Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
7.8.2010 20:16 - Max
Occamova vidlička píše:
od tech samych lidi, dik kterym

Asi by to chtělo citaci kde z mojí strany odletělo že TeX je špatný. Jinak sis pouze vykonstruoval něco, cos pak slavně použil ve své další argumentaci.

Zkratka kterou ani nenajde google snad nemá smysl používat ... ale zas by to celé neznělo tak kchůl což? Každopádně mi přijde že o generalizacích typu "Stupid language" víš mnohem víc nežli já.
7.8.2010 20:42 - Alek
Occamova vidlička píše:
de dvacka pouziva v diskusich a clancich nejaky SSSML (Stupid Site-Specific Markup Language)?

Takže celá stavba webu na XML, resp. HTML je špatná? Hmmm. To mi připomíná jistého p. Hejla, kterej se snaží prorazit se svým vyhledávacím algoritmem a dokázat tak, že všichni ti Googlové a Seznamové jsou idioti, kteří to dělaj špatně. Tohle je teda ještě silnější kalibr. :-)

Ale jsem rád, že se za diskuze aspoň vrátila zpět k webu. U něho snad není sporu (s čestnou výjimkou Colomba :-), že tam TeX nepatří.
7.8.2010 21:29 - Sosáček
Alnag píše:
Sosáček: Když už máš kecy, zjisti si nejdřív fakta. Články používají normální html. Ale protože tys nikdy žádný nepsal ani o tom neuvažoval... skvělé vědět, že jsi takový hodnotný člen komunity.

Ty vis o cem jsem kdy uvazoval? Jiste ze ne, a ve svetle tohoto blabolu nema smysl reagovat na zbytek. Ale ta predstava jak si kadrujes cleny komunity jak jsou hodnotni je vesela. Alnag, nas maly kadrovacek.

Max píše:
Zkratka kterou ani nenajde google snad nemá smysl používat ... ale zas by to celé neznělo tak kchůl což? Každopádně mi přijde že o generalizacích typu "Stupid language" víš mnohem víc nežli já.

Ou. Tu zkratku jsem si pochopitelne vymyslel. Nenapadlo by me, ze nekdo nepochopi, ale co se da delat.

Muj nazor na specificke znackovaci jazyky nekompatibilni s nicim jinym (jako ten co se tu pouziva) z toho ale byl znat dost dobre, ne?

Alek píše:
Takže celá stavba webu na XML, resp. HTML je špatná?

Rika kdo?
7.8.2010 21:33 - Alnag
Sosáček píše:
Ale ta predstava jak si kadrujes cleny komunity jak jsou hodnotni je vesela.


To víš no... někdo musí stavět všechny ty bábovičky, aby po nich mohlo nějaké uřvané děcko skákat a dupat. Takové už je uspořádání světa.
7.8.2010 21:48 - Alek
Occamova vidlička píše:
Rika kdo?

