Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
29.9.2014 00:25 - sirien
...píšu si, díky :)
29.9.2014 01:30 - crowen
Prosim prosim emailove notifikacie z tem, do ktorych som prispel, alebo ktore si oznacim na sledovanie.
29.9.2014 07:32 - Jerson
Lepší rozdělení článků do kategorií, sjednotit hledání pro články a blogy (každé je jinde, ale jako čtenář prakticky nepoznám rozdíl)
29.9.2014 07:40 - shari
crowen píše:
Prosim prosim emailove notifikacie z tem, do ktorych som prispel, alebo ktore si oznacim na sledovanie.

Automatické emailové notifikace na všechno, kam jsem přispěla, prosím ne. Jen pro témata, která si označím. Případně možnost emailovou notifikaci globálně vypnout/zapnout.
29.9.2014 08:39 - Quentin
Ať krom "www.d20.cz" funguje i "d20.cz". To by bylo nice :)
29.9.2014 11:31 - York
Ok, teď to důležitější a o něco pracnější: Struktura obsahu.

Pořádně jsem si to teď prošel a řekl bych, že ve skutečnosti je to skoro dobře, až na jeden malý detail.

Začnu úvodní stránkou: K té v podstatě nemám, co dodat. Je na ní vše potřebné, výborné je, že jsou rovnou vidět nové příspěvky (RSS feed). Náhodné vybírání článku z archivu je výborná funkce.

Jediné, co je tam podle mě navíc, je rámeček Komunita. V prvé řadě mi ten nadpis nic neříká, vlastně ani teď nevím, co se tam přesně ukazuje, a to už kostku celkem znám.

Změnu bych navrhnul v pravém okně s RSS feedem (Novinky): Uvnitř by se hodily dvě subkategorie: články/diskuse s tím, že kategorie články by se objevila jen v případě, že mám nějaké nové nepřečtené články (nejsem si jist, jestli to tak už náhodou není, ale mám dojem, že ne).

Takže by to vypadalo nějak takhle:

ČLÁNKY

>> Dnes <<

• The Essoterrorists

>> Starší <<

• Úvod do game designu

DISKUSE

>> Dnes <<

• Dungeons & Dragons 5e (II)
• [fate] Pojmenování bojových dovedností

>> Starší <<

• Battle mapy
29.9.2014 11:43 - York
A teď to nejdůletitější: Co se stane, když kliknu na záložku Články nebo Diskuse (hlavní menu pod nápisem D20 V KOSTCE).

- tady by to fakt chtělo vizuálně stromovité zobrazení a hlavně trochu jinak rozvrhnout a pojmenovat kategorie.

V prvé řadě bych chtěl říct, že by asi bylo fajn, kdyby články i diskuse používaly stejné kategorie, tj. byly by to jen filtry na jednotnou strukturu pod tím.

Momentálně když kliknu třeba na záložku Články, tak se mi pod tím zobrazí další lišta s podkategoriema (Tipy a triky Produkty Příběhy Pravidla Prostředí RPG odborně Kultura Střípky). Tu bych zrušil a místo toho ji rozepsal přímo do okna pod tím (jako součást stromové struktury).

Nadpis "Články" bych zrušil - o pomyslné dva řádky nad ním je to samé ve zvýrazněné záložce Články.

Odkaz "Přidat nový článek" bych odtud asi taky vyhodil - to by totiž mělo být kontextové, abych článek přidal rovnou do správné kategorie. Když na ten odkaz kliknu tady, tak zaručeně budu muset někde uvnitř vybírat, do které kategorie ho chci přidat, což je zbytečně krok navíc. Tj. "Přidat nový článek" bych zobrazoval, až po rozkliknutí kategorie.
- možná výjimka: Možná bych to tu nechal pro případ, že někdo neví, kam má článek zařadit. Tj. něco jako: "Přidat nový článek (bez zařazení do kategorie)." To by se pak už nemělo ptát, do jaké kategorie má být článek zařazen - zařadit by jej pak měl nějaký moderátor.

Po rozkliknutí kategorie by pak mohlo být: "Přidat nový článek (do této kategorie)."
29.9.2014 12:01 - York
Teď k té struktuře: Rozumné by bylo inspirovat se RPG fórem. Jednak je to tam rozvržené docela dobře a druhak podobná struktura usnadní orientaci čtenářům obou serverů. Takže:

O serveru D20.cz
Informace pro nové uživatele, organizační a technické diskuse (tj. třeba zrovna tahle). Asi by tam mohly být i organizační diskuse k Dálavě (lépe mít méně hlavních kategorií než více) - i když tam by asi měla být spíš v Akcích, pokud ta kategorie bude takhle nazvaná.

