Střípky

Alwaern
22.8.2013 23:48
Battle mapy
Primárně to píši pro Maxe a Yashamaru-a, ale nechtěl jsem zahlcovat thread pro DnD Next, tak jsem z toho raději udělal vlastní diskuzi.

Původní otázka zněla - jak to vypadá, když na hraní, resp. taktické souboje použijeme VTT (= virtual tabletop). Je to v podstatě jenom taková malá exkurze do světa sdíleného hraní po internetu nebo live přes videochat.

Základem sdílení map pro hráče via DM je software, který bude umožňovat sdílet mapy, obrázky, tokeny pro bestie a spoustu dalších věcí. Na trhu a světě jich je celkem dost, dost se liší jeden od druhého a porovnávat je není mým cílem. Pro ukázku byl použit Fantasy Grounds II (který je licencován).

Po založení serveru se musí klient hráčů připojit ke klientu DMa, na kterém jsou uloženy i portréty jednotlivých postav.

DM Selection

To je začátek, teď jsou všichni pohromadě, připraveni k totálnímu zničení nebo-li TPK.
V DM klientovi si otevřu mapku, kterou chci použít (tady použiji klasickou mapku - defenziva mirabarské milice před předním vojem smíšené armády).

Odbočka k mapám - dají se samozřejmě použít různé mapy, nejlépe se osvědčí vlastní rukou dělané, je zde pouze časový problém. Tato mapa není dělaná ručně a chybí jí osvětlení, mlha a pád dalších věcí, které se dodělají v GIMPu nebo Photoshopem.
Smyboly pro potvůrky jsou ve formátu png (pro flexibilitu) a není nutné, aby člověk listoval cca 45000 různými tokeny, které má na PC (stačí ty, které používat bude, umístit do speciální složky, aby byly přístupné hned).

Zde vytvořím pouze mrňavou a nanicovatou skupinku goblinů, s orčí skvadronou jim za zadkem a několik pavouků, jenž zde slouží jako přerostlí pejskové + někde se tam připletl i gobr.
Jakýkoliv vyextrahovaný kus z pdf se dá použít jako token po správném scalingu.

Deployment

Pak je mapka připravená (nutno dodat, že tohle se může udělat kdykoliv předem, stačí mapu s tokeny uložit a pak jen vyvolat kliknutím)

Mapa připravena

A pak už jen sdílení s mrtvo...tedy, hráči, kteří vidí již hotovou věc.Samozřejmě, tokeny se dají normálně přidávat a odebírat, horší je to s alterací terénu, protože real-time to nelze. Co ale lze a velmi dobré, je možnost vytvářet efety (kužele, kruhy, čtvrce, AoE atd dle libovole přímo na mapě), takže pak není problém vidět, kde že to vlastně ten blbej mág zakouzlil Grease (Sádlo) nebo omotávací kouzlo.

Tak, asi nějak takhle to vypadá.

Edit 1: Opraveny obrazy.

Všechny mapky jsou ke stažení zde
Autorská citace #1
23.8.2013 05:17 - Element_Lead
Moc pekny, myslim si ze nazivo to vypada jeste o dost lip nez na fotkach :)
Autorská citace #2
23.8.2013 06:55 - Alwaern
teď mě napadlo, že jsem měl raději udělat PrtScr a ne to fotit jak retard...
Autorská citace #3
23.8.2013 07:27 - Merlin
no tos mohl :D, každopádně hezké
nicméně stejně pořád raději žmoulám kostku a posouvám figurkama po mapě :)
Autorská citace #4
23.8.2013 08:06 - Alwaern
To upravím, až se vrátím domů. Kostky žmouláme stejně, jde prakticky pouze o ten taktický rozměr při souboji.
Autorská citace #5
23.8.2013 08:18 - Merlin
alw: ale toho lze plně dosáhnout i tilesy a miniaturama :)..každopádně je to zajímavý a interaktivní, to se nedá popřít
kdysi dávno v dobách Drd, kdy na trhu nebyly prakticky žádné figurky (a my předělávali plastové indiány a snažili se sehnat rytíře) jsme pro větší boje používali obrácené vršky s barevnými čísly :)svým způsobem to dřív stačilo. dnes by mne to neuspokojilo a jsem nesvůj, když dodávám na plac figurku, která není úplně přesně ta, kterou chci :)
Autorská citace #6
23.8.2013 09:27 - Max
Když to vidím, bylo by to supr pokud bych to mohl použít jako placku na stůl. Figurky, alespoň pro hráče, mi přijdou dobrý ... hráč může vzít do ruky (něco jako házení kostkou) požmoulat a pak s důležitostí poloboha dát o šest políček dál :)

Co mě na tom hodně láká jsou ty mapy. Když vezmu že na http://www.wizards.com/dnd/archive.aspx?category=all&subcategory=mapgalleries leží k dispozici stovky překrásnejch map tak mě docela vytáčí že stále točim dokola nějakých pět oblíbených. Ty navíc vyjadřují "o co zhruba běží" než že by se trefili do toho jak si to představuju.

V poslední kampani se mi navíc příběh točí kolem zergů ... a těch v DnD moc není ... mít FG2, ikony jsou hračka a krásná slizovitá mapa je hračka ... kdežto co sem pátral tak jedinou možností jak to trochu zreálnit je koupit Starcraft Board Game za minimálně $100, kde jsou nějaké nenabarvené figurky a pokoutně si tisknout slizovité mapy které použiju přinejlepším dvakrát.