Ten, kdo neví, že zdejší editor článků používá HTML.
7.8.2010 22:06 - Colombo
ach, jak to krásně hoří:)
Teď je to teprv ten pravý flame:D
8.8.2010 00:10 - tuleník
Ad Equation Editor Officu: ten terajší, v 2007, dodáva externe tá firma, čo robí MathType... a ak sa na ne lepšie pozriete... uvidíte.
Terajší EE takisto dokáže spracovať TeXovskú syntax a aj MathML.
Jediný rozdiel od MT je, že MathML ani TeX zápis nevie exportovať, ale opäť na to môže byť nejaký workaround cez clipboard.
V kope kníh, čo sa momentálne sádzajú TeXom, nespoznáte TeXovské fonty, pretože sa KONEČNE (u open source sa často veci nedorábajú a na požiadavky júzrov sa kašle, lebo nejaký užívateľ programátora nezaujíma) dorobil OTF support.
Mimochodom, rozbehať TeX tak, aby naozaj regulérne podporoval CZ/SK typografiu, JE problém (a keby som tu prešiel dokumenty spáchané tunajšími TeXistami, som si istý, že na prvý pohľad nevšimnuteľné veci typu zlé úvodzovky a pod. by mala polka z nich - pozor, nehovorím o tom, že by to nepoužilo niečo čo na prvý pohľad nie sú CZ/SK úvodzovky, len by neboli... ehm... tak celkom presné). Dokonca workaround na regulérne počeštenie LyXu to nastaví ZLE (ale je to asi 2 kliky od optima).
Hlavným prieserom EE v Off07 je backward compatibility.
Pokiaľ sa robí sadzba vedeckého textu v InDesigne (často), tak sa často rovnice sádzajú znovu. Zažil som to, je to na infarkt. Ale má na to dobré pluginy. (Spomínate si na FrameMaker?)
Naopak, neviem si ABSOLÚTNE predstaviť sadzbu kníh typu obrázkové encyklopédie a pod. v TeXu. Nie že by to nebolo možné. Ale prácnosť by vďaka trial-and-error kompiláciám furt dookola bola neúmerná.
Mám svoje skúsenosti s obomi, sú veci, na ktoré okamžite beriem TeX a sú veci kde bez váhania beriem InDesign. Sranda je, že som ešte nenarazil na "nič medzi".
Ahaaa, a som zradca: rovnice si často vizuálne naťukám v MathType alebo LyXe, je to rýchlejšie, ako sa hrabať v manuále (čo hrozí vždy ak je medzi 2 TeX sadzbami tak 2 týždne a viac).
Ad Max a sirien - v Off VŽDY platilo že kto nevie (BFU, sekretárka, Colombo zaslepený antiM$ propagandou) robí hnusné dokumenty a kto vie tak celkom dobre pochodí. Je to VEĽMI citeľné aj keď importujete do InDesignu takéto podklady... kto vie, ten dodá podklad, ktorý iba nalejem do layoutu, letmo skontrolujem a pokračujem. Kto nevie, s tým je roboty jak na kostole (ako ateista síce netuším, koľko roboty je na kostole, ale asi dosť). Je absolútne neefektívne požadovať po úradníkoch a sekretárkach typograficky dokonalý dokument, tam ide iba o tok informácií. Dokonca je to úplne neefektívne požaodvať aj od autorov článkov, pretože čo vydavateľ a edičná rada, to aj iný spravidla ustálený dizajn, takže 99.9% podkladov pre tlač je .doc, .rtf alebo .odt a urobiť z toho dokonalý layout je job sadzača.
Takže si trúfam tvrdiť, že TeX potrebujeme len my čo publikujeme vedecké práce s rovnicami a aj to nie vždy. A to preto, lebo je to jediný aký-taký "štandard" (naozaj to nie je nikde napísané, že by ním bol!!!) ktorým sa dá presne popísať ako má rovnica vyzerať.
Pre zbytok sveta je úplne zbytočný.
Má to aj tú výhodu, že my vyvolení, čo "musíme", si v prípade nedostatku sexuálneho vyžitia môžeme na ovládaní TeXu honiť ego.
Teda PODAKTORÍ.
8.8.2010 00:17 - tuleník
Colombo, prečo si vlastne spomenul TeX v súvislosti s redakčným systémom webu? Príde mi to poriadne od veci (aj keď viem o možnosti embedovať TeX do webstránky a zobraziť cez plugin, ale teda od dokonalosti to má na míle ďaleko).
8.8.2010 04:37 - sirien
Alnag 1323:Ale on má blbý kecy porád... občas sou zábavný, proto ho tu máme rádi, že? :)
(nikdy sem neřek, že by TeX byl špatný, ani nic podobnýho...)
A mimochodem, Kostka používala relativně normální (PHP BB velmi rozšířený) způsob zápisu tagů který se od HTML liší jen velmi málo. Teď už jede na plnym HTML.
8.8.2010 11:20 - Colombo
tulenik: mít TeX ve webovém rozhraní mi přišlo stejně zbytečné, jako teďkom wysiwyg. Místo wysiwygu bych byl pro přidání podpory dalších HTML tagů a případného vytvoření tlačítek, pro ty nejpoužívanější tak, aby to, co používám často jsem mohl používat rychleji a to, co nepoužívám často ale semtam se mi hodí pro lepší úpravu toho, co potřebuju, aby to vypadalo lépe a mohl jsem přinutit text dělat to, co přesné chci. Mimo to, wysiwyg se mi příšerně hrabal do zdrojáku a než jsem pochopil, co a jak u něj funguje jinak, bylo to na mrtvici.

Btw. neviděl jsi jedinný můj text, tak prosím nedebatuj o tom, že je mám hnusné. Taky nevím o tom, že bych měl nějakou antiMS propagandu? Co já vím, tak nadávám jen na office, protože na něj mám hodně špatnou vzpomínku (a od té doby jsem se rozhodl na tyhle věci používat TeX, což znamená, že věci vypadají lépe a já se učím používat TeX rychleji a precizněji, až v něm budu psát bakalářku, tak na něj nebudu nadávat a nebudu ji psát měsíce...). Ale těžko bych mohl dělat antiMS propagandu, když jedu na Vistách, nejčastější textový editor je notepad (ačkoliv wordpad se ukázal jako velmi schopný v tom, že jako jedinný mi nezalamoval řádky... takže jsem viděl text ve formátě, v jakém to čte komp, což bylo důležité pro FASTA formát, PHYLIP formát atp., jen by to chtělo ještě podporu regulárních výrazů...).
8.8.2010 11:38 - alef0
Píše:
Mimochodom, rozbehať TeX tak, aby naozaj regulérne podporoval CZ/SK typografiu, JE problém

Mohol by si o tom povedať viac? Nakonfigurovať to dnes už dnes nie je problém (už nemáme rok 2001 a vúdo s inštaláciou CsTeXu), problém je, aby sadzač dodržiaval všetky konvencie (napr. v Maxovom obrázku je kopa nedostatkov, komplexné i, Eulerovo číslo majú byť verzálkami, to isté symbol derivácie), ale to je vec vzdelania, nie softvéru.

