Tvorba postav

Andtom během diskuze o elfech ve Středozemi napsal v současné probíhající o stereotypech při tvorbě postav následující dva příspěvky:


andtom> Rytíř, Xeth: Přesně tak, existuje hranice, kdy je hraní nějaké postavy pro hru nerozdýchatelné a kdy ještě ne. Podstata je v tom, že ta hranice má být vzdálená co nejvíc to jen jde. Chce to ze strany DMa chtít. Samozřejmě je pro DMa mnohem pohodlnější bránit se pohnout vlastním zadkem a nijak se nesnažit připustit (vsadit do světa) nestereotypní postavu. Je přece tak pohodlné škatulkovat, zestádovat. Nepodat hráči ruku, nenechat ho hrát něco, co nutí DMa k námaze navíc, radši pohodlně odmítnout.



Edit: Pěkně odůvodněná individuální postava neboří koncept ras ani světa. Naopak, boří koncept černobílého zjednodušujícího vyznění hry a činí ji uvěřitelnější, zajímavější a lidštější (víte jak to myslím, nejde zde doslovně o rasu lidí, ale o ten jiný význam tohoto slova).



Myslím si, že tyto příspěvky by se měli zarámovat a nebo vytesat do kamenných desek! Každopádně si ale k tvorbě postav přidám i mých pár postřehů. K zamyšlení mě vedly hry TriStat a A Game of Thrones od Guadrians of Order, kde tuto problematiku představují.


Je sice nepochybně pravda, že Vypravěč bude hráči kecat do toho odkud postava pochází. Proto taky řada systému a i já speciálně tvorbu postavy provádím na základě diskuze s hráčem. Kde hráč bude mít dopředu připravený koncept, který mi přednese a obhájí si ho. Společně pak hledáme způsob jak takovou postavu a třeba i strašně neobvyklou zakomponujeme do daného světa, či herního prostředí. Samozřejmě že si nenechám zruinovat hru tím, že by hráč uprostřed družinky elfů chtěla hrát démona - babilitha. Proč by ale hráč nemohl hrát babilitha uprostřed skupiny ilithiiri během Korunních válek?

Tvorba postavy není trefování se mezi hranice představivosti DM. Hlavní slovo by měl vždycky mít hráč, DM jako takový se pak bude snažit koncept zařadit do svého světa. Navíc ještě lepší je připravovat družinku se vztahy naznačenými ještě před samotnou hrou - nemůže se pak stát, že družinka bude bandou individualistů, který si zásadně NEMŮŽOU vyjít vstříc. Tím zase ale nechci eliminovat individualisty v družince, nebo družinku individualit hledající stejný cíl (Raistlin v Dragonlance Chronicles a teď třeba jako zlatý příklad jest spojení skupiny Raistlin, Caramon, Sturm, Tika a Tas v Dragons of Dwarven Depths, kde každá postava sleduje svůj vlastní cíl, fungují jako družina, ale de fact jsou to jednotlivci).
DM má samozřejmě právo VETA při úplné blbosti. Je to přeci společná zábava ;)


1. Diskuze s Vypravěčem:


Ty i ostatní hráči by jsi měl začínat tvorbu postavy diskuzí s Vypravěčem. Vypravěč totiž hráčům může představit nastavení a prostředí kampaně.

Hra se, například, bude odehrávat ve Forogtten Realms, ovšem během Korunních válek, Vypravěč hráčům vysvětlí situaci v daném prostředí a jakým směrem by chtěl hru směrovat nebo kam zařadit, samotná volba je však na hráči, který do diskuze vstupuje.


2. Předběžná příprava postavy

Připravte si koncept, který vytvoří základ, či rámec postavy. Zatím nemusí být propracovaný úplně do detailu. Použijte nastavení hry tak jak vyplynulo z diskuze s Vypravěčem jako základ, a svoji postavu vytvořte na těchto základech. Ovšem stále je zde prostor, na diskuzi z Vypravěčem, který může propojit tvoji postavu s jinými a propojit s celkovou připravovanou zápletkou.


