to efram: Ty jsi dostal knihy, který neměli papír na první pohled recyklovaný, mizerný? Viděl jsi někdy přiručky jiných rpg? Nemusí to být křídový papír, ale o kvalitě to zrovna nesvědčí. Mapa Ti vážně přijde OK? Já ji dostal 2x přeloženou, narvanou do krabice, takže když jsem ji rozložil, tak rozhodně rovná nebyla ani po několika hodinách zatížení a tudíž na použití (tj. nalepování samolepek) totálně bez žehličky nepoužitelná. Samolepky Ti vážně přišli OK? Stačí Ti? Kolik tam máš vesniček, hradů, kolik hrobečků a kolik prázdných polí? Zde si dovolím srovnat třeba mapu u CZ vydání (abychom byly v našich končinách) Gloomhavenu, kde se taky operuje se samolepkama - to je absolutně jiná liga a přitom jde o totéž. A ano, mám 4letou dceru a nedovedu si představit, že by mi uvěřila chování lidí v době 200 let po krvavé mlze. To fakt autoři nemůžou myslet vážně. To by neprošlo ani u dračáku v roce 1993 natož dneska. A operovat s tím, že je to někde mezi řádky popsáno? A třeba víc v příručce vypravěče? Vžijte se se do situace hráče = přečte si tohle a bude se ptát. Na ty informace má právo. Minimálně některé z povolání či rodů. Jeho postava v tom přece žila. Jiné by to bylo, kdyby napsali - jste příchozí úplně odjinud, o zemích za zdí jste dosud jen slýchali a nyní je možné se tam vydat a urvat si kus i pro sebe! O kolik by to bylo lepší? Jak super by bylo stavět na kontrastech "civilizované" postavy odjinud vs. ti, co to tam museli přežít 10 generací? Nemusí to být zrovna fantasy Mad Max, ale lidská kreativita je bezbřehá a to je přece vynikající nápad!! A oni ho takhle... :(
Popravdě, od produktu, do kterého jsem nalil cca. 2.700,- Kč (možná víc, možná méně, fakt nevím) - krabice, kelímek (jako ten je fajn, dá se využít i jinde) + karty (jj, nemusíš je mít, ale všude se píše, že bez nich je to prostě.. no, poloviční) + 2 sady kostek (ano, totálně předražený, ale když už tak už a je trapný, když sami napíšou v knize, že jedna sada vlastně nestačí) bych čekal rozhodně víc. A upozorňuji, že NEMÁM problém s cenou, pokud odpovídá. Zde to neodpovídá vůbec. A že bych k tomu dostal třeba pdf zdarma? To už ani nemluvím. Ale třeba někde je a jen špatně koukám, takže tohle beru zpět.
Prostě - nápad OK, systém zajímavej, má svoje mouchy, ale to se dá fakt pořešit za pochodu (příklad - jed nezraní potvoru. Hmm.. proč? Nebylo by lepší napsat - pozor, jedy na potvory mohou působit jinak, méně či vůbec? Člověk by neměl pocit, že je totálně svázanej, věděl by, že může zkoušet, ale nemusí to vyjít). Ale nápady nevytěženy ani z poloviny, příklady pýchy děsivé (to, co tam předkládají autoři, je fakt nehratelné. To nemohou myslet vážně, protože jediné, čeho tím docílí, je znechucení hráče, kterého namlsají a vzápětí za to, že to bude HRÁT, potrestají. O příkladech vztahů mezi postavami ani nemluvím.
Kupodivu ale musím pochválit jednu věc, co jsem nezmínil - a to je ta útlá brožurka generování postav a všeho možného. Ta je zpracovaná hezky a možná by bylo lepší ani nic jiného nečíst (nadsázka), dá se na ní rozumně stavět.
Ale fakt se nenechte odradit. Snažím se podporovat podobné projekty, pokud mají aspoň trochu hlavu a patu a Mytágo se v jiných projektech snaží, buďme vděčni aspoň za to (jj, vychoval mne Altar, je to na mně vidět).
A genderová vyváženost, korektnost svědčící o mně? OK, to beru s radostí :) Já se smál příručkám DnD z 80. let stejně jako tomuhle. Oboje je prostě laciné, prvoplánově tupé. A to říkám s vědomím člověka, který vedl stovky her, desítky družin a měl tu čest poznat desítky hráčů i hráček, jejich sny, motivace proč hrají i po čem touží ve hře i v životě. A snažil se jim to dát aspoň ve hře. Tady mám prostě pocit, že je cílovka fakt -náctilý hráč. A je poctivé si to přiznat. Není to přece nic špatného. Každý jsme nějak začínali. Taky miluju historky o "vybíjení skřetů v Bílém hradě". Pokud to ale chce hrát někdo, kdo čeká od hry trochu víc, tak s tím musí počítat. Jen prostě poukazuji na to, že i tak to mohlo být mnohem lepší. A pokud Vám to takhle stačí jste.. ehmm.. prostě skromní. Já ochutnal víc a vím, že víc lze chtít i mít. Nic víc, nic méně :)