Kultura

Markus
13.7.2020 21:59
Pozvání do databáze RPG
Zdravím sousedy z Kostky!

Možná jste postřehli, že jsme vedle na RPG fóru rozjeli projekt nazvaný Databáze RPG. Je to v zásadě něco jako ČSFD pro RPGčka - částečně wiki s informacemi, částečně server na recenze a doporučení. Je možné zadávat tam postupně různé RPG produkty a potom je hodnotit a komentovat. Asi nemám ambici budovat kompletní databázi celého RPG světa (to už dělá RPGgeek), ale strašně rád bych zmapoval aspoň celou scénu českých produktů (jak tištěných, tak fanovských) a hlavně amatérských překladů, což je u nás dlouhodobě velmi plodná komunita.

Databáze umí pár šikovných věcí. Když si to proklikáte, zjistíte že si můžete např. vyfiltrovat jen věci dostupné v češtině a slovenštině. Nebo se různě proklikávat vzájemnými vazbami mezi systémy, autory, světy, žánry... Výhoda taky je, že z databáze můžete odkazovat přímo na různé servery, kde jsou překlady (nebo materiály) hostované, a databáze tak může sloužit jako centrální evidence, která odkazuje návštěvníky na jednotlivé stránky česko-slovenského internetu.

Je tam ještě spousta práce a hodně toho chybí, ale po dvou měsících se konečně dostáváme do fáze, kdy je tam toho dost a začíná to být k něčemu dobré.
  • Já jsem prošel a zadal do databáze všechny překlady, které vznikly na RPG Fóru, takže jsou konečně dobře dohledatelné. Viz například AD&D 2e, kde je toho dost. Tímto zdravím Rytíře, Merlina a další pamětníky téhle překadatelské generace, kteří dnes žijí tady!
  • Sirien zadal komplet Fate 4e a svoje Star Wars
  • ShadoWWWa jsem chudáka umotal na to, aby tam zadal produkty pro 5e (zrovna začal, hodně toho zbývá). Chudáka proto, že i když se omezí jen na přeložené věci, čeká ho spousta práce. Vyprodukovali jste toho tady hodně!
No a vás tímto chci pozvat, abyste se taky zapojili, jestli chcete. Nemyslím nutně zadáváním nových položek (byť to by bylo super!), ale třeba tím, že ohodnotíte hry, které znáte, nebo jednotlivé příručky/dobrodružství pro 5e. Byl bych rád, kdyby se podařilo udělat z toho nástroj na vyhledávání/doporučování zajímavých produktů. Například můžete hodnotit dobrodružství, která jste odehráli, a potom se podívat, jak je hodnotí ostatní a která jsou nejlépe hodnocená, až budete hledat další dobrodružství pro svoji hru.

Jak jsem říkal - práce je tam ještě hodně, ale teď je to ve stavu, kdy už se nestydím vás pozvat. Momentálně je nutné vytvořit si v databázi uživatelský účet, abyste mohli přispívat a hodnotit. Výhledově chci zprovoznit možnost loginu přes Facebook.

Ocením i jakékoli komentáře nebo připomínky.

A kdybyste se rozhodli začít tam sami zadávat obsah hostovaný tady na d20, budu moc rád! Klidně to tam naflákejte nějak nahrubo, já si to pak přeberu a doladím to. Nebo sem pište dotazy, nejasnosti, cokoli.

Těším se na vaše hodnocení ;)
1.3.2022 13:21 - LokiB
Markus píše:
V přehledu nejsou uvedené nepublikované hry. Nepublikovanou domácí hru uvedlo 80 respondentů (25,2 %). Výsledky včetně nepublikovaných her jsou tady.


To je ale ... škoda. V žebříčku by to mělo svoje místo, už vzhledem k velké zastoupenosti. Jako je to "umělá položka", ale vlastně druhá nejvýznamnější, to by se v žebříčku nemělo ztratit.

Jinak tedy to množství respondentů ... 318 ... bylo by hezké, kdyby jich bylo o řád více. Otázkou je, proč tak málo? Malý dosah (lidé o anketě nevědí?), nezájem vyplňovat ankety (špatná či slabá motivace?), skutečně malý počet hráčů RPG (máme zkreslené představy?)
1.3.2022 13:42 - sirien
ShadoWWW píše:
Každý veřejný žebříček je nějak poķřiven.

Vulgární bullshit relativismus, víc komentáře si tohle nezaslouží, sorry.
1.3.2022 15:30 - Markus
Sirienovi jsem odpověděl na RPG Fóru, nemám zájem hádat se paralelně na dvou místech.

LokiB píše:
To je ale ... škoda. V žebříčku by to mělo svoje místo, už vzhledem k velké zastoupenosti. Jako je to "umělá položka", ale vlastně druhá nejvýznamnější, to by se v žebříčku nemělo ztratit.


Údaje o nepublikovaných hrách jsou na tom odkazu v záhlaví výsledků – tj. tady. Na té stránce nejsou z toho prostého důvodu, že to tahá hry z Databáze RPG a nepublikované hry v ní nejsou (a nemají být), takže je to nemůže vytáhnout.