3. Statistická tvorba

Tu nemusím nijak vysvětlovat


4. Defekty postav

Ač s tím většina her přímo nepočítá defekty postav jsou hezkým zpestřením tvorby.


5. Konečné "pozadí"

Zde nastává čas postavu oživit. Na základním rámci a statistikách vypracujte kompletní životopis postavy, oživte ji specifickým hlasem, vyjadřováním či gesty. Dejte jí život!


A ještě přihodím případ společného tvoření postav společně s Vypravěčem:


Vypravěč: Hele, hra se bude odehrávat před pádem Myth Drannoru, bude to drsný. Měli by to být elfové či jiné rasy, ale tak max. 10 procent, nejlépe z Armády moci či umění. Čekejte spíše taktická dobrodružství.


Hráč A: OK já si vezmu bladesingera, bude to důstojník armády noc, nemá rád Starymy, byl bych rád kdyby můj strýček byl jeden z těch co šel s Josidiahem Starymem pro Čepel moci. Od té doby je nemusím, protože se strýček nevrátil.


Hráčka B: budu hrát půlčíci, bude to zástupce tady (hráče A), naopak je velký obdivovatel Josidiaha, a tím vzniká mezi námi rozpor. Vlastně Josidiaha až nábožně zbožňuji.


DM k hráči A: Dobře to není problém, ale navrhuji aby se ti líbila třeba Josidiahova sestřenka.


Hráč A: hmm to zní zajímavě. Můžu mít bílý pramen ve vlasech?


DM: Munchkinův průvodce sem netahej!


Hráčka C: já budu hrát tu sestřenku, ale víš co já jsme zlatá elfka z domu Starymů, já si přeci takového póvlu jako je ten měsíční elf (hráč A) ani nevšimnu.


DM: Ale Josidiah je napůl měsíční a napůl sluneční.


Hráčka C: Já ho mám ráda, ale tohle mu nikdy neodpustím!


DM> To není problém.


