Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
16.2.2014 18:18 - Alnag
ShadoWWW: A jen tak čistě ze zvědavosti, o čem byl?
16.2.2014 18:38 - ShadoWWW
Byla to blbost. Někdo se tam ptal na doporučení systému, ve kterém by šla hrát postapokalyptická hra. Doporučil jsem Gamma World s odkazem na hru. A někdo zrušil ten odkaz, aniž by mi dal nějak vědět.

Ani nejde tak o tu samotnou věc, která je bezvýznamná, jako to, že jsem zvyklý na svobodné diskuze. Už to, jak tam striktně rozdělují off-topicy mi nevyhovovala a v poslední době tam už stejně nebyla žádná témata, co by mě skutečně zajímala. Vlastně jsem tam už postrádal vážný důvod tam chodit. Toto byla jen poslední kapka, která mě utvrdila v rozhodnutí, že už tam chodit nebudu (ani občasně).
16.2.2014 18:40 - sirien
WTF? Jako že jsi napsal:

Píše:
blabla bla bla bla bla Game World


a oni Ti z toho udělali

Píše:
blabla bla bla bla bla Game World


??

to zní fakt hodně... weird&creepy.


EDIT: add: nicméně ano, lehce jsem se tam vrátil na pár letmých návštěv v posledních měsících (co je Markus fakticky pryč mě už žádný můj dřívější závazek nijak moc neváže) a také si aktuálně připomínám (resp. hned několik jedinců, z toho pár z "mladé krve" mi tam připomíná), proč že jsem to tam před pár lety přestal přispívat... hned co dokončím tu výměnu s Alef0em do které tam jsem zatažený se odtamtud asi zase vklidu a tichosti odejdu, ať si tam tamnější elita dělá, po čem touží
16.2.2014 18:50 - ShadoWWW
Jo, přesně to se stalo. Sice mi to přišlo hodně divný a chvíli jsem přemýšlel, jestli třeba chyba nenastala u mě, ale jsem si jistý, že tomu tak bylo. Pamatuji se, jak jsem kliknutím ověřoval, že je odkaz funkční.
16.2.2014 18:52 - York
sirien píše:
to zní fakt hodně... weird&creepy.


Hlavně mi není jasné, proč by to někdo dělal. Je to dost podivné.
16.2.2014 18:55 - Gurney
ShadoWWW píše:
Doporučil jsem Gamma World s odkazem na hru.

Myslíš s odkazem na hru jako na ofiko stránky, wiki nebo tak nebo na pdf zálohu?
16.2.2014 18:59 - ShadoWWW
pdf
16.2.2014 19:07 - sirien
York píše:
Hlavně mi není jasné, proč by to někdo dělal. Je to dost podivné.

no právě.

Na druhou stranu, práva dávají pokušení. Věř mi. Míval jsem je na RPG F a mám je i tady (a mám je i na pár dalších webech) a lhal bych, kdybych tvrdil, že mi čas od času u nějakých excesů některých lidí nezklouznou oči k tomu tlačítku červeného X... jen mi nedělá problémy se udržet, protože a) tu máme nějakou místní diskusní kulturu a moderovací tradici a nějaká nastavená pravidla a všechno to je konstantní v čase a ověřené jako funkční, takže by ode mě byla fakt debilita dělat hovadiny, b) jsem své moderátorské postoje kdysi převzal od Alnaga a i na jiných místech, kde mám MOD práva, se mi jeho přístupy ověřily jako nejfunkčnější z těch, které jsem doposud potkal, přičemž cenzura, mazání a už vůbec ne editování cizích postů v nich nemá místo.
(resp. popravdě tu lidem edituju posty často a sem tam i několikrát denně, ale ne v jejich neprospěch - když někdo neumí napsat / zkazí zápis tagu, tak těch pár kliknutí opravě toho tagu věnuju. Kdysi dávno jsem tu sem tam opravoval i doočíbijící gramatické přešlapy, ale pak mě to přestalo bavit a navíc jsem došel k závěru, že i to už je trochu na hraně - možnost si po sobě editovat tu každý má, tak to není moje starost)

Bohužel, ne všichni kteří podobné kompetence dostanou dokáží mít i patřičnou disciplínu a už jsem jak na mnoha webech - mimochodem, nejen včetně RPG Fóra, ale spíš "mezi těmi prvními na RPG Fóru", viděl, jak když někdo dostane pravomoce mu v hlavě najednou přeskočí a začne podobné hovadiny a kraviny předvádět prostě jen protože může a cítí se najednou jak king, že má nějaká práva, která ostatní nemají.
A když mu je někdo dá a nechá a když to komunita trpí, tak to pak holt vede k podobným důsledkům.

