EDGE - články

Qin - The Warring States

Obsah článku:

Zápis a výslovnost čínských slov

1) Čínština je jazyk izolující, slova jsou nesklonná, vidy, rody, časy vajdřují jmené částice, slovce. Fonologickou jednotkou je přitom slabika. Při zápisu tradičním znakovým písmem co slabika to znak. Během 20. století vytvořili Číňané pro hláskový fonetický zápis svého jazyka svou verzi latinky zvanou pinyin. Ta je dnes uznána a slouží i jako mezinárodní standard přepisu čínských slov. Starší regionální a národní přepisy dosluhují jako zvyková rezidua.
2) Z hlediska fonologického se čínské slabičné celky skládají z iniciál (počátečních souhlásek) a finál (zbytku slabiky).
3) Mezi iniciálami především rozlišujeme dvě řady tvořené šesti protikladnými páry iniciál bezpřídechových a přídechových.
4) Bezpřídechové iniciál (náslovné souhlásky bez aspirace) se píší b- /vyslov: p-/, d- /vyslov: t-/, z- /vyslov: dz-/, zh /vyslov: dž-/, j- /vyslov: ť-/, g- /vyslov: k-/.
5) Přídechové iniciály (náslovné souhlásky s aspirací) se píší p- /vyslov: ph- nebo p'-/, t- /vyslov th- nebo t'-/, c- /vyslov: cch'/, ch- /vyslov čch'-/, q- /vyslov: č'-/, k- /vyslov: kh'-/.
6) Z ostatních iniciál zaslouží pozornost českého mluvčího počáteční souhlásky psané sh- /vyslov š'-/, x- /vyslov jako měkké, "polské" s'-/, h- /vyslov jako lehké ch-/, r- /vyslov jako ž-/, y- /vyslov jako j-/.
7) Z finál zaslouží zvláštní pozornost koncovka psaná -ong (vyslov jako -ung).
8) Finálu psanou -u, která následuje po iniciále j-, q-, x- nebo y- vyslov jako německé -ü.
9) Finálu psanou -i, která následuje po iniciále z-, c-, s-, zh-, ch-, sh- nebo r- vyslov toliko hlasným protažením předchozí iniciály.
10) Koncovku -ng (vyslov jako nosovku v angl. "king").
11) Koncovku -er (vyslov jako finálu v amer. "sir").
< Výslovnost čínštiny >
Úvod Dobrodružství
Napsal hRob 17.05.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.060523986816406 secREMOTE_IP: 3.145.105.105