Alnagův bloček: Inflace D&D

Dnes jenom krátce. Když jsem na přednášce o Dungeons & Dragons na Festivalu Fantazie zažertoval na úkor obálky původního D&D kde je za kompletní set uvedena cena 10 dolarů, že tehdy byla ještě RPGčka levná, dostalo se mi očekávané námitky, že tehdejší dolar má jinou cenu než dnešní dolar.

To je férová námitka, takže jsem chvíli googloval a výsledek je myslím zajímavý. Deset dolarů z roku 1974 (rok vydání původního D&D má v přepočtu na ceny roku 2008 (datum vydání 4. edice) cenu 43 dolarů (zdroj: Inflační kalkulačka)

Znamená to, že za peníze, které vám v roce 1974 pořídily celou hru si z ní dnes koupíte zhruba 2/5 - pokud počítáme běžnou cenu 35 dolarů za jednu ze tří základních příruček.

Ano, můžete samozřejmě namítnout, že první D&D mělo mnohem nižší náklady na vydání, že kvalita ilustrací, vazby i designu je nesrovnatelná. A budete mít pravdu. Ale stejně je to možná dobrá věc k zamyšlení...

Neměly by být RPGčka levnější?

Kolik vlastně chcete platit za svou hru?
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
24.7.2009 00:03 - sirien
Popravdě si osobně docela rád připlatim za to že budu mít pravidla v pevné vazbě a ne v paperbackovém sešítku. Stejně tak si docela rád připlatím za křídový papír (mělo první DnD tyhle věci? Jen pro orientaci...)

Stejně tak jsem ochotný finančně ocenit grafickou úpravu (aby to působilo stylem kterým byla hra zamýšlena, aby se to příjemně četlo i se tím příjemně listovalo...) a i za hezké a stylové obrázky. Jen mám občas pochybnost jestli nejsou grafici a kreslíři samotní kapánek přeceňovaní.

Pokud mě hra zaujme tak klidně i zaplatím těch pár euro co spadají do nákladů za marketing (protože bez toho bych se třeba o hře ani nemusel dozvědět)


Co se mi už líbí mnohem, mnohem míň je představa toho, že v ceně hry platím i debilní distributory (ve smyslu té jejich šílené sítě kdy jde hra třeba přes čtyři nebo i pět mezistupňů než se dostane do mých rukou, ne to že si zajdu do Černýho Rytíře a dám mu v ceně jeho marži) - je to ostatně podobný problém jaký mám s tím že bych měl platit za hudební CDčka a tak - rozhodně rád zaplatím kapele, která hudbu udělala, ale skřípou mi vztekem zuby při představě že mám platit i všem těm příživníkům a jejich ochraným asociacím existujícím pouze na čistém parazitismu.


A popravdě - když si pořídím hru která se mi líbí, od autorů kteří vydávají víc her co se mi líbí, tak jim mile rád zaplatím i nějaké to euro navíc, aby se dostali do vyššího zisku a mohli investovat do dalších projektů, které se mi dost možná budou líbit také.
Autorská citace #2
24.7.2009 00:04 - sirien
(mimochodem, inflace měny je pěkná, ale co takhle změna kupní síly v populaci?)
Autorská citace #3
24.7.2009 00:11 - Lotrando
Nepamatuju se, že bych kupoval za "plnou cenu". Všechno se dá sehnat levněji a tak nějak se s tím počítá. Na druhou stranu, mám v tom dneska nemalé peníze, takže něco pravdy na tom bude. Ona jedna příručka dneska nestačí, zatímco dřív nám vydržela základní pravidla i roky.
Autorská citace #4
24.7.2009 00:12 - Alnag
Tak prosím vás ještě pro šťoury jako je sirien, spoléhám, že nám k tomu podá zasvěcený výklad:

$43.65 using the Consumer Price Index
$35.26 using the GDP deflator
$42.68 using the unskilled wage
$66.79 using the nominal GDP per capita
$95.10 using the relative share of GDP

(Zdroj: Measuring Worth)
Autorská citace #5
24.7.2009 00:15 - Alnag
Lotrando píše:
Nepamatuju se, že bych kupoval za "plnou cenu".


Tak to jsi možná nekupoval, ale to jsi třeba nemusel ani v roce 1974. Dokonce jsem někde četl vzpomínky nějakého hráče, že si založili "firmu" aby mohli RPGčka nakupovat za velkoobchodní ceny... (Myslí, že to bylo v Shared Fantasy). Nicméně doporučená cena je asi tak to jediné, přes co se to dá počítat.
Autorská citace #6
24.7.2009 07:41 - Lotrando
Mě spíš zajímá srovnání tehdejší "kvality" s dnešní. Když se na to dívám z různých úhlů, nemůže se zbavit dojmu, že ten rozdíl ceny zahrnuje především křídový papír a pevnou vazbu. Plus něco k tomu.
Autorská citace #7
24.7.2009 08:40 - ShadoWWW
Za kvalitu si také rád připlatím. Za své peníze ale čekám kvalitní produkt (po stránce grafiky, gamistické i řemeslného zpracování) s kvalitní podporou. V tom mi DnD vyhovuje.
Autorská citace #8
24.7.2009 08:52 - ShadoWWW
Dokonce bych řekl, že nemá cenu jít za každou cenu po co nejmenší ceně. Indie RPG v PDF zdarma je hromada a vždycky bude. Naopak mi na českém trhu chybí kvalitně (řemeslně) zpracované RPG knihy v češtině. Snad jedinou vlaštovkou jsou nedávno vyšlé Střepy snů.
Autorská citace #9
24.7.2009 08:58 - Magus
Taky si rad pfiplatim...jak rikal Sirien obrazky a tak.Ale kdyz sou obrazky hnusny hra je nepo nopochopitelna a blba tak si reknu:kdyz sem tu kravinu kupoval proc za tak moc?