Takže máš pravdu, že to zní dost divně, na druhou stranu bohužel rozhodně ne nepředstavitelně.
16.2.2014 19:56 - Gurney
Můj tip je, že nějaký moderátor ten příspěvek zcenzuroval buď protože je konzervativec (aspoň co se týká copyrightu) nebo preventivně, ze strachu aby z toho náhodou nebyly problémy. Nebo obojí. Je to sice smutné, ale nějakou organizovanou zvůli RPGF bych v tom nehledal.
16.2.2014 20:30 - sirien
Gurney: vážně? Dovolím si odcitovat hlas ze záhrobí, jenž však pokud vím stále rezonuje Autoritou:

Ó Velký M píše:
Pravidlo moderátorské
...které se vás týká pouze v tom případě, že jste moderátorem nějaké sekce...

Je naprosto nepřípustné, abyste bez dovolení smazali cizí příspěvek! Stejně tak je nepřípustné, abyste někomu přepsali či cenzurovali příspěvek.


Zároveň RPG Fórum přímo obsahuje práce, které jsou formálně vzato porušením autorských práv - zejména třeba mnohé překlady, jejichž originály se nachází pod tvrdým (c) vlastněným firmami, které na něm narozdíl od např. Evil Hat bazírují nebo jej minimálně alespoň oficiálně myslí vážně.
Kromě toho se otázka copyrightu pokud vím na RPG F nikdy neřešila a používala se logika "dokud si nikdo nestěžuje".


Organizovanou zvůli bych za tím taky neviděl, ale ono už jen to, že nějaký jedinec volně funguje podobným způsobem, udělá hodně.
16.2.2014 20:53 - sirien
add: hm, tak Gurney má pravdu...

Píše:
Stalo se to proto, že ten odkaz vedl na copyrightované materiály. V takovém případě smazání naprosto schvaluju. Mně jen není jasné, proč moderátor, který úpravu provedl, ShadoWWWa (zřejmě) neupozornil...


Tak to je na jednu stranu pěkná arogance (to neupozornění - přesně to co se tam už kdysi dělo a kvůli čemu už dřív odešli i mnozí jiní) a na druhou fakt brutální pokrytectví (v moderátorské historii RPG F také nic nového).
17.2.2014 00:28 - Gurney
Tak jako já nemůžu říct že bych s tím postupem moderátorů na RPGF souhlasil a vůbec se nedivím Shadowovi, že ho to dožralo (zvlášť když se nikdo ani neobtěžoval mu dát vědět že někdo jeho post edituje ani důvod proč se tak děje - to už je fakt za hranou). Ale těžko je nutit aby zastávali nějaké názory ohledně svobodného přístupu k datům a sdílení, jakkoli se jejich současný přístup zdá (alespoň mě) schizofrení. Vidím to prostě jako jeden další důvod proč RPGF není pro mne.
17.2.2014 10:36 - Sosáček
ShadoWWW píše:
Takže jsem jim tam napsal, že dál mě už RPG F nezajímá a už tam nepáchnu.

sirien píše:
hned co dokončím tu výměnu s Alef0em do které tam jsem zatažený se odtamtud asi zase vklidu a tichosti odejdu, ať si tam tamnější elita dělá, po čem touží

Jo!

...


Myslím, že to dost ukazuje rozdíl v kultuře mezi rpgf a d20. Na d20 jedou ty velká korporátní rpgčka, kde knížka stojí litr, člověk jich potřebuje aspoň pět, a hned jak vyjdou, tak už jede threadmill s desítkami dalších knih. Legální PDFka neexistují, nebo stojí stejně jako knížka. Pirátění je normální, člověk může vyvěsit odkaz na pdfka rovnou do diskuse.

Na rpgf místo toho jedou indies, kde člověk potřebuje jednu knihu za sedm stovek a PDFko stoji 10 USD a mimo poplatku Vise/MasterCardu to jde celé autorovi, takže se pirátění považuje za něco, co se sice občas dělá u nesehnatelných produktů nebo tak, ale moc ne.

