Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
6.8.2010 22:44 - Sosáček
Premyslim jestli tukan i posila obrazky mailem tak, ze je vlozi do wordu.
6.8.2010 23:13 - sirien
do powerpointu, je to víc cool
7.8.2010 00:05 - Colombo
sirien: word? Pro matematické vzorce? Jsi se zbláznil!
1. budeš to dělat 10x tak dlouho
2. polovinu věcí tam ani neuděláš
3. ta druhá polovina bude vypadat nechutně a v případě složitějších výrazů nepřehledně
7.8.2010 01:50 - sirien
hm. S tim 07 modem pro psaní matematickejch vzorců to pro matematiku I, II i pro základy statistiky to fungovalo docela vpohodě a rychlý to bylo taky dost. Uznávám, že to nebyl matfyz level, ale středoškolská matika to zrovna taky nebyla.
Promiň, pokud Ti ničim Tvůj idilicky utopický TeXový svět, nicméně většina lidí si na králíka vpohodě vystačí s brokovnicí, bazuky obvykle netřeba.
7.8.2010 10:36 - alef0
Môžeme si dať preteky v písaní dokumentu a urobiť potom prieskum estetického hodnotenia :-) Finta je, že väčšina ľudí rovnice nepíše a tí súdni, ktorých bieda donúti sádzať rovnice vo Worde, si zoženú MathType (vylepšený editor rovníc do Wordu, s ktorým je produktivita rozumná, hoci kvalita nie).

Sirien, ty budeš asi ušetrený čítania matematických skrípt vo Worde, ale rozhodne je to iná dimenzia a v matematickej komunite je to bežne používaný nástroj. Nehovoriac o tom, že buď Talpress alebo Laser mal svoje fantasy knižky vysádzané v LaTeXu, lebo pre nich to bol najlacnejší spôsob, ako zohnať DTP nástroj. Prirodzene, že ma uargumentuješ tým, že teta Božena matematiku nepotrebuje, lebo na recepty jej to netreba (a s tým súhlasím).

Pretože Word je ideálny na domáce použitie a vtedy, kde čas víťazí nad estetikou. Napísať hrubý nástrel textu a potom ho poslať na blog/InDesign/Quark/na poštu do Liptovského Mikuláša, je presne úloha, ktorú Word zvláda a s ktorou si Běžný Franta Uživatel vystačí.

Akonáhle sa vyžaduje estetika, či alebo zložitejší workflow, je to katastrofa. Export do rozumného HTML existuje, ale je to hrôza, export do PDF existuje, ale je to hrôza... a prakticky akýkoľvek neamatérsky dokument, od ktorého sa vyžaduje estetika, je realizovateľný len s obrovským úsilím.
7.8.2010 11:04 - Max
Colombo píše:
budeš to dělat 10x tak dlouho

podle sebe soudíš jiné?

Colombo píše:
polovinu věcí tam ani neuděláš

odvážné tvrzení

Colombo píše:
v případě složitějších výrazů

definuj "složitější výraz"


soudíš asi dle Office 97, ale ta doba je pryč.

U wordu platilo, kdo neznal, dělal hnusný dokumenty (nadpisy změnou fontů, zarovnávání mezerama, nová stránka enterama, číslování stránek ručně ...)
Ten kdo znal, dělal dobrý dokumenty (styly, pevný mezery, zalomení stran, oddíly, ...)

Než něco začneš zavrhovat, vyzkoušej to ... i na vysokoškolskou matematiku to víc než dostačuje ...


a netahejte sem neustále "Psaní skript" to je na úrovni dělání "doktorandských prací na technikách" nebo psaní článků na vědecký konference.

alef0 píše:
realizovateľný len s obrovským úsilím

To samé co předtím. Word je zaměřen na masy a dovoluje spoustu věcí. To neznamená, že nemůžeš napsat dokument slušně. Je jasný že každej preferuje to co se naučil ... bylo by krásné i s úřadama komunikovat pouze v texu a pak se plácat po ramenou a smát se jak je ten úředník hloupej že do něj neumí ani vložit tabulku, nebo dát správnou znakovou sadu ... "a tady ... podivej na tu mezeru! a tady ta na další straně ... vždy je uplně jiná! že von to psal ve wordu ... okamžitě nahlásit veliteli Texonazi ... a máme ho chááá cha ... a teď ti ukážu můj dokument a ty mi tvůj a schválně kdo má lepší ... ale my vlastně píšeme podle stejný šablony žejo? no to je zábava ... tak já du bouchnout tu flašku s kyanidem ..."

chjo
7.8.2010 11:21 - Alek
Vidím, že je tu hafo zasvěcených do TeXu. A sic je to diskuze zajímavá, mám jednu věcnou otázku (možná se s ní už opakuju). Co má ksakru TeX společnýho s redakčním systémem webu?
7.8.2010 11:37 - Sethi
Alek píše:
Co má ksakru TeX společnýho s redakčním systémem webu?