Ideální z mojeho pohledu by bylo mít tenkej plochej monitor na stole, kam bych dával obrázky nebo mapy (což vypadá že FG2 zvládá bez problémů) a na něj by hráči pokládali figurky.
Autorská citace #7
23.8.2013 09:29 - Alwaern
Ano, dá se toho dosáhnout i přes Tiles a Miniatures, ale já u mě narážím na problém - a to, že set-up mi může zabrat celkem dost času (ale to možná praxí jde rychleji) a druhá věc je, že ne pro každou potvoru existuje miniatura (zejména pokud vytáhnu obskurního ohyzdu odněkud z ranné sféry 3.0). Tento nedostatek se dá obejít tím, že místo miniatur to prostě vytiskneš na papírové tokeny.

No samozřejmě, to byly rané doby hraní, když jsme hráli ADnD ve svých 13-14 letech, tak jsem dělal hex mapy ostrovů přes půl pokoje a místo miniatur jsem používali figurky z člověče nebo barevné knoflíky.
Autorská citace #8
23.8.2013 09:36 - Alwaern
@Max, tenkej monitor na stůl by určitě šel taky s tím, že by na to hráči pokládali figurky.
Uvažoval jsem nad tím, ale pak jsem to zavrhl ze dvou důvodů.
a) mapy můžou být větší, než je zobrazovaná plocha a v tom případě je problém pamatovat si, kde kdo stál, když mapu posunuješ (to sa dá obejít tím, že tam prostě šoupneš normální tokeny, které označují místo, kde postava stojí a pak se naní jenom položí postavička)
b) mechanické poškození nebo tekutina a místo (tedy ne, že bych někomu nevěřil, ale dle Murphyho by se něco tak do hodiny určitě stalo...a s tím místem to trochu limituje prostor na házení kostek a místo pro papíry a další věci)
Autorská citace #9
23.8.2013 09:54 - Merlin
alw: jasně..to je problém, na který občas narazím, že nemám přesně tu figurku. Nicméně hráčům řeknu...nebo se zeptají: je to to co vidíme? a já řeknu..víceméně, místo kyje má ale sekeru, nebo ne přesně (a popíšu jak vypadá). Některý hnusky prostě nemám, nebo jich nemám dost.
Co se týká setupu.Žabere to nějaký čas, ale hráči si aspoň skočí na záchod, vyřídit fon, uvařit mi kafe, nebo zakouřit. když plánuju epický boj (no dobře ne epický jako epický), tak si to rozplánuju dopředu a nachystám do pytlíku :)
Autorská citace #10
23.8.2013 10:17 - wraiths
Merlin: a jak řešíš různé bojové výhody a nějaké přetrvávající efekty (hrajeme Pathfinder) jako jsou třeba různé výhody od barda(za békání), pokračující zranění od zloděje, různá prokletí od čarodějnic atd.? dáváš si na podstavečky nějaké papírky, tokeny(jaké, kde jsi sehnal) ?
V tom co co má Alwaern se to dá vyřešit lehce, domaluješ půntík nějakou barvou.
Autorská citace #11
23.8.2013 10:28 - Merlin
Wraiths: po Dálavě před třemi lety nebo kdy, jsem odkoukal od Nachtrose ňuchňátka. Jsou to různobarevné A4 z takového gumofilce, tenké asi 3 mm. Zatím je mám v barvách: černá,bílá, červená, růžová, sv.modrá,tm.modrá, sv.zelená,tm.zelená,žlutá, fialová,oranžová,sv.hnědá,tm.hnědá,šedá...a asi ještě něco co si nepamatuju.
Každá kondice má určitou barvu (na malé tabulce vedle mapy je nápovědník), takže růžovej ňuchník je marka (abych nasral babaje), červenej zkrvavení, černá zpomalení, sv.zelená trvající zranění, žutá slepota atd.
Ňuchňátka se dávají pod postavy, takže je jasně vidět kdo je zkrvavený a kdo má ještě nejakou kondici. Občas hráči závodí kdo má "vyšší" postavu :).
Má to občas nevýhodu, když se postavy přesouvají, ale nic co by bylo nějak dramatický...posune postavou a pak pod ní vrátí ňuchníky.

jedna A4 stojí pár korun a uděláš z ní hodně palcových čtverců (přípúadně pro větší potvory, dvoučtverců).
Používali jsme to efektivně i na Pathfinder a používám to i jako různé countery a značky pro úspěchy a neúspěchy při NCE, nebo SE...:)
Autorská citace #12
23.8.2013 11:05 - wraiths
Merlin: tak to jsi odkoukal dobře ;-), to je zajímavé, to se mi líbí.
Autorská citace #13
23.8.2013 11:55 - Merlin
wraiths: udělám ti nějaký fotky a pošlu. Jinak ňuchníky seženeš normálně v papírnictví
Autorská citace #14
23.8.2013 12:16 - Alwaern
@Merlin
Samozřejmě, oba přístupy mají svoje pro a proti, jde to, co preferuje DM a hráči.
By mě zajímalo, jestli by byla na d20 vůle, aby se zde zveřejňovali self-made mapky - je jedno zda mapy měst, mapy kontinentů nebo battle-maps (there is not enough tavern rooms in the world).
Použití by bylo samozřejmě pouze pro osobní účely, netuším však zda a vůbec kdo se tím zabývá tady na Kostce (tedy map making).