Ale inak s tuleňom súhlasím úplne, hovorí mi z duše, až na úplne posledný výkrik.

------------------

A inak WYSIWYG je super vec, tu zase nechápem Colombovo brojenie na tejto línii. Veď stačí nabúchať článok vo Worde a exportnúť ho -- čo viac autorovi na d20.cz treba? (Keďže na webe o typografiu veľmi nejde).
8.8.2010 11:41 - Alek
tuleník: pěkně shrnuto

Colombo píše:
mít TeX ve webovém rozhraní mi přišlo stejně zbytečné, jako teďkom wysiwyg. Místo wysiwygu bych byl pro přidání podpory dalších HTML tagů a případného vytvoření tlačítek, pro ty nejpoužívanější tak, aby to, co používám často jsem mohl používat rychleji

No vidiš to, a kdybys tohle řekl a rozvedl konkrétněji (konkrétní tagy apod.) místo pruzení s TeXem, moh jsi něčeho dosáhnout.
8.8.2010 12:08 - Sosáček
sirien píše:
(PHP BB velmi rozšířený)

No, ne uplne. [ cite name = "x" ] vs [ quote = "x" ], [ img src = "x" ] vs [ img ] x [ / img ] a tak. Je to zvlastni hybrid mezi phpbb (rpgf, whitewolfi forum)/vbulletinem (rpg.net, sjgames forum) a html, kterej jinde nenajdes. Coz je uplne zbytecny.
8.8.2010 12:08 - Colombo
alek: konkrétní tagy řeším, až je potřebuju použít. Teď ti z hlavy neřeknu, kde je problém. Vím jen, že jsem nadával na tabulku, kde mi něco scházelo atp.
8.8.2010 12:11 - Colombo
alef0: jak jsem říkal, na střední jsem měl obrovský problém s wordem, potom jsem měl problém s wysiwygy, že mi dělaly něco, co jsem jim neřekl a jebali mi do kódu. Možná, že teď je to jiné a to byly problémy nedospělých programů, ale od té doby jsem moc na wysiwygy nešáhl. Krom toho nutit mě, abych musel používat nějaký další program kvůli něčemu, co jsem předtím zvládl stejně dobře bez programu považuju za blbost.
8.8.2010 13:12 - Max
alef0 píše:
ale to je vec vzdelania, nie softvéru

Jelikož jsem pouze použil vzorové vzorce od tvůrcu Office, tak jsou jen dvě možnosti. Tvůrcové officů mají nedostatky ve vzdělání ... a na druhou možnost přijdeš sám :)
8.8.2010 13:14 - Sathel
Chtěla bych černý skin.
Chtěla bych, aby se tu věci daly najít. Např: založení "Filmových pecek" do správné sekce byl porod a potřebovala jsem k tomu Alnaga na ICQ. Ani vlastně nevím, kde bych to hledala. Váš systém mi naprosto uniká (resp. je neintuitivní, protože věci nejsou, tam kde bych je čekala) a to se považuju za minimálně průměrně inteligentního uživatele.
8.8.2010 13:21 - Max
Occamova vidlička píše:
Occamova vidlička

No na počátku jsem chtěl udělat něco co bude budu moc syntakticky analyzovat abych kontoloval párovost, atributy a tak. To co bylo na PHB foru mi uplně nevyhovovalo, bylo to dost vzdáleno HTML. Začlo to tedy několika tagama. Pak se objevila potřeba citací. HTML má značky pro citace, ale tady byla potřeba textu "XY píše", tak jsem si tam dal nový atribut. Další vyjímkou byl tag pro konec stránky. Před nedávnem ale byly články převedeny, takže ten už nehraje roli. U zbyktu platí, že pokud nahradíš hranaté závorky zobáčkama, tak máš HTML. Takže se v podstatě bavíme o jednom atributu navíc a nahrazením závorek zobáčkama.
Jinak opět zajímavé že pro porovnání jednoho "webově stupidního" jazyka používáš jiné "webově stupidní" jazyky. I v reálném životě používáme různá nářečí a říkat o lidech s jiným nářečím že to jejich je stupidní a že jiný nářečí je lepší mi přijde stupidní.
8.8.2010 13:28 - Sathel
Proč se musím přihlašovat pokaždé znovu když z d20 přejdu na CPH?
8.8.2010 13:39 - Sosáček
Sathel píše:
Chtěla bych, aby se tu věci daly najít.


Kdyz o tom tak mluvis, da se upravit hledani tak, aby kdyz tam hledat Píše:
xxx yyy
aby to napred hledalo Píše:
"xxx yyy"
a zobrazilo vysledky, a az potom Píše:
xxx yyy
? Jsem presvedceny, ze kdyz nekdo hleda frazi tak ji obvykle chce celou.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.066441059112549 secREMOTE_IP: 18.219.236.62