Hráčka C: pak soukromě l DM aby to Hráč A neslyšel: ale pokukuju po něm, jenže před matkou a bratrancem a hráčem A musím hrát tohle divadlo
Napsal: Dalcor
Autorská citace #21
14.3.2007 10:41 - Xeth
Dalcor&thief: Tenhle dhaerowathil, co je to zač ? Nějak mi to nic neříká.
Autorská citace #22
14.3.2007 11:18 - Rytíř
Dalcor: já tě naprosto chápu, prostě tohle je podle tebe věc, která dělá ten svět světem... :) btw oni to kluci chápou taky, jen prostě nedokážou odolat a rejpou :)
Xeth: je tu někde o tom článek, dost obsáhlej, Dalcor si vyhrál. je to jedna prestižka..
Autorská citace #23
14.3.2007 11:29 - Dalcor
dhaerowathila / jedná se o elfí termín složený z elfích termínů pro drowa a zabíjení :) Jedná se o speciální bratrstvo shevaritských kněží... hledej - stránka má vyhledávání ;)
Rytíř - ale já vím, ale své stanovisko budu obhajovat! Zvlášť když elfové v říších jsou mojí jasnou doménou hned po Dragonlance...
Autorská citace #24
14.3.2007 12:03 - Xeth
Rytíř&Dalcor: Jojo, nějak jsem ho minul. Díky. :)
Dalcor: Zajímalo by mne tvoje stanovisko proč nemůže pod tvou taktovkou být ne-elf Dhaerowathila.
Myslím si, že je docela běžné, že v rasově řazené bohy věří i představitelé ras mimo jejich "záběr." Pochopitelně jich je daleko méně (vlastně jen zlomek) než těch, kteří k dané rase patří. Z tohoto důvodu je docela dobře představitelné, že by se mezi věřícími (nebo spíš vyznavači, to je možná přesnější) v Shevarashe objevily i jiné rasy než jen elfové. Tím spíš, že nenávist k drowům spojuje mnohé a mezi jejich obětmi jsou i mnozí jiní.
Na druhou stranu Shevarash je velmi striktně zaměřený a nejsem si úplně jistý jestli je v jeho portfoliu důležitější elfská nenávist k drowům nebo jen nenávist k drowům. Pokud to první, bylo by pochopitelné, že ho jiné rasy prostě nezajímají a tedy by nebyli ani jeho kněží (ne spellcastující) z řad jiných ras než z elfů, ani Dhaerowathila. Pokud je však důležitější to druhé, bylo by prioritou zničení drowů a myslím, že by s otevřenou náručí a s pochopením k utrpení přivítal do řad svých vyznavačů a tedy i do řad Dhaerowathila.
Jak to vidíš ty ? Máš nějaký jiný pohled na věc ?
Autorská citace #25
14.3.2007 12:36 - Dalcor
Já jsem se k tomu vyjadřoval několikrát. Ale co bych pro tebe neudělal:
1. Víra v Seldarine mezi neelfími rasami je zcela vyjímečná, že bych s dovoli říct že to enní ani jedno promile populace. Jak jsou xenofobní elfové tak jsou i bohové. Lidští bohové mají stejné domény jako ti elfí, tudíž není potřeba aby lidé přijímali cizí bohy a naopak...Ale to ještě nic nevylučuje. Takže hledisko jedna Xenofobie elfích bohů.
2. Dhaerowathila je speciální sekta uvnitř shevaritské církve specializující se převážně na lovy v temnotách. Velice specializovanáa sepcifická - něco jako třeba Marine Recon v USMC. Jakýkoliv prvek který by nebyl dostatečně dobrý , nebo odlišný k tomu aby mohl jít s elfy, s rasistickými elfy by musel být lepší než samotní tito elfové. Ale opět zdůrazňuji jedná se o elfí víru a elfí sektu. Elfové jsou takový rasisit že nemají rádi ani ostatní příslušníky své rasy. Příkladem budiž že Elminstera a dokonce jeho učitelku Srinshee se pokoušela část elfů uabít poté co byl zvolen Armatorem. Pravda aje to příkald toho že i neelf se může stát členem elfí společnosti - ale tam to bylo spojeno s Mythalem a Otevřením, takže se jedná o trochu specifikum.
3. Shevarash stělesňuje elfí nenávist k drovům, sám jako elf jí byl stravován. Ostatní rasy elfí nenávist k drovům neůžou pochopit, protože je tam trochu odlišný prvel. Tudíž - ano jedinec může nenávidět drovy. řekněme že může nakonec začít uctívat i Shevarashe, nebo spíše ho chtít, mohl by teoretický být jeho klerik, ale ne člen samotné církve. A rozhodně ne Dhaerowathila. Shevarash si nějakého křižáka může všimnout a může mu dát najevo svoji spokojenost (Substitute levels třeba), nebo přízeň. Ale proč by měl N'Tel'Quess vstupovat do církve Tel'Quess?
Mimochodem jak by asi mohl vykonat závěrečnou pouť k Černému dubu, dkyž by ho první elf v okolí Elfího dvora bez milosti zabil. zapomeňte an Tolkiena ;)