*ňuchňátka*, tedy obdobu jsme užívali ještě kdysi dááááávno na Slovensku a osvědčilo se to, nyní při mém stylu ale nemám příliš velkou potřebu, protože to vždy vaprší nebo aplikuje efekt automaticky.
Autorská citace #15
23.8.2013 12:16 - Alwaern
Hm, asi bych měl ty lidi v ambulanci poslouchat konečně, furt tady vypisuju celý dopoledne.
Autorská citace #16
23.8.2013 12:32 - Dukolm
jste mi připomněli tohle video https://www.youtube.com/watch?v=iPGPV4-e3JI Promítání mapy na stůl
Autorská citace #17
23.8.2013 13:13 - Merlin
alw: mapy mě a jistě i ostatní zajímají :)
Autorská citace #18
23.8.2013 13:17 - Alwaern
@Dukolm - tak to si pořídím, až budu stavět dům. Vypadá to ohromně a s tím jak letí ceny projektorů dolů, tak to za pár let ani nebude extra finančně náročné.

@Merlin Vzhledme k tomu, že se zde potuluje bezprizorně Wraiths i Fibrisio, tak jsem nebudu dávat ty, které používám já pro kampaň, ale ty, které jsou jaksi *navíc*, dnes odpoledne bych jsem něco zkusil dát.
Autorská citace #19
23.8.2013 13:42 - Merlin
alw: rozhodně :) inspirace se vždycky hodí :)
Autorská citace #20
23.8.2013 14:43 - Pepa
Co projektor. Rovnou celý stůl. http://www.youtube.com/watch?v=vXsFNPO_gUM
Autorská citace #21
23.8.2013 14:45 - Max
Alwaern píše:
sem něco zkusil dát

Kdybys toho měl víc a chtěl to nějak hromadně nahrát na web, dej vědět, dal bych to tam přes FTP.

Jinak sem koukal že FG2 už má v sobě i podporu pro 4e ... hmmmm
Autorská citace #22
23.8.2013 18:41 - Alwaern
@Max - ano, ale je tu problém, že by k tomu měli přístup moji hráči - ale budu věřit Fibimu a Wraithsovi, že na ně nebudou koukat.
Tohle jsem udělal přibližně za 1/2 hodiny dnes odpoledne, kvalita není nijak výrazná, ale jako one-shot by se to mohlo hodit.

Outside the house

Hm co takhle noční mapa?

Night-time

Stíny na noční mapě jsou špatně, protože nasvícení jsem tam dal až po stínech. A nechtělo se mi exportovat původní mapu přes CC3, to by bylo tak na 1/2 hodiny...
Autorská citace #23
24.8.2013 20:05 - Hunter
Naprosto super :-)
My pouzivame pro generovani "velkych" map momentalne Civilizaci 3 a 4 - da se editovat pomerne snadno, diky posouvani ruznych "civilizacnich" dob se clovek dostane i blize vzhledu, ktery mu vyhovuje (hlavne tedy u mest).
Diky praci primo ve hre je to pomerne snadne i pak na pripadnou opravu, nebo blizsi nahledy (kdyz si nezapomenete savnout mapu :-))...
Tohle bylo hotove cca z a1/2 prace v Civce a pak par minut na pridani textu. Slo by si vyhrat i vic, zcela urcite, ale takhle me to zatim staci :-)
Na gridove mapky ale nic smysluplneho nemam - navic z prostredi SW. Nasel jsem pokladnici ruznych lodi, ale nic moc dalsiho (mesta apod :-))...
Autorská citace #24
24.8.2013 20:22 - Element_Lead
To je dobry, pripomina mi to, kdyz jsem si hraval v Heroes of Might and Magic 2 Editoru a delal si vlastni mapy :) Ten editor tam byl uplne skvelej.
Autorská citace #25
24.8.2013 22:36 - Alwaern
Hm, teď mi to došlo, že jsem tam nedal grid overlay....Napravím.
Autorská citace #26
26.8.2013 14:45 - Babaj
hlavni vyhoda spociva pro skupinky ,ktery z nejakeho duvodu se nemohou sejit do jedne mistnosti ,ale hraji treba pres TS-ko nebo jiny voice modulator :_) a kazdy ma teda k dispozici tento programek k sjednoceni at uz bojovych ci jinych scen :-)
Autorská citace #27
29.8.2013 20:51 - Alwaern
Tady je další mapa, již s grid overlay a původní mapa s grid overlay.



Autorská citace #28
29.8.2013 21:55 - Almi
Krásný! Můžu se zeptat, jak ty mapky pak tisknete? Nebo fakt jen přes promítačku nebo na monitor?

