Tipy a triky

Autorská citace #1
26.5.2020 21:16 - Log 1=0
Ale tohle je fakt dobré.
Nemyslím, že by tyhle prvky byly až tak výrazně lepší, než RIPV, ale nejsou ani horší, a vrací to zpátky do hry tradiční přesvědčení, aniž by z toho plynuly ty otravnosti, kvůli kterým ho začali tlačit do pozadí.
Autorská citace #2
26.5.2020 21:21 - sirien
Mě se na tom hlavně líbí, že to má nějaký vnitřní smysluplný systém a navázanost na další mechaniky, byť taky softové (to je možná dobře - ty měkké věci se s těmi tvrdými v DnD tradičně spíš nekamarádí). Zejména když si vezmu, jakej bordel je v ideálech a poutech, tak mi tohle přijde jako velmi zajímavá alternativa.
Autorská citace #3
26.5.2020 21:27 - Aegnor
Mně u tohohle článku ke spokojenosti chybí snad akorát zmínění nějakejch zajímavejch reakcí z reddit diskuze (jak má sirien u Fate článků). Ale to je drobnost a možná v té diskuzi nic zajímavého není. :-)
Autorská citace #4
27.5.2020 04:22 - Naoki
Zběžně jsem prošel, ale moooc pěkný
Autorská citace #5
27.5.2020 05:42 - Colombo
Moc hezké. Dost "soft" a přitom systematické. Pomáhá to s vytvoření charakteru postavy a jejím hraní. Navíc to dává možnost i nějaké systémové interakci mezi hráčskými postavami. Může to dost pomoct v situacích, kdy se apeluje na moralitu, společné cíle, nebo když si najednou hráči uvědomí, že jejich postavy by asi spolu nemohli být, ať už morálně (což může vést k lehké systematické úpravě jejich přesvědčení) nebo protože nemají společné cíle.
Autorská citace #6
27.5.2020 06:03 - Jerson
Zajímavý systém, tenhle článek budu sdílet.
Autorská citace #7
27.5.2020 08:19 - Ugy
Tohle je hodně dobry. Určitě to někde vyzkouším
Autorská citace #8
27.5.2020 15:11 - Maelik
Aegnor píše:
Mně u tohohle článku ke spokojenosti chybí snad akorát zmínění nějakejch zajímavejch reakcí z reddit diskuze jak má sirien u Fate článků). Ale to je drobnost a možná v té diskuzi nic zajímavého není. :-)


Ta diskuze tam, co do rozsáhlosti a do obsahu je asi tak jako ta zdejší. Těch pár rozšíření co se tam objevilo, zvláště co se týče příkladů, jsem zapracoval do článku. Ale pokud byses chtěl podívat.. tak zde.
Autorská citace #9
28.5.2020 11:12 - Log 1=0
Přemýšlím, jestli je nutná ta výjimka u True Neutral.
Když si dám důraz na svědomí a pokušení, případně přísahu a rozmar, dostanu neutrála, o kterého se tahají dvě složky jeho osobnosti, případně se je snaží vyvažovat. To je zajímavé.
Naopak klasický true neutral, kterého to dělení nezajímá, tady nemá moc smysl, protože je to zvnitřnělé a ignorovat se to, na rozdíl od panvesmírných konfliktů nedá.
U cílevědomého člověka zase není problém položit důraz na jeho hranice, nebo naopak jejich nedostatečnost.
Autorská citace #10
30.5.2020 20:56 - Maelik
Log 1=0: Zajímavé ano, ale hořší na představení si. V zásadě by to bylo jako říct, že by bylo zajímavé jít zároveň doleva i doprava. Netuším úplně jak bys toho chtěl dosáhnout.

Na druhou stranu, ač Přísaha koresponduje s Zákoným pólem přesvědčení a Rozmar s chaotickým, nikdo ti samozřejmě nebrání přesvětčení jako celek vyškrtnout, a tuhle dichotomii z toho tak odstranit. A potom, pokud ty jednotlivé apekty nejsou protichůdné, není proč by nemohly být obě dominující.

Osobně bych ale zůstal u toho, že máš osy altruismus (svědomí) x egoismus (pokušení) a řád (přísaha) x chaos (rozmar), a na každé ose dominuje jeden pól. Pokud ne, jsou v rovnováze, a tudíž je nejsilnějším, a jediným dominujícím, motivátorem osobní cíl.
Autorská citace #11
30.5.2020 21:05 - sirien
jaký byly originální termíny?

čim víc nad tim přemejšlim, tak se mi ta "přísaha" moc nelíbí a spíš bych tam radši viděl něco jako "zásada". Přísaha je taková hrozně... jako dobrovolná a teatrální.

