Vedení hry (podle Jersona)

Komentáře k vedení hry a další (ne)související témata
Napsal: Jerson
28.5.2019 15:11 - ShadoWWW
Jerson píše:
Proč se tolik herních skupin rozrůstá k osmi či deseti hráčům, musí se dělit

Skupiny na otevřeních hraních na to naráží každý rok. Tam, ale nejen tam, je to dáno tím, že jedno tažení (kampaň) zabere minimálně rok hraní. Na začátku tažení je skupina tvořena PJ + 4 až 6 hráčů. Když se ale během roku přidávají další, tak skupiny bobtnají k 6 až 8 hráčům, občas i devíti. Když totiž hraješ za svou postavu, zpravidla od 1. úrovně, tak po několika měsících či skoro roce, když je tvá postava na 5. až 8. úrovni, k ní máš silný citový vztah a nechce se ti ji rázem odepsat a začít vést hru pro nově vzniklou (rozdělenou) skupinu.

Jerson píše:
Nevidím zásadní rozdíl mezi učícím a inspiračním videem.

Učící videa - mají jediný úkol: naučit vést PJe hru a hráče hrát postavy místo papírových pravidel.

Inspirační video - má hlavní úkol bavit diváky a případně je navnadit hrát danou hru (DnD) daným stylem. Učení pravidlům není podstatné, aplikace pravidel tam hrají roli jen jakéhosi koření.
28.5.2019 15:17 - LokiB
Jerson píše:
Je nutné míst jedinou stupnici pro všechny? Hráči mají různé preference, a systémy dávají důraz na různé věci, takže v první řadě stojí víc věcí vedle sebe.


Mě mátlo tvoje vyjádření: nejdůležitější je snadné učení pravidel. v první řadě stojí příběhy a setting. protože takto napsáno to prostě šlo proti sobě ... ale ok, obojí je tedy nejdůležitější.

A k těm vílám, můžeš zkusit třeba toto:
Fey Realm setting v SW
Ale je to placené a možná to budou vyhozené peníze ;)
SW má jako dobrou vlastnost to, že v něm najdeš skoro všechno, co tě napadne. Většinou ne "naprosto přesně jak bys chtěl", ale vždy aspoň tak, že se z toho dá odpíchnout pro vlastní potřeby. A nebo slevit, a použít co je, i když má člověk výhrady. Ale tak je to asi všude, když si člověk nedělá pravidla a setting sám.
28.5.2019 15:19 - Arten CZ
Jerson píše:
Arten CZ píše:
Zvolíme žánr, zvolíme typ příběhu, zvolíme postavy, vybereme vhodná pravidla, která nás v dané hře podpoří a tím je víceméně dané, jak bude hra probíhat.

Aha, tak já to nevím. Nedokážu říct, jestli se ve hře bude bojovat, nebo přesvědčovat a manipulovat. A to ani když si s hráči vytvořím postavy. Dost často to může být obojí, nebo něco mezi tím.

Ono to je možná i o tom, že už i tohle rozdělení je součástí společné tvorby příběhu. Můžete si to dokonce říct přímo explicitně a pokud to není ze společné tvorby jasné, tak byste si to i měli říct explicitně. Nějak mi není jasné, proč hru tvořit spolu, když si takhle základní věc neřekneme...
28.5.2019 15:44 - LokiB
Arten CZ píše:
Nějak mi není jasné, proč hru tvořit spolu, když si takhle základní věc neřekneme...


Možná si pod společnou tvorbou hry představujete něco jiného (protože je to dost vágní označení od toho, že se pouze tvoří společně postavy, až po to, že se každý encounter ve hře domlouvá hráči dohromady, jestli vznikne, jak vznikne, o čem bude, atd.)
28.5.2019 16:30 - Jerson
Šaman píše:

Narovinu - CPH, neCPH, jsi primárně na Kostce.

Unikla ti pointa. Vadí mi tvrzení, že já šel do nějakého klubu kázat o tom, jak hrát. Bylo to přesně naopak, měl jsem svůj klub se jménem své hry, kde jsem se bavil o své hře. Začali do něj chodili lidé, kteří mi říkali, že to dělám blbě. Pak se začali bavit na téma vedení hry obecně, a protože jsme na Kostce, tak jsem je nevyhodil že svého klubu, ale nechal ho otevřený všem a změnil název.