Jinak, sám si buduju sbírku vytisknutých velkoformátových barevných battlemap, zejména pokud se mi mapka nějak víc líbí nebo hodí či je graficky krásná.
Autorská citace #29
29.8.2013 22:21 - Alwaern
Dávám to na LCD televizi skrz tablet nebo notebook a nějak zjišťuju, že budu potřebovat větší uhlopříčku :)
Tištění by taky šlo, připravíš si jenom mapy, které potřebuješ a k tomu odpovídající tokeny (řekněme ty od Fiery Dragon jsou vynikající) a může hrát prakticky kdekoliv (tohle plánuju za pár měsíců zkusit).
Původně jsem chtěl udělat 2, ale práce mě nějak zahltila, takže jenom jedna.
Na deviantart najdeš bohatou knihovnu různých map a některé jsou opravdu exkluzivní (+Cartographer´s Guild, Profantasy a Dundjinni forums).
Autorská citace #30
29.8.2013 22:32 - ShadoWWW
Co se týče tisku, tak CC3 nabízí přímý rozklad tisku na více papírů, ale mně osobně přišlo vždy nejlepší vyexportovat mapu do jpg s pměrem 1" = 300px a pak to jpg vytisknout na více stran buď přes PosterRazor (freeware) nebo RonyaSoft Poster Printer (není free, ale má víc funkcí). Tisk jsem prováděl na laserovce tak, aby klasicky pět stop = 1" na mapě.
Autorská citace #31
29.8.2013 23:08 - Vojtěch
Jo, vypadá to solidně.
Autorská citace #32
30.8.2013 13:00 - Merlin
to by mě asi v práci už sežrali, kdybych tiskl mapy :) (ne, že bych netiskl....)
Autorská citace #33
1.9.2013 22:55 - Alwaern
Původně pro skladiště, rituální místnosti a studovnu Rudých mágů pod Stříbroluním, ale dá se adaptovat téměř na cokoliv.

Cave Map
Autorská citace #34
3.9.2013 07:07 - Alwaern
Another one bites the dust.

Full Light

Semi-light aka Dusk

Night Falls
Autorská citace #35
3.9.2013 08:13 - Merlin
moc tmavý...tak nevím jestli je chyba na fotce, nebo na mým PC
Autorská citace #36
3.9.2013 08:22 - Alwaern
Nejspíše na fotce, asi jsem zapomněl finalizovat render ve Photoshopu, když jsem to ráno ukládal. Upravím odpoledne.

Edit: Upraveno, pro jistotu jsem tam nastrikal všechny verze :)
Autorská citace #37
3.9.2013 19:58 - Jarik
Tisk nevidim obcas jako problem (to se obcas i vyplati nechat si vytisknout).
Hlavnim problemem je sehnat mapy v dobrem rozliseni (nad 300dpi).

Jake vsechny zdroje (webove) jsou k dispozici (kdyz to nechci prekreslovat s editorech map)?
Dal by je nekdo dohromady. Prispet mohu maximalne tim, co jsem sam nasel (ale dnes to jiz asi nestihnu :( )

EDIT:
http://community.wizards.com/
-- http://www.wizards.com/dnd/images/Map_Crown/15.jpg
-- http://www.wizards.com/dnd/images/Map_Crown/25.jpg
-- http://www.wizards.com/dnd/images/Map_Crown/30.jpg

--http://www.wizards.com/dnd/images/mapofweek/200509/01_September05_300_ppi_j53209ur.jpg
Autorská citace #38
3.9.2013 20:27 - Alwaern
Zdrojů je opravdu hodně, přímo neskutečné množství. Pokud to stihnu o víkendu sepsat, zkusím přihodit článek o různých zdrojích a jak je vydolovat. Eventuelně můžu poskytnout prostor na jejich stažení, ale ne všechny jsou samozřejmě legální, takže nevím, jak by to neslo morální zdraví webmastera (moje s ledovým klidem :))

ad dpi a kvalita - není problém dělat mapy v hi-res i lo-res, menší mapy se však lépe skladují.
Autorská citace #39
3.9.2013 20:35 - Jarik
Ja to jen tak nadhodil.
Kdyz se nekdo chytne,... ja budu vdecny (a mozna nejen ja).

Jsem nejak vymeknul. Uz nesirim, jen stahuju (nebo smeruju).
Autorská citace #40
3.9.2013 20:45 - Alwaern
Uhm, jistě, vysvětlovací článek není problém, problémem bude umístit to kvantum map...někam.
Autorská citace #41
9.9.2013 23:20 - Element_Lead
Autorská citace #42
10.9.2013 12:29 - Alwaern
Ano, až se jednou opravdu budu hodně nudit Yashamaru.
Teď se snažím dát dohromady menší článek o tom, jak získat nebo vyrobit mapky, snad se objeví do konce týdne + mám ještě pár dalších map ke sdílení.
Jen nevím, jestli je lepší spíše dělat in- nebo outdoorové mapy.
Autorská citace #43
10.9.2013 12:40 - Element_Lead
Pro me jsou nejatraktivnejsi ruzne stoky, jeskyne, doly, katakomby a temne chramy :)
Autorská citace #44
10.9.2013 12:51 - Merlin
Yash: next level- krásná, ale nepraktická a jednoúčelová záležitost :)
Autorská citace #45
13.9.2013 14:50 - Hunter
Hlasoval bych pro indoory - mapy venku se simuluji celkem snadno, zato ruzne vnitrni mapy jsou, alespon pro me, slozitejsi :-)

Jinak me nejoblibenejsi herni propriety - nerozlousknute orisky pistacie... Slouzily jako asteroidy na vesmirne mape SW pri souboji stihacek a fregat (deskovky twilight empire a battlestar galactica dodaly modely). Akorat mi jeden hrac porad zmensoval asteroidove pole, jak ujidal :-/
Autorská citace #46
16.9.2013 13:30 - Alwaern
Další mapka, tentokráte poměrně jednoduchá. Omluvíám se, že není čas to sem přihazovat nyní častěji, ale kvůli World of Warcraft a race for Heroic v Siege of Orgrimmmar bude 2-3 týdny méně času.
Tahle je částečně nasvícená, ale kdo chce, dám sem i nenasvícenou.

