Warhammer

Zdravím ó mocný plánovači plánů v plánech jiných plánů cizích pánů..
Obracím se na Tebe ve stavu největší nouze, ve které se lidstvo ve světě Warhammeru mohlo kdy ocitnout. Není družiny, která by odhalila tajné plány uctívačů chaosu, odvrátila pohromu v podobě nekromanta, či čelila orčím bandám křižujícím územím naší krásné Říše.
Proto se obracím na tebe. Chtěl bych dát dohromady skupinku hráčů, která se na pravidlech Shadowrun 5 postaví temnotě.
Budu klidně hlavní GameMaster a zprávce reálií, relikvií a všeho ostatního. Jen by mě potěšilo, kdyby mastrování občas vzal někdo za mne, abych si mohl také zahrát.
Vím, že po tobě žádám velkou oběť, ale je to nezbytné. Ponoř se prosím stejně jako já do temného warpu informačních technologií a rúzných kanálů. Prosím o pomoc při hledání odvážných hrdinů,
kteří se nebudou bát dát všanc své životy, dobrou pověst a duši, aby čelili hrozbě Chaosu.
Tzeentch mě stále svádí ze správného směru, Slaanesh mě vábí k sobě na svou nahou hruď, Nurgle podlamuje moje zdraví a Khorne posílá své krvelačné válečníky ze všech směrů. Všichni se mě snaží zastavit a odradit. Ale já neustanu.
Proto Tě vyzívám, zapoj se do boje proti temnotě.
Díky.
Napsal: Alfonzo
Autorská citace #21
23.8.2018 01:21 - Boldrick
Tak jsem nahlédl do téměř kompletních pravidel WFRP 4ed. Byť značně skeptický, očekával jsem hodně.
A musím říct, že první dojem je ... výborný.
Sedmičkářům se povedlo zachovat nebo spíše navrátit se k feelingu (nemám tyhle slova rád, ale je to výstižný) 1. edice.
Ilustrace jsou výborné a k WH se hodí více než ty z 2. a 3. ed. Oprostili se od amerického "víc lebek - víc warhammer" a všechny ilustrace povolání působí reálněji, než ty ve dvou předchozích. Samozřejmě, některé obrázky jsou lepší některé horší, ale celkový dojem je jedničkový. Snad i pro to, že se do obrázků vrátil jistý druh humoru, snad anglického a nejsou to kopie z WFB dodatků. Bohužel k textu se vyjádřit nemohu neb má angličtina je dost primitivní, ale prý je tam i příjemný rozdíl, právě pro milovníky prvních anglických pravidel.
Pravidla jsou pak mixem 1. a 2. edice a po jednom rychlém přečtení i mě konzervativnímu jedničkáři (nemluvím o známkách), připadají zajímavá se spoustou vylepšeních, které určitě budu chtít vyzkoušet.

Je tu pět ras - lidé, trpaslíci, hobiti, lesní a vysocí elfové. Background WH je nádherně znázorněn náhodným hodem na rasu: 1 až 90% jsou lidé. Při tvorbě postavy si na všechno můžete hodit. Necháte-li si první náhodný výběr máte +expy, nejste-li spokojeni můžete si hodit znovu a použít hod i jeho obrácenou hodnotu, ale dostanete polovinu expů a nebo si vybírat bez hodu, ale jste bez počátečních expů.
Výběr povolání a hodnota charakteristik má stejnou filozofii, s tím, že neházíte-li na charakteristiky rozdělujete do nich tuším 100 bodů.

Povolání mají 8 tříd a v každé je 8 profesí. Což je asi méně než v předchozích, zvlášť když nejsou Advenced Carrer, ale každé povolání má 4 úrovně. Takže nechcete-li opouštět dobře rozjetou kariéru lékárníka, nemusíte se bát, že zamrznete na stejných hodnotách.
Oněch osm tříd pak je hlavně kvůli sociálnímu statutu a určují váš příjem a výdej financí mimo dobrodružství. Čemuž je, díky Sigmarovi, věnováno více stránek než v předchozích edicích.

