Píše:
1) wysiwyg vnímám jako nadstavbu nad HTML. Ono "what you see is what you get" chápu spíš že tam nejsou HTML tagy, že to co je tučně je tučně, tam kde je zalomení, je zalomení ... nemyslim že to je o nutnosti dodržení fontů, barev, velikosti mezer
No, pak je třeba tomu říkat nějak jinak. Já to totiž beru jako: Co vidíš, to dostaneš. Proto jsem možná nespokojený. Protože nedostávám, co vidím.
Píše:
2) samotné nasazení wysiwyg bych označil jako krok správným směrem ale bez důrazu na koncovku (moje chyba). Nemám příliš v lásce nabubřelé javasriptové programy které vyžadují aby jquery bylo přesně v té a té verzi, nesmí tam být zároveň to nebo ono... výsledkem jsou závislosti které neumím předvídat. Další věcí je že stále platí že něco funguje v FF, něco v IE, něco v Opeřencovi a v těch dalších. Na tlačítka se podívám.
Prosím, klidně měj zde "wysiwyg", já ale jako uživatel očekávám, že bude fungovat alspoň to, co fungovalo v předchozí verzi. Jestli ne a možnosti formátování se naopak zmenšily, pak je asi krok zpět.
Píše:
3) Pokud jde o zpětnou kompatibilitu. To na co se často naráží je že dojde k přeformátování HTML kódu. To je ovšem něco na co nevidím páky jak rozumě odstranit. Předchozí nástroj držel dvě verze (jednu přesně jak zadal uživatel a druhou co se zobrazovala). Současný má jen jednu. Navíc editovat jde více způsoby, takže se nemůžu pouze vyrovnat s jedním nástrojem. To sebou tedy nese ztrátu "uživatelského konfortu" (tenhle výraz sem se naučil na jednom projektu a líbí se mi :) - "kvalita je konstantní, to co se mění je uživatelský konfort").
Jestli porovnáváš kvalitu toho, co bylo před tím, a toho, co je dnes, tak rozhodně není konstantní. Protože nemám tagy, ani náhradu za ně, takže některé věci si musím odpustit.
Píše:
Současný nástroj pro webovou editaci článků je asi slabším článkem řetězu která by stála za revizi. Nemyslim ale že bych se chtěl vracet k původnímu systému zadávání. Stále sem nezměnil ani názor že TeX je to pravé uživatelské rozhraní pro psaní webových publikací - z pohledu nástroj odpovídající účelu práce.
Netvrdím. Já říkám: já TeX umím, TeX dělá to co chci. TeX má spoustu možností udělat to, co chci. Možná je problém to vygooglit a napsat, ale bude to tak, jak to chci já. Říkám, vzhledem k námaze, jakou mám přinutit místní wysiwyg k tomu co chci, abych nakonec zjistil, že ho nedonutím, protože je rozbitý a bůhví co, protože tlačítka nejdou, takže stejnak musím psát ve zdrojáku, tak pak mi osobně přijde pozitivnější možnost napsat si to doma v TeXu, udělat z toho PDFko a tady to jen upnout. Protože si to taky budu moct vytisknout, poslat někomu mailem, archivovat a bůhví co ještě. A bude to vypadat tak, jak JÁ chci. Neříkám, že je to nejlepší způsob, jak psát na web (lepší je asi HTML), je to ale lepší, než psát v tomhle.
Píše:
Pokud jde o zadávání, jsem přesvědčen že ideální je v současnosti desktopová aplikace s možností publikace na web. WLW mi při posledním pátrání přišel jako nástroj kde jde rozumě napsat článek bez nustnosti se "patlat" s html.
Což se stejnak musím, v jakémsi osekaném html toho tvého "wysiwygu", protože tlačítka nejdou (ty, které jsou důležité, tag em či h2 si umím napsat sám, přesně vědět jaké parametry si můžu nastavit u vloženého obrázku a hned vidět, jak přesně bude vypadat kdyź ho tam vložím, to nemůžu, ale to nemůžu ani tu).
Píše:
V LiveWriteru taky můžeš psát přímo do zdrojového kódu a nevypadá tam jako prasárna. A vůbec...
Zřejmě vůbec nechápeš, na co tu celou dobu nadávám. A to vůbec...
Tak já ti to řeknu ještě jednou, vůbec mě netankuje nějaký zdroják. Neonanuju nad tím, že jsem velkej programátor co píše ve zdrojáku a v tom zupe čupe LaTeXu, v čem se píšou matematické učebnice a v akademické sféře je to 40 let standartem (na lepších školách). Já chci sakra funkční rozhraní! Které bude mít dostatek možností k napsání toho, co potřebuju! Funkční wysiwyg? Proč ne? Jestli to bude ve zdrojáku a budu si každý příkaz muset hledat? Fajn. Výsledek bude stát za to. Jestli ale mám psát ve spíše nefunkčním než funkčním ani-ne-tak-uplně wysiwygu, kde stejnak většinu věcí musím psát ve zdrojáku? Ne děkuji.
Prosté momentální situace připomíná tuhle loď
http://en.wikipedia.org/wiki/Rotor_ship