Dark temple - lighted
Autorská citace #47
17.9.2013 19:27 - York
Alwaern píše:
Dark temple - lighted


Mapa je pěkná, jen bych měl takový zvídavý dotaz: Kudy se do toho templu vstupuje? :)
Autorská citace #48
17.9.2013 20:25 - Vojtěch
Jako správný temný borec se v oblaku sirného plynu objevuješ v prostředku v tom obrazci.
Autorská citace #49
17.9.2013 22:23 - Merlin
Jsi tam na základě scénáře jakožto Ahura Mazda, nebo Angra Miniu :)
Autorská citace #50
19.9.2013 09:26 - Alwaern
No jo, někde mi utekly dveře, já je tam dodělám a hodím opravený obrázek. To je tak, když se věci dělají ve spěchu :)
Autorská citace #51
19.9.2013 10:06 - Merlin
Alwaern: jen drobný nedostatek..složitě se mi odlišují čtverce...tím jak je to tmavý..vím, že je to detail...ale
Autorská citace #52
19.9.2013 11:14 - Hunter
Mrmlalisti :-D Dvere si dokreslim tuzkou na monitor, ctverce jakbysmet :-)
Budu se ale muset na ten tvuj program + postup podivat vic, zacina mi to pripadat jako cim dal lepsi napad :-) Na druhou stranu se nechci zbavit figurek, takze porad to spis vypada na tisk :-)
Autorská citace #53
19.9.2013 15:47 - Alwaern
@Merlin - je tedy lepší je rovnou dávat s mřížkou? Protože grid overlay (nebo hex) můžu hodit rovnou a buď je spíše světlejší nebo tmavší - dle pozadí)
- mříž tam klasicky nedávám, pokud se mi zdá, že by ta generovaná programem byla spíše ke škodě
- anebo jsem můžu dávat tak grid/tak non-grid verzi (nebo i hexovou pro nějaké fajnšmekry
- když se teď dívám na tu mapku, mohl by si považovat za čtverce ty, které jsou již součástí bitmapy podlahy (a nebo vydržíš a já jsem večer dá m i specielní čtverečkovanou:))

@Hunter - já mám ohromnou hromadu figurek, i vím jak bych je použil, ale jsem v takovém časovém skluzu, že nech bych mezi těmi tisícemi našel to, co chci, zabralo by to věčnost

Dveře tam již jsou + jsem tam dodal nevelký nádech namodralého světla linoucího se ze dvěrí (ten úhel nasvícení není ideální, ale stačí) - portál do Elem. sféry vody nebo paraelem. sféry ledu?

Dark Temple 2 - Lighted
Autorská citace #54
14.2.2014 21:49 - Alwaern
Upper Underdark Cavern Ambush near Chaulssin

Slightly darker background but works with symbols as they are either alpha or white + the grid looks fine when printed.

Underdark Cavern Ambush
Autorská citace #55
16.3.2014 22:11 - Alwaern
River Rauvin Tributary Crossing in Summer

Můstek přes jeden z mnoha přítoků řeky Rauvin
Autorská citace #59
8.6.2014 15:59 - Alwaern
Autorská citace #60
9.6.2014 00:07 - Alwaern
Tábor v lese

Nevermind the label.
Autorská citace #61
9.6.2014 08:02 - Alwaern
Autorská citace #62
16.6.2014 09:32 - Alwaern
Autorská citace #63
21.6.2014 01:52 - Alwaern
Autorská citace #64
21.6.2014 12:14 - Alwaern
Autorská citace #65
21.6.2014 15:31 - Alwaern
Autorská citace #66
22.6.2014 01:16 - Alwaern
Autorská citace #67
22.6.2014 23:43 - Alwaern
Autorská citace #68
9.9.2014 19:40 - ShadoWWW
Menší sbírka.
Autorská citace #69
27.9.2014 18:24 - Nachtrose
Alwaern: v cem ty mapy vlastne delas? Me byl sympatickej Dundjinni, ale na Win7 odmita spolupracovat :-/
Autorská citace #70
27.9.2014 21:43 - Alwaern
Campaign Cartographer 3 a Photoshop.
Dundinni ma jednu nevyhodu - neumi pracovat s datově objemnnymi symbolya na renderovani se taky uplne nehodi - gro delam ve Photoshopu a pokud je nutno, dodelam neco v CC3.

Jestli je zajem, mam sbirku symbolu pro kartografii o cca 33 000 symbolech (asi 7 GB) a spooooostu textur pro PS.

