Vedení hry (podle Jersona)

Komentáře k vedení hry a další (ne)související témata
Napsal: Jerson
5.4.2019 19:06 - Jarik
sirien: oni ji i čtou / alespoň někteří. Vím to.
5.4.2019 20:07 - Jerson
sirien píše:
uvědomuješ si, že tuhle diskusi můžou někdy i číst, že jo? A nemusí to být až tak moc v budoucnu.

To si uvědomuju, a používám označení, o kterém si myslím, že by jim nevadilo, ptozoze vychází z toho co o sobě sami říkají. (Dobře, mělo By to být spíše IDN-hráč než pasivní.)
Přijde ti to jako urážlivé označení?
5.4.2019 20:15 - efram
Aegnor

myslel jsem to tak, že si úplně neumím představit, že by se Jerson hrnul do mastorvání v DrD. A to vůbec nebylo myšleno proti Jersonovi. Každej máme nějaký styl a v tom se nám hraje dobře a tak logicky k tomuto směru tíhneme.

P.S.: nejsi nějakej agresivní Aegnore? Tohle napsat já......
5.4.2019 20:34 - Jerson
sirien píše:
lepší je říct testovat, ověřovat je takové zavádějící :)

Nevím jestli správně chápu rozdíl, ale on se stejně nikdo nezeptá, tak co.
Jinak si myslím, že to pravidlo mám ve druhé minutě.
5.4.2019 20:42 - sirien
O to pravidlo samotný tam vůbec nejde :)

Ne, urážlivý ani ne, spíš takový jako že některých lidí by se to za nějakých okolností mohlo dotknout, tak sem to jen tak projistotu nadhodil.
8.4.2019 10:41 - Aegnor
efram píše:
myslel jsem to tak, že si úplně neumím představit, že by se Jerson hrnul do mastorvání v DrD.

Jo, určitě by se do toho nehrnul. Ale v průběhu celé téhle diskuze několikrát říkal, že hráčům nabízel, že klidně budou hrát jiný systém/jinak, ale jeho hráči nechtěli. Dodal jsem ti odkaz na jeden příspěvek, další tady taky jsou, jenom se mi nedaří je najít (nepamatuju si přesnou formulaci a nechce se mi číst 800 příspěvků :-) ).

efram píše:
P.S.: nejsi nějakej agresivní Aegnore? Tohle napsat já......

To víš, můj trestní rejstřík je ještě docela čistej. :-)
8.4.2019 11:08 - Jerson
Za dva týdny dostanou možnost zahrát si buď Omegu, nebo DnD, tak uvidíme. Tedy já budu podporovat DnD, protože chci naučit jednoho z hráčů vedení hry, tedy dát mu možnost si to zkusit.
8.4.2019 11:17 - ShadoWWW
Jakou edici?
8.4.2019 11:19 - Jerson
Nejspíše 5e, myslím že dotyčný hráč se staršími edicemi nemá zkušenost. Sám jsem zvědav, jak dlouho bude trvat, než si hráči udělají postavy.
8.4.2019 12:55 - krytah
Panebože, hlavně jim nikomu nedovol hrát kouzelníka, jen ne kouzelníka. Já jsem na něm začínal a je to tak strašně matoucí, ještě teď (po více než půl roce) se často pletu a dělám mechanické chyby.
P.S. Není nutno brát úplně vážně.
8.4.2019 12:58 - ShadoWWW
Já bych šel určitě do Starter Setu a jeho předpřipraveného dobrodružství i postav. Během prvního sezení je určitě důležitější nasát styl D&D během hraní než zabředávat do tvorby postav. Navíc kompletní překlad je tady na Kostce.
8.4.2019 13:00 - Naoki
(nebo do Kovářové dcery - wink wink, nudge nudge)
8.4.2019 14:10 - Jerson
Hodlám to nechat na něm. Řekl, že chce zkusit vést hru v DnD než v systému Omegy, protože mu to s číselným hodnocením postav přijde jednodušší, což sice není, ale je to jeho volba, tak jsem sám zvědav, s čím přijde. A hlavně jak to půjde ve chvíli, kdy jsou na sezení opravdu jen dvě hodiny.
Druhá otázka je, zda zbylí tři nebo čtyři hráči budou chtít hrát DnD, nebo raději Omegu.
8.4.2019 14:16 - Merlin
Jerson píše:
protože mu to s číselným hodnocením postav přijde jednodušší, což sice není


