout tuhle aleternativu PLUS to co nabízíš v jiném termínu.
Když se zeptáš "kdy nemůžeš", tak se lidi zamyslej nad tim, kde maj něco co jim skutečně zabrání přijet.
Tj. řekněme, že Sathel nabídne termíny 1, 2, 3 a 4. Řekněme, že v termínu 2 sem na služebce, v termínu 3 mám seminář, kde fakt chci bejt a v termínu 4 mám oslavu nějakého známého, kde sem se chtěl ukázat.
Pokud se Sathel zeptá "kdy můžu", tak jí zaškrtnu jen termín 1 (2 mám služebku, 3 mám něco lákavějšího a 4 mám neco, co bych oželel, ale když stihnu Dálavu v 1 a oslavu ve 4, tak to je pro mě optimální).
Pokud se Sathel zeptá "kdy nemůžu", tak jí zaškrtnu termín 2 a možná 3, takže jako validní zbydou 1, 4 a možná 3 (2 mám služebku, přes to vlak nejede, 3 je dost na hraně, ale 4 kdyžtak můžu, protože když to tam vyjde, tak oslavu oželim)
Je to docela typickej příklad situace, kdy fakt že lidi přemýšlí zkratkovitě a nenamáhají se zbytečně věci promýšlet způsobuje, že
formulace otázky ovlivňuje odpověď.