Jsem si rikal, ze bych se mel zase rozjet, ale zauradoval zivot :)
Autorská citace #71
27.9.2014 21:48 - Nachtrose
Prave ze Dundjinni mel takove ty zakladni veci, co se mi ( jako zacatecnikovi ) velmi libili. Kresleni primo snap-to-grid, renderovani zdi a par dalsich, co si ted nevzpomenu. Delat to primo v PS a nedejboze si kreslit vlastni symboly, tak na to jsem moc levej... Ale tou knihovnou bych zrejme nepohrdnul ;-)
Autorská citace #72
27.9.2014 21:50 - Alwaern
Neni to moc tezky, nejhorsi jsou zacatky, protoze musis vyrobit realtivne hodne *korpusů*, které si pak libovolně přetváříš - mapa lesíka s vodou může být cokoliv od srubu až po mechem zarostlé ruiny nebo sraz příznivců železných panen.
Autorská citace #73
27.9.2014 21:52 - Alwaern
A kam s tou knihovnou?
Autorská citace #74
27.9.2014 21:56 - ShadoWWW
Na CC3 mě štvou dvě věci:
- Nezvládá české fonty (musím je tam dodávat až ve Photoshopu)
- Dokáže renderovat jen přes jedno jádro procesoru.

Snad to v připravovaném CC3+ opraví.
Autorská citace #75
27.9.2014 22:03 - Alwaern
Mno, ale na renderování bych ho asi fakt nepoužíval, to PS umí líp :)

Mě se tam jenom lépe pracuje se symboly a doplňováním mapy blbůstkami, když je post-processing hotov.

Fonty neřeším :P
Autorská citace #76
27.9.2014 22:43 - Nachtrose
Alwaern píše:
A kam s tou knihovnou?


Tak to zatim nevim. A do uterka ( minimalne ) se k reseni teto otazky ani nedostanu...
Autorská citace #77
30.10.2014 16:31 - ShadoWWW
(mapy se dají rozkliknout do většího rozlišení)



Autorská citace #78
4.11.2014 12:02 - ShadoWWW
Autorská citace #79
4.2.2015 20:21 - ShadoWWW
V novém čísle CAčka vyšel vylepšený světlo-stínový plugin pro CC3. Ukázky map včetně návodu najdete pro zajímavost zde.
Autorská citace #80
4.2.2015 20:39 - Alwaern
Oni to dělají naschvál, abych to vyzkoušel jen kvůli tomu. Ale vůle bude silná a vydržím to :)
Autorská citace #81
7.3.2015 15:48 - Alwaern
Autorská citace #82
11.3.2015 21:29 - Alwaern
Autorská citace #83
15.3.2015 22:25 - Alwaern
Autorská citace #84
22.4.2016 12:07 - ShadoWWW
Je na čase začít kreslit mapy v iso 3D pohledu. :)






Autorská citace #85
22.4.2016 12:30 - MarkyParky
A to se po nich pak chodí ISO figurkama?
Autorská citace #86
22.4.2016 12:50 - York
To jsem právě chtěl říct - vypadá to určitě suprově, ale nedovedu si moc představit, jak se pak po tom bude hejbat figurkama. Možná když to celé poběží na počítači, ale pak není důvod, aby to nebylo rovnou full-3d.
Autorská citace #87
22.4.2016 13:41 - MarkyParky
York: Ale ten můj dotaz byl myšlen vážně.. ;o)

Já si to totiž dovedu představit - prostě máš placatou figurku nakreslenou taky v isometrickém pohledu a hýbeš s ní po papíře...

.. akorád tam, kde by se postava schovávala třeba "za skříní" nebo "za dveřmi", by holt v některých pohledech skříň překryla. Ale jinak by to fungovat mělo...

... takže dotaz je, zda je to tak opravdu i zamýšleno...
Autorská citace #88
22.4.2016 14:14 - ShadoWWW
Tento druh mapy je určen pro nabuzení hráčské představivosti a navození atmosféry, ne pro hraní s figurkami.

V publikovaném dobrodružství se takový druh mapy objevil třeba v dobrodružství I6: Ravenloft nebo třeba nově v Curse of Strahd. Ale taky jsem to viděl v několika one-page-dungeonech.
Autorská citace #89
23.4.2016 11:59 - Jarik
Asi dotaz jak od blba, přesto... :-)

V čem mi doporučíte malovat mapy pro souboje ve SW? Systém FATE.
Zjednodušuji to momentálně na fólií na palcovým plánu.
Autorská citace #90
24.4.2016 18:47 - ShadoWWW
Jarik: Zlatý standard je Campaign Cartographer 3+ spolu s addonem Cosmographer 3. Dělali v něm i mapy pro Ashen Stars.
Autorská citace #91
30.6.2016 20:40 - Dukolm
NA G+ jsem narazil na tohle www.2minutetabletop.com.



Pár zajímavých videií jak kreslit zde.

