Střípky

Fritzs
28.5.2009 22:10
Vyjimečnost kostky
Několikrát sem se setkal s tvrzením, že d20.cz není jenom nějaký obyčejný diskuzák.

Čím se tedy od "obyčejného diskuzáku", nebo nedejbože chatu, liší...?
Autorská citace #1
28.5.2009 22:31 - sirien
Autorská citace #2
28.5.2009 23:38 - Kibic
Při vší úctě, to je čeština jak od Maguse. Nešlo by to záhlaví nějak poeditovat, aby se to alespoň dalo dočíst bez vykroucení hlavy?

A když už teda prudím, tak i něco hrachu k tématu - už se to tu řešilo dostikrát, kostka má dost specifický formát. Flamovací mónstrthready zvládají čistokrevné diskuzáky lépe, resp. uživatelsky pohodlněji. Kostka má zase obsah vytvářený čtenářem.
Autorská citace #3
29.5.2009 07:46 - Magus
Kolemjdouci no tedaaa....=)
No tak aspon nejsem jedinej kdo zaklada diskuze k nicemu.....
Mno ale at ZASE celou tuhle diskuzi neutazime Ftitzse.......hlavnê kvuli velkym poctum "druhu" diskuze jako DL DS atd...
Autorská citace #4
29.5.2009 08:15 - Almi
Fritzs: Pro mne tím, že se tu objevují skutečně relavantní posty a přispívají sem lidé, kteří něco dokázali nebo si jich vážím.

Většina ostatních fór je informačně mrtvých či produktem jediného člověka, který však narozdíl od Alnaga a ostatních nedokáže svým entuziasmem a tvrdou prací (nejen překladatelskou) dlouhodobě strhnout a namotivovat ostatní.
Autorská citace #5
29.5.2009 10:36 - Geralt
Čím se Kostka liší....
… především tím, že je to společné dílo všech, kteří na Kostku alespoň jednou přispěli nějakým svým článkem, povídkou, recenzí, překladem, projektem atd. Máš tu tak slušný archiv zajímavých a kvalitních článků. Chceš-li se tak něco dozvědět tady a teď, vyjedeš si dotyčný článek a čteš. Žádné paběrkování dvacetistránkovým vláknem, abys v potu tváře nalezl po půl hodině to, co hledáš. Článková platforma je - alespoň pro mě - mnohem pohodlnější.

Když už je řeč o společné tvorbě, i to je jeden ze sympatických rysů Kostky. Každý, kdo sem nějaký článek napíše, dává jej tím k dispozici ostatním – jak náhodným návštěvníkům, tak pravidelným štamgastům. A když to takhle bude dělat (a dělá) určitý počet lidí, je stále co číst, dozvědět se něco nového atd., což zase motivuje ostatní, aby taky něco napsali...

A v neposlední řadě tu panuje také slušná a přátelská atmosféra. Chodí sem vyrovnaní, slušní, zajímaví a inteligentní lidé, kteří si nepotřebují masírovat na druhých své ego, někoho urážet a dokazovat, jací jsou kingové. Naopak mají co říct k věci, jsou ochotní poradit. Jinými slovy když se tu chováš slušně a přátelsky, máš jistotu, že ostatní se k tobě budou chovat zrovna tak.
Autorská citace #6
29.5.2009 12:40 - Lotrando
To všechno, co bylo řečeno v předchozích příspěvcích je pravda. Zároveň je ale dobré si uvědomit, že se od té pravdy pomalu ale jistě vzdalujeme. Ať se nám to líbí nebo ne, Fritzs nám možná prokazuje dobrou službu tím, že nás upozorňuje na zřetelnou klesající tendenci místních diskuzí.

Kdyby se na stejnou otázku zeptal před rokem, asi bych nezapochyboval ani v nejmenším a omlátil mu většinu místního obsahu o hlavu. Byl by to pádný argument. Dneska mám ale vážnou pochybnost.

Směřuje Kostka někam? Je to vidět? Nebo se pomalu mění v obyčejný diskuzák. Nechci tím nikoho obviňovat ani omezovat. Kostka bude taková, jakou ji budeme chtít mít. Podstatné je na tom to, že bez práce uživatelů, se to neobejde. Té je tu ale vidět čím dál tím méně.
Autorská citace #7
29.5.2009 12:59 - Horacio
Pro mě je d20 výjimečná tím, že tu převažuje atmosféra vzájemného respektu mezi lidmi, místo machrování, poučování, nevyžádaných rad a tradičních zamindrákovaných výlevů. Není to dokonalé, ale skoro všude jinde na netu jsem se setkal s mnohem horšími případy :-)
Autorská citace #8
29.5.2009 14:24 - Alnag
Lotrando píše:
Ať se nám to líbí nebo ne, Fritzs nám možná prokazuje dobrou službu tím, že nás upozorňuje na zřetelnou klesající tendenci místních diskuzí.


Já bych s tebou třeba souhlasil. Myslím, že je to vidět i na tom, že někteří lidé čtou web už v podstatě jen z RSS a nepřispívají (např. Rytíř, jak se nám teď přiznal). To není jen záležitost generační obměny, ale rozpliznutí obsahu.

Nicméně web je skutečně určován přínosem jednotlivých lidí, kteří se na něm účastní. Pokud nejsme schopni si říct, že chceme mít kvalitní diskusi, pokud nejsme schopni vykázat nebo systematicky ignorovat trolly, tak tomu nepomůže ani funkce ignore ani nic jiného.

Lotrando píše:
Podstatné je na tom to, že bez práce uživatelů, se to neobejde. Té je tu ale vidět čím dál tím méně.


Tomu se nedivím. Je to takový začarovaný kruh. Dá se k tomu ale říct jen jedno - neočekávejte žádné řešení od nás, coby adminů. Jednak tady k tomu skutečně nejsme a za druhé mne to taky docela přestává bavit, Rytíř má teď trochu jiné starosti, než by to tu moderoval a Max obstarává víc technické věci.

Rádi připravíme prostředí, které bude uživatelsky příjemnější. Poradíme při psaní článku nebo podpoříme při založení projektu. Ale udržovat kvalitu diskusí nelze dělat proti názoru jednotlivých de facto všech účastníků. Já stále chci věřit, že sem všichni s jedinou výjimkou (u které tomu nevěřím) chodí proto, že se jim tu líbí a že chtějí, aby to prosperovalo, ale možná to chce přehodnotit přístup. A nebo čelit následkům...
Autorská citace #9
29.5.2009 14:27 - sirien
Lotrando: Stejně jako všude jinde nemůžeš mít permanentní vzestup, a stagnace na vysokém bodě je také neudržitelná. Několik nejaktivnějších lidí tu teď věnuje energii budoucí podobě Kostky, což odsává možnosti vytvářet průběžně obsah co do článků nebo diskusí, což je možná trochu cítit. Tenhle stav tu není dlouho, nemusíš chodit rok zpátky, před dvouma, třema měsícema tu bylo všechno naprosto ok. Ber to teď jako pár měsíců kdy je trochu útlum před nástupem dalšího příchodu.
Ostatně - předtím než udeří tsunami voda vždycky silně ustoupí :)
Autorská citace #10
29.5.2009 14:31 - sirien
Čeho se spíš trochu děsím je, jak tu jeden blbec dokáže nadělat plošnej bordel.
Na jednu stranu tu je od některých odpor k tomu jej poslat k čertu (proč? Nic sem nepřinesl, ani jeden článek, přínos do diskusí je spíše záporný...) na druhou stranu jej nejsou schopni ignorovat... jak ostatně dokazuje tahle i vedlejší diskuse.
Autorská citace #11
29.5.2009 14:41 - Magus
Horacio :rekl prave to co Kostka NEMÁ.....=)=(
Autorská citace #12
29.5.2009 14:48 - sirien
Magus: Omyl. Nezaměňuj momentální hádku ohledně jednoho trolla se vztahy mezi uživateli jako celkem. Ty tu jsou naprosto vpohodě.

EDIT: popravdě se v atmosféře Kostky dokážu bavit i s lidmi kteří mi jinak nijak moc nesedí, pamatuju si třeba na relativně klidnou diskusi s Peekayem, na kterého jsem jinak dost alergickej
Autorská citace #13
29.5.2009 15:21 - Jerson
Mě se líbí, že když chci tady na kostce vlastní sekci, Alnag mi řekne "není problém, počkej a já to udělám." Když jsem chtěl na RPG F mít všechny diskuse o svých tématech pěkně pohromadě a v rámci možností slůoučené do několika málo (protože jsem minimalista), Markus mi řekl "Založ si nové téma a do toho naházej odkazy na diskuse které chceš", tedy chtěl přesný opak mého záměru. Proto jsem se taky rozhodl, že jestli chci mít někde oficiální diskusi o Omeze a CPH, tak to bude na Kostce a ne na RPG F. Tam dám jen odkaz.

A pokud jde o "klesajicí kvalitu" - ta klesá vždycky. Jakékoliv forum, (i tak jednostranně zaměřené jako Panzernet, který byl původně jen o něměckých tancích) se časem rozšíří a začne zaplavovat diskusemi nesouvisejícími, které postupně víc a víc ukusují z pozornosti. Občas se to obchází tím, že to či ono tém "má souvislost", ale to je jen okecávání okolo. Nicméně jako hlavní devizu bych viděl sadu článků o RPG a diskusí k nim, stejně jako hlavní deviza Panzernetu je tříděný seznam bojové techniky a tříděné diskuse snad ke všemu okolo vojenství 2. světové války.
Autorská citace #14
29.5.2009 16:06 - sirien
Diskuse navíc nevadí. Podstatné je aby se udrželo to kvalitní jádro uvnitř, které je spojené se zaměřením toho webu. To tady myslím není až tak aktuiální problém. A navíc - články jsou něco co tu vždycky to jádro udrží, takže spamdiskusí bych se nebál. Nezajímají, nesledujte... někdo se prostě nudí v práci/ve škole
Autorská citace #15
29.5.2009 16:08 - Magus
Nudi ve skole jj...=)
Autorská citace #16
29.5.2009 16:58 - Noldo2
Třeba autoři více méně napsali, co měli na srdci, pokryli z valné většiny dané téma, a možnosti jak zajímavě přispívat něčím zásadním a originálním se prostě snížily. Stejně tak se ustálil počet čtoucích i počet aktivních, Ti se znají a tak nějak přirozeně se z toho diskusní relativně uzavřený klub stal.

Možná je dobré dát si cíl, a poznat, kdy je dosažen. Možná je projekt hotov, a je čas jít někam dál, dělat něco nového.
Autorská citace #17
29.5.2009 17:01 - Alnag
Noldo2 píše:
Možná je dobré dát si cíl, a poznat, kdy je dosažen. Možná je projekt hotov, a je čas jít někam dál, dělat něco nového.


Abych se ujistil - takže navrhuješ to tu zavřít?
Autorská citace #18
29.5.2009 17:38 - Noldo2
To ne... to byla jen spíš jen taková obecná úvaha o tom, že věci spějí do ...klimaxu nebo tak něčeho. Co je váš cíl a kdy už nebudete mít moc co přidat víte vy, já ne.
Autorská citace #19
29.5.2009 17:43 - sirien
Noldo: Tak teď bych smál kdybych si myslel že žertuješ.

Já jako autor rozhodně své možnosti nevyčerpal. Právě naopak. Mám rozjetou SF sérii, sem tam bulvárek, mám rozepsanou dlouhou povídku, mám na prázdniny nástin jednoho projektu pokud mi vyjde čas (plus editaci nějakých starších prací s nimiž nejsem úplně spokojený). Se SEBem mám rozjetou jednu velkou věc které bych tu rád dopřál prostoru, pokud ji dokončíme. Až jí dokončíme. Na FF a GC budu mít nějaké přednášky, ze kterých možná budu chtít udělat články.

Kostka je místo kde se sem tam organizují nějaká setkání a akce. Pipux tu dělá Iceanel, což je docela živý a zajímavý projekt. Ty sám tu mimochodem organizuješ svoje hraní...
Sethi sem dává povídky které kdysi napsala a má tu dost vděčných čtenářů, co jsem si všiml.

Tohle mě tu napadlo jen tak namátkou. Kostka je naopak dost živý projekt a jsem si takřka jistý že má ještě minimálně na pár let kreativní budoucnost jistou
Autorská citace #20
29.5.2009 19:51 - pipux
... já už se směju :) . Měl-li bych ten tvůj klimax spatřit, Noldo, pak bych to mohl stihnout tak za tři životy (jestli vůbec).

(jinak obecně: RPG se vyvýjejí, takže bude vždy o čem psát ...)
Autorská citace #21
6.8.2009 14:26 - Argonantus
Kostka se liší tím, že je o RPG, převážně pak o DnD.
Je to tematický web, a má cenu ho srovnávat s weby s podobným tématem.

Takže, ať chcete, nebo ne, nabízí se zejména srovnání s RPGF, a tady najdete těch rozdílů hafo. Například v převládajícím světonázoru náčelnictva (více křupkounů a méně teoretiků, stručně řečeno). Nebo přístup k offtopicům.