Hry, systémy, světy
Na kostce tomu nejspíš odpovídají "Pravidla, Produkty nebo Prostředí", možná taky všechno dohromady. Nahradit to jednou kategorií je určitě rozumné - nikdy například nevím, jestli mám diskusi založit pod Pravidly, produkty. Pravidla a prostředí se dost často nachází v jednom produktu... No prostě, zjednodušení by fakt neškodilo.
- podsekce podle jednotlivých systémů či světů.

Vaše hry - příprava, rady, zápisy
Tady asi není, co dodat. Možná podsekce podle jednotlivých systémů/světů, aby se v tom dobře orientovalo.

Praktické hraní
Rady pro vedení hry, tvorbu dobrodružství, atd.
Podsekce: Vedení hry, Tvorba dobrodružství

Herní design teoreticky
Podsekce: Tvorba systémů, Tvorba světů

Vlastní tvorba
- podsekce Nové hry, Nová prostředí, Dobdrodružství, Battle mapy, ...

Akce, seznamka a družinové sekce
Možná by to šlo pojmenovat: Hledám hráče či skupinu, ale tam by zas chyběly ty různé akce (cony, opengamingy a tak).
- tohle by možná mohla být hned druhá kategorie shora, ať je hned na očích.

Překlady
Diskutuje se o nich, takže to chce vlastní kategorii pro tyto diskuse.

Ostatní hry
Zase další kategorie, která má celkem dobrý smysl. Možná bych to polopaticky nazval: "Jiné hry než stolní RPG" - náhodným návštěvníkům to asi bude jasnější.

Historické reálie
- nevím, jak to lépe nazvat. Ale prostě různé historické články, podklady a diskuse.

Rozličný pokec
- pokud bude zájem takovou kategorii mít.


edit:
Tohle, co jsem teď nadhodil, by mělo být přímo obsahem oken v záložkách "Diskuse" a "Články". S tím, že místo mého popisného textu, co by tam mohlo být, by tam měl být popisný text, co tam skutečně je. A pod každou kategorií případné odkazy na podkategorie (stačí seznam, nemusí být pod sebou).
29.9.2014 12:13 - York
Navigace: Momentálně je to na kostce tak, že když jsem v nějaké diskusi, tak se mi zvýrazní záložka Diskuse, pod ní je lišta s kategoriemi a v ní je zvýrazněno, v jaké kategorii se nacházím. Lištu s kategoriemi bych opět zrušil a dal místo toho "adresu", tj.

D20.cz > Diskuse > O serveru D20.cz > Kostky jsou vrženy

(s tím, že by to měly být klikatelné odkazy, proto jsem to podtrhnul).
29.9.2014 12:16 - York
K blogům: Z organizačního hlediska bych nerozlišoval článek/diskusi v blogu od jakékoliv jiné. Blog by měl být pouze filtr na jednotnou strukturu (stejně jako Články a Diskuse).

Důvod: Když budu hledat nějaký blogový článek nebo diskusi a nebudu vědět, kdo to napsal, budu to moci najít jako cokoliv jiného. Když to vědět budu, kliknu nejdřív na příslušný blog a najdu to v něm.
29.9.2014 12:37 - York
Možnost pro moderátory přesouvat příspěvky mezi diskusemi a diskuse/články mezi kategoriemi (občas se to fakt hodí).
29.9.2014 13:23 - Nerhinn
Když už jsou rozděleny diskuse na dva druhy (článková a blogová) a u blogové má autor mít víc práv, bylo by podle mě lepší, kdyby mohl příspěvek v diskusi jinému člověku smazat (momentálně může cizí příspěvek editovat, což mi přijde mnohem víc invazivní).

Jelikož jsme potřebovali skupinovou diskusi, která bude neviditelná pro lidi mimo skupinu, migrovali jsme s některými tématy (a návazně pak i s věcmi, které jsme mohli řešit na Kostce) na fb. Některé věci v rámci hraní je dobré si vyříkat a dělat to přes poštu je opruz a mít k tomu obecenstvo taky. Nevím, jestli neviditelná diskuse není proti politice Kostky, ale rozhodně se mi několikrát napříč skupinami stalo, že pro ni byla potřeba.

Co se vyhledávání týče, a teď jsem na tenkém ledu, protože tomu nerozumím, mám zkušenost s webem, kde se zadalo prohledávání jedné určité diskuse (když něco hledám, v 90% si pamatuju, ve které diskusi to padlo) a pak se vyplnilo okénko s autorem příspěvku (jméno nebo nic) a slovem, které se přesně hledalo (slovo nebo nic) a vyhodilo to x nejnovějších příspěvků, které odpovídají zadání. Nevím, jak náročné to je pro naprogramování nebo jak zatěžující pro provoz, ale s láskou na tohle vyhledávání vzpomínám.