Jinak osobně taky nejsem z toho pojetí neutrality moc happy - asi bych se ani nebál jít do 6 rysů a dát nějakej trait i neutralitě na každé ose. Princip, Cíl, Zájem, nebo tak něco.
Autorská citace #12
30.5.2020 21:18 - LokiB
Their Oath, corresponding with the Lawful side of the law/chaos axis, should be some sort of self-imposed restriction. Examples include "always follow the law of the land", "never turn down an invitation to duel", or "never disobey an order from a superior officer".

Their Whim, corresponding with the Chaotic side of the law/chaos axis, should be some sort of natural short-term impulse. Examples include "stop and smell the roses", "try to make people happy", or "value shiny objects".

Their Conscience, corresponding with the Good side of the good/evil axis, should be something you consider to be a 'good tendency'. No need to systematize it! Use your best judgement and be honest. Examples include "protect my family", "be as fair as possible", "be merciful to the helpless".

Their Temptation, corresponding with the Evil side of the good/evil axis, should be something you consider to be an 'evil tendency'. Like above, use your best judgement! Examples include "torturing people is OK when they deserve it", "all elves are bastards", and "stealing isn't wrong".

Their Goal, corresponding with general neutrality, should be a rational medium-term or long-term objective. Examples include "become rich", "sire a family", and "avenge my father's death".
Autorská citace #13
31.5.2020 11:24 - todor
sirien píše:
čim víc nad tim přemejšlim, tak se mi ta "přísaha" moc nelíbí a spíš bych tam radši viděl něco jako "zásada". Přísaha je taková hrozně... jako dobrovolná a teatrální.


myslim ze prisahou too nazval proto, ze je to nejakym zpusobem zvnitrena zasada (at uz naucena nebo vrozena), pres kterou vlak nejede. A nemusi byt ani vedoma, proste soucast charakteru.

sirien píše:
Jinak osobně taky nejsem z toho pojetí neutrality moc happy - asi bych se ani nebál jít do 6 rysů a dát nějakej trait i neutralitě na každé ose. Princip, Cíl, Zájem, nebo tak něco.


A jaky by to mely byt? Myslim tech 6?

Nicmene, ta neutralita, je pro me balanc mezi nejakyma 2ma extremama. Tudiz proc by si ten neutralni nevzal nejake 2 poly na stejne ose (Chaos-Law), (Good-Evil), idealne tak, aby se trochu tloukly... a jeho postava mezi nimi nejak cely zivot balancovala? Ve SW to tak treba je, ty Grey Jediove (rikaji jim tak ne?) jsou vlastne mezi svetlou a temnou stranou. Tak proc by neutral tady nemohl fungovat stejne. Princip stejny, jen ty osy mame 2, ne jenom 1.
Autorská citace #14
7.6.2020 20:43 - Maelik
Napadlo mě, že by nemuselo být špatné vypracovat víc těch příkladů, třeba ve formě tabulek k jednotlivým zázemím.. tak jako RIPV v Příručce hráče. Co kdo na to?
Autorská citace #15
7.6.2020 21:01 - sirien
Maelik: Když to uděláš pro osobní zázemí vybraná do Jeskyní a Draků, tak mi ušetříš dost práce :D

Jen si pořád nejsem extra jistej jakym způsobem to tam implementovat, ta neutralita tak jak je v článku mi fakt nesedí a spíš bych šel s tou variantou šesti principů...

Pro Řád - Chaos:
- princip
- cíl
- rozmar

Pro Dobro - Zlo:
- svědomí
- zásada
- pokušení

?
Autorská citace #16
7.6.2020 21:07 - Log 1=0
Mě taky ne, ale nesedí mi ani těch šest principů, podle mě to vysloveně kazí.
Autorská citace #17
7.6.2020 21:45 - Maelik
sirien píše:
Maelik: Když to uděláš pro osobní zázemí vybraná do Jeskyní a Draků, tak mi ušetříš dost práce :D


Dej mi zázemí a o něco se můžu pokusit. Nějak jsem nebyl pozván do úzkého kroužku vytvářejícího pravidla JaD, takže nevím jaká tam vůbec jsou zázemí.

sirien píše:
Jen si pořád nejsem extra jistej jakym způsobem to tam implementovat, ta neutralita tak jak je v článku mi fakt nesedí a spíš bych šel s tou variantou šesti principů...


Neutralitu si klidně definuj jako že dominuje zásada/přísaha a rozmar, ale nechal bych to na těch 5. Už jenom proto, že 5 tabulek se vymýšlí snáz, než 6.
Autorská citace #18
7.6.2020 23:17 - Maelik
Pokud by se tu našly dobré duše, které by byly ochotné propůjčit svůj mozek ku obecnému prospěchu a vymýšlet další příklady prvků morálního kompasu...

prosím použijte tento formulář
Autorská citace #19
7.6.2020 23:20 - sirien
Maelik: o pozvání si stačí říct (a dodat preferovaný Google účet pro nasdílení materiálů) ;)
Autorská citace #20
7.6.2020 23:23 - Maelik
měl bys být zaplaven žádostmi :-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.086740016937256 secREMOTE_IP: 44.220.245.254