Kultura

sirien
6.6.2020 18:27
Dungeons & Dragons 5e (III)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE, diskusi k nim tady.
- online překlad (cz SRD)

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

En zdroje:
- Základní pravidla v angličtině (Basic rules) zdarma ke stažení
- Errata
- oficiální SRD ("Licence")

DŮLEŽITÉ

Narozdíl od svých předchůdců, tato diskuse slouží:
- pro oznamování novinek
- jako rozcestník důležitých odkazů
- pro super obecné záležitosti

Konkrétní dotazy nebo problematiky prosím sesměrovávejte do samostatných diskusí. Vůbec se nebojte případně založit novou.

Tematické DnD 5e diskuse
Výčet není kompletní a neobsahuje články a diskuse k článkům

Potlach&fun
Nejhorší kouzlo
Délka soubojů

Pravidlová Q&A
Působení kouzel (dotazy)
Sesílání kouzel (dotazy)
Akce Příprava (Ready), vícenásobný útok
Koniny v pravidlech (koně a pravidla pro jízdní boj)
Zranění flakónků a jejich obsahu
Zlodějské náčiní a Zdatnost
Boj pod vodou

Design a kritika
Kritika 5e (/DnD) designu
Vyváženost a patche

Related
DnD licence a práva

Pro zkrácené označení Triků preferujete:

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
"T" (jako "Trik")kladné body16
"0" (jako "0. Stupeň)kladné body13
26.4.2022 21:14 - strucky
RoVan: Já už budu radši držet hubu, nebo aspoň čekat s vynášením soudů. :-D Z úst Teda z Nerd Immersion to vyznělo fakt jako gamebook, nebo jsem se přeslechl. Ale samozřejmě máš recht, a moje chyba...

Poslední dobou si nějak sedím na uších a mám problém s interpretací informací - na mojí obranu. :D
26.5.2022 15:41 - Evoker
Nevím, kam s tím líp tak sem. V SRD je v Grimoáru kouzlo Vedení pod písmenem B.
26.5.2022 16:09 - RoVan
Evoker: To je tím, že předchozí překlad byl "boží dohled" SRD mají návody na editaci, jestli se na to necítíš, tak tady je diskuze přímo k DnD SRD.

Změnil jsem název snippetu kouzla a upravil ho i v Grimoárech, ještě se kouknu, jestli jsem něco nepřehlídnul. (a co vím, tak se změna neprojeví ihned)

EDIT: Už vidím, že je to updatované - všechny grimoáry i D&D BHB
19.6.2022 07:35 - ShadoWWW
DnD v nových knihách a reprintech už nebude používat slovo phylactery (do češtiny překládané jako škapulíř). Do budoucna by DnD rádo používalo jen obecný termín "lich's soul jar". Jde o to, že phylactery je židovský náboženský předmět a Wizardi nyní prochází všechny své produkty (i historické) a hledají všechny termíny, které mají nějakou přímou souvislost se skutečnou kulturou/náboženstvím. Všechny tyto termíny se do budoucna přejmenují na nějaké obecné.
19.6.2022 07:43 - Gergon
A jéje :/ tahle "korektnost" je jedna z mála věcí co mě na DnD (nejenom DnD) fakt štve :/ Za chvíli donutí Tarantina zcenzurovat jeho filmy a vystříhat každé slovo Negr, to z těch filmů moc nezbude :D
19.6.2022 08:02 - ShadoWWW
Prosím nerozvádět do do absurdit.
19.6.2022 08:48 - Gergon
To byla jen poznámka, neměl jsem v úmyslu rozjíždět debatu na jiné téma než příliš vysoká politická korektnost v DnD.
19.6.2022 11:36 - cyrasil
Takze andele, demoni, dablove, efriti, devy apod. taky zmizi?
19.6.2022 12:01 - LokiB
Všechno jednou zmizí. I kříže a cedníky.
19.6.2022 21:19 - Corny
Srovnávat zrovna tohle s Anděli a Ďábly je poněkud zavádějící.
15.8.2022 21:23 - Teo
Zdravím, jen se chci zeptat jestli existují role alchymisty a artefaktysty(?), a jestli ano plánujete je přidat do pravidel?
Děkuji
15.8.2022 22:33 - ShadoWWW
Teo: Alchymistu jako takového najdeš v Jeskyních a dracích, můžeš mrknout.
15.8.2022 23:28 - Jezus
"Artefaktysta" je naopak v DnD 5e (v jejíž diskusi jsi) a česky se překládá jako "Divotvůrce" a najdeš ho v sourcebooku Tašin všehokotel (Tasha Cauldron of Everything). Není tedy součástí základní Příručky hráče (Player Hand Book).
16.8.2022 01:01 - sirien
Nevim jak moc je Artificer skutečně "artefaktista". V JaD jsou pravidla pro tvorbu artefaktů atp. v pravidlech pro Mezidobí
6.9.2022 10:04 - ShadoWWW
Borec se pokusil vytvořit lepší deník postavy a natočil o tom video.
17.9.2022 17:15 - ShadoWWW
Cubicle 7 vzalo svůj systém pro Cestování v AiME, vylepšili ho a zobecnili a teď ho nabízí v rámci nové KS kampaně.
17.9.2022 17:46 - sirien
jj, vylepšit a zobecni AiME systém cestování byly příjemné dva týdny práce, schválně komu se to povedlo líp :D
27.1.2023 00:46 - ShadoWWW
Au. To se jim docela blbě sešlo, promovat teď tuto novou knihu dobrodružství pro 5E. Aby to nebrala komunita jako výsměch.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.076076984405518 secREMOTE_IP: 3.236.207.90