Psát wall of text s citacemi je hrozně frustrující, když pokaždé, když označím část textu, na který chci reagovat, a kliknu na uvozovky, jsem hozena do okna pro psaní. Scrollovat pak několik příspěvků dolů a hledat, kde jsem skončila, je tak otravné, že je jednodušší mít otevřené dva panely a copypastovat to mezi nimi, což víceméně jde proti smyslu citovací funkce tady.
29.9.2014 13:34 - crowen
Mobile friendly verzia by bola super
29.9.2014 13:50 - Dukolm
Nerhinn: umíme st trochou DB magie a koster starých časů, diskuze skupiny schovat tak že se nezobrazují v aktualitách nečlenům ale bohužel ve vyhledávání a ve skupině přímo najít jdou.

Vyhledávání bude určitě jiné než stávající.

crowen #178: Jo určitě se sní počítá v rámci nejpoužívanějších zařízeních
29.9.2014 15:13 - sirien
Nerhinn: U-hm. Jak by sis to představovala - okno odpovědi jako floating scrollující s webem, tak jak to je na Nyxu?

(neviditelné diskuse - kdysi jsme je zamítli, nicméně diskusi nejspíš znovu otevřeme a mrkneme na to - je pravda že minimálně Skupiny by si tuhle funkcionalitu zasloužily; vyhledávání uvnitř konkrétní diskuse zní jako velmi zajímavý námět a máš pravdu že by bylo mnohdy handy, uvidíme co s tím lze udělat)


crowen: rozšíření možností notifikací a širší zapojení mailu by snad neměl být problém.
S mobilními zařízeními v podstatě tak nějak počítáme.
Každopádně díky za zmínění námětů aby nezapadly.

sharka: e-mailové notifikace na diskuse/články budou případně rozhodně opt-in varianta. (podobně jako PMky - tam teď je pokud vím opt-out, což má ale zase jiné důvody a je to dost jiná záležitost)

York: nechci se tu (zatím) moc vyjadřovat k tomu co bude, nicméně zrovna struktura obsahu projde značnou revizí (která nejspíše kaskádovitě zasáhne i věci jako blogy, blogy vs diskuse popř. možnosti vyhledávání) - revizi stávající struktury ve smyslu přeházení nebo drobných úprav tedy asi není úplně nutné řešit, spíš je otázka jaké preference tu jsou ohledně celkové koncepce a filosofie, kterou by struktura jako taková měla sledovat.
29.9.2014 15:18 - PetrH
myslim, ze uz toho je dost ukolu a po nich to bude prijemne. za me by bylo super, kdyby se fixnuli drobnosti:
* novinky nespadaji do prazdnych offsetu.
* mit moznost hromadne oznacit vse jako bile
* pokud mam 38 ks novinek (napr. v Kančině) tak kdyz kliknu na precteni zlute vidim jen stranu x, pokud nedam dalsi (napr. ctu z mobilu a zbytek si doctu doma, tak se mi cteni ztrati a pri pristim tomto manevru skocim napr. o 2 strany napred anemam kontinuitu. libi se mi v bb, ze se maximalne oznaci jako prectene vse na dane strane.
* snadne cteni na mboilu, klidne i m text verze s jednoduchym editorem (text, bold)
29.9.2014 15:27 - Quentin
"Označit příspěvek za nepřečtený" by bylo awesome!
29.9.2014 16:44 - Nerhinn
sirien: Nyx neznám. Jestli je tlačítko pro hledání v každé diskusi zvlášť nebo generální, jestli výsledky jsou na samostatné stránce nebo někde vyskočí... Pokud to bude fungovat, budu šťastná tak jako tak :) Pro zajímavost (nebo jestli jsem to popsala nedostatečně) připojuji screen onoho hledání (je to z Fénixu):
29.9.2014 16:47 - sirien
hledání mi je jasné, o to mi nešlo, ptal jsem se spíš na to jak si představuješ chování toho okna odpovědi (když nemáš ráda to scrollování)
29.9.2014 16:51 - Nerhinn
Aha. Tak jednodušší varianta by byla, že se citace prostě zkopíruje do editačního okna (ale je pravda, že ne vždycky se to povede, mnohdy se mi tam objeví jen citace bez obsahu a jména autora). Kdyby to floatovalo, bylo by to asi úplně ideální.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09213399887085 secREMOTE_IP: 3.145.201.71