"Obyčejný diskuzák" má tu nepříjemnou vlastnost, že se nevymezuje tématem, a tudíž má daleko větší přitažlivost pro magory, úchyly a podobně. Ty daleko víc táhne politika a nahé ženské fotky, než problém, zda lze útočit greatswordem ze hřbetu koně.
Autorská citace #22
6.8.2009 14:49 - Merlin
Mě táhne útočit greatswordem ze hřbetu koně na politika a mít na klíně nahou ženskou
Autorská citace #23
6.8.2009 15:02 - wraiths
Merlin: a to vse na jednom koni..?! Nemozne 8-)
Autorská citace #24
6.8.2009 17:09 - Magus
Merlin=)
Lidi dokazou menit na ostatni nazor...*mrk na Alnaga"
Autorská citace #25
6.8.2009 18:53 - Malfin
Pro mě je kostka vyjímečná tím, že zde chodí kvalitní lidé, kteří jsou ochotní se o své názory, zkušenosti a rady podělit. A to takovým způsobem, že z toho čiší opravdový zájem. Dále pak kvalitní články, ve kterých se člověk hodně dozví. Pohodová atmosféra.
Autorská citace #26
6.8.2009 20:31 - Lotrando
Argo: kostka je o DnD minimálně. většina článků je o prostředí, názorech, obecných mechanikách. Konkrétních aplikací d20, nebo přímo DnD je celkem málo. Dříve to snad bylo silnější, ale nejméně rok už tomu tak není.
Autorská citace #27
6.8.2009 23:06 - Sosáček
Já bych řekl, že kostka je výjimečná tím nepraktickým interfacem :) Ale mám podezření, že o tákove odpovědi nestojíte.
Autorská citace #28
6.8.2009 23:08 - Alnag
Sosáček: Nikdo zatím nenavrhnul lepší... (jinak znal jsem na zahraničních fórech jednoho typa, co si říkal Letter from Prague, ale měl jsem pocit, že to není Čech... doufám, že jsi to nebyl ty)
Autorská citace #29
6.8.2009 23:35 - Alek
Hlavně ho zatím nikdo za nepraktické neoznačil, co si pamatuju. Vlastně moc nevím, co si pod tou nepraktičností představit...? Takže takto: o věcnou kritiku samozřejmě stojíme, člověka sice nezahřeje tolik u srdce, ale zase ho pohání dál, nenechá ho ustrnout,... Tak sem s ní (nebo třeba ukázkou UI jiného webu, které by se pro Kostku více hodilo), pokud to nebylo jen plácnutí do vody ;-)
Autorská citace #30
7.8.2009 00:32 - Alnag
Argo/Lotrando: Tak neřekl bych, že kostka je o D&D minimálně, to zase ne. Má tu docela slušnou míru zastoupení (i v článcích i v diskuzích). Ale myslím, že se nám daří se trochu rozšiřovat směrem k RPG obecně.
Autorská citace #31
7.8.2009 07:25 - Lotrando
Alnag: mě šlo o konkrétní pravidla, těch je pomálu. Samozřejmě, hodně lidí tu DnD hraje, takže když mluví o RPG, mluví i o DnD.
Autorská citace #32
7.8.2009 08:03 - Merlin
Kostka je výjimečná, protože jsem tu já
Autorská citace #33
7.8.2009 08:05 - Magus
Hmm...=) to je ale fakt pravda...ne jenom kvuli tobe ale kvuli vsem...
Autorská citace #34
7.8.2009 08:10 - Merlin
Ne..kvůli všem ne..to by se z toho stala rutina, ne výjimečnost...prostě kvůli mě :)
Autorská citace #35
7.8.2009 08:13 - Čindi
Na český poměry častou aktualizací a pěknými úvahami o RPG.
Autorská citace #36
7.8.2009 09:37 - Sosáček
Nebyl, jenom se mi libi to jmeno ;)

Ale jde spis o ten clankovej / blogovej format, ze na necem co ma rozhrani diskusniho fora (ala fialova, nebo tak) se da provozovat spousta diskusi zaroven, kdezto taky tak deset, hm.

Nevim ale jestli je to dobre nebo spatne.
Autorská citace #37
7.8.2009 09:55 - Merlin
dopis: to uplně nechápu..myslels kdezto taky/nebo tady?
Autorská citace #38
7.8.2009 13:00 - Rytíř
Myslel myslím 10, jakože jenom, co se prostě vejde do panelu novinek..
Autorská citace #39
7.8.2009 14:34 - Alek
No jenom dneska jich jede snad 18. Např. s phpBB mám poměrně velké zkušenosti a troufám si tvrdit, že diskuzní prostředí má Kostka nyní dokonce přívětivější (chcete-li praktičtější). Ale to je asi o zvyku...
Autorská citace #40
7.8.2009 14:40 - Joe
Hm, ja naopak diskusie Kostky z hľadiska použiteľnosti za prívetivé moc nepovažujem... fóra (phpBB) mi prídu omnoho vhodnejšie.
Autorská citace #41
7.8.2009 14:57 - sirien
Zrovna na fialový máme organizační fórum Conventiconu a musim říct že mi spíš leze krkem než co jinýho.
Autorská citace #42
7.8.2009 15:01 - Sosáček
jaky fialovy? myslel jsem rpg.net ;)
Autorská citace #43
7.8.2009 15:05 - sirien
aj, sorry, pomátlo mě to... nějak jsem si spojil "fialový" s "vanila forum", nechápu jak k tomu došlo...
Autorská citace #44
7.8.2009 15:06 - Sethi
tak vanilka je takový typicky fialový materiál, žejo... =)
Autorská citace #45
7.8.2009 15:13 - Alek
Joeyeti píše:
Hm, ja naopak diskusie Kostky z hľadiska použiteľnosti za prívetivé moc nepovažujem... fóra (phpBB) mi prídu omnoho vhodnejšie.

Neber to jako rejpání, skutečně mě to zajímá (zabývám se tím vysvětlením už delší dobu), co má phpBB tak čupr navíc? Mluvíš o přístupu do diskuzí (tedy rozhraní témat) nebo o samotném rozhraní jednotlivých diskuzí (stránkování)?

ad fialovy...diky za vysvětlení, taky jsem netušil :-)
Autorská citace #46
7.8.2009 15:20 - sirien
Hm. Kdysi možná, tam to mělo dost mezery, na novym layoutu se mi v diskusním prostředí Kostky pracuje minimálně stejně dobře jako na PHP BB, ne-li lépe (asi i lépe, ale to je tim že jsem si spoustu featur co tu je navrhl sám... nicméně věřím že je tu ocenila většina)
Autorská citace #47
7.8.2009 16:18 - Peekay
Alek píše:
co má phpBB tak čupr navíc?


Funkcny search, cez ktory sa da jednym klikom dopracovat k rozumnym vysledkom. Vizualne triedenie diskusii podla kategorii a data posledneho prispevku (nie data vzniku diskusie). Syntax tagov, ktory je standardny cez viacero diskusnych platforiem, namiesto vlastneho, ktory sa obcas zhoduje a obcas nie. Preview pred postnutim prispevku.

(ano, je mi uplne jasne, ze v nasledujucom prispevku mi Sirien vysvetli, ako sa vsetko toto da jednoducho obist a/alebo som makky/lama/<dopln urazku>, ze mi zrovna tieto veci vadia. Nic to ale nemeni na tom, ze aj ony prispievaju k pouzivatelskemu pohodliu)

Novy interface d20 je samozrejme krokom k lepsim zajtrajskom (minimalne moznostou "vypsat vše" a skutocnostou, ze uz pocet prispevkov na jednej strane nie je dynamicky prepocitavany z celkovej dlzky diskusie a tym padom sa to cloveku nemeni pod rukami), este ale stale musi urazit dlhu cestu aby bol porovnatelnym produktom s inymi vecami, ktore su v tomto obore k dispozicii.
Autorská citace #48
7.8.2009 16:20 - Bouchi
Peekay: Tak zrovna preview tady funguje, i kdyz ponekud nezvykle.
Autorská citace #49
7.8.2009 16:25 - Alnag
Jak píše Bouchi, preview tu je. Search je funkčnější než býval, ale tak umím si představit i další kroky v tomto směru. Specifická syntax - AFAIK je to normální HTML akorát s hranatými závorkami. Že se neshoduje kazí některým otravným spamovacím robotům práci. Diskuse se řadí podle data posledního příspěvku (překvapivě, akorát v náhledu v tom plovoucím boxu ukazují datum založení) a kategorie také máme. Překvapivě.

Takže ... problém je vlastně jen to vyhledávání a event. tagy (ale tam je to záměr).
Autorská citace #50
7.8.2009 16:32 - Bouchi
Alnag: U nahledu je ovsem ponekud otravne, ze kdyz clovek nahlizeny prispevek opravi/doplni, tak musi pak klikat dvakrat, aby se mu zmeny ukazaly, a navic kdyz je prispevek delsi, tak musi prejizdet mysi nad nahled.
(Jo a taky by nebylo marne nastavit tabindexy tak, aby clovek mohl odeslat prispevek z klavesnice pres jeden stisk Tab a nasledny Enter.)
Autorská citace #51
7.8.2009 16:39 - Alnag
Bouchi: Já náhled nepoužívám. Ale asi by mohlo stačit si kliknout jednou. Uvidíme, co se s tím dá dělat. S taby - jestli to jde udělat, tak proč ne. Max tedy má teď pauzu, ale jako vždycky budeme se ti psát a postupně se to asi upraví dle požadavků...
Autorská citace #52
7.8.2009 16:45 - Bouchi
Alnag: Vic nez dvoji klikani mi vadi ta vzdalenost - uvital bych kdyby to klikatko bylo bud v dolnim rohu boxu s nahledem nebo uplne mimo nej, kadzdopadne blizko textarey.
Autorská citace #53
7.8.2009 19:34 - Alek
ad tagy... no zrovna phpBB taky používá hranaté závorky

ad náhled... zdá se, že je v řešení (či už vyřešeno). A to přesunutí k textaree to je dobrej nápad, to mě štvalo taky.

Jinak úplně phpBB kopírovat nechceme záměrně, protože má spoustu nešvarů; já třeba nesnáším, že se při psaní příspěvku musím přesunout do nového okna, to je něco, za co bych těm návrhářům zlámal prsty :-)
Autorská citace #54
7.8.2009 19:51 - Alnag
Alek píše:
ad náhled... zdá se, že je v řešení (či už vyřešeno)


A tady vidíte skutečnou výjimečnost kostky. Řešení během tří hodin :D Hezký!!!
Autorská citace #55
7.8.2009 19:54 - sirien
Peekay píše:
Funkcny search, cez ktory sa da jednym klikom dopracovat k rozumnym vysledkom.

a) PHP BB zrovna nějak úžasnej search nemá a nikdy nemělo. 3ka už to má o něco lepší, ale "g site:link hledaná_sekvence" vyjde pořád mnohdy o dost líp
b) nevim jestlis zkoušel search na novym layoutu, byla to jedna z věcí co prošla hodně velkym updatem.

Řazení diskusí podle posledního postu není vůbec blbej nápad, ale mám podezření, že to tak už funguje...

Tagy - nezlob se na mě, ale tagy tu jsou prakticky tytéž co na PHP BB - v hranatejch závorkách, se stejnejma kódama pro základní věci (b, i, u, a href="" není PHPčková varianta kde je url="", ale většina ostatních platforem které jsem potkal používá právě a href, kód "cite" pro citace je také poměrně běžný...). To že umožňujeme pár věcí dalších je věc druhá, ale fakt si nemyslím že by tu tagy byly nějak zvlášť odlišné. Navíc máš pro zdaleka nejpoužívanější tagy tlačítka.

Peekay píše:
minimalne moznostou "vypsat vše"

kterou, btw., PHP BB3 v základu nemá. A RPG F tuto možnost stále neobnovilo.

Peekay píše:
este ale stale musi urazit dlhu cestu aby bol porovnatelnym produktom s inymi vecami, ktore su v tomto obore k dispozicii.

em... jako například? Protože porovnání s PHP BB už Kostka snese velmi dobře.

Bouchi: hm, náhled POD oknem pro odpověď při řazení shora dolu není zrovna naškodu nápad...
Autorská citace #56
7.8.2009 19:59 - Alek
sirien píše:
PHP BB zrovna nějak úžasnej search nemá a nikdy nemělo. 3ka už to má o něco lepší

Tady budu výjimečně na straně phpBB, trojka je v tomhle směru imo velmi dobrá, tady máme ještě co dohánět.
Autorská citace #57
7.8.2009 20:10 - sirien
No, já tam ten search moc nepoužíval, ale tuhle (asi čtvrt roku zpátky) jsem hledal nějakou svojí starou diskusi s tuším že Markusem o nějaké indie záležitosti a po pěti minutách různého hraní se searchem jsem se dopáleně obrátil na strýčka googla.
Nicméně neříkám, že nešlo o nějakou výjimečnou záležitost a že to normálně nemůže fachat vpohodě.
Autorská citace #58
7.8.2009 20:14 - Bouchi
sirien: O pozici boxu s nahledem vuci textaree se prece nikde nezminuju...
Autorská citace #59
7.8.2009 20:37 - sirien
Tak jsem Tě špatně pochopil nebo sem si to blbě zapamatoval, sorry :) Měl jsem dojem že jsi psal něco o pozici náhledu...
Autorská citace #60
8.8.2009 08:45 - Peekay
Za nahlad dakujem, je to krok vpred. Dost dlho tu chybal a rozhodne pomaha, ked musi clovek hadat syntax.

Sirien píše:
To že umožňujeme pár věcí dalších je věc druhá


Menuj.

Sirien píše:
kód "cite" pro citace je také poměrně běžný


Menuj, kde inde sa este vyskytuje. Prispievam na pomerne dost for (aj pod rozlicnymi platformami), vsetky co ma teraz napadaju pouzivaju (aj jazykovo spravnejsi, mimochodom) quote.

(k teme citacii - pride mi osobne trochu otravne, ze nie je mozne cloveka odcitovat len kliknutim - treba kliknut a rucne dopisat meno citovaneho... teda ak mi nieco neuniklo)
Autorská citace #61
8.8.2009 08:51 - Nachtrose
Unikli ti uvozovky vedle cisla prispevku.
Autorská citace #62
8.8.2009 13:18 - Alek
Peekay: Zkus označít nějakou část textu a pak klikni na tag Cite. Anebo na ty úvozovky, co jsou u každého příspěvku, pak se nemusíš zdržovat ani vypisováním jména. Stejný princip funguje i u dalších tagů (vytučnění apod.) A ano, rovnou než to řekneš, víme, že by to chtělo nějakou viditelnou nápovědu.