A teď se dozvím, že já někam lezu a píšu nevhodné věci o DnD.
Už jen čekám, kdy někdo přijde přímo do domu děti mi vysvětlit, jak blbě to dělám, a že bych toho měl nechat. Pár kandidátů tady je.
28.5.2019 16:32 - Jerson
Aegnor píše:

Jak bys někomu popsal hraní Omegy?

Odpovím ti později, kdyby ne, připomeň se. Dneska už na to nemám náladu.
28.5.2019 16:53 - Šaman
Jerson píše:
Unikla ti pointa.

Sorry, pointa utekla tobě. Podívej se na záhlaví - v defaultním designu tam je napsáno d20 v Kostce, je tam dvacetistěnka a celá ta tvoje diskuze je ve složce d20 (nikoliv CPH, která je vedle). Ne - ty jsi přišel do klubu d20, založil jsi stůl s názvem "Vedení hry" a teď se ti nelíbí, že všichni hejtí jak ty hejtíš DnD. A o tom je posledních několik set příspěvků…
A ano, jsem přesvědčený o tom, že tak velkou odezvu to má právě proto, že jsi na d20 serveru a tvoje "Vedení hry" vyskakuje každému v novinkách.


Edit:
Což je možná problém Kostky, protože to vypadá, že možna opravdu píšeš do CPH, ale my reagujeme v d20, kam nám to vyskakuje taky. Pak se těžko shodnout, když každý tu diskuzi vnímá v jiném kontextu…
28.5.2019 17:00 - York
Možná jste to nezaregistrovali, ale na Kostce se už docela dlouho debatuje o všech RPGčkách a o RPG teorii obecně.

V diskusích je na místě reagovat (nebo nereagovat) na to, o čem tam lidé mluví, ne na to, o čem (nebo jak) byste byste chtěli, aby mluvili ;)
28.5.2019 17:07 - Šaman
York: To je ale problém. Protože tady se evidentně (aktuálně) Jerson baví o DnD z pohledu bezkostkového (a asi dost vyprávěcího) systému, na což reagují ostatní jako kritiku právě těch postupů, které se jim líbí. Nejspíš proto, že každý chce jinou hru, pak je bezpředmětné dohadovat se o univerzální vhodnosti nástrojů.

Bavit se rpg obecně je stejné, jako bavit se o sportu obecně. Když najednou někdo začne tvrdit, že hrát míč rukou je v pohodě, je potřeba znát kontext před tím, než ho fotbalisté zhejtí. Třeba mluví o volejbale.

(Navíc ta reakce byla na Jerosonovo vyjádření, že jsme v CPH tématu a jeho diskuzi. Nikoliv, Kostka to asi moc nerozlišuje.)
28.5.2019 17:22 - efram
Mozna se pletu, ale to tema puvodne mo nazev jen "Vedeni hry". To ted bude nove pravidlo pro diskuse, ze se vlakno pojmenuje po zakladateli?
28.5.2019 18:08 - efram
Jen se ptám. jen bych dodal, že pokud se hlavním tematem stane hanobení DnD 5E tak je celkem logické, že se lidé co to hrají ozvou,aby případné lapsy uvedly na pravou míru
28.5.2019 18:21 - Šaman
Ufff. Nevím, co Kostka blbne, ale právě mi vyskočilo, že je 604 nových příspěvků. Od 26.4., což byl poslední "přečtený". 604 za měsíc!
Mějte se tu fajn, ruším sledování. Jestli v té záplavě textu byly nějaké dobré nápady k vedení hry, tak jsou stejně beznadějně ztracené. Ale spíš je to chat…
28.5.2019 18:22 - sirien
Ok, tohle je krajně nešťastné.