Zvětšování charakteristik pak můžete provádět po jednotkách což je super, protože nemusíte při odolnosti 29 čekat na spoustu expů a na 30 se dostanete za relativně málo. Výhody 30 oproti 29 wéčkařům nemusím psát, že.
Opět podobně jsou na tom dovednosti a talenty, kteréžto rozdělení považuji spíše za zbytečné, nicméně v těchto pravidlech je mezi nimi největší rozdíl. Což je dobře.

Pravidla pro boj doznali také změny, ale určitě pro rychlejší průběh boje a určitě mi tyto novinky nevadí, což je zvláštní:
Boj z blízka probíhá opozičním hodem obou protivníků (hráči WFRP vědí) a počítají se rozdíly v úspěchu. Máte-li WS 42 a hodíte 23 pak máte dva SL (Succes level). Druhý (WS 35) hodí 33, má 0. Takže vítěz se trefuje a k Dam si přidá +2 za ty 2SL plus si přidá Výhodu.
Je to trochu více počítání, ale nestane se, že se soupeři nemůžou trefit několik kol, protože to funguje i při nepodhození do záporných hodnot.

Jednoduše budou boje rychlejší nebezpečnější, ale díky pravidlům pro zranění, ne tak smrtelné. To je, opět díky Sigmarovi, vyváženo možností být zmrzačen, kterážto je značně větší než v jedničce. Popisy kritických zásahů a jejich následky jsou, podle mě, nejlepší právě v této edici.

V pravidlech je několikrát zmíněno, že boj není to hlavní a hráči jsou nasměrováváni k únikům, honičkám a lstím, což považuji také za správné.

Tedy, WH opět nebude pro milovníky nablýskaných pancířů a mocné magie, která sfoukne lusknutím prstů draka, ale jak se zdá pro nás, kteří se vytrženi ze svého pohodlí musí porvat s nepřízní osudu a být vděčni, že sice bez nohy a zubů, ale živý, dál můžeme vozit zákazníky přes řeku.

A to je dobře.
Autorská citace #22
22.12.2018 21:44 - ShadoWWW
Viděli (nebo dokonce hráli) jste někdo ten nový Warhammer Fantasy Roleplay od Cubicle 7? Co na něj říkáte?
Autorská citace #23
23.12.2018 00:05 - Boldrick
Vypadá dobře, vše co se mi líbí jsem zmínil výše. Nicméně zůstaneme u 1.ed (už jsme moc staří na změny :-) a to i na těch pár)
Zatím je tam málo kouzel.
Boj se nám nakonec moc nelíbí. Chceme Parry a Dodge jako reakci na útok.
Většinou mi to přijde, že je to zjednodušený pro mladou generaci. I když "zjednodušený" není to správné slovo. Je to i přes zachování či návrat k 1.ed, takový pro mladý, no prostě je tam něco, co nás odrazuje, přes všechny klady.
Autorská citace #24
23.12.2018 14:49 - pivolil
Mě 4. edice zklamala. Vůbec se mi k ní nehodí ilustrace - tady s Boldrickem nesouhlasím, připadají mi hrozně "wannabe Warhammer", postavy mají na sobě přilepenou hromadu věcí, aby vypadali cool, jako by spíš vypadli z Pathfinderu než z WH, anatomie je prapodivná, celkově to je šedý, nevýrazný atp.
Pravidlově je to hodně podobný 2. edici (1. jsem nehrál, tak nemůžu soudit). Ta nebyla pravidlově nic extra ani před 15 lety a teď je ten design hoooodně zastaralý. Co jsem tak koukal, tak hlavní nevýhody 2. edice tu zůstávají (velmi nízké vlastnosti postav, postavy si jsou na vyšších úrovních velmi podobné).
V boji je pěkná mechanika získávání výhod, ale to je tak jediný, co mě zaujalo.