Pokud jde o cite nebo quote... inu, cite používá třeba HTML jazyk.

Píše:
To že umožňujeme pár věcí dalších je věc druhá

Tak já bych odkázal třeba ma to, že se dá odpovídat rovnou v diskuzi, nemusíš lézt do spešl okna. Dál třeba možnost vypnout sledování diskuze (ta zelená ikona v anotaci každé diskuze).
Autorská citace #63
8.8.2009 14:52 - sirien
PK se ptal spíš co jiného umožňuje Kostka mezi tagováním, nikoliv obecně.
Například HR a PAGE u článků, TABLE (default PHP table nemá, na RPG F bylo doimplementovaný na Joeho neustálé otravování že chce table), parametr STYLE... bylo tu pár dalších věcí, ale s přechodem na tenhle layout se tagy nějak pozměňovali, musel bych to dohledat.

Tvoje lamentování nad tagem CITE je trochu trapně agresivní. Stejně tak bych se mohl navážet do PHP BB tagu "*" kterej používá namísto LI a do kdovíčeho dalšího.
Nicméně pokud Tě to tak zajímá, tak třeba všechny diskusní platformy založené na HTML kódu, což (kromě nějakých soukromých stránek) je třeba naše školní fórum


mimochodem - všechny tagy fungují tak, že když v okně odpovědi něco označíš a klikneš na ně, tak se označený text obklopí daným tagem. Pokud označíš něco mimo okno odpovědi (třeba část něčího textu nebo něčí jméno atp.) a klikneš na tag, tak se Ti označený text otagovaný vkopíruje do okna odpovědi. Tag CITE je navíc zduplikován u každého postu v podobě uvozovek, které kromě označené části ještě vypíší do jména citovaného toho, u jehož postu uvozovky jsou.
Autorská citace #64
9.8.2009 15:02 - Joe
Alek,

možno je to u mňa sila zvyku a možno k tomu prispieva aj menšia prehľadnosť celého portálu pre mňa. Ktovie.
Autorská citace #65
10.8.2009 22:21 - sirien
jeden kamarád teď na ICQ píše:
miluji vihledávání něčeho na rpg f vždy to hledám přes googl ten něco najde

Tohle jsem si nemohl odpustit. Tolik k tomu jak má PHP BB lepší vyhledávání než Kostka
Autorská citace #66
10.8.2009 22:41 - Colombo
Boha jeho, co je to za kamaráda, když napsal vihledávání?! To mi zní jako vidlákování, ať už je to cokoliv.
Autorská citace #67
10.8.2009 22:43 - sirien
Na ICQ gramma sux. Nikdo po sobě nečte, nekorekturuje, nic. Jeden kámoš co je dyslektik stojí za to, normálně umí psát vpohodě, jen to musí víckrát kontrolovat, na ICQ na to dlabe.
IMka sou prostě IMka, nikoho nezajímá jak tam je co psaný. Je to chat.
Autorská citace #68
10.8.2009 22:48 - Colombo
ha, copak se stalo našemu Sirien grammanazi? Haló, ťuki ťuk, kdepak je?
Já jsem taky dyslektik, taky udělám chybu, ale pokud je takového rozsahu (třeba mi dělá problém s/z, když píšu bez diakritiky), tak se vždycky opravím, IM ne IM. Stejně tak ti bude vadit, když nebudu v mluvě skloňovat.
Autorská citace #69
10.8.2009 22:52 - sirien
fakt? Tak já to na IM zrovna prakticky nevnímám. Tohle je posedlost češtinou. Když si někdy chatuju s cizincema, zvlášť němcema, ale ne nutně, tak ty na to dlabou ještě víc.
Sirien nebyl nikdy grammarnazi, mimochodem. Na Siriena tu bylo dokonce žalováno za to, že grammarnazi veřejně fyzicky mlátil.
Autorská citace #70
10.8.2009 22:56 - Sethi
IM neIM, když mi po ICQ přijde takový paskvil, trnou mi z toho zuby.

Silné tendence nepoužívat diakritiku, mě také, dámy prominou, jebou.
Autorská citace #71
10.8.2009 23:01 - Sosáček
To mas docela blby ;)
Autorská citace #72
10.8.2009 23:10 - Bouchi
ušijakořidítka™: Nojo, jenze kdyz ti i v dnesni dobe muze napriklad prijit mail, kde hacky a carky dopadnou takhle:
Píše:
spe(cháme, abychom se sve(r(ili s novým du*kazem, že sve(t je skutec(ne( malý

tak ta chut je pouzivat zase trochu opadne.
Autorská citace #73
10.8.2009 23:12 - Sethi
*vzdorovitě mumlá*
Autorská citace #74
10.8.2009 23:15 - sirien
hlavně to je nesmysl. Znám hromadu lidí co z praktických a pracovních důvodů používají EN klávesnici, nebo dokonce rozložení naprosto specifická, ale pro ně ideální. Dělají na nich hodiny v práci a jsou zvyklí je používat i doma a chtít po nich, aby aktivně používali zcela odlišné rozložení, případně rozložení kdy deset kláves nabírá naprosto jiný význam než jaký jsou zvyklý normálně, je prostě pitomost.

Kdysi dávno na RPG F jsem se naučil číst posty bez diakritiky, že si to mnohdy ani pořdně neuvědomuju (díky, Jakube (: ), dokonce slovenské posty bez diakritiky s odbornými termíny proložené anglickými citacemi formulované jako wall of text (díky Bifi, super lekce pasivní slovenštiny).
Není to tak děsivé jak se zdá. A jazyk není nic tak vznešeného a úctyhodného, jak nám učitelé češtiny tvrdí. JE to jen nástroj. Jeho obměna nesnižuje hodnotu literárních děl jak mnozí učitelé tvrdí (a´la "prznění jazyka a kultury" - jazyka možná, kultury ne), je to prostě průběžná změna. Gramatika není nic víc než nástroj který má reflektovat živý jazyk, ne být sám o sobě modlou.
Autorská citace #75
10.8.2009 23:18 - Colombo
Siriene, teď jsi naprosto přestřelil, protože spoustu literárních skvostů dělá právě onen jazyk.
Prostě a jednoduše, nesnaž se "svůj názor" racionalizovat jako jedinný a správný.
Autorská citace #76
10.8.2009 23:22 - Alek
No jo, jáčky a čárky. Jak říkávál můj přednášející na grafiku a DTP, "škoda, že nelze Husa úpálit vícekrát" :-)
Autorská citace #77
10.8.2009 23:22 - sirien
Píše:
Siriene, teď jsi naprosto přestřelil, protože spoustu literárních skvostů dělá právě onen jazyk.

HAH. Právě že vůbec.
Kdyby to platilo tak jak píšeš, pak by se jazyk nesměl vůbec měnit, nikdy. Což je nemožný požadavek. Prostě umělecká díla založená jen na jazyce se ztrácejí. Původní díla, pokud neprojdou přepisem do moderního jazyka (umění hodné nejlepších překladatelů) se stávají naprosto nečitelnými (přečti si knihu ve 150 let starý češtině).

Jazyk se prostě vyvýjí, tak nebo tak. Snaha určovat, jak rychle se má nebo nemá vyvýjet je směšná, protože zaprvé nedává moc smysl sama o sobě, zadruhé stejně nikam nevede, ty davy co jazyk mění prostě nezastavíš.
Autorská citace #78
10.8.2009 23:22 - sirien
Píše:
"škoda, že nelze Husa úpálit vícekrát"

lol
Obrozence bych přihodil k tomu.
Autorská citace #79
10.8.2009 23:57 - Alnag
A pak se někdy stane, že háčky a čárky rozhodují o významu. Je treba otazka, zda chci siriena v dalsi diskuzi spise setrit nebo setrit. A ted si vyberte...
Autorská citace #80
10.8.2009 23:59 - sirien
Vzhledem k tomu, že nepamatuju, kdy bys mě při nějakém konfliktu našich názorů šetřil, tak je výsledek očividný :)
Autorská citace #81
11.8.2009 07:38 - Rytíř
sirien píše:
Znám hromadu lidí co z praktických a pracovních důvodů používají EN klávesnici, nebo dokonce rozložení naprosto specifická, ale pro ně ideální. Dělají na nich hodiny v práci a jsou zvyklí je používat i doma a chtít po nich, aby aktivně používali zcela odlišné rozložení, případně rozložení kdy deset kláves nabírá naprosto jiný význam než jaký jsou zvyklý normálně, je prostě pitomost.


Výmluvy. Mám tady v práci taky EN klávesnici a nečiní mi to nejmenší problém, máznout si sem tam český znak.. a ne, nepíšu všema deseti s očima přilepenýma na monitor. Kor ten, kdo do klávesnice buší hodiny a hodiny, už by si moh pamatovat, kde těch deset (jedenáct?) strašlivých speciálních českých písmenek najde... ;)

Ne že bych nějak horlivě brojil proti těm, kdo na diakritiku dlabou - občas kódování opravdu zlobí i na českém stroji a když máte náhodou jinojazyčnej systém, tak to už vůbec. Ale rozhodně ať mi nikdo netvrdí, že to nejde kvůli klávesnici!
Autorská citace #82
11.8.2009 07:46 - Sethi
Normální člověk s bojovým pokřikem zahodí QWERTZ a přepne na českou QWERTY, která má tu krásnou vlastnost, že slučuje českou a anglickou klávesnici do jedné. Žádné přepínání, všechny znaky dostupné z jedné klávesnice, konec výmluv.
Autorská citace #83
11.8.2009 07:48 - Merlin
nemluvím řečí tvého kmene :)
Autorská citace #84
11.8.2009 07:49 - Sethi
Já opice mít velký oštěp.

Jasné?
Autorská citace #85
11.8.2009 08:01 - Merlin
já mít větší kyj než ty..to vědět
Autorská citace #86
11.8.2009 08:12 - Quentin
Hlavni vyhoda klasickeho fora oproti d20 mi prijde v prehlednosti. Na RPGf neni problem sledovat vsechny diskuze a mit v tom poradek. Tady jak neco vypadne z novinek, tak je s tim amen. Ale to uz rikal sos, jestli se nepletu.
Autorská citace #87
11.8.2009 08:12 - Argonantus
Souhlasím se Sethi.
Pokud se někde vedle bavíme o kvalitě psaní, a někdo hlásal, že takovými věcmi jako zápisy ze hry si člověk cvičí kvalitu psaní, pak je velmi zásadní, jestli se zkouší přizbůsobit opravdovému jazyku, nebo SMS na mobilu.

Typický výsledek je, že pak dotyčný píše všechno jako SMS, a myslí si, že umí psát. Neznám mnoho případů, kdy by vynechání diakritiky nebyl zároveň počátek rozpadu jazyka. SMS jsou veliké zlo a velká část lidí se vyjadřuje pouze skřeky.
Autorská citace #88
11.8.2009 08:14 - Merlin
Argo: nemám problém psát internetovým/sms způsobem...a stejně tak nemám problém psát "rádobyliterárně". Pravda, možná za to může i práce, nicméně mi to nedělá problém rozlišit.
Autorská citace #89
11.8.2009 08:29 - Argonantus
Merlin:

Třeba jsi jedna z těch výjimek. Ale po světě, včetně D20, běhá plno lidí, kteří výjimky nejsou...
Autorská citace #90
11.8.2009 08:31 - Merlin
Argo: to nepopírám, běhá.

PS: holt do spisů a úředních záznamů se nedá psát zkratkama a smajlíky..někdy smůla, klidně bych tam pár smajlů narval
Autorská citace #91
11.8.2009 08:34 - Sethi
Já jsem naštěstí dost přepínací - jazyky, diakritika, klávesnice, jakákoli změna mi zabere chviličku, abych se přizpůsobila a mohla fungovat plynně, ale jednoduše mě to štve. Když s někým mluvím, tak se taky snažím artikulovat, aby mi rozuměl, i když bych mohla hovořit jen tak na půl huby. Výjimkou je stav po injekci od zubaře (nebo špatný software).
Autorská citace #92
11.8.2009 08:43 - Kibic
ušijakořidítka™ píše:
Normální člověk s bojovým pokřikem zahodí QWERTZ a přepne na českou QWERTY, která má tu krásnou vlastnost, že slučuje českou a anglickou klávesnici do jedné. Žádné přepínání, všechny znaky dostupné z jedné klávesnice, konec výmluv.

!! Zastřelit sám sebe málo. S českou qwerty píšu už drahně let právě kvůli speciálním znakům, kteréžto jsem doposavad psával pomocí ALT+SHIFT znak ALT+SHIFT zpět. Kdyby všechen ten čas strávený čtením kostky byl nakonec dobrý jenom na tohle prozření, tak se to stejně bohatě vyplatilo :)
Autorská citace #93
11.8.2009 09:25 - Sosáček
No, ale česká klávesnice má taky jinde otazníky, a závorky (a jak se mám vyjádřit bez závorek?!) a tak. Fuj.

(Ale má ü. Což je cool)
Autorská citace #94
11.8.2009 09:27 - Sethi
Ne nezbytně. Pokud jsi navyklý na anglickou klávesnici, můžeš jet vesele přes závorkování a otazníčkování anglické klávesnice a přitom zůstat v české. Magie =)
Autorská citace #95
11.8.2009 09:36 - Sosáček
Hmm.

Zas když mám českou klávesnici, tak mám v rohu českou vlajku a ne americkou. Je to velmi patriotské.