Zde jejich g+
Autorská citace #92
14.12.2016 21:10 - Dukolm
Tak další věc na kterou jsem narazil



http://nogarung.com/hexomorfo/en/#descargas
Autorská citace #93
3.1.2017 23:07 - Dukolm
Autorská citace #94
21.12.2018 22:10 - krytah
Ten Hexomorfo jsem si stáhnul a budu ho asi hojně využívat.
Vypadá to fakt hodně univerzálně.
Autorská citace #95
10.2.2020 23:05 - Dukolm
Jsem si tak říkal že by se mi hodil určitě někdy vlak do Příběhů Imperia nebo jiného steam punku
fotka


Je to od 2minutetabletop.com
Autorská citace #96
10.2.2020 23:13 - Corny
To je hodně pěkný, za to díky. Až budu zas v Blades dělat nějaký train heist, určitě to využiju :D
Autorská citace #97
11.2.2020 09:05 - mrkew
Sayuri (Dungeon máma z Klanu Zephyra) má v plánu kreslit custom mapy. Uvidíme jak nám to půjde. Teď si zkusila připravit něco černobílého na oneshot a zkusí to postupně vylepšovat :). Hodím zde potom první verzi až bude veřejná :)
Autorská citace #98
11.2.2020 11:25 - York
mrkew: To rád slyším, grafická rpgčková tvorba mi tady fakt chybí - noví ilustrátoři nemají s kým si tady o své tvorbě promluvit. Tykev se teď ale fakt pěkně rozjel, takže první vlaštovka už je na světě ;-)

Taky není od věci pak poprosit o konzultaci Ecthelliony na RPG fóru. Jeden z nich (čet ví kterej) je jeden z mála aktivních RPGčkových ilustrátorů za posledních několik let a jsou celkem ochotni poradit, když je pingnete osobně. Super by taky bylo, kdyby sem začal víc chodit Sammael a jeho banda - a toho se nejspíš i dočkáme, pokud budou dál pracovat na JaD. Taky bych tu rád aspoň občas viděl ilustrátory a grafiky Taurilu (zkusím si o to říct, třeba to pomůže).
Autorská citace #99
11.2.2020 12:25 - mrkew
Zkusíme pak rozhodit sítě a uvidíme :)
15.2.2020 10:33 - mrkew
Ahojte v našem posledním vlastním oneshotu v sérii Klan Zephyra se Sayuri (DM) pokusila nakreslit vlastní mapu pro dobrodružství. Jedna mapa dungeonu a jedna battle/přírodní mapa.

Berte to jako úplně první pokus a první veřejný prototyp. Není to vůbec hotové a výsledný styl jsme chtěli úplně jiný, ale bylo to v šibeničním času :)

Piště vaše feedbacky jak se vám libí a nebo jestli máte nějaké doporučení a tipy na kresby.

V přiloženém odkazu naleznete i styl ke kterému bychom se aktuálně chtěli dostat :) http://bit.ly/klan-zephyra-mapa

Díky :)
15.2.2020 13:47 - York
Mrkew: U tý mapky dungeonu bych trošku zvedl konstrast mezi skálou a vnitřkem dungeonu. Zkusil bych třeba všechno vytečkovaný místo na bílej podklad dát na šedej.

Jeskyně vpravo bych vyplnil něčím jiným než bílou plochou - pokud to má bejt sníh, tak by měl mít nějakou texturu (třeba nějaký stínování), pokud voda nebo skála, tak určitě jinou barvu.

U druhýho obrázku jsou zvlášťní stíny - skutečný stíny nejsou barevný a nemají na sobě vidět detaily. Ve 3d grafice se například stíny renderují tak, že vezmeš masku s obrysy stínu, a celou ji přeplácneš jednolitou průhlednou šedivou (tmavší ve dne na přímém slunečním světle, světlejší za šera).


Přijde mi taky, že první mapa je v jinym stylu grafiky než druhý dvě, chtělo by to sjednotit.
15.2.2020 14:41 - mrkew
York píše:


Díky díky, mít více času tak tyto nedostatky by asi nebyly. Jasně, první a druhá mapa jsou v jiném stylu. Zkoušíme který styl ji bude více sedět a bavit a také dungeon se v tomhle stylu rychleji kreslil pro potřeby hry/streamu. Jinak zajímavé postřehy :)
27.4.2020 00:27 - Dukolm
Zkušenosti s tiskem věcí, vyplatí se investovat do lepšího papíru obzvláště pokud chcete věci laminovat. Až mě překvapilo jaký je rozdíl v barvách i detailu (při stejném nastavení kvality tisku).
27.4.2020 05:21 - ShadoWWW
U inkoustovky asi jo. U laserovky záleží hlavně na kvalitě té tiskárny jako takové a viděl jsem dost velké rozdíly v kvalitě.
27.4.2020 08:27 - Jerson
Jedna poznámka k tisku - vykašlete se na domácí tisk, jedno zda inkoustovkou nebo laserovkou, a zajděte s tím do profi tiskárny. U nás jsou schopni vytisknout Formát A3 barevně, 300g křídový laminovaný papír asi za 40 Kč. Maximální dostupná kvalita za nižší cenu než při domácím tisku, u kterého se na takovou sílu papíru nikdy nedostanete. Kvalitativně výše už jsou jen velkoobjemové tisky, které jsou pro naše účely nepoužitelné.
27.4.2020 08:59 - ShadoWWW
Pokud tam nemají stejnou tiskárnu, jako máš doma. :p)
27.4.2020 10:22 - Jerson
Pokud máš doma tiskárnu, která zvládne 300g papír (které nemají ani v žádném copycentru, ve kterém jsem byl), tak jsi nepochybně za vodou a nemáš co řešit. :-)
28.4.2020 13:19 - Dukolm
Jerson píše:
Jedna poznámka k tisku - vykašlete se na domácí tisk, jedno zda inkoustovkou nebo laserovkou, a zajděte s tím do profi tiskárny. U nás jsou schopni vytisknout Formát A3 barevně, 300g křídový laminovaný papír asi za 40 Kč. Maximální dostupná kvalita za nižší cenu než při domácím tisku, u kterého se na takovou sílu papíru nikdy nedostanete. Kvalitativně výše už jsou jen velkoobjemové tisky, které jsou pro naše účely nepoužitelné.