LokiB píše:

Jinak tedy to množství respondentů ... 318 ... bylo by hezké, kdyby jich bylo o řád více. Otázkou je, proč tak málo? Malý dosah (lidé o anketě nevědí?), nezájem vyplňovat ankety (špatná či slabá motivace?), skutečně malý počet hráčů RPG (máme zkreslené představy?)


Taky by se mi líbilo mít aspoň 1000. Šířili jsme to, kde se dalo. Ale myslím si, že ochota lidí vyplňovat nějaké ankety, je celkem malá – většina lidí jsou lurkeři, co si v obědové pauze proscrollujou facebook, ale otravovat se s vyplňováním anket nebudou. 318 je ve výsledku celkem solidní počet.
1.3.2022 16:12 - ShadoWWW
Sirien: Víc toho máš v tom hodinovém videu. No jestli i to je pro tebe vulgární bullshit relativismus, krčím rameny. Podstatné je, že každá anketa má svůj účel a tak je na ni potřeba koukat.
1.3.2022 16:32 - sirien
ShadoWWW: to video kde a) mluví o BGG, jehož obdobou je RPG D samotná (a kde naopak varuje nad tím co všechno zkresluje výsledky a proč je potřeba brát podobné výsedky s velkou rezervou), zatímco o random anketách (které jsou ještě o hodně zkreslenější, i když je metodologicky nezbabráš tak jak Markus) o kterých tu je řeč neříká nic? To není relativizace, to je jen naprosto nesouvisející.
1.3.2022 17:29 - LokiB
sirien: nebudu ti na tvůj zcela zbytečný výpad odepisovat na RPG-F, to nemá cenu.

Mám odpozorováno, že na každém internetovém fóru, ať už o RPG hrách v 90. letech, nebo teď na d20, nebo o astronomii, nebo o ekonomii, nebo o programování, nebo o rybaření, se vždycky najde minimálně jeden velmi aktivní člen, který dané problematice rozumí, ale dělá jí tak dlouho, že mu to leze na mozek. Obecně pak jeho projev v diskusích vykazuje psychopatické rysy (což neznamená nutně nic o reálu, ale o přístupu k diskusím).

Bývá velmi aktivní, schopný, organizačně nadaný, často dané fórum táhne, dokáže poradit, má přehled a znalosti. Táhne i významné projekty, dává tomu čas a energii.

Ale stejně jako některým despotům, kteří jsou ve funkci prezidenta místo dvou období třeba 20 let, mu to pak někdy leze na mozek.

Je zbytečně protivný na všechny, kteří s ním nesouhlasí, slušnost pokládá za absurdní braní si servítků, stává se toxickým. A odmítavé názory má za potvrzení svého "tvrdého postoje, na který má nárok".

Proč to píšu - fakt mám někdy pocit, že když máš blbej den, tak jeden strašně agresivní cancy, ať už tady, nebo na RPG-F. O co ti přitom jde? Máš pocit, že když někoho sepsuješ, že jako "prohlídne" a dá ti hned za pravdu? Nebo si potřebuješ ulevit, protože tě všichni serou?

Věcně:
Ano, pokládám to, že Markus na popud daný text přejmenoval z Nejhranějších her ... na Výsledky ankety „Co jste hráli v roce 2021?“, za velmi vstřícné gesto. A ano, mám za to, že vstřícná gesta mají být kladně oceněna, nikoli vysmívána. Klidně se přeskoč.
1.3.2022 18:06 - sirien
Loki: tahle cross-fórum reakce na sérii víc jak pěti postů z RPG F sem hrozně patří bude dávat všem okolo hroznej smysl, gratuluju. Měls ji nechat tam kde začala.
4.3.2022 13:08 - Markus
Přehled TOP her a dobrodružství z žebříčku RPG Databáze v březnu.

Pozice jsou celkem zabetonované, i když k nějakým drobným pohybům dochází. Pokud máte načteno nebo nahráno, budeme rádi, když se podělíte i o svoje hodnocení, protože tím pomůžete ostatním s hledáním zajímavých her a jiných produktů.

Zejména jestli znáte nějaká dobrodružství, tak tam je každá recenze platná dvojnásob – obecně u dobrodružství máme hodnocení dost málo a každé další je cenné. Koukněte na ty bloky se stejným skóre, to by chtělo rozstřelit. :)

Odkazy:

Žebříček her: https://rpgforum.cz/zebricek-hry
Žebříček dobrodružství: https://rpgforum.cz/zebricek-dobrodruzstvi




2.4.2022 21:04 - Markus
Obligátní měsíční post s aktuální podobou žebříčků v databázi.