(v rohu obrazovky, ne místnosti)
Autorská citace #96
11.8.2009 10:03 - Jerson
Já píšu literaturu i do SMSsek. Bez háčků a čárek musím napsat ještědalší vysvětlující SMS, a když uberu moc slov, tak taky. Nevyplatí se mi to.
A psát bez diakritiky na Kostku je prasárna, bez pardonu. Omluvím to u člověka, který nemá možnost psát česky. U nikoho jiného.
Autorská citace #97
11.8.2009 10:08 - yokuzava
Nesnasim ceskou klavesnici s pitome rozlozenyma klavesama a obsazenyma ceskyma znakama tam kde potrebuju neco jineho. >:-)
Autorská citace #98
11.8.2009 10:09 - Quentin
Jerson: Ja pisu bez diakritiky od doby, kdy jsem hral wow. Jsi prvni, kdo si stezuje.

Vadi to tu jeste nekomu?
Autorská citace #99
11.8.2009 10:10 - Sosáček
Nejak tak. Jersone muzeme to vyresit soubojem, jestli chces.
11.8.2009 10:12 - yokuzava
Ja pisu bez diakritiky od doby kdy jsem prisel k internetu a to uz je dlouho. Jedine kdy se prepnu, pokud to je neco tak oficialniho ze by to pan urad nebo nadrizeny nemusel vydychat a pochopit.
11.8.2009 10:12 - Nachtrose
QuentinW: tak treba WoWko tu diakritiku umi. Ale jinak jsme na tom podobne, co hravam MMOcokoli, tak pisu bez ni.
11.8.2009 10:20 - Sethi
Huh, tak já jsem docela zajásala, když L2 klient začal chroustat diakritiku. Přestalo se mi stávat, že se mi ztratila půlka písmen z každé věty...
11.8.2009 10:22 - Jerson
Pánové, pozor - já si nestěžuju. Jen jsem to označil za prasárnu, nic víc. Nikdo mě nenutí, abych vás četl, můžu si za to sám.

A souboj beru, pokud bude veden vzduchovými zbraněmi. Nebo pistole proti noži na pět metrů.
11.8.2009 10:24 - Blaine
Internet je zlo a naucil me psat do vsech for a auditek psat bez diakritiky. Komu se to nelibi, tak at me ignoruje :P
Ale je zase fakt, ze jak blbec prepinam na ceskou klavesnici kazdou chvili. Treba tedka jdu psat maila na krajskej urad.
11.8.2009 10:26 - Colombo
Já nevím co si stěžujete. Já nemusím mít nějakých 10 prasáckých, jak říkáte, kláves, pod kterými jste zvyklí mít něco jiného. Osobně mám na notebooku i numerickou klávesnici, takže i čísla jsem zvyklý psát tam a tak na oněch 10 vrchních kláves vůbec nemakám. Já šecičko píšu skrze klávesu háček a čárka, a stačí mi to.
11.8.2009 10:30 - Merlin
je pravda, že občas se chovám jako prase a když se mi nechce psát háček nad T, tak ho nenapíšu.
11.8.2009 10:32 - Sethi
Fuj, styď se.
11.8.2009 10:32 - Sosáček
Jak casto se ti to stava?
11.8.2009 10:34 - Malfin
Dá se to léčit? Kamarád na to dostal nějaké speciální prášky, myslím.
11.8.2009 10:40 - Dracain
Kubulinek píše:
Kamarád na to dostal nějaké speciální prášky, myslím.


Kamarád kamaráda neteře tvého dědečka?
11.8.2009 10:41 - Malfin
z otcovy strany bych byl přesný :)
11.8.2009 10:44 - Joe
Slovenská klávesnica:

+ľščťžýáíé =´
qwertzuiop úä /(
asdfghjkl ô§ň "!)
yxcvbnm ,.- ?:_

so Shiftom

To len aby sme vedeli, o čom sa bavíme :)
11.8.2009 10:48 - Sethi
Máte ň jako samostatnou klávesu?

Tu stříšku nad o jsem vám vždycky záviděla.

edit: ť také, koukám...
11.8.2009 11:14 - Dracain
Joeyeti píše:
+ľščťžýáíé =´ %ˇ
qwertzuiop úä /(
asdfghjkl ô§ň "!)
yxcvbnm ,.- ?:_

so Shiftom


Prosímtě, nech toho, po týdnu skriptování ve FGBE jsou znaky moje noční můra...
11.8.2009 11:25 - Rytíř
Začínám mít pocit, že Kostka je výjimečná zejména tím, jak dbá na gramatickou výchovu zkažené internetové mládeže.. Jen abysme to nepřehnali a neodradili aktivní pisatele, spisovatele a diskutéry! :)
11.8.2009 11:34 - Nachtrose
Dracain píše:
po týdnu skriptování ve FGBE jsou znaky moje noční můra...


Tak se pochlub onim dilem.
11.8.2009 11:46 - Dracain
Nachtrose:HeH! To bych udělal už dávno, kdybych s tím po devíti lokacích nesekl!
11.8.2009 13:08 - Argonantus
Pokud jste na to opravdu zvědaví, tak shora, jak jste pěkně srovnaní pod sebou, u všech je výrazně vidět, že píšete bez diakritiky a tvoříte SMS.

Rozpadá se vám větná stavba, chybí čárky mezi slovy, občas je to na hranici srozumitelnosti. Klidně si tak piště dál, ale nedivte se důsledkům:

Hm. Ja vim toe dobry... kdyz sem hral wow tak to nevadilo.
11.8.2009 13:11 - Merlin
nemachři :D :D
11.8.2009 13:16 - Argonantus
Merlin:

Pěkně se zeptali, tak jsem odpověděl. Možná to už někdo měl prozradit.
Osobně je mi to úplně jedno; nicméně se sluší podpořit Jersona v tom, že není pravda, že by to nebylo vidět.
11.8.2009 13:19 - Sethi
Já nechci, aby se mi rozpadala větná stavba... Dají se na to brát nějaké vitamíny či minerály, třeba jako na lámavé nehty?
11.8.2009 13:22 - Joe
Sethi,

na vetnú stavbu je dobrá Ottova encyklopedie, pojedať vcelku každý deň jednu časť, zapíjať špiritusom.
11.8.2009 13:29 - Argonantus
Sethi:

ty píšeš zrovna s diakritikou, takže na tebe ta filipika vůbec nesedí. Navíc mám pocit, že se ta efektní fronta SMS nad sebou nějak pošoupla na minulou stranu.

Vitamíny jsou jasné - nezkracovat, vypisovat diakritiku, nepoužívat smajlíky, končit věty. A někdy je to zatraceně bolestivá terapie.
11.8.2009 13:31 - Merlin
já si na to dávám vitamín B (a píšu taky s diakritikou...pche..párkrát nenapíšu háček nad T a táhne se to se mnou...)
11.8.2009 13:31 - Sethi
Pokud máš na mysli Ottův slovník naučný, ten mám úplnou náhodou v prvním vydání. Nejsem si jistá, zda by to něco řešilo - koneckonců, dnešní jazyk se od toho v roce 1888 přece jen trochu liší...

Hrozně hezky voní, mimochodem =)
11.8.2009 13:32 - Merlin
kdo? Starej dobrej Otta? nevím nevím..po tolika letech..já mám raději vůni mladších ročníků :D
11.8.2009 13:36 - Malfin
Teď je to samý Lacoste, Channel a bůhví co ještě...a Puma mimochodem :D
11.8.2009 13:38 - Merlin
joo aha..my se bavíme o parfémech..no já se bavil o lidech, potažmo o ženách :D
11.8.2009 13:40 - Sethi
Já tedy mluvila o knize.
11.8.2009 13:41 - Malfin
Některé nové knihy ale opravdu nádherně voní. Staré tedy občas taky. A mám rád pod prsty takový..."neošahaný" papír.
11.8.2009 13:46 - Merlin
Kubulínek: i já, i já...svrasklá kůže starších ročníků mě neláká, i když může skrývat mnohá tajemství a netušené obzory a řadu zkušeností
11.8.2009 13:48 - Sethi
To ano. Když kupuju knihy, tak si vždycky přičichnu. Hlavně komixy, jak v nich bývají větší plochy inkoustu, krásně voní. Ten Oťťák voní jinak, přece jen je to přes sto let u prvních svazků. (Paradoxně máme nejvíc poničené svazky, které vycházely jako poslední z té staré edice.)
11.8.2009 13:49 - Malfin
Od toho bůh vynalezl lampičku...můžeš rozsvítit, popřípadě zhasnout, když už jsou tvé oči unaveny.
11.8.2009 13:53 - Sethi
Erm... O čem je teď řeč?
11.8.2009 13:58 - Jerson
Popravdě, i kdybych někomu chtěl napsat "čumíš jak vyoraná myš", ve chvíli kdy z toho vznikne "cumis jak vyorana mys" je i tato neuměla urážka k smíchu.

Navíc mi bohatě stačí, když musím do názvu programu pro laser napsat 2mm_plast_valce, protože německý laser si fakt neporadí s českou diakritikou v názvu, a pak musím třikrát vysvětlovat, že se bude pálit ocelový plášť válce, a nikoliv nějaký plastový nesmysl, protože umělé hmoty se pálit prakticky nedají. Tři pitomá chybějící znaménka.
11.8.2009 14:04 - Malfin
Možná je vyjímečnost kostky dána také tím, že spousta lidí tady chodí už hodně dlouho, a tím vytváří poměrně ucelenou komunitu. Z mých zkušeností většinou zájem o tématická fóra po nějaké době upadne. Jak dlouho zde již aktivně přispíváte?
11.8.2009 14:16 - Sethi
Myslím, že aktivně tak od února, ty dva tři posty, co se tu ode mě objevily předtím, nepočítám. Dlouho jsem se aktivní účasti na Kostce vyhýbala, považujíc její osazenstvo za nesnesitelnou samozvanou intelektuální smetánku národa. S tím, jak hrozilo nějaké hraní, jsem se začala dívat kolem a usoudila jsem, že byl můj dojem špatný. Nesnesitelní ano, intelektuální smetánka ne =P

Dobře, tak ne tak úplně nesnesitelní.
11.8.2009 14:18 - Merlin
ani já?
11.8.2009 14:20 - Argonantus
Já jsem chodím krátce (2008?) a netvořím komunitu. A jsem nesnesitelný.

EDIT:
Kecám, je to už 2007. To to letí...
11.8.2009 14:21 - Sethi
Merlin: Pro tebe mám speciální kategorii - ve své nesnesitelnosti jsi nepostradatelný, takže tě mám vlastně ráda.

...neptal ses na tu část s intelektem, že ne? =)
11.8.2009 14:31 - yokuzava
Já sem chodím od roku 2008. Občas něco napíšu. Měl jsem i několik diskuzí, ale z neznámého důvodu po vyskytnutí se slova děkuji v mém postu umlkly. Tak nevím jestli tvořím komunitu.

To psaní na české klávesnici mě dělá ... stále přehazuji y/z a kvůli speciálním znakům musím přepínat klávesnici. Brrr.
11.8.2009 14:54 - sirien
Rytíř píše:
Začínám mít pocit, že Kostka je výjimečná zejména tím, jak dbá na gramatickou výchovu zkažené internetové mládeže.

muzes mi to pls priblizit? nejs m si ted uplne jisty o c m je rec...

Argonantus píše:
Rozpadá se vám větná stavba, chybí čárky mezi slovy

prave ze nechybi ;)
11.8.2009 15:00 - Alek
ušijakořidítka™ píše:
Nesnesitelní ano, intelektuální smetánka ne =P

Taky máte pocit, že od února intelektuální potenciál Kostky upadá? Zato umělecky rosteme! :-)))

Já jsem tu od počátku, zpovzdálí jsem ten vznik pozoroval a kibicoval do toho. Postupem času jsem kibicoval víc a víc, až mi trio dalo lopatu. No a pak tu mám zaparkovaný Icefire, málem bych zapomněl, já hlava děravá. :-)
11.8.2009 15:05 - Sethi
Alek píše:
Taky máte pocit, že od února intelektuální potenciál Kostky upadá?


Někdo vás holt musí držet při zemi, abyste neodletěli.
11.8.2009 15:13 - Sosáček
Jerson: neni to spis tim, ze "cumis jak vyvorana mys" neni urazka. Nebo jestli je, tak jsi z dost lacinyho kraje.

"na nekoho komu jsem vojel mamu mas dost blbejch kecu ... i kdyz to mozna tvoje mama nebyla, uz se mi ty laciny slapky pletou" je urazka.
11.8.2009 16:18 - Colombo
Tvoje máma neumí sáňkovat do kopce!
11.8.2009 16:24 - Sethi
Colombo píše:
Tvoje máma neumí sáňkovat do kopce!


Ok, tohle řadím v žebříčku oblíbených "yo mama" urážek na druhé místo, hned za "yo mama is so fat that Obi-Wan said - That's no moon!"
11.8.2009 17:35 - Jerson
Bych sem mohl napsat pár dalších urážek, ke kterým jsou potřeba háčky a čárky, aby správně vyzněly, ale proč to.
(Btw. proč se za urážky počítají věci směřované na matku dotyčného? Zrovna to co jsi napsal by nechalo v klidu zase mě.)
11.8.2009 17:38 - Sosáček
To nevim. Americani siz toho delaji srandu, ale v cechach to dost lidi bere vazne. (ty asi ne, protoze jsi robot)

EDIT: je to spis vyzva k souboji. a tak.
12.8.2009 14:29 - Ebon Hand
Přihlásil jsem na kostku, koukám do meno novinek a dole vidím:
* Vyjimečnost kostky
* Něco pro zasmátí
Dohromady mi to přišlo dost vtipný..
12.8.2009 22:21 - sirien
Jerson píše:
Bych sem mohl napsat pár dalších urážek, ke kterým jsou potřeba háčky a čárky, aby správně vyzněly, ale proč to.