Celou diskusi jsem převedl na Jersonův blog. To není precedent pro nic v budoucnosti ani reakce na žádného konkrétního uživatele a jeho vyjádření - je to rychlé hot-fix řešení současného bordelu, kdy se diskuse dříve existující na Jersonově CPH projektu stala z pohledu většiny uživatelů efektivně obecnou diskusí, čímž vznikl paradox kdy zároveň má pravdu Jerson (byla to jeho diskuse k jeho věcem a stále se vyskytovala řazením v jeho prostoru a existuje logika podle níž si může nárokovat její název a obsah atp...) a zároveň jí mají ostatní (byla to obecná diskuse s obecným názvem a kdo nestudoval URL tak o jejím technickém zařazení neměl tušení a nechávat obecné diskuse zakladatelům neodpovídá konceptu webu).

Z diskuse se stal Jersonův blog, což tohle schizma řeší. Prosím přistupujte k diskusi jako k blogové diskusi Jersona jako autora.


Šaman má naprostou pravdu ve svém EDITu, tohle je skutečně problém který vygenerovala Kostka - jde o odkaz časů dřívějších kdy jsme se sice rozhodli zastavit a zrušit koncept "Projektů" (odkud diskuse původně pochází), ale zároveň sme to nikdy nedotáhli do technického konce.

Za zmatek se jménem d20 týmu všem omlouvám.


EDIT: jo, sorry, těch 600 nepřečtených je vedlejší produkt té výše uvedené technické konverze.
28.5.2019 18:25 - Jerson
Děkuji.
28.5.2019 18:42 - York
Šaman: Aspoň budeš mít na chvíli co číst :-)
28.5.2019 19:53 - malkav
Nemohu si odpustit otázku. Když se toto vlákno přejmenovalo, je ještě přípustné kritizovat v něm Jersonův názor? Teď to totiž vypadá tak, že pokud Jerson bude nepodloženě kritizovat nějaká pravidla, tak je to vlastně naprosto v pořádku, protože je to "Vedení hry podle Jersona" ... :)
28.5.2019 20:18 - ShadoWWW
Ano, vhodnější by to bylo ve formě článku než diskuze. Protože takto má Jerson vždycky pravdu, protože je to vždy podle něj. Ale co už.

Na obecnou diskuzi by bylo vhodnější otevřít nové vlákno někde ve všeobecné části Kostky.
28.5.2019 20:26 - efram
Bylo by fajn, aby PÁN blogu nadále pokračoval jen v tématech, která nebudou pro náhodné čtenáře zavádějí. Třeba hodnocení DND 5e.

Chápu proč Shadowww založil vlákno obdobné (je to fajn), ale nemohu se ubránit úsměvu, když obě vlákna vidím v pravé části výpisu diskusí pod sebou.
28.5.2019 20:46 - Kropy
Uff člověk na chvilku odejde a to je najednou změn.

Šaman:
Já to třeba chápal, jak tato debata vznikla, nejsem tady sice rozhodně tak dlouho, ale když na mě vyskočí debata tak se snažím pročíst, jak vznikla.

K problému odejití od nedořešené diskuze. To by pak nebyla diskuze. Můžu jí ukončit stylem heleď asi se shodnout nedokážeme, ale řekli jsme si, co kdo měl na srdci a utneme to. Ale, když už se do nějaké diskuze pustím, tak neskončím, protože by se tím měl ušetřit čas.
28.5.2019 21:05 - sirien
efram: zaprvé to je autor blogu, díky. Zadruhé znovu zopakuju, že z Jersonova pohledu tohle skutečně objektivně (!) bylo jeho téma celou dobu, zejména, pokud ho otevíral z rozhraní staré subdomény cph.d20.cz - Kostka mu to ukazovala jako diskusi v jeho prostoru stejně, jako ji Tobě ukazovala jako obecnou. Jak sem již uvedl, tohle je technický odkaz dříve započatého, ale nedokončeného rozpuštění "projektů", mezi něž CPH (odkud tato diskuse původně pochází) patřilo.

Tj. toto zmatení rozhodně nebyla Jersonova chyba. Nebyla to ani Tvoje chyba, ani nikoho jiného. Konverzi na blog jsem provedl, abych tuhle chaotičnost pročistil. Není to dokonalé řešení - je jen nejlepší, které mi Sunrise nabízí.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11613702774048 secREMOTE_IP: 3.133.87.156