Tipy a triky

York
4.6.2019 14:00
Co hráči očekávají od spoluhráčů?
Hráči, co očekáváte od spoluhráčů? Co mohou dělat pro to, aby se vám s nimi dobře hrálo?


Související diskuse:
Co hráči očekávají od GMů?
Co GMové očekávají od hráčů?
Autorská citace #1
4.6.2019 16:30 - York
Tak já vykopnu:

• Očekávám, že se mi spoluhráči nebudou snažit vnutit svou představu o mojí postavě.

S tímhle jsem v poslední době docela hodně válčil. "Hej, tvoje postava je X a měla by dělat Y. Jo a vůbec jí nevěřím, protože je to děsnej podrazák" (nikdy nikoho nepodrazila). Tohle mi docela hodně kazí hru a vedlo to několikrát až k tomu, že jsem si musel vytvořit jinou postavu (obvykle nějakou pasivní, od té nikdo nic neočekává).
Autorská citace #2
4.6.2019 16:38 - malkav
Interakci i mimo samotnou hru. Sám jsem celkem aktivní hráč, tak nevím, jestli tím některé spoluhráče i trochu neštvu ... ne že bych chtěl být ve skupině dominantní, jen mám rád, když se něco děje/řeší :)

Ve hře mám rád spolupráci, na druhou stranu se snažím hrát uvěřitelné reakce, takže v nebezpečných situacích dávám najevo, že se postava bojí apod. Proto mám rád, když se daří udržet atmosféra i když občasné vtípky u stolu umí velmi dobře pobavit :) Naopak dlouhosáhlé mimoherní nebo metaherní debaty mě celkem štvou.
Autorská citace #3
4.6.2019 18:32 - shari
Naučila jsem se, že pokud si chci zahrát, tak nemám očekávat nic. :)

Ale najdou se věci, které by byly fajn, třeba:
- spoluhráči se dostaví na hru
- udržují si svůj character sheet aktuální, takže jim při každém souboji nemusím opravovat proficiency bonus
- aspoň trošku roleplayují, ale zároveň ten roleplay udržují v rozumných mezích
- mají backstory
- když se náhodou na hru nedostaví, tak si aspoň přečtou můj report toho, co se stalo (nebo poslechnou, když už se s tim nahrávam)
...a tak podobně.
Autorská citace #4
4.6.2019 19:11 - sirien
Si nemůžu pomoct, sem to původně polknul, ale když teď čtu Shari... tahle triáda diskusí mi připomíná Cemin oblíbenej vtip:
- Co očekává chirurg od anesteziologa? Že pacienta připraví, uspí, zrelaxuje, udrží během operace naživu, vzbudí a dohlídne na to, aby se vpořádku probral
- Co očekává anesteziolog od chirurga? Nic.
Autorská citace #5
5.6.2019 08:07 - Jerson
U spolughráčů asi chci to, aby se uměli do postavy ponořit a roleplayovali, alespoŇ trochu, a zároveň neměli moc poznámek mimo hru. Ideální je, když dokážou mimoherní poznámky a vtípky převést do řeči postavy.
Dál to, že nesedí jako pecky, případně ostentativně nedávají najevo nezájem, a že sem tam zkusí scénu také táhnout, aby to nemuseli dělat ostatní hráči a Vypravěč. Nebo pokud hru táhnout nechtějí vůbec, že se tedy přizpůsobí ostatním.
Autorská citace #6
5.6.2019 08:43 - LokiB
U spoluhráčů jsem rád, když se nesnaží jet jen a pouze svoje hraní, svoji vlastní zábavu, svoje vlastní řešení a postup hrou.
je fajn, když jsou kooperativní, když se rádi podílejí na plánování ve hře a sociální komunikaci o hře mimo sezení, když rádi nadhodí herní situaci spoluhráči a sami nadhozenou dokážou uchopit a zužitkovat.
Autorská citace #7
11.6.2019 07:32 - Bimba
Když nad tím tak přemýšlím, tak od spoluhráčů očekávám to samé, co od spoluhráčů v larpech - aby si nehráli pro sebe, ale aby hráli pro ostatní. To dělá hru zábavnou.