Mě by docela zajímaly...

Ebon: cool :)Jerson píše:
Btw. proč se za urážky počítají věci směřované na matku dotyčného? Zrovna to co jsi napsal by nechalo v klidu zase mě.

Hodně lidí dokáže dost nasrat, když místo toho abys urážel přímo je začneš hrubě urážet lidi na kterých jim záleží. Představ si že by někdo jmenovitě o Tvojí přítelkyni prohlásil že "se taháš s tou kurvou, jakvona se to vlastně, jo jasně, s..."
/popravdě mi to osobně přijde i docela stupidní na to poukazovat, docela sem váhal jestli to sem psát, ale říkal sem si že to je snad očividnej příklad takže si to nikdo nevyloží že bych to vůči Áje myslel zle. Popravdě já osobně to vnímám natolik degradujícně že jsem od začátku přemýšlel jak to opsat protože mi bylo osobně naprosto zvrácený že bych jí tam jmenoval, byť jen v příkladu... ale někdo je prostě dost hovado pod úrovní na to aby to timhle způsobem pojímal/
12.8.2009 22:38 - Jerson
Siriene, tak třeba označení mužského a ženského pohlavního orgánu obsahující písmeno "č". Jistě si ta slova dovedeš doplnit.

Jinak vcelku chápu, že se lidé snaží uraziot druhého navážením do jeho blízkých lidí, ale v současné společnosti si říkám, jestli je zrovna matka dotyčného vhodný objekt, když se najde dost lidí, kteří své rodiče nemusí ani vidět (Ne, nebudu hledat citaci, Sosáčku).
Ale asi to nebudu dál rozpitvávat.
12.8.2009 23:16 - Colombo
Nehledě na to, že pětina mužů nevychovává vlastní dítě a polovina z nich o tom ví.
12.8.2009 23:33 - sirien
Píše:
Siriene, tak třeba označení mužského a ženského pohlavního orgánu obsahující písmeno "č". Jistě si ta slova dovedeš doplnit.

...vy lidé tyto orgány úzce pojíte se sexem, a při sexu přece pociťujete příjemné pocity, ne? Nechápu tedy, proč tato slova používáte jako urážky...
(Regis by Sapkowski, kdesi v pentalogii Zaklínače. Geniální postava)
12.8.2009 23:44 - Colombo
Sirien: máš dva typy urážek, buď urážíš jeh opohlavní orgán, tedy sexalitu, schopnot splodit děti, říkáš mu, že není opravdový muž..

Nebo urážíš inteligenci, což je věc ve světě memů podobná přirození...
12.8.2009 23:47 - Merlin
Colombo píše:
Nehledě na to, že pětina mužů nevychovává vlastní dítě a polovina z nich o tom ví.

kde jsi na tohle přišel?
12.8.2009 23:48 - Colombo
Průzkum v británii?
12.8.2009 23:49 - Merlin
jen se ptám, protože se mi to jeví jako kravina...(ne, nejsem naivní) :)
12.8.2009 23:53 - Alnag
Merlin: Váhal jsem, jestli odpovídat, ale ano, skutečně existují takové výzkumy (a ne jeden) z různých zemí, které naznačují, že 20 - 30% dětí jsou "kukačky". Proto jsou takové štráchy s genetickými testy otcovství (kdyby to byla běžná praxe, pořádně by přibylo rozvodů a tak...)

PS: Pokud máte pocit, že je to zajímavé téma, tak ho pls. založte. Já se klidně a rád zúčastním, ale ne tady... dík!
13.8.2009 06:05 - Nachtrose
Alnag píše:
PS: Pokud máte pocit, že je to zajímavé téma, tak ho pls. založte. Já se klidně a rád zúčastním, ale ne tady... dík!


Pozor na to, co pises, cte to tady i Magus. ;-)
13.8.2009 07:41 - Dracain
Alnag píše:
PS: Pokud máte pocit, že je to zajímavé téma, tak ho pls. založte. Já se klidně a rád zúčastním, ale ne tady... dík!


Jn.

Nacht píše:
Pozor na to, co pises, cte to tady i Magus. ;-)


Dvakrát Jn. :)
13.8.2009 15:24 - sirien
Diskuse je TADY (Maguse netřeba)
15.8.2009 21:04 - Jerson
Před necelými třemi měsíci jsem do tohoto tématu napsal poprvé, proč se mi Kostka líbí. Pak jsem tu jen tak zbytečně kecal, teď je čas, abych napsal smysluplně podruhé.

Děkuju všem tvůrcům a adminům Kostky, že funguje tak jak funguje a že umožňuje mít tu vlastní projekty, protože od té doby co jsem na Kostku (tedy na cph.d20.cz) začal dávat různé materiály ze svých her se mi multikampaď opravdu rozjela a začala fungovat tak jak jsem si představoval.
A občas i svým hráčům řeknu, že by si některé materiály mohli tady přečíst, když už to visí, a když tu můžu řešit věci ke hře.

Nevím, kde jinde bych takový server hledal.
26.7.2012 08:17 - ShadoWWW
V rámci Křišťálové lupy jsem hlasoval pro Kostku v rámci kategorie Zájmové weby. :-)

Zájmové weby píše:

Tématicky či žánrově definované projekty určené pro specifickou cílovou skupinu uživatelů (odborná média, specializované magazíny, lifestylová média, bulvární média, komunitní projekty).
26.7.2012 14:56 - sirien
ok, tak sem nám taky kliknul bodík... :)
9.2.2013 00:42 - alef0
V roku 2011 som robil správu o stave Kocky.

Tu ďalšie dielo za rok 2012.

Sumár
======================
* Počet zobrazených príspevkov na hlavnej stránke jemne vzrástol (69 celkovo).
* vyše tretina všetkých článkov sú preklady ShadoWWWa (25!!!) a jeho studnica Legends and Lore. Ten by mal mať avatara niekde hore, lebo nageneroval najviac textu.
* presná polovica sú rozličné preklady.
* autorsky vládne triumvirát ShadoWWW, Alnag a Sirien, oni sami traja nachrlili 2/3 článkov.
* zvyšní autori sú viacmenej rovnakí, tu i tam príde random človek s jedným článočkom, takých bolo zhruba 10
* narástol počet zápisov a pozvánok do hry: Kocka smeruje k uzavretým komunitám viacerých družín, kde si v rozličných témach riešia svoju agendu a tlačia dopredu zápisy. Zlom nastal v polke roka, keď ShadoWWW a Alnag prakticky prestali prispievať a preklady ustúpili herným zápisom (Nerath), tento trend pokračuje aj v Novom roku.

Delenie podľa mesiacov
======================
Január:
5 prekladov + článok

Február:
4 preklady + 2 články + 1 herný

Marec:
5 prekladov, 2 články, 4 herné

Apríl:
6 prekladov, 2 články, 1 oznam

Máj:
4 preklady, 2 články, 2 recenzie, 1 herné

Jún:
1 oznam, 1 článok, 1 herné

Júl:
7 prekladov

August:
1 herný

September:
1 článok, 1 oznam

Oktober:
2 preklady

November:
1 článok, 5 herných

December:
1 preklad, 3 herné

Delenie podľa autorov
=====================
* ShadoWWW: 25
* Sirien: 8
* Alnag: 7
* chrochta: 3
* Ebon Hand: 2
+ 10 random autorov
9.2.2013 09:26 - Alnag
Díky za statistiku. Je fajn to vidět takhle analyzované. Co je méně fajn je vidět výrazný pokles v článkové produkci (což jde hodně i za mnou a bohužel se to hned tak nezmění). Byť tedy mám v pipelině i pár nových článkových překladů (povětšinou History Check), takže se těšte.

Jen komentář: jako loni platí, že některé články (zejména zápisy z her) jsou psány na několikrát (a tudíž zveřejňovány opakovaně). Ty ale pak vidíš jen poslední datum. Překlad 4E bral hodně času, což brzdilo jiné aktivity (překlady jiných věcí). A protože nás čeká ještě MM, tak tohle období ještě asi začne a nějakou tu chvíli bude trvat.

Souhlasím s tím, že by si ShadoWWW zasloužil metál. S trochou štěstí ho i dostane. :)

Alef0 píše:
narástol počet zápisov a pozvánok do hry: Kocka smeruje k uzavretým komunitám viacerých družín, kde si v rozličných témach riešia svoju agendu a tlačia dopredu zápisy.


Souhlasím. Svým způsobem je to záměr. Do budoucna chceme ještě víc podporovat sekci "komunita".
9.2.2013 11:54 - alef0
Myslím, že sa prejavil fakt, keď od istého momentu traja najväčší ťahúni odplávali k iným aktivitám (ShadoWWW minimálne robil ten megapreklad playpackage).

Tá konvergencia ku komunitám je exaktne vidieť z diskusií: beží tu osem (!) aktívnych D&D skupín.
* De tenebris
* Za zrcadlem
* Amazing Encounters
* Pathfinder
* Dnd Encounters
* New Orders
* Edge
* Mephit

Zvyšné témy sú catch all + konštantný hit o DrD2.
9.2.2013 12:18 - sir thomas
Jen zcela mimochodem, my (De tenebris) nejsme D&D skupina.
9.2.2013 16:19 - andtom
Mě už nebaví být aktivní v diskuzích, už to zde jenom pasivně jednou za čas prolétnu. Článků jsem nikdy moc nenapsal, s nulou jsem proto téměř na původním počtu. Ani ty mě nebaví psát.
Na druhé straně dvakrát týdně hraju (střízlivě asi tak polovinu týdnů v roce, jinak do toho padají dovolené, nemoce účastníků, atd). To mě baví.
11.2.2013 01:42 - sirien
Hm. Trochu se teď stydim. Mám rozepsanou jednu superdlouhou povídku (nejspíš jí budu publikovat naněkolikrát...) a čtyři články - to všechno prakticky těsně před dokončením (ta povídka asi bude chtít ještě zahlazovačky, ale už jí chybí jen závěr, kde i vím co má být, jen to prostě není napsané). Dopisuju to všechno už měsíce, tak doufám že se k tomu teď nějak dostanu :/

K tomu plánuju napsat návod ke hraní Engel tak jak jsem ho odvedl na poslední Dálavě plus možná k tomu udělám ještě nějaké poznámky o tehdejším příběhu. Válí se mi to tu teď na stole ke zpracování...



Jinak sílící Skupiny mě poměrně těší, trochu jsem se bál jestli to rozhraní pro ně nevytváříme tehdy zbytečně, že se to chytlo ukazuje opak - doufám že tahle tendence bude pokračovat a rozkřikne se to mezi další herní skupinky.
11.2.2013 09:59 - Colombo
Co takhle anketa "Jaké články si přejete?" Třeba by to autory vybudilo.
11.2.2013 10:25 - Jarik
Colombo: A kdo bude ten arbitr, ktery navrhne clanky?
Jak ti asi dojde, neni to stastna cesta.

Jiny pripad je, kdy prekladatel ma v planu (ma touhu) prelozit napriklad 5 clanku, a je mu jedno kterym zacne. Pak ma anketa (tohoto prekladatele) smysl.

A tak nejak jsem zastance teorie: Kdo nepise, nema byti kritikem :)
11.2.2013 10:28 - Colombo
Jarik: nenennenenene, špatné pochopení. Nemyslím konkrétní články, ale spíše obecná témata, například: (z struktury Kostky)

Kultura
Prostředí
Pravidla
Produkty
....
11.2.2013 10:41 - Alnag
Colombo: O anketě lze přemýšlet. Problém je spíš v tom, že čtenáři si sice mohou přát co chtějí, ale je otázka, jestli té potřebě někdo vyjde vstříc. Pokud se ovšem nabízíš, nic ti nebrání si anketu udělat (nebo navrhnout co v ní má být), já ti ji moc rád udělám. :)
11.2.2013 12:15 - Colombo
Ok, tak mě zatím napadají témata:
1. Historie (moje oblíbená)
2. o RPG (novinky, historie, teorie...) -- ty novinky vypadají zajímavě (jednou týdně/měsíčně článek "Stalo se...", ale to by vyžadovalo někoho, kdo si to hlídá, případně několik autorů).
3. Zápisky z hraní/povídky/příběhy
4. Recenze her (RPG, deskovek)
5. Popisy světů

Je ještě něco?
11.2.2013 15:43 - chrochta
No, z historie bych měl něco sepsat, mám tu hezkých pár restů. A pokud se budou do kolonky "popisy světů" počítat i překlady webových doplňků uveřejněných Wizardy (pro Forgotten Realms a 3.X éru), tak bude i to.
11.2.2013 15:47 - Ebon Hand
Miluji články z mytologie herních prostředí. Jak vznikli jací bohové, případně jejich vazby atd.

Sám se přiznám, že mám rok rozdělaný článek o lodích, ale není čas jej dodělat..
11.2.2013 17:44 - Vojtěch
Ono, kdyby byl přetlak článků, tak by to asi stálo za to řešit, ale takhle bych spíš řekl, prete to do nás :-)

Jinak mytologie a settingy jsou fajn.
11.2.2013 18:34 - pipux
Colombo píše:
Ok, tak mě zatím napadají témata:
1. Historie (moje oblíbená)
2. o RPG (novinky, historie, teorie...) -- ty novinky vypadají zajímavě (jednou týdně/měsíčně článek "Stalo se...", ale to by vyžadovalo někoho, kdo si to hlídá, případně několik autorů).
3. Zápisky z hraní/povídky/příběhy
4. Recenze her (RPG, deskovek)
5. Popisy světů

Myšlenka/iniciativa dobrá, ale přitom jde jen o objevování teplé vody. Všechny dosavadní články jsou již zařazeny do kontextových kategorií (že toto mírně zapadlo a sešlo z mysli, to je jasné (byproduct přeorientování se na zápisky ze skupin)).

