Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
24.11.2009 23:11 - wlkeR
Nádhera :D Jen zajímavé, že jsem dal v anglické části podtyp Neck, úroveň 3, manuály všecky a dostal lv 14 Gauntlets of Blood. Prohlížím v lišce, jestli to něco vysvětlí.
24.11.2009 23:21 - Alnag
Kýbl: Řekl bych, že trik je v tom, že musíš nejdřív zmáčknout čudlu Nastavit filtr a až pak to znáhodnění...
24.11.2009 23:22 - Sethi
Dal jsi předtím "nastavit filtr"? Řekla bych, že to hledá z aktuálního filtru - ty jsi měl sice nastavené nějaké podmínky, ale filtr je neměl natažené, takže to bralo z celého rozsahu.
25.11.2009 13:38 - wlkeR
Aháá! Děkuji IT expertům, už to běhá :D
26.11.2009 14:05 - Sethi
Má milá nedobrovolná IT poradno.

S jedním laboratorním počítačem jsem se už vyblbla, teď se snažím provést nějaké ty resuscitace na tom druhém. Pominu-li, že samotný proces spouštění vyžaduje několikahodinový náboženský obřad spojení s lidskou obětí (a nevíte, jak je těžké na katedře sehnat čistou pannu), zdá se, že nejpalčivějším problémem tohoto ubohého stroje jsou (anti)viry.

Co tu je (a není):
NOD s doběhlou licencí jsem odstřelila, v naivní myšlence, že ho snadno nahradím.
Avast jednak nenabíhá, natož aby se třeba updatoval, na druhé straně však nejde odinstalovat.
AVG, na kterém šťastně funguju v domácích podmínkách, sice úspěšně nainstaluju (ačkoli musím přeskakovat fázi, kdy po mně chce odinstalavi Avastu, viz výše), ale odmítá si aktualizovat databázi. Vím, že jsem kdysi měla podobný problém doma, který šel řešit přepsáním jednoho souboru, ale ten nemůžu za boha najít. Kromě toho mi to hlásí blíže neurčenou chybu při spouštění.
Ad-Aware se podobně jako AVG odmítá updatovat.

Otázka bude spíše obecného rázu. Je možné, že je to nějakým globálním nastavením pro fakultní síť? Není divné, že by povolovala updaty různého jiného softrwaru, stahování pochybné pornografie (netestováno) a ne updaty virové databáze?

Mám podezření, že bychom jako fakulta měli mít nějakou hromadnou licenci na antivir, ale tady mi nikdo nic neřekne... Zítra se nejspíš ozbrojím čelovou baterkou a týdenní zásobou jídla a vydám se do rozledlých školních sklepení pátrat po IT oddělení.
26.11.2009 14:16 - Nachtrose
Posledne, kdyz mela moje draha problem s autoupdaty antiviru, tak v tom byla nejaka zapeklita viroza a skoncilo to formatem a reinstallem systemu.

/Edit: a stranky jednotlivych AV firem ti jdou? Me tehda totiz selektivne nesli ( server nenalezen, ci co ), ale ostatni stranky sli v pohode.
26.11.2009 14:26 - Sethi
Nakonec se mi podařilo udělat aktualizaci manuálně, stáhla jsem poslední update a aktualizovala z adresáře. Nemyslím si ale, že je to dlouhodobě udržitelný trend. Ale tak je to alespoň první krok.

Podařilo se mi vyděsit zbytek laborky vítězným pokřikem.
26.11.2009 14:30 - Sethi
Doplňkový dotaz - potřebovala bych asi odstřelit ten Avast, jak odinstalovat něco, co si nepřeje být odinstalováno? Nejsem si jisté, že bych se měla na vlastní pěst plížit registry...

Doplňkový dotaz #2 - mám se zabývat oživením Ad-Aware, nebo má stejnou/podobnou oblast zájmu jako AVG?
26.11.2009 14:40 - Sosáček
Ty mas pravo se v tom pocitaci hrabat? Pokud jo, a nepotrebujes zadnej specificcky windowsi software, tak smazat a ubuntu. Pokud ne, hod to na hlavu adminovi katedry/fakulty.
26.11.2009 14:47 - Alnag
Takže Ad Aware je od jisté doby (asi tak 2 roky) dost na pikaču... Jinak pokud vyloženě toužíš po náhradě, tak Spyware terminator (bez antiviru!).

Avast bych zkusil odinstalovat jeho vlastním uninstalem a pokud to nechce povolit, tak totéž v nouzovém režimu (při náběhu windows ve správný moment F8).
26.11.2009 14:50 - Lotrando
Ad-Aware je na jinž druh smetí.

Zkusil bych odinstalovat vše v nouzovém režimu. Při startu mačkej F8, vyber nouzový režim. Objeví se podivně ošklivá wokna, kde je spousta věcí vypnutých. Tam by se ti mohlo podařit inkriminované antiviry odstranit.

Přítomnost více druhů antivirů na počítači svědčí o všem jiném než dobrém správci.

Na ubuntu se vykašli, je to komerčni šmejd :)

EDIT:

Alnag byl zjevně rychlejší.
26.11.2009 14:51 - Sethi
Změna systému není ani žádaná, ani povolená.

Admin je mytická bytost, která sídlí někde ve sklepních labyrintech, ale to už jsem zmiňovala.
26.11.2009 20:54 - pipux
Ucho22™ píše:
Změna systému není ani žádaná, ani povolená.