Mnohem víc doporučuji Zweihander (Best game v Ennie 2018) - ten posouvá žánr mnohem dál.
Autorská citace #25
24.12.2018 06:14 - Boldrick
Uznávám, že některé postavy u povolání jsou trochu mongoloidi, ale určitě ne všichni.
Taky povolání jako vesničan či měšťan nejsou úplně šťastná.
Nicméně obrázky mimo postavy se mě osobně líbí hodně.

Každopádně Zweihander jsem jen letmo zahlédl, nechceš o tom něco napsat.
Autorská citace #26
24.12.2018 07:59 - Vojtěch
Boldrick: Já jen pro pořádek - Bavíte se teď o tomhle



a ne o tomhle



že jo?
Autorská citace #27
24.12.2018 16:01 - Boldrick
Přesně tak :-)
Autorská citace #28
25.12.2018 08:27 - Vojtěch
Ok, protože v tom posledním postu mě ten přeskok zmátl.
Autorská citace #29
31.7.2020 12:47 - Boldrick
WFRP mám rád, a to první edici. Nicméně je čas posunout se dál, a tak jsem si řekl, že si pořídím komplet čtyřku. Trochu jsem pustil prasátku žilou a pořídil WFRP Starter Set (né, že bych už neměl Core Rulebook). Možná vás něco z mého psaní zaujme, pak to můžeme probrat, ale určitě to nebude nijak skvělý text, ve srovnáním s ostatními přispěvateli, proto to taky píšu jen sem :-).

Cena, jak už jsem naznačil, není nijak závratná a myslím si, že za ní člověk dostane vcelku přiměřený obsah. Krabice je parádní a ilustrace (i když s tím někteří nesouhlasí ;-)), podle mě, mají jednotný styl. Přijde mi, že vystihují pseudo renesanci lépe než 2. a 3.ed. Kdyby tohle náhodou četl někdo neznalý WH, tak celý tento svět je jakousi fantasy parodií na Evropu 16.stol. A právě ilustrace v tomto SS toto dobře vystihují. Přeplácané mi nepřijdou a doba černobýlích obrázků už je také dávno pryč. Každopádně spodní část krabice má v sobě mapu Reiklandu, což je nepraktické, ale alespoň tu je. A vrchní obsahuje miniaturní GM screen.

A když už jsem zmínil mapy, pak dalším obsahem jsou dvě A4 mapky jedna pro hráče a druhá pro GM. Ta pro GM má samozřejmě popisy, ale jinak znázorňují to samé. Na jedné straně je Ubersreikské vévodství, jehož středem je právě největší město Ubersreik. A na druhé straně je mapka Ubersreiku, tohoto klenotu na řece Teufel s největším místním mostem, který je zároveň skvělým dokladem báječného soužití lidí a trpaslíků.

Dalším obsahem jest otvírací A4, kterou jsem měl možná začít neb je to, co máte číst jako první. V několika odstavcích je tam napsáno co že to ten Warhammer je a jak to vlastně hrát, plus obsah krabice. Podtržené je to obrázkem dvou tmavých dívek, Araba a obtloustlého bělocha, jak hrají RPG. Holt korektnost :-)

Následují dvě jednostranné A4 drbů, vztahujících se k obsaženému dobrodružství a jedna s ceníkem a nabídkou toho nejdůležitějšího pro dobrodruhy.
A další tři oboustranné A4 s tím nejdůležitějším z pravidel. Např. krvácení, únava, bezvědomí, kritická zranění, pravidla pro pohyb a boj, použití dovedností a samozřejmě jak se to celé vlastně používá.

No a vrátila se mi rodina, tak pokračování někdy příště.
:-)
Autorská citace #30
29.8.2021 22:46 - ShadoWWW
Sledujete tu někdo víc, co se děje kolem Warhammeru a Games Workshopu? Vím, že tam jde o to, že GWS se nelíbí, že fanoušci používají na fanouškovských webech ofiko fotky z her, že na youtube hráči předvádí bitvy ve Warhammer Total War a že si hráči tisknou na 3D tiskárnách vlastní figurky do stolních her Warhammer a Warhammer 40k. Považuje to všechno za porušení jeho IP a zvažuje proti aktérům soudní pře. V posledních dnech to mělo takovou odezvu, že hráči masivně skupují všechno kolem WH a bojí se, že Game Workshop by mohli zavřít krám, tedy ukončit vydávání WH, podobně jako to kdysi zvažovalo Hasbro s DnD.