A teď, ať už jde o Colombův seznam či o původní kategorie, oboje rozdělení jsou pořád dosti vágní.
Což, něco bych třeba i napsal - jenomže, jak půjde zase o něco tak okrajového, že po tom ani pes neštěkne, jaksi to nebude mít smysl psát.

Založit anketu zkusit můžeme - proč taky ne - jen bych ty vágní kategorie bral jako hrubý základ preferencí, a nebál se vytáhnout i nějaké specifičtější plány/návrhy/požadavky (např. principy herního a vizuálního designu - rád si počtu, a možná bych i něco naťukal). Pokud to ovšem má cenu ...
11.2.2013 18:42 - Colombo
Pipux: jestli si všimneš, tak body jsou více-méně opsány a přeformulovány kategorie (místo Kultura na Historie, něco spojeno atp.)

Jinak uhodl si. Celá iniciativa byla o tom, že: nemám co číst (tedy na kostce). Proto bych rád něco napsal, ale: nevím, jestli to má cenu a jestli to tu vůbec lidi chcou.
12.2.2013 01:17 - alef0
anketa nebude fungovat

jedine treba namotivovat autorov aby dopisali, co sa im chce

preklady su skvely zdroj matrosu
12.2.2013 03:14 - sirien
alef0 píše:
jedine treba namotivovat autorov aby dopisali, co sa im chce

no osobně motivovanej i relativně sem, spíš bych potřeboval, kdybys mi někde v nějakém celestiálním skladě šlohnul pár (desítek) hodin času, který bych tomu mohl věnovat :/

EDIT: ideálně nikoliv z bedny odkud se čerpá čas mého vlastního života, pokud možno
12.2.2013 06:34 - Vojtěch
Né že to lohnete od G.R.R.M. Už teď má mezi knihami dost dlouhé pauzy...
12.2.2013 07:06 - chrochta
to Vojtěch: Don´t worry - be happy! Zrovna u něčeho dodělávám překlad :)
12.2.2013 09:02 - hadrian
Překlady - to se nerovná autor, ale překladatel. Tím to nechci snižovat, naopak je to skvělé přiblížení pro neangličtináře, jen je škoda, že takto anglicky zdatných tu není víc.

Docela by mě zajímal poměr mezi články "vlastními" a překlady za rok 2012.

Chápu, že to asi naráží na paradox, že tady už se pohybuje velké procento odborníků na téma hry na hrdiny (lidí co rozumí nejen mechanikám her, ale i jejich myšlence), takže v podstatě už všechno četli a viděli a to nové jsou pro ně jen variace na stejné téma.
A protože nové věci na tomto poli se ve většině případů rovná zahraničí, tak překlady vládnou. A pravděpodobně taky budou vládnout dál.

Tohle berte jako můj dojem, nejsem tu zas tak dlouho a možná to vidím špatně.
12.2.2013 10:35 - alef0
pomer medzi prekladmi a clankami som pisal: presna polovica obsahu (34 zo 69), z toho 25 je ShadoWWWW
12.2.2013 10:47 - hadrian
Tak to je lepší než sem čekal, dojem jsem měl špatný (tedy pokud do vlastních článků nejsou počítány články typu zápis ze hry).
12.2.2013 13:02 - ShadoWWW
Poměr mezi překlady a původními články je v tom, že D&D i PF jsou zahraniční hry a do češtiny něbyly nikdy ani oficiálně přeloženy. A když už existuje překlad DnD 4E, tak ho začali hrát i lidé, kteří anglicky moc neumí a bez překladu by ho nehráli. Pro ně je pak svět mimo překlad dost uzavřený, tak přeložené články jim aspoň trochu přibližují dění.

S překlady článků o D&D je to navíc teď složitější v tom, že oficiální články o 4E už v podstatě nevychází, všechno se teď točí okolo D&D Next. Ale o Next se tu moc nediskutuje - myslím, že tu Next nikdo skutečně netestuje, jen občas někdo mrkne, kam se to posunulo - a datum vydání finální verze je za rok a půl, což je taky jeden z důvodů.

V podstatě je velká otázka, nakolik lidé chtějí nové články o Next, jestli není zajímavější 13th Age nebo třeba novinky ze světa Pathfinderu.
12.2.2013 13:19 - Alnag
ShadoWWW píše:
S překlady článků o D&D je to navíc teď složitější v tom, že oficiální články o 4E už v podstatě nevychází, všechno se teď točí okolo D&D Next.


No, ty 4 ročníky Dragonu to myslím na nejbližší budoucnost docela jistí. Tedy minimálně do doby, kdy lidé budou mít zájem o DnD 4e (a budu jej hrát), budu k němu něco překládat. A pak jsou tu nadčasové články typu History Check (které překládám teď).

Za mne kažopádně chybí hlavně dodělat MM k DnD 4e, aby hra byla plně hratelná v češtině. :D
12.2.2013 13:51 - Sparkle
ShadoWWW píše:
V podstatě je velká otázka, nakolik lidé chtějí nové články o Next, jestli není zajímavější 13th Age


Mě určitě 13th Age zajímá. Možná, pokud by se ukázalo že to je fakt dobrý, se zkusit dohodnout s vydavatelem a udělat český překlad opravdu oficiální?
12.2.2013 13:54 - alef0
pathfinder == d&d 3.5, ktore ma potencial a hybnost

13th age nie je nejaky fungl novy system? resp. preco je 13th age taky lakavy (neviem o nom nic), ze sa oplati ist riesit licencie (okrem toho offiko release je april)
12.2.2013 13:59 - Sparkle
alef0 píše:
13th age nie je nejaky fungl novy system? resp. preco je 13th age taky lakavy (neviem o nom nic), ze sa oplati ist riesit licencie (okrem toho offiko release je april)


Z toho co jsem zatím viděla (beta je na netu volně), mi to přišlo jako dobrý kompromis mezi DnD a hrami orientovanými víc na atmosféru a casual hráče.
12.2.2013 15:06 - ShadoWWW
Píše:
chybí hlavně dodělat MM k DnD 4e

Acknowledged.

Píše:
preco 13th age?

Protože má za sebou slavné jméno - Rob Heinsoo. A světe div se! Slavné jméno táhne, slibuje dobrou hru.

Co se týče mechanik, tak vychází z D&D. Klasický C&L systém, postava má rasu, povolání, 6 standardních vlastností, životy. Obrany jsou řešeny podobně jako v 4E, ale zcvrkly se na Armor Class, Physical Defense a Mental Defense. Jinak je to však mechanicky hodně zjednodušené. Jsou tam backgroundy (minulosti) podobně jako v Next (vlastně to Next více méně okopírovalo ze 13th Age), talenty aj., ale mechanicky lehké. Hlavní důraz je kladen na fluff.

Beta verze (PDF) nejsou ke stažení zdarma, ale předplatitelé je postupně dostávají zdarma na mail jako tzv. Escalation edition. Na netu se válí různé verze EE.

Vydavatel Pelgrane Press navázal strategické partnerství s ProFantasy, takže mapy se oficiálně tvoří v Campaign Cartographeru a styl map 13th age vyšel v rámci Annual 2013, takže zákazníci ProFantasy si nyní mohou kreslit vlastní mapy ve stylu originálních map. :-)
18.1.2014 02:06 - alef0
V roku 2012 som robil správu o stave Kocky.


Tu ďalšie dielo za rok 2013.

Sumár
======================
* počet zobrazených príspevkov na hlavnej stránke poklesol na tretinu minulého roka: zo 69 na 26.
* počet prekladov tradične osciluje okolo polovice: 14 záležitostí
* krivka produktivity bola významná začiatkom a koncom roka, a žiaľ, dva mesiace po sebe nevyšlo nič. Na druhej strane, začiatok roka 2014 je opäť sľubný.
* veľmi výrazne sa prejavil úpadok prekladateľskej lokomotívy ShadoWWWa: minulý rok sám preložil toľko článkov, koľko bola celoročná produkcia
* Alnag si nielen udržal, ale aj zvýšil produkciu.
* jasná hviezda je Gurney, ktorá sa dotiahol 4 článkami do top 4 členov autorov.
* stále vládne triumvirát ShadoWWW, Alnag a Sirien, oni sami traja nachrlili 2/3 článkov, presne ako minulého roku
* zvyšní autori sú viacmenej náhodní: takých bolo 6


Delenie podľa mesiacov
======================
január: 2 články
február: 2 články
marec: 5 + 1 preklad
apríl: 2 preklady
máj: 0
jún: 0
júl: 2 preklady
august: 2 preklady
september: 2 preklady
október: 2 preklady
november: 2 preklady
december: 3 + 1 preklad

Delenie podľa autorov
=====================
* Alnag: 9
* ShadoWWW: 4
* Sirien: 4
* Gurney: 4
+ Geralt, Jarik, Malfin, Ebon Hand, Dukolm, Max: 1
18.1.2014 14:59 - sirien
Alef0: Hm. To to dopadlo ještě líp, než jsem čekal...

...a asi si ty výsledky i tenhle můj komentář zaslouží nějaké vysvětlení, zvlášť vzhledem k tomu, že se v průběhu roku tohle téma už párkrát nakouslo a já ho vždycky úmyslně nějak zamluvil, zatímco Alnag se k němu nevyjadřoval. Takže:

Na počátku vypadala Kostka jinak. Kdo si vzpomene? Třísloupcový layout - vpravo Aktuality, vlevo Projekty a login, středová část rozseknutá na dva boxy - nové články z "Matky" a nové články z "Projektů", pod tím nějaké další informace...

...další vývoj způsobil, že tento koncept začal být zastaralý a nadále nevhodný. Vznikl projekt nového layoutu, který se kvůli první grafice použité ve vývojové versi začal pracovně nazývat, a ten název mu už alespoň interně i zůstal, Sunrise. Sunrise je současná Kostka, kterou vidíte teď, když tohle čtete.

Sunrise přinesl hromadu nového a spousty zlepšení. Přibyly funkce, došlo ke zjednodušením, zlepšila se přehlednost. Mnoho věcí, které vznikly, se ale v průběhu času ukázaly být vpodstatě jen nástřely - věci, které tu fakticky máme a nějak fungují, ale které Sunrise bohužel nedokáže využívat na 100% jejich potenciální kapacity a dostat z nich všechen představitelný přínos (např. Klíče). To není chyba Sunrise - tehdy se nedalo předpovědět, co z toho se nakonec ukáže tak potenciálně užitečným a jak, a co ne. Kromě toho byla hromada práce s jinými věcmi, které Sunrise dotahoval až do maxima.

Každopádně v průběhu času se začaly hromadit další požadavky - na další zvýšení přehlednosti, na mnohem větší integraci Klíčů do systému a další. Tak se zhruba přede dvěma lety zrodil projekt Midday. Skok měl být jiný než přechod na Sunrise - Sunrise zcela změnil podobu Kostky; Midday je koncepčně spíš "Sunrise na super-steroidech" než absolutní změna podoby webu. Nicméně ačkoliv koncepčně jiný je zamýšlený přechod ze Sunrise na Midday prakticky stejně "velký" jako byl přechod z původní Kostky na Sunrise.

Počátkem roku 2013 už vývoj Midday pokročil natolik, že se jeho dokončení začalo zdát na dosah a počátkem jara bylo dokonce navrženo i orientační datum jeho nasazení. V tu chvíli se nezdál být s věcmi žádný problém a tak jsme tehdy přijali odlišnou redakční politiku, která měla nástup Midday podpořit - rozhodli jsme se utlumit počet článků (zejm. našich vlastních teda), resp. dočasně natvrdo přestat publikovat - aniž bysme články přestali psát.
Cílem bylo vytvořit objemný buffer, který by se po nasazení Midday naopak odpálil, aby první měsíce Midday natáhlo co nejvíc aktivity.


Bohužel, vývoj Midday uvízl na nějakých věcech, které se mi tu teď rozebírat úplně nechce. Naše buffer-politika se začala protahovat. To bohužel asi mělo vliv i na další autory, kteří při snížené aktivitě na Kostce sami přestali přispívat v intenzitě v které přispívali dříve. A vývoj Midday se neposouval, ale my jsme stále doufali, že se to prolomí, publikovali jsme pouze věci, které byly vztažené k něčemu aktuálnímu (Fate 3e preview potom co Fate vyšel atp.)

Před měsícem jsme zhodnotili, že to nadále nemá smysl a vrátili jsme se k původní redakční politice. V současnosti opět zveřejňuji článek týdně (a vzhledem k bufferu z něhož mi pořád ještě relativně dost zbývá to bez problémů ještě nějakou dobu potrvá - věřím že to bude dost dlouho na to, aby to Kostku celkově vrátilo zpátky na loňskou úroveň aktivity).


Midday visí ve vzduchu. Nemluvili jsme o něm, protože jsme chtěli mít pro uživatele a návštěvníky Kostky překvapení, stejně, jako kdysi se Sunrise - nicméně pokles aktivity tady je myslím dobrým důvodem, abych to takhle veřejně přiznal - nicméně nechci říkat víc, protože pořád věřím, že Midday, i když se zpožděním, bude a chtěl bych pro uživatele a návštěvníky nechat překvapení alespoň v tom, v čem spočívá a co přinese :)
20.1.2014 13:10 - alefo
dlhodobe fakty za 3 roky:
1. velocity je medzi "clanok za dva tyzdne" (2013) a "clanok za tyzden" (2011, 2012)
2. redakcia je alnag/shadowww/sirien: garantuju 20 clankov rocne
3. ostatni clankari su vyhradne zvnutra tradicnych navstevnikov a velmi variuju
20.1.2014 13:22 - Assassin
alef0 píše:
Tá konvergencia ku komunitám je exaktne vidieť z diskusií: beží tu osem (!) aktívnych D&D skupín.
* De tenebris
* Za zrcadlem
* Amazing Encounters
* Pathfinder
* Dnd Encounters
* New Orders
* Edge
* Mephit

Co rozvoj v tomto směru?
15.12.2014 23:24 - sirien
Alef0: :( ?