WINE + SAMBA + NTFS3G a přechod je bezbolestný.

Admin bude spíš srábek, který je ve své lenosti zvyklý klikat na tlačítko Start (a nikdy jinak :) ).
Linux si ukrojil 0.76% z celého koláče virů mezi OS, a když už se něco zaviruje, většinově to nedokáže víc, než mírně pozlobit. Unixová přístupová práva v tomto mají nad NT technologii.
26.11.2009 21:06 - Sethi
Nepotřebuju si honit ego na alternativních systémech, když je mi Win ve svých vlastnostech zcela dostačující a vzhledem k některým chemickým udělátkům pravděpodobně i nezbytný. Jsme chemici, ne parta programátorů, kteří by pro jiný systém zřejmě i našli uplatnění, nebo skupinka pubertální mládeže s potřebou dokázat si, jak jsme strašně dekadentní, když užíváme in systémy.

Vzhledem k tomu, že tyhle počítače žádný admin neviděl už roky, nebudu o kvalitách fakultního správce spekulovat. Nakonec, když ho k těm počítačům nikdo nezavolá, tak se o ně ani starat nemůže.
26.11.2009 21:43 - pipux
Zamotala jsi do toho ego a puberťáky, takže nevím, o čem se bavíme.
Shrnu to takhle: tvůj problém vznikl proto, že uživatelé windows jsou obecně prasata. Tu speciální vyhledávací lištička, tady super prográmek se zaručeným zrychlením kompu o 200%, támhle nové efekty na plochu ... a hele, ono se to rozbilo :P
26.11.2009 21:52 - Sethi
No, to, co jsi popsal, není tak docela případ mých uživatelů, jejich iniciativa vzhledem k inovacím počítače se limitně blíží nule, snad s výjimkou pokusů o obstarání antiviru. Jen se to za těch pár let bezstarostného používání bez údržby přece jen nahromadí.
26.11.2009 23:02 - pipux
EarsWideShut™ píše:
Jen se to za těch pár let bezstarostného používání bez údržby přece jen nahromadí.

Ne :P . V tomto případě musí jít o lim(x->oo) :) .Operační systém není "rozbíjecí", někdo musel zřejmě někde něco udělat :P

I ty úžasné windowsovské registry, pověstné pro svou potřebu reinstalace systému co dva roky, se ucpávají konáním uživatlů - instalace a nečistá odinstalace programů. (toto je mimo jiné i chyba uzavřeného kódu - nevíš, jakou paseku ti to v kompu vyvede)
26.11.2009 23:33 - Sosáček
Ale ta kombinace "ve vsem vyhovuje" a "pomoc, nefunguje to" pusobi trochu zvlastne :)
26.11.2009 23:40 - Max
Pokud jde o Avast. Nejprve zjistit typ licence. Pravé tlačítko na ikonu avastu v systreji (modré áčko) -> "O programu avast". Tady se mimo jiné dá zadat i nový licenční klíč, ale to až dál. Pokud je tam napsáno, že jde o "Home edition", tak se u ní musí každý rok provést registrace. Po registraci obdržíš nový licenční klíč s roční platností. S ním se opět vrátíš na obrazovku "O programu avast" a přes tlačítko "Licenční klíč" ho tam zadáš. Aktualizace by měly začít na 1 rok fungovat.

Pokud to není "home edice" tak:
1. budeš se muset pracně shánět po klíčích
2. dojít na IT pro nový klíč ... možná ti řeknou že škola používá jiný odvirovač, pak je to na znovuzvážení možností s vynecháním možnosti 2
3. odinstalovat a nainstalovat home edici
4. volat každou hodinu na IT dokud někdo nepřijde věc řešit
4. odmontovat počítač, donést ho na IT a zamknout únikový východ do doby, nežli ho nedají zcela do kupy (pozor na nouzové východy maskované za reky)


K odebrání antiviru jsou povětšinou potřeba práva správce. U XP se na to ještě moc nehrálo ale u vyšších už jo.

Antiviry se většinou dostavají hluboko do systému, pokud něco příliš nejde, tak při "násilném" odebírání to může přestat chodit uplně, jde o to jestli je co ztratit. První krok = to co potřebuju si zkopíruji jinam.

Školy mají dostatek licencí, takže se pak nemusí každý rok otravně obnovovat. Z toho hlediska se jeví navštívení IT jako dobrá volba ... jen se připravit na otázky "a užs to zkoušela vypnout a zapnout?" ... nebo se nespokojit s odpovědí "jo jasně, hned jak bude čas, tak se na to mrkneme"


<flame>
Pipux: Nemáš co na práci krom vedení žabomyších válek? Proč radši neodpovíš na otázku? Hybaj si znovu překompilovat jádro!
</flame>
27.11.2009 00:30 - tuleník
Linux je ten príšerný bastel ktorý čo sa týka využitia ako serveru nesiaha BSDčku po klenbu chodidla? Pre ktorý sa od nástupu win2k nedodávajú riadiace programy pre difraktometre (sám veľký Bruker platformu opustil a Oxford Diffraction s využitím takého bastlu ani nepočítal)? Kde sú binárky často distribjušn dependent, takže výrobcov normálneho a nie amatérsky bastleného a roky nedotiahnutého softu neláka kompilovať desatoro verzií pre 10 tento mesiac vychytených distribúcií? A už im funguje aspoň color management a subpixlové vyhladzovanie fontov? :D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.080816984176636 secREMOTE_IP: 18.225.31.159