Sirienův blogček: Jak se stát game designerem, část 5 - Dovednosti, znalosti a spolupráce

Předchozí 4 díly téhle blogové série byly skutečné základy věci - získat přehled v RPG, vhled do jejich fungování, začít tvořit a naučit se příjimat kritiku. Jsou to ty základy RPG designu, které vychází z RPG samotných - to ale nejsou jediné základy, které jako designer potřebuješ. V tomhle díle se podíváme na ty ostatní dovednosti a znalosti, které potřebuješ nebo se hodí mít nebo získat - a na to které a do jaké míry můžeš převést na někoho jiného.

Pokud patříš k lidem, co se ve škole pořád otravně ptali nebo ptají "a k čemu mi ta matika bude v reálném životě?" - tak tady máš odpověď: k designu RPGček. (Pokud se xichtíš, cítím sladkou škodolibost.) Samozřejmě, stejně jako ve škole to není o rovnicích, ale o systematickém a formálním myšlení. Statistika náhody (kostek, karet...) je dobrá, ale vlastně o ní tak moc nejde. Důležité je, že hra je systém. Má vstupy a výstupy a její pravidla mají za cíl moderovat chování a zejména rozhodování hráčů při jejím hraní. Teorie her je základem věci. Stejně tak chápání konceptů volby (např. mezi stejně nebo různě výhodnými akcemi), příležitosti (a její ceny - např. při útratě zdrojů nebo investici zkušeností), rizika a sázky (např. ceny akce vs. její šance na úspěch) nebo třeba stability a nestability (např. dynamika posílení ve Fate, výstupů tahů v AW nebo pozic a akcí v BitD). Pokud chceš vytvořit dobrý systém, musíš umět analyzovat a chápat jeho dynamiku.

Nenech se ale zaslepit matematikou a procesní analýzou v jejich kráse - a sterilnosti. Hráči mají tendenci v některých situacích jednat iracionálně pro roleplaying nebo riskovat pro zábavu, ale stejně tak mají tendenci stranit se nejistoty (což je úplně jiný koncept, než riziko), přeceňovat ztrátu (v rozhodování nebo pocitově když nastane) nebo intuitivně úplně mylně vyhodnocovat statistiku (přeceňování "9 again" mechaniky v nWoD všemi hráči - včetně těch, kteří tu statistiku znají - je výborný příklad). Je důležité chápat "čistou" dynamiku systému - ale vždycky uvažuj především dynamiku z pohledu hráče.

Analýza je důležitá, ale nepřeceňuj jí. Ti nejlepší designeři jsou první, kdo řeknou "tohle bych musel vyzkoušet ve hře".

Je dobré vytvořit si okruh známých, kteří rozumí RPGčkám a jsou ochotní se s tebou bavit o tvých designových nápadech - nejen tvorbě, ale i nástřelech a konceptech. Někoho, kdo ti poskytne kritiku, ale i brainstorming nebo ozvučnou stěnu - někoho u koho si můžeš utřídit myšlenky už jen tím, že mu je popíšeš. (Chat-AI zvládnou zastoupit to poslední, což může umenšit to jak moc ostatní se svojí tvorbou otravuješ.) Je lepší, když to je víc lidí - zaprvé pro diverzitu náhledů a názorů, ale i protože si přiznejme, že najít někoho tak zapáleného aby si sám poslechl a okomentoval všechno, co tě napadne, nebude úplně snadný.