Konec roku se blíží a Tvůj audit nikde... Za co Tě platíme? Zrovna na letošní souhrn jsem se docela těšil...
16.12.2014 10:47 - Alnag
Poznamenal bych, že a) Alef publikuje až v lednu, b) chápu, proč teď tak honíš ty články. A c) Alefa neplatíme. :-)
16.12.2014 13:14 - Gurney
Spíš až tak konec ledna, začátek února... aneb vydrž...
17.12.2014 18:13 - sirien
ano, audit - leden, to dává smysl :D Nechal sem se zblbnout tim že ten první byl v listopadu, ale koukám že ty zbylý už ne...
2.1.2015 10:42 - alef0
V roku 2013 som robil správu o stave Kocky.

Tu je ďalšie dielo za rok 2014.

Sumár
=====
* počet zobrazených príspevkov mimoriadne narástol, je ich 71. To je hrdinský výkon, pretože je to viac než trojnásobok oproti tragickému roku 2013, a dokonca viac než v roku 2012 a omnoho viac než v 2011.
* tvorivosť autorov tiež reagovala na budíček z minulého roka a vrátila sa na úroveň 2012.
* počet prekladov je 37 (43%), čo sa nevymyká z obvyklej polovice publikovaného obsahu.
* dôvodom je ShadoWWW a jeho 35% podiel na obsahu Kocky.
* výraznou dvojkou je Sirien, ktorý prispieva vlastným obsahom. Posledné tri mesiace je výhradným poskytovateľom obsahu.
* tretí Alnag zavŕšil svoju éru nezmeneným výkonom, ktorý drží od nepamäti
* autorská základňa je tak ShadoWWW, Sirien a Gurney (tradícia už mnoho rokov), ale Gurneyho 5 článkov stojí za zmienku.
* na vzostupe je Fate: je k nemu osem článkov a rozpracované preklady

Delenie podľa mesiacov
======================
* január 4
* február 4
* marec 10
* apríl 8
* máj 12
* jún 10
* júl 6
* august 4
* september 3
* október 3
* november 4
* december 3

Delenie podľa autorov
=====================
* ShadoWWW 23
* Sirien 18
* Alnag 11
* Gurney 5
* York 2
* Alwaern 3
* Jerson 3
* Chrochta 2
* sdasda777 2
* Naoki 1
* Vojtěch 1
2.1.2015 11:23 - chrochta
To jsem opravdu publikoval jen dvě věcí? To se musí změnit...
2.1.2015 15:55 - sirien
jů :D

no, a kvalitativní doplnění:

- dva z mých článků jsou během roku vytvořené a finalizované kompletní překlady Fate a FAE. Rozsahem brutálně nad rozsah článku
- další mega překlad tu dělá ShadoWWW s DnD 5e (zveřejňováno v diskusi)

A co tak procházím stream tak stojí asi za poznámku, že dva moje články jsou velmi rozsáhlé a obsáhlé a jsou výsledkem několikaměsíční práce (Detektivky a Konspirace) - teoreticky mohly být rozseknuty na několik menších navazujících článků, ale rozhodl jsem se je zveřejnit jako jednorázové vstupy (což mimochodem doteď nevím jak bylo moudré a do budoucna strategii možná změním)

Podobně Naokiho článek (morálka dle pilířů) je dost obsáhlá záležitost která navíc navazuje na jeho faktickou akademickou činost.


Celkově musím říct, že jsem s letoškem poměrně spokojený - 2013 byl nic moc rok kvůli umělému snížení frekvence publikování v návaznosti na očekávání věcí, které nepřišly, tak je hezké vidět, že po rozvolnění oné restriktivní politiky jsme bezpečně zpátky tam kde jsme byli předtím.
2.1.2015 16:05 - sirien
chrochta: jo no, ta Tvoje městská série má pořád ještě dost nedokončenou osnovu :D
2.1.2015 16:30 - Vojtěch
Já tam někde ještě měl překlad dobrodružství, který pak zmizel (asi pro to, že jsem tam vlezl opravit chybu).
2.1.2015 17:09 - sirien
My Sme Goblini, ano.

Opraveno.

Ale teda trochu WTF - chyba byla v nevalidním kořenovém zařazení článku, což je dost weird, protože to je parametr k jehož změně jako uživatel vůbec nemáš mít přístup (mimo základní zařazení při založení článku které je ale omezené pouze na validní možnosti) a který nelze změnit náhodně v rámci editace ale musí se měnit cíleně...
hm. Asi nějaká chyba kdesi v procesu kterou už těžko někdy dohledáme.
2.1.2015 18:28 - Vojtěch
Stalo se to po opravě v textu již uveřejněného článku. Pokud to pomůže při hledání.
2.1.2015 18:33 - sirien
já to ani nehledám - to co se s tím stalo by teoreticky vzato mělo být naprosto nemožné provést (minimálně Tebou), takže to řadím do "jakási prapodivná IT chyba" a protože byla opravena beze škod tak se o ní už dál nestarám :)
2.1.2015 18:51 - ShadoWWW
Děkuji za info. Co chystám pro letošek?

- Překlad článků Odkrytá mystika navazující na Legendy a znalost.
- Novou sérii článků, ale víc podrobností zatím neprozradím. Nechte se překvapit. ;)
- Pokračování v překladu core příruček D&D 5e.
- Pokračování hraní D&D 5e v rámci živého streamování na Google Hangouts.
- Pokračování v překladu MM 4e.
- Ve spolupráci s kamarádem aplikace D&D 5e pro Asterion. Ale nejspíš přímo na stránkách Asterionu než tady.
2.1.2015 19:01 - sirien
ShadoWWW píše:
Ve spolupráci s kamarádem aplikace D&D 5e pro Asterion. Ale nejspíš přímo na stránkách Asterionu než tady.

se dá zrcadlit :)

Když jsme u toho co chystáme...

- dokončení Fate a FAE jejich vysázením do PDF
- přeložení System Toolkitu (pozdě, ale přece)
- sérii článků [Systém] v Kostce
- nějaké další články k Fate
- pár scénářů k Fate a STs (uvidím, co z toho stihnu)
- a mám pár námětů na další věci, ale zatím nevím co z nich bude a co ne, tak to asi zatím nechám nevyřčené a uvidím co z toho vzejde
2.1.2015 20:44 - chrochta
Že bych se přidal? Co vás čeká a (snad) nemine:

- překlad Ztracených říší Faerúnu (už chybí jen zapsat opravy z korektury, překlad pár termínů v tiráži a Year of cultured rake)
- překlad Rudé ruky zkázy (ještě titulku, pár překladů v tiráži a...)
překlad dobrodružství Standing stones (ještě jsem ani nehrábnul, ale BUDE)
- překlad kousků 3.Xe Bestiáře 3, Bestiáře 4, Bestiáře 5, Fiend Folia
- překlad kusu Stormwrack (dovednosti, odbornosti, vybavení, příšery, lodě a námořní boj), Book of exalted deeds (odbornosti, pár prestižních povolání)
- překlad kusu Underdark (odbornosti, vybavení, příšery)
- překlad čehokoli, co se vztahuje buď k Severu nebo Měsíčninám a není to jen crunch
- možná doplním obrázky do překladu Návratu do chrámu živelného zla (je to práce zdlouhavá a silně mne nebaví) a provedu aktualizaci na verzi 3.5e (tj. přeložím už provedená úpravy a aplikuji na text)
- možná zkouknu OGL pravidla Pathfinderu, porovnám s překladem, který jsem dělal, a zkusím hodit do pdf (jiné zábavy je ale zatím dost)
- nejméně jeden článek k Městům (hotový, jen musím doma vyhrabat a zkonzultovat jeden použitý zdroj)

ad Asterion: Bylo by milé, kdyby to bylo i zde.
3.1.2015 20:45 - ShadoWWW
chrochta píše:
ad Asterion: Bylo by milé, kdyby to bylo i zde.

Není problém. Zatím je jen jedna tabulka doporučených domén, kdyby si chtěl někdo zahrát asterionského kněze jako klerika v D&D 5e. Je to mezi překlady 5e, konkrétně v adresáři Asterion.
12.1.2015 21:35 - Gurney
Za mě:
- konečně dokončit zápisy z hraní
- další překlady - nějaké ty rady pro GMování, možná i něco o magii ve fantasy
- chtěl bych dotáhnout Alnagův překlad SWSE
- když jsme u SWSE, někde doma by se mi měl válet jeden překlad, který jsem sliboval už kdysi hrozně dávno... doufám že to ze svého tehdejšího počítače ještě vylovím...

Víc slibovat nebudu - lepší příjemně překvapit než se nedostát velkým plánům :)

Píše:
aplikace D&D 5e pro Asterion. Ale nejspíš přímo na stránkách Asterionu než tady

Rozhodně i tady. Tady na kostce jsme hrozní hoardeři a všechny překlady musíme mít aspoň zrcadlený :)
24.1.2016 17:10 - alef0
V roku 2014 som robil správu o stave Kocky.

Tu je ďalšie dielo za rok 2015.

Sumár
* počet príspevkov na stránke dosiahol číslo 47. To sú 2/3 výkonu roku 2014. (Pre zaujímavosť: historické štatistiky: 2011: 51 článkov, 2012: 69 ks, 2013: 26 ks, 2014: 71 ks)
* nastalo preusporiadanie tvorivosti autorov. Sirien už minulý rok prevzal pochodeň dominantného (a miestami jediného) tvorcu obsahu a tento rok ešte dupol na plyn. Vyprodukoval sám 50% obsahu článkov (24 kúskov).
* pozitívnym prekvapením a skokanom roka je Alwaern, ktorého materiály k D&D dosiahli číslo 9, a umiestnili ho na druhé miesto s 20% podielom na obsahu.
* legenda roku 2014, ShadoWWW sa v druhom polroku stiahol do úzadia, ale so svojimi 4 článkami je stále na treťom mieste.
* toto bol rok, keď Alnag zavŕšil svoju tvorivú éru, ale paradoxne je stále na štvrtom mieste
* diverzifikovala sa plejáda článkov. Je tu viacero seriálov (Sirienova scenáristika), dominovali aj Alwaernove preklady z D&D.
* nastáva rozvoľnenie prekladov v prospech pôvodného obsahu. Alwaernove kompilované preklady, Sirienove seriály.
* nastáva tiež odklon článkov od čistého D&D / d20 k všeobecnejším herným technikám, či recenziám Gumshoe systémov a Fateu.

Delenie podľa mesiacov
======================

* január: 3
* február: 6
* marec: 7
* apríl: 9
* máj: 8
* jún: 2
* júl: 1
* august: 2
* september: 1
* október: 2
* november: 3
* december: 3

Delenie podľa autorov
================
Sirien: 24
Alwaern: 9
ShadoWWW: 4
Alnag: 3
Gurney: 3
Faskal: 1
WlkeR: 1
Dalcor: 1
Demonica: 1
24.1.2016 18:10 - sirien
Oi, náš pravidelný audit, úplně mi letos vypadl z hlavy, moc děkuji :D

Ten podzim byl slabší, no, ale to bylo dané soustředěním na jiné věci. Jako vždy není kvantita všechno a víc nás zajímá kvalita, takže si dovolím tradičně doplnit ještě kvalitativní perspektivu:

- ShadoWWW úspěšně dokončil hromadu DnD 5e překladu v původní grafice. To je něco co vydá za hromady článků.

- já konečně dodělal Fate do PDF - minimálně pro mě osobně to má hodnotu větší než hafo článků.

- Udělal jsem další Systémy v Kostce, což je z mého pohledu dlouhodobý projekt který má větší dlouhodobou přidanou hodnotu než článek

- První díl Hororu v Kostce je článek s rozsahem že kdybych místo něj psal dílčí věci, mohl jsem udělat klidně 5 nebo i 10 jinejch článků

- Alwaernovy kompilace jsou taky zatraceně velkej kus práce.


...plus jsme v mezičase významně posouvali vývoj budoucího Nightfall.


Celkově byl z mého pohledu 2015 sice kvantitativně možná méně výživný, než 2014 (který je zkreslený, protože do něj byla odložená spousta práce co byla udělaná ve 2013 - důvody viz dříve), ale pro mě je o něco lepší, než byl 2014.


Ohledně trendů

- Ano, velkou část článků jsem publikoval já; trochu mě to mrzí, rád bych viděl víc pravidelně přispívajících autorů, jako je třeba Alwaern. Bohužel některé práce mizí v šumu - určitě je třeba vypíchnout Chrochtu a jeho pokračující překlady a práce, které ale nebyly zveřejněné v samostatných článcích.

- Protože se dá čekat, že se to jen tak úplně nezmění, tak aby to ode mě nebylo pořád na téma toho co tvořím já jsem se rozhodl přeložit cool blogy některých zahraničních autorů.

- Poměr vlastní tvorby vůči překladům nevnímám jako nějak extra kritický - efektivně i lidé co umí anglicky mnohdy nepotkají to, co se tu případně překládá, takže de facto to pořád je kvalitní "nový" obsah pro naše publikum (nebo alespoň jeho většinu)

- A na závěr jsem rád, že tu lidé mají rozjeté dlouhodobé projekty, které úspěšně pokračují dopředu napříč roky, místo toho, aby šlo jen o nějaké nárazové rychlokvasící výkřiky.