Také nemám rád, když spoluhráči hledají díry v pravidlech a snaží se ze všeho vytěžit maximální zisk pro svojí postavu. Hrajeme to abychom se bavili, nesnažíme se přece nad hrou vyhrát.

No a v neposlední řadě očekávám trochu toho roleplaye a co nejméně tlachání, které nesouvisí se hrou. Naopak diskuze ke hře je vítána.
Autorská citace #8
11.6.2019 08:07 - Marlo
Byl bych rád, kdyby mí spoluhráči věnovali trochu času přípravě na hru. Minulé sezení jsme dostali lvl? Super, počkám než mi PJ zrekapituluje příběh (hrajeme většinou jednou za měsíc až dva), pak si na to vzpomenu a budu zdržovat výběrem kouzel protože chci něco zmenit a předčítáním kouzla nahlas abych pochopil, i když mi PJ nabídne vysvětlení...díky, ne. Je to demotivující pro mě jako hráče, nechci si představit, jak se na to cítí náš PJ...:-(
Také bych byl rád, kdyby se víc věnovalo hře a míň statům postav. Mám-li v partě minmaxera, PJ ztíží naše souboje, aby to trvalo aspoň o chvilku déle a měli jsme pocit že je tam challenge. Realita je taková, že se tedy o něco pokusím, ale stejně jsem jen keř pro něčí dps a moje strategie na více kol většinou padne s nepřáteli. Nedej bože, když to náš minmaxer zvládne podělat, protože pak jsme většinou v háji. Pokud chcete udělat postavu, která zabije všechno kolem na dvě rány... vzpomeňte si, že je s vámi u stolu i někdo další.
Autorská citace #9
11.6.2019 20:39 - Sadako
Co očekávám od spoluhráčů, hm... především:

1) Schopnost kooperace s ostatními, bez toho to prostě moc nejde. Ideálně, aby uměli brainstormovat, přehazovat si se mnou nápady, umět je odkládat a skládat a neulpívat. Ideální stav není vždy, ale se silně nekooperativními lidmi prostě nehraju.

2) Schopnost komunikace ostatními, souvisí s bodem jedna - když něco chci vědět, tak se zeptám, když vím něco důležitého pro skupinu, pošlu to dál a tak dále. Včetně toho, že by bylo super, kdyby si byli vědomi též metaherní komunikace; strašně moc problémů usnadní to, když nekroužíte jak zmutované včely, ale prostě to vysypete.

3) Alespoň nějaký stupeň aktivity; nechodím hrát RPG, abych si hýčkala pocit fízla na speedu v rybníčku plném líných kachen. Chápu, že se aktivita v průběhu hry přelévá, ale odmítám někoho opakovaně vláčet na hřbětě. Výjimku mají ti, kdo bez keců poslouchají rozkazy a vypadne z nich alespoň občas použitelný nápad.

4) Nízký až žádný attention whoring; v jinak dobré skupině se smířím i s jedním tlustým (tlustý = vyžaduje silnou pozornost GM) hráčem, pokud zvládá být alespoň kooperativní a komunikovat. Ale pokud si někdo neustále násilím vynucuje spotlight, je to nesmírně únavné a obtěžující.

5) Že nebudou generovat zbytečný stres. Tzn. vášně vkládat do roleplaye, ne se od začátku do konce nacházet na pokraji zcela metaherního hysterického oblouku a neustále neuroticky řešit, že všichni hrozně umřeme.

6) Roleplay je hezká věc, ale nesmí sloužit jako výmluva; postava podléhá hráči, ne naopak a pokud někdo tvrdí Ale to by moje postava neudělala, velmi často se mu do něčeho nechce jako hráči a namísto toho, aby něco metakvákl, čeří vodu.
Jinak přísně vzato žádnou mýtickou úroveň RP moc neřeším, předpokládám, že každý hraje jak chce a má nějakou představu, kterou tím naplňuje a vlastně mi záleží jen na tom, jestli je schopen mi ji nějak komunikovat. Že já bych takhle elfa (barda, válečníka) nehrála, to je úplně jedno, moje postava to není.

7) Že se všichni shodneme na tom, v jakém se nacházíme settingu. Je velmi smutné, když jeden hraje Bunny Express a zbytek skupiny Call of Cthulhu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.076570987701416 secREMOTE_IP: 34.237.245.80