Krom toho, kolega přišel o odkaz, ale třeba na rpg.net nebo na oficiálních fórech Shadowrunu by přišel i o účet, a nevím, jak by se na něj tvářili na enworldu nebo na tom-punditově-circlejerku-co-nevím-jak-se-jmenuje kam nechodím, ale myslím, že by taky nebyli nadšení. A zatímco d20 se snaží být web pro pár známých co mají stejné názory, rpgf se snaží být tak nějak oficiální a pro všechny, a k tomu se odkazy na uložto moc nehodí.

Co se týká pokrytectví, tak to je úplně mimo, ale to je nejspíš jenom nevážně myšlený trolling, takže na to nemá smysl reagovat. Akorát si píšu bod "Neal Stephenson was right" :)
17.2.2014 10:42 - crowen
ShadoWWW píše:
Tak mi na RPG F cenzurovali můj příspěvek do diskuze. Ani mi nikdo nenapsal PMko. Takže jsem jim tam napsal, že dál mě už RPG F nezajímá a už tam nepáchnu. A ať laskavě smažou můj tamní profil, protože to sám uživatel udělat nemůže.

Takže z českých serverů o RPG už budu chodit jen sem. Ne, že by mi to vadilo.


Ospravedlnujem sa za zmatok, odkaz na GW na uloz.to so zmazal ja. Bolo to ohlasene jednym z uzivatelov fora. Shadowowi som chcel napisat PM vecer, pretoze som mal pri sebe len mobil a staral sa o dve deti, ale nakonieco som sa k tomu nedostal, lebo ma skolila horucka.

O ziadnu cenzuru a diktaturu to nejde, bola to len zhoda nahod.

Bez ohladu na to, ako som to (nie prave najvhodnejsie) vyriesil, ovela radsej by som videl odkazy na oficialne stranky hier, nez priamo na uloz.to alebo ine warezy.

Shadow, ak naozaj chces, aby bol tvoj profil na RPGF odstraneny, napis sem alebo mi posli PM, zmazem ta.
17.2.2014 10:52 - ShadoWWW
Sosáček: A Gamma World je indie projekt??? Od kdy? GW je hra, kterou vidali Wizardi a už se u nás nedá nijak sehnat (ani krabicově, ani oficiálně v PDF). Takže dopad na byznys WotC je nulový.

Mimo to, RPG F se hemží (přinejmenším v minulosti) odkazy na překlady GURPS, My Life with Master či Dungeon Squad (který navíc reálně poškozuje byznys vydavatele Kouzlem a mečem).

Takže tu nedělej z RPG F Poslední fórum spravedlivých; nebuď papežštější než papež.

Vadí mi na tom dvě věci:
1) Forma, jakou to někdo z RPG F udělal.
2) Nynější obhajoba - jak se hájí, že jsem porušil pravidla fóra a že můžu být rád, že mi nesmazali účet (což je paradox, když jsem o to sám požádal). Když evidentně nejsem sám, kdo něco takového udělal, ale byl jsem jediný, na koho dopadla neviditelná ruka neznámého moderátora.

Prostě opět se ukazuje, že někteří na RPG F jsou si rovnější. Ale whatever. Ten web je mi už ukradený.

crowen: Ano, smaž ho.
17.2.2014 10:56 - alefo
Dungeon Squad je zadarmo pod CC.
17.2.2014 11:01 - Nachtrose
ShadoWWW: dontfeedthetroll.jpg
17.2.2014 11:07 - crowen
Shadow, ako som pisal vyssie, mna ten zmatok naozaj mrzi. Pokial viem, nikto z adminov a moderatorov RPGF sa ti zmazanim uctu nevyhrazal. Ak ano, napis mi prosim kto, prediskutujem.

Viac, ako ospravedlnenie, momentalne na upokojenie situacie vazne neviem urobit.
17.2.2014 11:15 - Nachtrose
Crowen: mam pocit, ze ShadoWWW odkazoval na tenhle sosackuv post.

Sosáček píše:
Krom toho, kolega přišel o odkaz, ale třeba na rpg.net nebo na oficiálních fórech Shadowrunu by přišel i o účet, a nevím, jak by se na něj tvářili na enworldu nebo na tom-punditově-circlejerku-co-nevím-jak-se-jmenuje kam nechodím, ale myslím, že by taky nebyli nadšení.
17.2.2014 11:18 - crowen
Nachtrose - Sosacek nie je ani admin ani moderator RPGF, a v tom citovanom texte sa nicim nevyhraza, len konstatuje, co by ShadoWWWa zrejme cakalo na zahranicnych weboch.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.089688062667847 secREMOTE_IP: 18.223.171.12