Souhlasil bych s tebou ve věcech jako je hromada kartiček velká mapa (prostě finální výrobky s jasnou technologickou představou). Ale u věcí kde ještě člověk dodělává nějaký věci jako laminaci z jedné strany (Aby na to šlo čmárat fixou) a podlepení na karton který má třeba 5mm a aby nám to drželo na sobě tak se tam zkoušely magnety a kovové plíšky. Pro představu jsme teď trochu experimentovaly s The Alchemist

Druhý point pro to že některé věci je super dělat doma je to, když potřebuješ udělat další nebo jen jich udělat více, zvládneš to o víkendu doma. Nedejbože opravit někde nějakou chybu.

Dobrou tiskárnu bych si jen kuli tomu nepořizoval, ale pokud už ji máš tak ti nic nebrání v tom ji využít. Přiznávám že jsem poměrně dobře vybaven doma tiskárnou, laminovačkou, dokonce i nějaký serepetičky jako zakulacovačka rohů. Dovedností v tomhle směru mám také kde čerpat, máma je vyučená knihařka a pracuje ve velké tiskárně.

Takže na něco se digitální tisk v pořádné tiskárně (Ale je potřeba hledat mezi "Copycentry" a "DPT studiy" co se tak občas nazývají) je určitě v dnešní době dobrá volba. Ale je taky dobrý přemýšlet co tisknu.
28.4.2020 13:34 - Jerson
Ano, počítám s tím, že když člověk něco tiskne, tak už ví co, má nějak odladěný design a počítá s výrobou komponent, které mu nějaký čas vydrží.
Na operativní výrobu to není.
28.4.2020 13:42 - York
Jerson píše:
vykašlete se na domácí tisk


Proč bych to dělal, když pro moje účely perfektně vyhovuje a nemusím se nikam trmácet?
28.4.2020 13:52 - Jerson
Dukolm psal o tom, že se vyplatí investice do lepšího papíru a tisku, aby výsledný produkt vypadal dobře. Já k tomu jen dodal, že pokud už má člověk takhle investovat, tak se vyplatí udělat to ještě o kus lépe a hlavně levněji.
28.4.2020 14:17 - York
Jerson: Aha, jasně, v tom případě asi jo.
28.4.2020 14:21 - Dukolm
Že levněji s tím bych nesouhlasil. To o čem jsem psal je místo 0,4 Kč za papír dát papír za 2Kč. Cena barev ta je diskutabilní od technologie a výrobce tiskárny, u tankové inkoustové tiskárny, si nemůžu stěžovat tam mě to cca vychází na cca 0,4kč na A4.

Jediný problém je voděodolnost ale to zvládne vyřešit laminovačka když je to problém.


Edit: lepším papírem jsem myslel při zachování cca stejné gramáže, jen papír lepší kvality.
28.4.2020 14:26 - Jerson
No, vycházel jsem z toho, že do běžné tiskárny se víc než 220 papír nedá nacpat, a to je pořád ještě dost měkké.
Btw. Dukolme, s plošným barevným tiskem se dostaneš na 0,4 Kč na A4? Mě takové počty nevycházely ani když jsem počítal s 5% pokrytím.
28.4.2020 16:44 - Dukolm
No ta tiskárna nedá více než 220g/m2 ale to je cena za duplexní tisk který pro mě měl větší cenu.

Brother MFC-T910DW - odkaz a barvy stojí 134,- odkaz

Deklarovaný je že barva vydrží na 5000 stránek. Ale realita je že barvy jsem doplňoval po 2000. Za náhradní barvy jsem dal 600 Kč takže to vychází na 0,3 Kč s tím že čistě černobíle tisknu minimálně. A většinu tisku tvoří celobarevné stránky nebo fotky. Takže hrubý odhad 0,4 byl docela přesný. A řekl bych že víc jak jednu korunu za 100% pokrytí A4.
28.4.2020 18:01 - Chyba
Dukolm píše:
No ta tiskárna nedá více než 220g/m2

Pokud nemáš ruční podavač
18.6.2020 09:30 - Nachtrose
Pokud by mel nekdo zajem o Campaign Cartographer 3, tak je na Humble bundle aktualne dozivotni licente a nejake doplnky za cenu pod 30€. Zhruba jeste na 20 dni.

https://www.humblebundle.com/software/maps-extravaganza-software?hmb_source=humble_home&hmb_medium=product_tile&hmb_campaign=mosaic_section_1_layout_index_1_layout_type_twos_tile_index_2_c_mapsextravaganza_softwarebundle
10.12.2020 21:27 - York
Fixem kreslená isometrická battlemapa.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.17584490776062 secREMOTE_IP: 35.175.212.5