Další důležitou dovedností designera je umět psát. Dobrá hra nepůsobí jako technický manuál (jakkoliv jím fakticky vzato je), ale jako inspirativní nástin úžasných příběhů, které v ní jde hrát. Je to vtahující text sugerující žánr, svět a příběhy, které je pro hráče zábavné i jen číst. Jazyk příručky, od používané terminologie přes styl, kterým je psaný hlavní text až tón fluff textů a obsah příkladů jsou součástí game designu a hráče ovlivňují mnohem víc, než začínající designeři tuší. GUMSHOE hry, AWčko nebo pravidla deskovek od CGE jsou dobrý příklad. Špatným příkladem je z jinak výborných her třeba Fate Core. Ve Fate Star Wars jsem to zvoral v úvodním vysvětlení pravidel - a povedlo se mi to ve zbytku knížky, pro kontrast viz třeba pravidla pro Sílu. V Jeskyních a dracích se nám to zvlášť povedlo třeba u popisů ras, fluff textů u schopností povolání nebo při přejmenování "životů" na "body výdrže" - a zvoral jsem to (já - tohle jde za mnou osobně) u pravidel pro výpravy. Na mou obranu, tohle celé je znalost, kterou jsem sám docenil a plně pochopil až nedávno - právě z reakcí hráčů na text JaDček. Pokud budeme někdy dělat novou edici (nejen erratované vydání), tak Výpravy čeká kompletní přepis od základu. Každopádně, tohle je dovednost, kterou si potřebuješ osvojit aspoň v základu - i pokud tvoříš s někým jiným, kdo umí psát a vaší hru sepíše, bez naučeného citu pro text a jak jeho styl a zvolená terminologie ovlivní hráče z tebe plnohodnotný designer nebude. Jak jsem už psal: definice designera je, že tvoří pro ostatní a jazyk je nástroj a médium, kterým svojí tvorbu ostatním předáváš.

Když jsme u jazyka - probohy sežeň si korektora. Fakt. A to jak na gramatiku, tak stylistiku a ne prvního kamaráda co je z tvojí tvorby nadšenej, ale najdi někoho, kdo umí gramatiku a má cit pro jazyk. Kontrolovat vlastní text po sobě nefunguje. Korekce mají ale i jinou důležitou roli, zejména při nadšenecké tvorbě - nutí tě věci dotáhnout do konce. Dopsat ty pasáže co jsou "na dopsání později" a dokončit text do nějaké konečné formy, kterou pošleš ven. Pokud okolo nikoho vhodného nemáš, poptej se ve své oblíbené RPG komunitě.

Tady se hodí zmínit - a bolí mě, že mám v dnešní době potřebu to psát - že je dobré umět pracovat - a pracovat - se sdílenými dokumenty (gDocs, Office 365 atd.) a úložišti (gDrive, OneDrive, Dropbox, Mega...) Posílat si pracovní verze e-mailem není dobrý způsob, jak si dělat přátele.

A nakonec se dostáváme k otázce vydání. Kolující MS Word dokument fakt není cesta - ani co do přátelskosti k čtenáři, ani co do reprezentativnosti. A export z Wordu do PDF taky ne (i když s Wordem umíš fakt výborně - je to spousta zbytečné práce a výsledek stejně nikdy nemá správnou kvalitu, ani vizuálně a ani funkčně). A online wiki nebo web taky ne. To co chceš je korektně vysázený PDFko. Podobně jako u korekcí můžeš poptat někoho, kdo sazbu udělá za tebe (v tom případě se domluv předem na formě zdrojáků textu). Sazbu se můžeš i naučit, zejména, pokud si vystačíš s jednodušší grafikou (což bohatě stačí) - vyplatí se to, pokud plánuješ fanouškovsky tvořit víc.

Ok. Tenhle díl je mišmaš více nebo méně důležitých věcí, co mi přišlo, že se hodí napsat - ale které by samy o sobě na díl nevydaly. Jejich společné téma je, že design a tvorba RPG není nutně jen o čtení a hraní RPGček - a o tom, že i když je tvorba na tobě, stejně je dobré aspoň na některých věcech spolupracovat s dalšími lidmi.

Jak se stát game designerem
Napsal: sirien
Autorská citace #1
19.6.2023 18:54 - York
Obávám se, že tvoje příklady ze druhýho a třetího odstavce začínajícímu designérovi bez podrobnýho vysvětlení nic neřeknou. Dávalo by mi smysl je z tohohle článku vypustit a udělat z nich samostatný články.

Taky by se hodily odkazy, kde se daj ty zmiňovaný dovednosti získat. Třeba na články o sazbě tady na Kostce (o jazyce tu asi žádný nejsou?).
Autorská citace #2
29.6.2023 00:28 - sirien
York: tyhle blogy jsou záměrně high-level a ne detailní - ty příklady z druhého a třetího odstavce jsou fakt jen příklady a nemá je smysl rozepisovat, protože to bych pak mohl rozepisovat desítky dalších věcí.