Samozřejmě námitka může znít že nic z toho co jsem napsal nevylučuje opak! Máte pravdu - nevylučuje. Ale já to tak cítím. A věřte mi že mám elfy a elfí historii ve FR celkem nastudovanou ;) Ani člověk, ani Shevarash nemají důvod k tomu být pospolu. Mimochodem druhá doména Shevarashova je to že je bohem elfí spravedlnosti...
Otázku kterou si ještě můžeme položit zní: "Proč by člověk měl následovat Shevarashe?". Nezapomeňte že má třeba Shar, která také Lloth nemá ráda.
Rozhodně tady nechci oapkovat elfí hostii v říších.
Autorská citace #26
14.3.2007 13:06 - Xeth
Dalcor: Díky moc za rozvedení. Rozumím proč to tak cítíš a znám spoustu lidí, kteří by to viděli stejně. Mně ale přijde škoda zakazovat to z pozice DMa. Já bych v tom hráči nebránil... respektive ve snaze následovat tu cestu a řešil bych to herně. Určitě bych ho ve hře skrze nějaká NPC, situace apod. upozornil jak strastiplná cetsta by to byla, a jak moc výjimečné by to bylo, kdyby se mu to podařilo. A kdo ví, třeba by se mohl stát takovou výjimkou jako tebou zmiňovaný Elminster. Vůbec bych mu to neusnadňoval, to v žádném případě ne a on by nejspíš požadovaného cíle nedosáhl (mluvím ze zkušenosti o mých hráčích), nicméně mohl by dosáhnout něčeho jiného, něčeho podobného nebo úplně jiného. Ale kdyby mne hráč svou postavou skutečně přesvědčil, Dhaerowathila bych mu povolil (a nejspíš by s tím šly ruku v ruce i uznání některých z elfů a nesnášenlivost jiných).
Lolth nemá rádo množství bohů a mnozí z nich by byli schopni a ochotni dávat některým zarputilým lovcům drowů schopnosti ne nepodobné těm co dostává Dhaerowathila, ale (aspoň pro mne) o tom to není. Schopnosti jsou irelevantní. Důležitější jsou pozice, uznání a příběh (navíc z takového člověka (nebo příslušníka jiné rasy) by byla nejspíš legenda). Dosažení takovéhoto cíle je pro mne (by pro mne bylo) rovno splnění nějakého velkého questu, kolem kterého se točí celé tažení... jetli mi rozumíš. :)
Každopádně ještě jednou díky za vysvětlení. Zvlášť když jsi to pro mne po několikáté opakoval. :)
Autorská citace #27
14.3.2007 14:21 - wraiths
Dalcore. ok mas asi pravdu kdyz to chces brat tak do detajlu....mas pravdu ze kazdej padlej andel teda muze mit rohy. hele Dalkore, ja myslim ze je docela jedno kdo uctiva Sevarase... tak proste budu menavec a zmenim se na elfa kdy budu potrebovat a budu mezi bratry. to pak nemuzes mit proti tomu nic. menavec ma totiz elfi krev, srdce na strane jako elf, jen ma vlastnosti jako clovek a herni charakteristiky jako clovek....spokojen ;-). vis proste ja nemam rad, neco jako. tohle ti zakazu protoze.... myslim ze kazda rasa muze byt cokoliv. podle tebe pak treba podle herni filosofie v druhe edici nemuze byt paladin elf. myslim ze tahle mala vyjimka by ti urcite herni mechanismus nenarusila. ale jak pise Rytir, opravdu nedokazu odolat a repnu si ;-)
Autorská citace #28
14.3.2007 14:23 - wraiths
Xeth : no to me prave taky zajimalo proc nemuze byt neelfska postava ten "drovi nicitel" stejne je to vymyslena prestyzka... si myslim ze kdyby bratr preferoval obry tak bude "Dhaerowathila" obr. Xeth treba prave proto ze chce byt ten hrac legenda proto chce hrat zrovnu tuhle postavu. jinak by nikdy nevznikl nejaky Drizz(na tuhle postavu jsme teda dost vysazeny), Raistlin a jini.
Autorská citace #29
14.3.2007 15:01 - wraiths
Dalkore a ted ti mohu oponovat. proc by nemohl se vcitit clovek do stejne nenavisti jako elf.proc ten clovek nemuze byt pritel Dhaerowathila a prisahal ze sveho mrtveho pritele bude nasledovat(jeste vetsi pratelstvi nez Vinetu a Olda Sh.) Bude pronasledovat drowy stejne jako Dhaerowatil. bude brat za cest aby donesl treba luk pritele k dubu a bude mu jedno zda ho nejakych par elfu napadne. bude rekneme o hodne lepsi lucisnik nez kde jaky elf co je mezi elfy( a to urcite nejaky je). a pak treba po napadnuti a par konfliktech na ceste k dubu pri ktere ho treba povede duch mrtveho pritele se tam s mnoha sipy v tele dostane. myslim ze takova postava muze byt ojedinela a hrace( treba mne) by to naplnovalo moc. jednou mi DM rekl, dobre hrej si tuhle postavu, ale ver ze neprezije, bude pronasledovana atd. a ma postava presto prezivala i pres neprizen DM. proc muze byt Drizzt, proc rytiri Solamie mezi sebe vemou pulelfa( a dobre vis koho myslim)... ale jinak ja nechci hrat Dhaerowatila. je mne to napadlo ze bych treba nekdy ho mohl zkusit...jen prvni poblazneni. ale jak koukam vysvetlil jsi mi ze to nejde ;-). ale neber to zle stejne si zas nekdy do tebe s timhle rejpnu...
