Nemyslím, že by Blades vytvářely podobnou hru jako SR, a to ani "svým způsobem". Ano, Blades mají některé mechaniky, které SR nemá, nicméně ty mi nechybí. A zrovna na shánění infa SR mechaniku má. Mně obecně ty vychvalované rozdíly mezi BitD a tradičními hrami typu SR nepřijdou lákavé. Blades jsem načetl dost důkladně, abych si mohl udělat názor, byť jsem je nehrál.
Co se týče toho předávání informací, tak už obecně: V tradičních RPG hrách jsou různé typy postav a ty mají různé možnosti získávání informací. Každý po svém a každý různě úspěšně. Fyzické postavy se plíží kolem a zkušeným okem obhlížejí, magické/technické používají zase svůj talent, sociální charaktery se s někým vykecávají. Každopádně se očekává (resp. já očekávám), že vyvinou nějaké úsilí, aby info získaly, což je většinou vyjádřeno hody. (Většinou to řeším tak, že nechám hráče hodit si na průzkum a podle výsledku povídám. Nejojebávám hráče tím, že bych odpovídal, jen na co se bude ptát, sdělím všechno, co takový průzkum mohl přinést a klidně i věci kontextové, související, obecný lore, který by asi postava znala, ale hráč ne, drby, že se jedná jen o drby atd.) Někdy mají hráči snahu to přímo odehrávat, třeba rozhovory s informátory, tomu se také nebráním a nemusíme ani házet. V každém případě tenhle způsob zjišťování silně charakterizuje postavu a umožňuje jí zazářit. Nebo to podělat a tím vnést do hry nové komplikace.
Většinou mám pouze základní představu, co bych zhruba měl popisovat, a konkrétní detaily improvizuju. Může se i stát, že klidně omylem něco vynechám, co se později může ukázat být důležité. Když ale vím, že se postava v minulosti ty informace pokoušela získat, tak jí to klidně hodím dodatečně, lze to různými způsoby, třeba právě vzpomínkou.
Pokud ale tohle úsilí hráči/postavy nevyvinou a přípravný průzkum před akcí neprovedou, pak dávám jen ty informace, které mohou získat/vědět přesně v tu chvíli, kdy na překážku (dveře) narazí. Že to působí nekompetentně? Asi jo, ale to je jejich boj. Kdybych jim dal zadarmo víc, přišlo by mi to jako vodění za ručičku, navádění k něčemu a braní jim možnosti, aby to nějak sami zjistili. Tvrdit, že protože je postava profík, tak by to stejně už předem nějak věděla, to mi prostě nepřijde jako dobrá cesta. Jsem holt konzerva.