Něčí zbožné přání?
7.8.2010 11:45 - alef0
Nie, ja nechcem, aby si komunikoval s úradníkmi v TeXu, pretože byrokratické dokumenty sú presne ten príklad, keď čas víťazí nad estetikou. Tie dokumenty číta a) autor b) jeden človek a potom sa odložia do archívu. Presne tak ako nechcem, aby si každý list sádzal v InDesigne.

Tá argumentačná línia je tu na tej rovine, že akonáhle sa očakávajú estetické kritéria a/alebo profesionálne spracovanie, tak Word prepadá.

Áno, môžeš napísať dokument slušne, a pre malé jednoduché prípady to ide akurát od istej chvíle sa oplatí naučiť iný nástroj.

Píše:
budeš to dělat 10x tak dlouho

Uvedený obrázok som mal v LaTeXu hotový za 25 minút :-)
7.8.2010 13:30 - sirien
alef0: Ona pointa mnohdy není v "čas nad estetikou" ale spíš v tom, že u většiny větší je jakákoliv estetika nad úrovní "dostačující" prostě totálně zbytečná práce a platí to pro většinu dokumentů který člověk píše
7.8.2010 13:38 - Sosáček
Talpress? Mi moc nesedi ty fonty.
7.8.2010 13:52 - alef0
Píše:
většiny větší je jakákoliv estetika nad úrovní "dostačující" prostě totálně zbytečná práce a platí to pro většinu dokumentů který člověk píše

Jo, súhlasím. Ako som povedal vyššie, ak píšeš pre seba a úzky kruh, tak ti to stačí. Ak píšeš profesionálnejšie a pre širší okruh ľudí, máš na to ľudí, ktorí tú estetiku zabezpečia (sadzač atď.)

@Occamova vidlička
Pomýlil som sa, nie je to Talpress, ale Laserbooks. Mimozemšťané v Guslaru majú LaTeX dokonca v tiráži, v LaTeXu je Solomon Kane alebo Stalker.
7.8.2010 14:02 - Sosáček
Jasny, to dava smysl. Je to precejen profesionalni nastroj.
7.8.2010 14:10 - Colombo
sirien: já bych viděl spíš problém v tom, že většina lidí jsou co se týče počítačů v podstatě analfabeti.
7.8.2010 16:05 - sirien
Colombo: To sice ano... nicméně ačkoliv nejsem programátor, tak si troufám tvrdit že s počítačem umim relativně dobře a tohle nemá s analfabetismem nic společného. Word je naprosto postačující nástroj pro valnou většinu textů, které je potřeba napsat, což pro valnou většinu uživatelů tvoří všechny texty, které kdy budou potřebovat napsat. To že se najde hrstka lidí, která pro určitou část své práce potřebuje specializovanější prostředky, je už o něčem dost jinym. (jak tu psal Max - většina lidí si vystačí s normálními noži, skalpely, laserové nože, keramické supernějak broušené nože a další jsou užitečné pro pár lidí co je potřebují na velmi specializovanou práci a pro pár dalších co si připadají dobře že s nimi dělají věci, na které by jim bohatě stačil nůž obyčejný...)
7.8.2010 16:08 - Colombo
Většina lidí by si vystačila i s pazourkovým nožem...
7.8.2010 16:44 - Max
alef0 píše:
Uvedený obrázok som mal v LaTeXu hotový za 25 minút

Mě to trvalo tak minutu :) maj tam předpřipravený vzorce ;) Jinak od 2010 se umožňuje i řádkovej zápis
7.8.2010 17:46 - alef0
Ty sám vieš, že tvoj argument je viac na obveselenie diskusie než na podporu tvojich argumentov, lebo na texte z reálneho sveta by ti to rozhodne tak krátko netrvalo. Vo produktivite a výzore jednoducho nie je o čom rozprávať.

Jo a riadkový zápis je prevzatý z LaTeXu (chvalabohu, že Microsoft nešiel vymýšľať teplú vodu), ale stále si myslím, že MathType je do Wordu ešte lepší, pretože si priradíš skratky pre časté elementy a fičíš ako blesk.
7.8.2010 19:57 - Sosáček
Otazkou spis je, proc tu litaji argumenty ze TeX je spatny protoze ho pouziva malo lidi, od tech samych lidi, dik kterym de dvacka pouziva v diskusich a clancich nejaky SSSML (Stupid Site-Specific Markup Language)?
7.8.2010 20:16 - Alnag
Sosáček: Když už máš kecy, zjisti si nejdřív fakta. Články používají normální html. Ale protože tys nikdy žádný nepsal ani o tom neuvažoval... skvělé vědět, že jsi takový hodnotný člen komunity.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.091753005981445 secREMOTE_IP: 3.21.104.109