Jako kdyz sem kupoval fallout3 pres internet za 1099 stal v obchode 1699...Ale je fakt ze sem mohl kupovat specialni edici s obrazkama a tak ale kupoval sem z brachou a byl proti...

Cekate az budou hry levnejsi treba mesic nebo ji koupite hned pri vydani?
Autorská citace #10
24.7.2009 09:05 - Sosáček
On ty hry nekdo kupuje?

Ja kupuju hru jenom kdyz se mi libi natolik, ze chci podporit autora. Ale za mainstream kterej si chci jenom precist nebo ho potrebuju protoze ho hraje moje skupina bych nezaplatil, nejsem dost bohatej.
Autorská citace #11
24.7.2009 09:08 - Magus
ZE TY SES KARTAC!!??
Autorská citace #12
24.7.2009 09:09 - Sosáček
He?

Jinak netyka se to tolik vazby, ale hrozne se mi libi knizky v a5 formatu. kdo ma ty pitomy a4 v tvrdejch deskach tahat?
Autorská citace #13
24.7.2009 09:12 - ShadoWWW
No DnD bývá paradoxně nejlevnější v předprodeji (Amazon ručí Pre-order Price Guarantee). Je pravda, že tam hraje velkou roli i kurz dolaru. Ale třeba teď jsem si objednával Eberron Campaign Guide, Divine Power i Seekers of the Ashen Crown, dolar je pěkně nízko a ještě mi snížili cenu Divine Power o $1.8 právě díky Pre-order Price Guarantee.

U počítačových her většinou čekám, až cena klesne.
Autorská citace #14
24.7.2009 09:12 - Lotrando
Sosacek: mám ve sbírce pár Indie kousků, které jsem zaplatil. Nebyly až tak laciné, když si vezmu že šlo o pdf soubor. A jinak kupuju prakticky jen 4E, ale to hraju momentálně s asi 10 různejma lidma ve třech skupinách, takže tam se to snad vyplácí.

Prcek počítačové hry kupuju zřídka, většinou jen to u čeho mám jistotu, že to dohraju.
Autorská citace #15
24.7.2009 09:19 - ShadoWWW
Ohledně ceny a obchodu celkově: Řídím se pravidlem vydělávám a nechám vydělat. Snažím se odvádět perfektní práci a díky tomu si i dokážu vydělat. Naopak za dobrou práci autory rád ocením a produkt si koupím (když se mi líbí). Tento přístup vede lidi ke kvalitní práci, za kterou si zaslouží dobrou odměnu. Spokojenost na všech stranách.

Systém Nemám peníze, tak nevidím smysl si od někoho něco kupovat je podle mě nejspolehlivější cesta k chudobě. Pokud by tak přemýšleli všichni, tak nikdo nic netvoří, ekonomika nefunguje a všichni by byli chudí.
Autorská citace #16
24.7.2009 10:19 - Sosáček
Píše:
Systém Nemám peníze, tak nevidím smysl si od někoho něco kupovat je podle mě nejspolehlivější cesta k chudobě.

To jsem nerekl. Ale rpgcka nejsou tak levny aby si je kupoval nekdo kdo je nepouzije.
Autorská citace #17
24.7.2009 10:38 - ShadoWWW
Tak to s tebou souhlasím. Kupovat RPG, která člověk nehraje, je opravdu zbytečný.
Autorská citace #18
24.7.2009 12:47 - Kibic
S čím hraju, to kupuju. Občas si udělám radost a koupím si i to, s čím hrát pravděpodobně nikdy nebudu. Je pravda podivné, když suplementy stojí stejně jako základní pravidla, když přitom přinášejí podstatně méně informací. Já si většinou dost vybírám, ze 4E dodatků mi jich zatím moc koupěhodných nepřišlo.
Autorská citace #19
24.7.2009 12:54 - Magus
Tak to ja zas ne.Když uz si to koupim chci mit jistotu ze se to vyplati.
Nez sem koupil Mage knight tak sem si stahl a prečetl komplet pravidla a az pak sem zjistil ze je to super hra a koupil si to...
Autorská citace #20
24.7.2009 14:58 - Nachtrose
Prcek alias Magus píše:
az pak sem zjistil ze je to super hra a koupil si to...


Prcku no nevim, usuzovat ze samotnych pravidel, ze je hra super... Osobne si danou hru musim zahrat, abych dokazal objektivne posoudit, jak moc je super/jak moc me bude bavit. Zvlaste, kdyz se porizovaci ceny pohybuji relativne vysoko.

Tak treba o DnD dost lidi i tady hlasa, ze je super a opevuji ji, ale nedam ze ni ani cent, pokud siji nezkusim. Takze jsme prvni hru ( a jeste asi par dalsich do budoucna ) odehrali ze stahnutych pravidel v pdf. Nicmene uz ted se zacina ve skupine uvazovat nad tim se vyskladat aspon na jednu prirucku na skupinu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088721036911011 secREMOTE_IP: 3.15.6.77