Sirienův blogček: O (mých) blozích

Takže, pro historické, současné a i budoucí vysvětlení, protože se k tomu v diskusích zjevně neustále pravidelně někdo vždycky vrátí a ptá se znovu (...částečně oprávněně).

Články jsou původní typ obsahu Kostky. A jsou to - prostě články. Návody, recenze, tipy, povídky, překlady... atd. Nabízí plné možnosti formátování, příloh a dalšího, objevují se jako hlavní obsah webu a prakticky automaticky je sdílíme na naše zrcadla na sociálních sítích.

Blogy vznikly později - původně jako článková sekce, ale když se ukázalo, že je o ně zájem, tak později (na Sunrise) dostaly samostatnou technickou implementaci. Technicky jsou odvozené z diskusí, ale autorovi nabízí víc technických možností (např. nastavit čas publikace) a admin práva nad následnou diskusí. Dle pravidel Kostky může autor blogu také diskusi k blogu aktivně "tvrdě" moderovat, což jinde (ani v diskusi k jeho článku) neumožňujeme. (Obecné diskuse i diskuse k článkům považujeme bez dalšího za diskuse v "obecném" prostoru Kostky se vším, co to (ne)znamená.)

Důležitá poznámka: Protože Kostka jako celek funguje na politice minimálního nutného moderování, tak možnost autora aktivně moderovat svůj blog znamená možnost zavést a prosazovat další / silnější pravidla, NIKOLIV možnost dále rozvolnit ta obecně existující. Pořád jste na Kostce.

K čemu blogy slouží?

Blogy byly od začátku zamýšlené jako "osobnější" prostor autora - v kontrastu k článkům, ale i v kontrastu k obecné nebo článkové diskusi. Jak s nimi v tomto směru kdo naloží bylo ponecháno na samotných autorech: někteří používají blogy k referování nového obsahu na svém skutečném blogu (Quentin...) nebo obecně jako místní "zrcadlo" jinde se nacházející tvorby (mrkew...), někteří je používají k prezentaci vlastní tvorby (Sethi...), jiní k nějakým úvahám které jim nepřijdou vhodné pro článek nebo obecnou diskusi (Lotrando...), další pro nějaký subjektivní obsah (shari...), někteří pro tvorbu diskusí s omezeným paradigmatem (Jerson...) nebo s nějakou funkčností (Nerhinn...). To všechno je naprosto ok. Ne všechno si zaslouží článek. Ne každý chce nebo se cítí na to psát článek. Ale některé věci chtějí něco víc, než diskusi.

V tomhle směru blogy myslím fungují výborně, protože autorům nabízí možnost se vyjádřit v širší paletě způsobů, s menšími zábranami nebo v odlišné formě. Do budoucna je určitě budeme podporovat dál, snad i s nějakými technickými dovylepšeními.


Můj blogček

Tak. A teď ke všem těm otázkám, které padají na účet mých blogů (teda, občas se něco týká i jiných, ale já tu blogy využívám hodně a rozmanitě, takže to většinou letí na mojí adresu)

Rozdíl článku a blogu - obsah: Článek je pro mě formálnější a objektivnější útvar. Při psaní článků se snažím psát věcně, pro široké publikum a minimalizovat své subjektivní náhledy NEBO tyto jasně vymezit bokem a uvést k nim možné alternativy.

Blog je pro mě prostor - pro všechno ostatní. A využívám to napříč spektrem, takže moje blogčky jsou fakt mišmaš různých věcí. (Až budou k dispozici funkce Nightfall, tak svoje blogy možná trochu tematicky utřídím. Až bude Nightfall. Pokud se k tomu pak někdy dostanu.)