Žebříček her (https://rpgforum.cz/zebricek-hry)




Žebříček dobrodružství (https://rpgforum.cz/zebricek-dobrodruzstvi)




Je to trochu smutně nehybné. Dokážete okomentovat a ohodnotit nějaké hry, dobrodružství nebo jiné RPG produkty? Tak prosím taky přispějte a podělte se s ostatními o svá doporučení nebo varování. :) Registrace je doslova na pár vteřin. A kromě hodnocení si v databázi samozřejmě můžete přečíst informace o hrách a produktech, co vás zajímají, a komentáře ostatních. Je tam toho dost. :)
3.10.2022 11:00 - Markus
Po delší době přicházím otravovat s dalším přehledem žebříčků z databáze RPG Fóra, protože zamrzlé ledy se přece jenom trochu pohnuly a vidíme nějaký pohyb. Mezi nejoblíbenějšími hrami se vynořil nedávno vydaný Mausritter a najednou se zjevila i nová česká fantasy hra Svity hrdinů. Mezi dobrodružstvími (což je žebříček, který dlouhodobě trpí na nedostatek hlasů) se zase pomalu prosazují moduly určené pro Zapovězené země.

Děkuju všem, co hlasovali, a ti co ještě ne, to můžou napravit. :) Databáze toho samozřejmě obsahuje mnohem víc než jen těch TOP 15 her a dobrodružství na prvních příčkách – a budeme rádi i za vaše postřehy k těm méně známým.

V Kostku vždycky vkládám naději, že se podělí o svoje postřehy k produktům pro D&D 5e. ;)


Žebříček her: https://rpgforum.cz/zebricek-hry
Žebříček dobrodružství: https://rpgforum.cz/zebricek-dobrodruzstvi
Všechna hodnocení: https://rpgforum.cz/nejnovejsi-hodnoceni





3.10.2022 14:37 - ShadoWWW
Z toho posílení dobrodružství pro ZZ bych řekl, že se ZZ začínají plošně víc hrát.
3.10.2022 15:32 - LokiB
ShadoWWW: díval ses na ty změny podrobněji? já ti nevím, jestli to spíš není přání otcem myšlenky ... ona posílila třeba i Taria pod DrD, že by se i DrD začalo víc hrát?

Jako nic proti tomu, že se ZZ začínají víc hrát, jen to usuzovat z tohoto ... přiznejme si upřímně ... opravdu střípkovatého průzkumu, to je moc málo podložené.
3.10.2022 15:43 - ShadoWWW
Taria je jedna vlaštovka, co jaro nedělá. :) Ale Taria je podle mě případ, že hráči objevují, že vydaná dobrodružství nejsou tak blbý, jak se vždycky říkalo. Možná právě (mimo jiné) dobrodružství pro 5E nebo ZZ ukazují, že můžou být v pohodě hratelná, a tak hráči hledají, co ze starších českých dobrodružství je hratelné, a naráží na Tariu.

Jinak... nic lepšího než tuto anketu nemáme. Tak šup šup hlasovat, ať je ten vzorek větší. :)
4.10.2022 08:35 - Markus
Ty dobrodružství dlouhodobě trpí na nedostatek hlasů, takže i jeden hlas s tím docela zamává. Prezentuju data, jaká mám. Vlastně mě docela překvapuje, že je tak málo hlasů pro dobrodružství pro D&D 5e, měl jsem dojem, že se i díky zdejším překladům hrajou docela dost. Ale zatím mě to mlčení v tom dojmu moc neutvrzuje. :) Za hodnocení pětkových modulů bych byl vděčný.
4.10.2022 11:49 - Tarfill
Markusi,
zrovna u těch dobrodužství je hodně otázka jestli to hodnotit pouze po odehrání nebo stačí třeba jen po přečtení. U odehrání si dokážu představit, že spousta hráčů, kteří to hráli, sem nemusí zavítat, a vypravěčů je logicky mnohem méně.
Naopak hodnotit to pouze po přečtení může být dosti zavádějící, protože si to nevyzkoušíš v praxi, i když těch čtenářů bude naopak víc... :-/
4.10.2022 12:05 - Markus
Já jsem třeba ohodnotil už asi... osmdesát (jsem to líný počítat) dobrodružství po přečtení a nestydím se za to. :)

Ono to ve skutečnosti může být po odehrání víc zavádějící, protože v tu chvíli už nehodnotíš to, co je napsáno, ale neseš si k tomu nějakou vlastní interpretaci, zážitek ze hry, dojem z toho, jak to sedlo tvým hráčům a co tam vymysleli. Což nemusí nutně být špatně - jen chci říct, že to není tak úplně černobílé.

Hodnocení na základě přečtení je úplně v pohodě.

Bál bych se akorát hodnocení na základě odehrání jako hráč, aniž by to dotyčný četl. To nebude moc vypovídající.
1.2.2023 15:46 - Markus
V lednu se nám do databáze nahrnulo fantastických víc než 450 ???? nových hodnocení, což způsobilo menší zemětřesení. Díky moc všem, kteří jste se podělili o svoje postřehy k RPG hrám i jejich doplňkům – ať už jste si dali čas na sepsání komentáře, nebo jste se jen zaregistrovali a rozdali hvězdičky. Je to super!

Posílám obrázky toho, jak jednotlivé žebříčky vypadají teď. A odkazy:

- Žebříček her: https://rpgforum.cz/zebricek-hry
- Žebříček dobrodružství: https://rpgforum.cz/zebricek-dobrodruzstvi
- Žebříček ostatních produktů: https://rpgforum.cz/zebricek-produkty



Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.075402975082397 secREMOTE_IP: 54.242.75.224