proč myslíš?
8.4.2019 14:31 - Jerson
Základ Omegy odpovídá tomu, jako když by v DnD všechny schopnosti postav byly na hodnotě 10, nebo spíše kdyby se házelo d20 proti cílovému číslu 10. Další další prvky, které DnD má a Omega nikoliv tenhle princip můžou jedině zesložitit. Systém, který má dvacet hodnot nemůže být jednodušší než systém, který má jen dva nebo několik málo stavů a pouze jeden druh mechanik nemůže být složitější než systém, který těch stavů a mechanik má víc.
8.4.2019 14:38 - Aegnor
To, že je hra jednodušší co se týče množství mechanik a množství stavů, do kterých se můžeš dostat, ještě automaticky neznamená, že bude jednodušší i na samotné hraní.
8.4.2019 14:47 - Jerson
Řeč byla právě o mechanikách (což asi nevyplývá z toho co jsem původně napsal, tak to doplňuju). Říkal, že si musí připravit nějaké věci, tedy nejspíše dobrodružství, uvidím, s čím přijde.
8.4.2019 14:58 - ShadoWWW
Mechaniky ale každý může vnímat jinak. Když vezmu ten nejprofláklejší příklad: Pro někoho může být intuitivnější hod 1k20 proti cílovému číslu (DC), pro jiného to může být hod 1k6+ proti DC a ještě pro jiného to může být hod 2k6 či 3k6 proti DC.

Tím chci říct: co tobě může připadat jednodušší, může určité skupině lidí připadat složitější a naopak.
8.4.2019 15:11 - Jerson
Nerad bych do toho zabředl, protože to s tématem moc nesouvisí, a to co lidem nějak připadá se trochu liší od toho, jak věci jsou.
Hod 1d6, která má tři strany zelené - "dobré" a tři červené - "špatné" je jednodušší než hod 3k6 proti určitému DC, i když by dlouholetí hráči GURPSů tvrdili opak. A dalo by se to i experimentálně ověřit.

Nicméně i to, jak moc je vedení DnD složité nebo jednoduché pro začínajícího GMma bych rád ověřil při této pokusné hře, zejména když mu nebudu moct kecat do hry, protože pravidla DnD 5e téměř vůbec neznám.
8.4.2019 15:13 - Log 1=0
ShadoWWWe promiň, ale to co popisuješ jsou podle mne už irelevantní technikálie.
Ten rozdíl, je někde jinde.
Čím víc mechanik máš, tím víc se jich musíš naučit, rozumět jejich fungování.
A čím víc jich máš, tím víc rozhodovacích pravomocí na ně můžeš přehodit.
Ale někdo rozhodnout musí, ať už arbitrárně nebo kooperativně.
Takže množství energie je plusmínnus stejné, jen se vynaloží jinde.
A kde je nejlépe tu energii vynakládat je věc vnitřního nastavení.
EDIT:Jerson píše:
jak moc je vedení DnD složité nebo jednoduché pro začínajícího GMma bych rád ověřil při této pokusné hře

Metodologická poznámka, tím ověříš jen to, jak moc jednoduchý je pro tohohle konkrétního GMa. Experimentálně jsem si ověřil, že DnD je jednoduché pro začínajícího GMa, pokud jím jsem já. Ale to má omezenou platnost, tejně jako váš "experiment".

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098809957504272 secREMOTE_IP: 3.144.161.116