Autorská citace #30
14.3.2007 15:23 - wraiths
Jinak se moc omlouvam ze jsem tak utocny proti tobe Dalkore. ale zdalo se mi to jen nefer branit nekomu v necem co zas tak zdaleka nic nenarusi.
Autorská citace #31
14.3.2007 15:50 - thief
Teda já se směju až se za břicho popadám. Dalcore, nevadí ti že je to trochu na tvůj účet? :-))
Autorská citace #32
14.3.2007 16:02 - thief
Pardon, že to musím říct, ale já ty poslední příspěvky od wraithse přečetl ještě jednou a fakt se musím strašně moc smát. :-)))) Hele Dalcore... nic ve zlým. ;-))
Autorská citace #33
14.3.2007 17:04 - Dalcor
thief - v poho. Já si to někde vyberu, neboj...BTW si tím tříbím vlastní myšlenky a názory
Wraith - ta prestižka není vymyšlená, je to původně elfí kit. To není název prestižky ale sekty, je ti to teď srozumitelné?
Zkusme to jinak - ano postava si může vzít třeba SUBSTITUE LEVELS a nebo celou prestižku, ale nikdy se nemůže stát Dhaerowathila. Myslím že jsme dosáhli dle hesla jeden o voze, druhý o koze nějakého souhlasu? Dhaerowathila není povolání. ta prestižka je vyrobena aby reflektovala dovednosti sepcifické elfí sekty. Ano existují PrC se zabijáky obrů, draků, upíru, skavenů, trollů (zapoměl jsem na něco?) ale mě nešlo o prestižku. Ale o tu sektu. Tak jako sepciální vojenské jednotky selektují mezi dobrovolníky elitu, dke berou třeba jen 10% uchazečů, stejně jsou Dhaerowathila speciální jendotkou mezi militantním řádem Shevarashových soudců. proč by měli oslabovat své jednotky podřadnou rasou. Budeme li substituovat elfí termín pro ozančení elfa Tel'Quess termínem člověk, pak N'Tel"Quess což je termín pro všechny ostatní vyjadřuje přímo negativní emoce: ne-člověk - nepřipadá vám to podobné s jistým termínem, tuším, übermenschen - podrasa? Mě ano. podíváš li se na to hlediskem elfů - tak nevdím důvod proč by sebemenšího a sebelepšího člověka brali mezi sebe. Konečně Drizzta v elfích elsích stále nemají, až na pár jednotlivců, rádi, ne?
Hele když dáváš příkaldy měl by jsi si je alespoň otevřít. Tanis dostal titul Rytíř ze Solamnie a stejně i jeho žena Laurana pouze jako Čestný titul (stejně jako Havel, či Klaus sbírají an univerzitách doktoráty). To enní plnohodnotné členství v řádu. Pojí se k tomu i titul a hodnost ale pouze titulární.
Proc muze byt Drizzt, ano to je na druhous tranu dobrej příklad, toho Gwaeron akceptoval za svého služebníka a mielikki mu projevila přízeň, jenže Mielikki je bohyně dobrá, přívětivá a milá. Shevarash je rasista.
Autorská citace #34
14.3.2007 19:13 - wraiths
Dalkore: vzdyt v pohode :-) ja jen se ptal pred "x" mesicema zdali by to mohl byt jen jako cestne clenstvi, nekdo koho si elfi vazi(ci na nej tajne zarli) ale tva odpoved byla striktni. tohle jsem tady rozpoutal jen na popud toho,ze dovolite(kdyz se dobre zduvodni) temer cokoliv pokud to nenarusi pribeh, ci filosofii sveta.
nemam sice takove znalosti o vsech bozich a sektach ale podobnyma diskuzema si znalosti prohlubuji. a hlavne poznavam lidi :-) a s tim tanisem to mel teda rozvezt vice to mas pravdu, ma chyba. ale vidim ze male "tuknuti" stacilo.... ale aby jsme se vratili tam o cem je tahle diskuze...proste zalezi stejne jak jsem zde overil....muzes hrat skoro cokoliv,ale DM ma posledni slovo, ne naopak jak zde TY ci Andtom rikate. ale myslim ze rozumni hraci se vzdy dohodnou ;-)
Autorská citace #35
14.3.2007 20:56 - Dalcor
Hele podívejs e do úvodního příspěvku na konci prvního velkého textu, je tam napsáno, cituji: DM má samozřejmě právo VETA při úplné blbosti. Je to přeci společná zábava ;) Takže debata, byla řekněme bezpředmětná?