Na druhou stranu, tohle nejsou blogy pro RPG začátečníky a viz druhej díl blogu "Studuj" - buď už máš aspoň tušit o čem píšu, nebo to můžeš brát jako hint k nasměrování k něčemu co stojí za to nastudovat.


Intro k sazbě tu je, ale jak píšeš, je to spíš náhoda, spousta jiných věcí tu neni - třeba k jazyku (od stylistiky po editace a korekce) tu skutečně nemáme nic. A nejsem si jistej jak moc je tohle vhodný místo k tomu takový dovednosti nasávat - jak píšu, tohle jsou důležité ale fundamentálně non-RPG znalosti, Kostka je RPG stránka. Ano, máš tu např. intro k sazbě, ale pokud se chceš naučit sazbu, tak spíš potřebuješ jít na YouTube a do grafický blogosféry.
Autorská citace #3
29.6.2023 00:59 - York
Nevim, nakolik tohle je nebo není vhodný místo, ale zato vim, že kolem RPGček je hromada příležitostí, kde se trocha stylistiky rozhodně hodí: články, zápisy ze hry, vlastní pravidla nebo drobrodružství, překlady... Nemálo RPG-related věcí je navíc jazykově hodně specifickejch, třeba oslovování hráče/čtenáře při psaní pravidel nebo práce s jazykem při psaní dobrodružství (to teď hodně řešim já) a to se imho nikde pořádně nedočteš.

Markus má na RPG fóru celkem pěkný články k překladům, to taky s jazykem souvisí. Zjevně měl pocit, že stojí za to se s tím psát.
Autorská citace #4
29.6.2023 08:12 - Corny
Osobně si myslím, že je třeba rozlišovat mezi 1)"začínajícím hráčem RPG" a 2)"začínajícím designérem RPG".

Tomu prvnímu, tj. začínajícímu hráči, ty příklady možná skutečně bez vysvětlení nic moc neřeknou. Ale popravdě, to je osoba, která by skutečně měla nejdříve hrát, hrát, hrát a číst a číst a číst a do nějakého většího designování se zatím příliš nepouštět. Nebo klidně ať se pouští, ale s přiměřenými ambicemi, u kterých vyšší přehled není natolik klíčový. K nějakému poctivému a kvalitnímu designování, zejména pokud má člověk ambice vytvořit plnohodnotnou hru, je ale nějaký větší přehled a znalost většího okruhu systémů (alespoň těch nejvlivnějších jako třeba DnD, Fate, PbtA, GUMSHOE, FitD, VoD atd.) poměrně zásadní. Je žádoucí vědět, jak ty hry fungují, proč fungují tak jak fungují, čeho a jak se snaží dosáhnout atd. Designovat prakticky cokoliv bez většího povědomí o tom, jak ta věc funguje, jak se chová a jak se k jejímu designování přistupuje napříč "trhem" je poměrně nerozumné a o zklamání si koledující snaha. Takže takový hráč by se měl zastavit a zaměřit hlavně na ten 2. díl blogu, tj. "Studovat", viz Sirien.

Naopak začínající designér, který už má odehráno, načteno, a tedy nastudováno, ten by se v tomhle blogu ztrácet neměl.

Samozřejmě nechci říct, že designovat může jen zkušený hráč a ne úplný nováček. Myslím ale, že je úplně fér takovému člověku v téhle fázi říct "Chceš začít designovat ale nechytáš se, o čem mluvím? Super, tak šup zpět k bodu 2, načti si ty systémy, a až se chytat budeš tak se vrať a budeme pokračovat."

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

sirien

Pokud mě chcete kontaktovat napřímo:
Mail/hangouts: sirien.neiris@gmail.comDiscord: sirien#2387Tel./Signal IM: +420 723 414 539* Jabber: sirien@jabber.org* ICQ: 208980071(nejsem a nebudu na FB)
* jen z počítačevíce
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.078422069549561 secREMOTE_IP: 3.146.37.35