Některé jsou mé "veřejné subjektivní úvahy" (chápání mechanik...) nebo zamyšlení (o nadšení...), některé jsou odkladiště nedokončených věcí (kreativní pískoviště...) nebo věcí co se nehodily / nevešly do článků, ale nechtěl jsem je zahodit (horor...) nebo doujasnění k článkům (ke Scénáristice...), někdy sem dávám věci, které mi nepřijdou úplně vhodné pro článek nebo nejsou úplně o RPG (průměrnost seriálů), někdy obsah, který je spíš spekulativní (4. generace RPG...). Občas blog použiju, když chci nahodit tvorbu/přehled nějakého obsahu, ale chci ho spíš pro sebe (cool souboje...) nebo když si chci udržet větší kontrolu nad diskusí a offtipicem (filmové analýzy...). Někdy blog použiju k tomu, když chci nahodit názor, za kterým si sám nutně nestojím na 100% (metagame...), který je kontroverzní a chci se k němu vyjádřit subjektivně a "natvrdo" (podvádění s kostkama), nebo když chci něco/někoho otevřeně konfrontovat, ať už přímo (srdcolamy), či nepřímo (neexistence postojů). Některé další blogy jsou samozřejmě mix zmíněného nebo jsou možná ještě o něčem jiném. Jak jsem psal - je to mišmaš.

A jsem za blogy rád, protože to, co v nich mám, jsou z většiny skutečně věci, které se do článku nehodí, ale které se nehodí ani pro obecně-veřejnou diskusi - tzn. věci, které kdyby tu blogy nebyly, bych ani nenapsal.


Rozdíl článku a blogu - forma Články, jak jsem už uvedl výše, jsou pro mě spíš objektivní záležitost, kde se snažím psát otevřeně pro publikum. Některé píšu volnějc, některé formálnějc, některé vážnějc, některé odlehčenějc, ale obecně se v nich vždy snažím udržet nějaký standard.

Blog je pro mě osobní prostor, kde se vyjadřuju dle libosti a náhodného rozmaru. Někdy to nemusí být poznat - u úvah nebo odloženého obsahu atp. občas píšu podobně, jako v článcích. Jinde píšu se značnou nadsázkou nebo o dost ostřejc (a to jak v samotném blogu, tak v navazující diskusi). V zásadě se to nějak logicky páruje k tomu, jaký obsah (a kontext) ten který blog má.

Nebo, jednodušejc - psát článek je pro mě trochu jako vést výklad. Blog je pro mě spíš neformální dialog.


Obrázky polonahých slečen nemají žádný vztah k tématu. Vzor pro výběr je "hezká holka v džínách nahoře bez".

Celá věc má původ v dávné době, kdy se vyvíjela současná podoba webu. Ke konci vývoje jsme na testovacím serveru zkoušeli funkcionality - a protože jsme tam trávili dost času, detailně prohlíželi všechno možné a nechtělo se nám koukat na abstraktní stock-photos, tak jsme nahrávali, co se hodilo k testování a na co se nám líbilo koukat; od cool východů slunce pro pozadí záhlaví (btw. odtud "Sunrise" jako název současné verze webu) - až po tuhle holčinu, když jsem testoval funkce blogů.

Později, když jsme Sunrise nasadili naplno, jsem napsal blog bez přidaného obrázku (už netuším, který to byl, protože jsem ty obrázky zpětně doplnil). A Sosáček, zvyklý z vývoje na onu černovlásku, si v žertu stěžoval, kam ta holka zmizela. Takže jsem mu jí z legrace přidal k tomu dalšímu blogu. A pak jsem nějakou dal i k tomu dalšímu. ...a stala se z toho tradice. Protože, popravdě - blogy zas obrázky (narozdíl od článků) moc nepotřebují, jenže nechat je bez obrázku není tak hezké, ale zase hledat obrázek k tématům některých blogů by byl opruz.

Nic víc v tom neni. Vážně.

V jednu chvíli (dobře, v průběhu let několikrát) jsem přemýšlel, že toho bylo dost a že s tím skončím. Ale občasné "stížnosti" vždycky pošťouchly mého vnitřního trolla. Nemám rád moc korektnosti a občas rád provokuju. Plus pořád platí, že by se ty obrázky blbě hledaly.

Klidně si stěžujte dál. Dál vás budu klidně ignorovat ;)

(PS - tahle jedna zrovna džíny nemá. Ale tak... skoro. Výjimka.)
Napsal: sirien

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

sirien

Pokud mě chcete kontaktovat napřímo:
Mail/hangouts: sirien.neiris@gmail.comDiscord: sirien#2387Tel./Signal IM: +420 723 414 539* Jabber: sirien@jabber.org* ICQ: 208980071(nejsem a nebudu na FB)
* jen z počítačevíce
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.075299024581909 secREMOTE_IP: 18.189.14.219