Autorská citace #36
15.3.2007 08:27 - wraiths
Dalkor: ne nahodou myslim byla velice prinosna. jen jsme chtel dokazat ze zas tak uplne necinite co rikate.tvrdil jsi ze das na rozum nez na pravidla a ze kdyz si to clovek obhaji tak proc by sji mu to dovolil.... A myslim ze "uplna blbost" to nebyla co jsme debatovali at uz spolu ci s nekym kdo se do toho zapojil( viz Xeth). vidim ze mame stale rozdilne nazory a presvedcujes mne proc neco nejde nez aby jsi priznal ze to co chci ti uplne nerozbije konvence. to se stava :-), vzdyt od toho jsou prece debaty. chtel jsme ti jen ukazat ze bych takto mohl ztvorit novou legendu....byl to jen napad. a kdyz uz nic jineho, tak alespon Thief se pobavil.
jinak tvych znalosti si vazim a rad si neco zajimavyho od tebe prectu. i dam na tve recense. to je jen na okraj :-).
Autorská citace #37
15.3.2007 09:14 - Dalcor
Hele ty už si ze mě děláš srandu a už dlouho že? A nebo vlastně vůbec nechápeš co říkám. Tak nevím co je horší... No to je jendo. Hlavně že víš co chceš.
Hrát neelfího kněze sekty dhaerowathila je blbost. Nejde to z mnoha důvodů, ty jsou popsány níže. Nepopírám ale že hráč může ve spolupráci s Vypravěčem může dosáhnout nějakého společného konceptu prestižnímu povolání Dhaerowathila podobnému. Popsáno dole. tj může si vzít třeba prestižku, ale nebude Dhaerowathila a nejspíše mu nebudou fungovat magické efekty (třeba) protože mu je prostě Shevarash nebude grantovat. TEČKA.
Autorská citace #38
15.3.2007 10:15 - andtom
Xeth: No vyšel jsem z obvyklého významu, co znamená strefovat se do někoho představy, v ten moment jsem reagoval. Ano, všiml jsem si, co jsi postupně později psal, aby to bylo obroušeno.
Wraiths: Kde kdo řekl, že DM nemá poslední slovo. Celé se to točí pouze kolem vstřícnosti DMa k hráčům, kde až je ochoten položit si hranice, kdy už považuje za nutné zasahovat.
Za sebe můžu říct, že jsem se proměňoval takto (nevnucuji):
1. Jako začátečník jsem spoustu věcí až tak neřešil, protože jsem k tomu neměl vědomosti a ani prostor se tím zabývat (měl jsem plnou hlavu jiných elementárních věcí ve hře).
2. Později jsem už měl ony určité představy a smysl pro detail a klesala mi tolerance - už jsem prožíval, pokud někdo něco viděl jinak. S nízko nastaveným práhem tolerance jsem do značné míry vynucoval realizaci svých představ. Prožíval jsem, jak kdo co hraje a jak bych to hrál já a kafral do toho jejich hraní víc než je zdrávo.
3. Uplynul další čas a pochopil jsem, že je potřeba být tolerantní co nejvíc to jde, protože být jako starý nesnášenlivý vlčák je dle mého jednoduché, ale pro herní zábavu veskrze nepřínosné. Práh tolerance se pěkně posouval zpátky směrem nahoru, ale už to nebylo z důvodu chybějících vědomostí o detailech a souvislostech jako na začátku, ale kvůli odstupu a nadhledu nad věcí. Omezování a veto pouze v nutném případě, snažit se co nejvíc vyjít vstříc hráči. Nestavět si primární otázku proč by ve hře něco nemělo jít, ale jak to zakomponovat, aby to šlo. Odmítnout něco nestandardního - to dle mého není žádné umění, zapracovat to do hry ale ano.
Autorská citace #39
15.3.2007 10:20 - Dalcor
andtom - někteří lidé předjímají jenom to co chtějí, tedy v našem případě jenom to že jsme řekli dělejte si co chcete... Což jsem tedy neřekli... ;) ______________________________________________________________________ Nestavět si primární otázku proč by ve hře něco nemělo jít, ale jak to zakomponovat, aby to šlo. Odmítnout něco nestandardního - to dle mého není žádné umění, zapracovat to do hry ale ano. ______________________________________________________________________ Ano o tom to je...
Autorská citace #40
15.3.2007 11:28 - wraiths
Dalkor ano mas pravdu zprvu jsme si delal legraci :-) nejak jsi nepochopil. no tak jsem to pak taky vazne pojal...nebo alespon se snazil si to sve obhajit abych obstal(a nastinit za jakych okolnosti by to slo...neb jak jsem si myslel ze by to slo).