Nevíte o tom někdo nějaké bližší detaily? Toto je jen povšechné info, co jsem zahlídl v pár videích od fanoušků na YT.
Autorská citace #31
30.8.2021 07:45 - Corny
Co vím já, tak aktuálně se vše točilo hlavně kolem Warhammer+, tj. nové streamovací platformy od GW, kde by chtěli pouštět svoje pořady, animáky atd., kdy GW na jednu stranu oslovil řadu fanmade autorů na internetu, aby jim poskytl oficiální spolupráci a platformu (například a především autorovi Astartes), načež začal všechno stahovat z internetu a zahájil přípravu zázemí pro docela tvrdé potlačování jakékoliv manipulace s jejich IP, aby lidi "namotivoval" do koupě Warhammer+ (resp. donutil). Z čehož je komunita docela rozčarovaná, někteří začali úplně s bojkotem atd., i s ohledem na to, že Games Workshop má docela historii chovat se co se ochrany jejich IP týče docela jako banda trotlů. Někteří tvůrci fan-contentu se na to úplně vykašlali (např tvůrce If emperor had a text-to-speech), protože jim to nestojí za to riziko, že se s nima začne GW agresivně soudit a řada dalších se bojí, že začnou prudit autory na youtube různého s warhammerem souvisejícího obsahu nebo např. půjdou po modech na Total War.

Toť vše, co vím o nějakém aktuálním dění. Netuším, jestli se děje ještě něco jiného. Osobně jsem pozastavil jakékoliv plány kupovat třetí Total Wary nebo nějaká DLC, dokud GW trochu nezklidní hormon (byť se obávám, že to asi dřív přestane bavit mě, než GW). Každopádně s chystaným Warhammer+, pokračováním Total Warů a některých dalších vysokoprofilových her, popularitou WH40k a nedávnými novými produkty nevidím nějaké zavírání krámu jako příliš reálné (ale jestli se GW nějak podařilo fanoušky přesvědčit k tomu, aby v aktuálním klimatu ve velkém kupovali jejich produkty - čehož jsem si popravdě moc nevšiml, spíš naopak, ale co já vím - tak se jim podařilo vtipně na ně vyzrát)
Autorská citace #32
30.8.2021 08:10 - 1337h4x0r
ShadoWWW píše:

To mi prijde jako velky nesmysl, Games WorkShop kazdym rokem vydelava vic a vic a ted nejvic za celou dobu, neznici si dojnou kravu.

Co udělali je to ze ohlasili prisnejsi pravidla na ochranu sve IP, spustili vlastni sluzbu WH+, a zacali kontaktovat ruzne tvurce obsahu. Spousta jich zareagovala tak, ze predbezne a v ocekavani problemu s IP pravidly prestala svou tvorbu vydavat, ale co vim, tak nikoho jeste vylozene neposlali k soudu?

Je to boure ve sklenici vody, kterou zpusobila nejistota z nijak nekomentovanych pravidel o ochrane IP a kterou zivi lidi na internetu, ale realne je GW nejpopularnejsi za kdo vi jak dlouho. Navic to neni ani odvar toho, co predvadel GW pred asi 10 lety.

Ohledne toho TW treba "udelali" prakticky jen to, ze vydavatel TW (ne sam GW!) pripomnel tvurcum uz existujici pravidlo, ze monetizovat obsah pro WH:TW se nesmi. Udelal to zjevne po vuli GW? To je pravdepodobne. Ale neni to novinka, takovy zakaz byl odjakziva.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.08906102180481 secREMOTE_IP: 54.226.222.183