a s tim mezi radky plne souhlasim. jen jsem se snazil to nejak zakomponovat to aby mohl byt clovek....... nee legrace ;-). tohle uz trosku prehanim a tohle je opravdu tecka. ber tedy s nadhledem nasi debatu. jsem uz takovy ;-). alespon jsi vysvetlil proc tohle a tohle nejde a nasmeroval na spravnou cestu treba nejakeho mladsiho( nezkusenejsiho, ci zacatecnika) aby "dhaerowathila" pouzil jako neelfi postavu. prece jenom je to zajimavy charakter. pak by se mohlo stat ze budou druziny plne Drizztu.

andtom no uplne tak doslova jste to nenapsali.ale ja si to tak vylozil. prenesene(jak myslim napadl Xeth) "ze DM ma bejt komedos a bavit hrace". myslim ze hraje od toho aby se bavil jak hrac tak i DM a ten zvlaste,jinak s tim sekne. a to je myslim krach mnoha druzin. a jsme rad ze jsi(jako jiste mnozi zapaleni) dospel do faze "3" ;-). takze pokud se na mne nekdo zlobi, tak ho prosim aby prominul.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Dalcor

Jméno: Dalibor Zeman
Narozen: duben, 1978
Bydliště: Praha
Zaměstnání: ČSA a poradce FANTOM Printu
Rodinný stav: zasnoubený, od 15.3. 2008 ženatý
Oblíbené jídlo: MASOOOOOO
Oblíbený sport: hokej a fotbal
Oblíbený film: Star Dust, Star Wars
Oblíbený seriál: Četa v akci, Battlestar Galactica
Oblíbe...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10009908676147 secREMOTE_IP: 3.149.229.253