- EDIT: plus letošek teda bude nejspíš zase trochu víc Fate-orientovaný, vzhledem k některým věcem co mám teď rozdělané (vč. pár těch překladů), ale myslím, že to není zase úplně na škodu a budou tu určitě i jiné - obecnější - věci.
24.1.2016 23:38 - Alwaern
Jen doplním k sobě - ten důvod pro horší druhou polovinu roku je zejména atestační zkouška ve specializačním oboru - tu nikdy nechcete projet. :)
25.1.2016 08:47 - Jiron
Andtom mě požádal, abych sem nasdílel zápis z hraní Pathfinderu, pořád to ještě zvažuji. Možná tak přispějí do statistik 2016.

Siriene, dobrá práce!
26.1.2016 19:43 - Gurney
Jiron píše:
Andtom mě požádal, abych sem nasdílel zápis z hraní Pathfinderu, pořád to ještě zvažuji. Možná tak přispějí do statistik 2016.

Rozhodně nasdílej, my co nemáme na dělání zápisů talent a hlavně vůli, si rádi přečtem alespoň ty cizí :)
26.1.2016 20:34 - ShadoWWW
Uplne to sem nepaatri, ale snad si to Tu vsichni prectou. ;) Na PMky a maily odpovim v nedeli.
26.1.2016 20:57 - sirien
lol... výjimečnost Kostky spočívá v tom, že si z ní ShadoWWW může dělat namátkovou nástěnku na kryptické zprávy svým fanynkám... to jsme to dotáhli :D
30.1.2016 23:23 - ShadoWWW
Sorry. :-)

Ohledně minulého roku: Nejvíc jsem hrdý na to, že se za mého přičinění podařilo v Brně rozjet pravidelné otevřené hraní. (I když jsem tam byl a jsem jen jedním kolečkem v celém soukolí lidí, kteří se o to zasloužili a pravidelně zasluhují.) Diskutování o pravidlech, hraní, dobrodružstvích atd. považuji jen za špičku ledovce, jehož základem je pravidelné hraní. Bez hraní upadá jak komunita, tak po čase i diskuze.

Ale i to pravidelné hraní v Brně by nebylo z velké části možné, kdyby neexistovaly zdejší překlady. Někteří mí hráči neumí anglicky a většině se líp čtou a používají pravidla v češtině než angličtině. Proto jsem své úsilí upnul v roce 2015 hlavně k překladům pravidel a podpoře hraní místní brněnské komunity. (I když jsem přes PMky zodpověděl dotazy i mnohých dalších hráčů.) Z překladů to byly Průvodce Pána jeskyně, Krabice pro začátečníky, revize Základních pravidel a revize Příručky hráče.

Co letos? Doufám, že v březnu* dokončím překlad Bestiáře, čímž bude (poprvé v historii) přeložena kompletní trojice hravních knih D&D. Pak se budu angažovat i v tištěném vydání D&D 5e v češtině. Oficiální zpráva bude... již brzy. :) V druhé půlce roku (a pak několik následujících let) se budu věnovat vydávání článků a nejrůznějších doplňků. Aby ti, kdo si oblíbili nebo teprve oblíbí D&D 5e, vždy věděli, kam mohou přijít pro radu či inspiraci.

Taky jsem moc rád, jak se sirien angažuje ve Fate. Kostka je díky tomu silným zdrojem inspirace a pomoci i pro hráče Fatu.

----------
*Tak trochu závodím s MarkyParkym a jeho revizí DrD2. V době, kdy Bouchi vyhlásil, že Altar přepracuje DrD2, jsem začal pracovat na překladu PHB. Překlad PHB+DMG+MM je tisíc stran. Dal jsem si závazek, že to stihnu přeložit dřív, než oni vydají svou revizi. :o)
31.1.2016 09:17 - Colombo
Píše:
V době, kdy Bouchi vyhlásil, že Altar přepracuje DrD2

Wat?
1.2.2016 11:21 - MarkyParky
ShadoWWW píše:

*Tak trochu závodím s MarkyParkym a jeho revizí DrD2. V době, kdy Bouchi vyhlásil, že Altar přepracuje DrD2, jsem začal pracovat na překladu PHB. Překlad PHB+DMG+MM je tisíc stran. Dal jsem si závazek, že to stihnu přeložit dřív, než oni vydají svou revizi. :o)

Držíme palce ;o)
13.1.2017 01:41 - sirien
Normálně to je Alef0va dobrovolná práce, ale já zrovna potřeboval vyzkoušet nějaké věci s data miningem co se učim a nevěděl sem, jaká data na to použít, tak sem si tam naházel Kostku za 2016. Snad se Alef0 neurazí :)


Takže.

Celkový počet článků: 66, nicméně 1 z nich je ve skutečnosti rozdělený na kapitoly, co vycházely na třikrát a dva moje jsou překladem dvou různých blogů naráz - tj. vyšlo tu 68 věcí a teoreticky 70 různých položek.

To odpovídá načemu standardu článek týdně, který se specifickou výjimkou 2013 dodržujeme už mnoho let.

Na druhou stranu, 11 z toho byly HTML reprinty chrochtových starších měst, což by nás dostalo zpátky na 57


Počet článků podle autorů:
23 sirien
15 chrochta (bez reprintů 4)
9 ShadoWWW
6 Gurney
4 Demonica
4 Tarfill
1 Dukolm
1 Felixz
1 Jerson
1 MartinCZ
1 Vojtěch

Tady se ve skutečnosti oproti předchozímu roku nic moc dramatického neděje... kromě toho, že jsme někam naprosto ztratili Alwaerna, což mi je dost líto a doufám, že se zase vrátí :)
Osobně mě překvapilo, že sem se dostal tak vysoko - co sem začal dělat na Star Wars sem měl naopak pocit, že má aktivita razantně poklesla.


Počty článků podle měsíců:
8 leden
8 únor
11 březen
7 duben
4 květen
3 červen
5 červenec
5 srpen
3 září
3 říjen
6 listopad
3 prosinec

Opět platí, že první polovina roku je o něco silnější, ale celkově je to pořád myslím poměrně rozumná distribuce. Dva z poklesů jsou vysvětlené letošním velmi dlouhým srazem (září) a pak svátky na konci roku (prosinec).


Struktura obsahu

Zatímco v roce 2015 jsme se dle Alef0a co do článků odklonili od překladů k vlastní tvorbě, loni tomu bylo spíš naopak:

32 překladů - z toho 27 ve formě článku (29 s těmi sloučenými blogy) a 5 ve formě přeložených materiálů(od Převodní příručky Fate přes DnD adventures po System Toolkit)

11 HTML reprintů z původních .doc
7 různé vlastní tvorby
5 recenzí
4 povídky
4 random články (kultura, historie, aktuálně-informační...)
3 články odkazující nebo shrnující materiály k DnD nebo Fate

Na začátku roku 2016 sem slíbil, že 2016 bude "rokem Fate". Těsně před začátkem roku vyšla PDF verze Fate Core, následovala PDF verze FAE, nově překlad System Toolkit a v mezičase Převodní příručky. Z článků, co jsem loni napsal, bylo tak 10 dalších věnováno Fate, přímo či nepřímo. A na konci roku vyšly Fate Star Wars. Doufám, že jste si to užili - svou pozornost teď plánuju obrátit zase někam trochu jinam (i když k Fate tu pořád asi sem tam něco přihodim...)

Nadále tvrdím, že devizou Kostky není nekonečná kvantita, ale vysoké množství kvality (s tím, že o kvalitu jde především). V posledních letech se k tomu přidaly i různé rozsáhlé projekty a já bych rád zmínil ShadoWWWovo dokončení svaté trojice DnD, pokračující zlepšování předchozích DnD a Tarfillovy adventures příspěvky k nim. DnD loni rozhodně neskomíralo.


A nakonec za poznámku stojí, že jsme pro Kostku vytvořili profily na sociálních sítích (FB, G+, Twitter). Nehodláme tam přenášet žádný extra obsah navíc, nicméně pro některé z vás může být pohodlné dostávat novinky do vašeho streamu, usnadní to případně sdílení těm, co o to budou stát a do budoucna možná najdeme ještě nějaká další využití...



Well... celkově myslím, že i když kvantitativně nijak extra nevybočuje, tak byl 2016 velmi dobrý rok. Doufám, že letošek dopadne minimálně stejně dobře :)
13.1.2017 01:47 - Aegnor
Máš trochu bordel v letopočtech mi přijde :-)
13.1.2017 02:19 - sirien
njn, to je tak když se paralelně snažíš něco naučit a něco napsat :D
Už snad dobrý
19.1.2017 15:09 - ShadoWWW
Sirien píše:
Doufám, že jste si to užili - svou pozornost teď plánuju obrátit zase někam trochu jinam


Kam? ;-)
19.1.2017 15:54 - sirien
Tyjo... ty Fate System Toolkits vypadaj jako dost děsivej seznam :D

Ne, spíš sem si řikal že bych se zase pustil do článků... rád bych prošel letos ještě větší část RPG Scénáristiky (minimálně co mám teď rozvržené, což je dalších asi tak deset dílů, které se samy fakt nenapíšou) a možná bych se zase zaměřil trochu na GUMSHOE (říkal sem si, že by možná nebylo špatné přeložit základní GUMSHOE pravidla, která se opakují v každé knize znovu a znovu jen s lehkými obdobami, ale spíš jako nějakej separátní dokument než jakože bych se pouštěl natvrdo do nějakého GUMSHOE překladu)
31.1.2019 13:23 - sirien
Odtud; výběr pár postů pro kontext:

kdosi anonymní píše:
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2720579-pred-45-vznikly-hry-na-hrdiny-svetu-daly-draci-doupe-kingdom-come-i-hru-o-truny


Haplo píše:
Ahhhh? Takže my jsme ti menší?


Jerson píše:
Haplo, psal o fórech, a D20 je menší fórum než RPG F. To že jde o článkový server a diskuse jsou jen přidružené může řadě návštěvníků uniknout.


sirien píše:
a jen tak ze zájmu, podle čeho chceš tu velikost měřit?

Protože sem si teď jen tak ze srandy spočítal, kolik je na RPG F aktivních diskusí za poslední dva dny v relevantních (tj. RPG) sekcích a je to celých převratných 7. Tady to je za ty samé dva dny 6. ... ...
...


Jerson píše:
Siriene, podle celkového počtu diskusí a příspěvků, tedy "optické mohutnosti", jak to už muži měřívají. Výkon v konkrétním okamžiku bývá věc dynamická a obtížněji měřitelná, zvlášť když ten větší je větší hlavně kvůli hraní (jednoho RPG, které zasahuje do více diskusí). ...


sirien píše:
Optickou mohutností myslí kefalín třeba délku tohodle výpisu proti délce tohodle výpisu? :)


malkav píše:
sirien: Nedá se "velikost fóra" hodnotit i podle počtu aktivně diskutujících členů? Můžeš mít fórum s deseti diskusemi, kde se stále stejných pět lidí dohaduje z různých úhlů pohledu o tom samém dlouhé tapety textu v rychlém sledu. Pak můžeš mít fórum s pěti diskusemi, kde je téma výrazně odlišné a píší tam pravidelně desítky lidí. Které fórum je to "opticky mohutnější" a které je opravdu větší? :)


Jerson píše:
Ten můj příměr byl z větší části vtip ... ... ...

když se podíváš na tuhle stránku, vidíš klasickou strukturu diskusních fór s tématickými sekcemi, a můžeš si všimnout stovek a tisíců jednotlivých témat v těchto sekcích. Naproti tomu na hlavní stránce d20 vidíš pár článků, vpravo sloupec asi dvaceti posledních aktivních diskusí, což působí komorním dojmem.




.


malkav: velikost fóra lze měřit všemožně, třeba i na šířku v pixelech. Obecně základní "smysluplná" kritéria jsou (mimo jiné, nejspíš):
- počet "živých" návštěvníků (čtoucích)
- počet aktivních návštěvníků (píšících)
- počet diskusí (celkem)
- počet aktivních diskusí (průměr v nějakém čase)
- počet příspěvků (celkem)
- počet diskusních příspěvků (průměr v nějakém čase)

...samozřejmě to není celé, protože každé to kritérium má nějaký další "háček" v tom jak nastavít parametry toho kdo/co se "ještě" počítá a kdo/co "už ne" (vyjme celkového počtu diskusí a příspěvků, ale to je zase zavádějící kvůli historickému zkreslení reálně již nerelevantními "archivními" položkami). Další háček je, že to sou všechno kvantitativní kritéria. Samozřejmě, nastavení kvalitativních kritérií by bylo ještě problematičtější (a navíc by se to nevyhnulo určité míře subjektivity).

Osobně mě tahle srovnání ve skutečnosti nijak moc neberou. Spíš naopak. Jerson má pravdu, že Kostka působí "komorně" a na pohled vypadá menší, než skutečně je - to jsme už v minulosti řešili a ve skutečnosti nám to tak spíš vyhovuje, protože to má nějaké jiné benefity, které sice nejde tak hezky zachytit číslem, ale IMO mají svojí značnou hodnotu.
31.1.2019 14:11 - Jerson
Osobně bych se tím ani netrápil, mám dojem, že lidé jsou raději na "menší" fórum než na "větší" :-)
31.1.2019 14:39 - sirien
Ano, kdysi jsme tu došli k podobnému názoru a je to přesně ten důvod, který odkazuju v posledním odstavci. Ten komorní dojem to tu činí takové vstřícnější a "domáčtější".
31.1.2019 14:49 - Jerson
No, s tou vstřícností bych to zase nepřeháněl, i když i na tomto poli zjevně RPGF vede :-)
31.1.2019 15:00 - Aegnor
Ale tak my vstřícní jsme ... dokud máš názor, který se nám líbí. :-)
31.1.2019 15:17 - sirien
Jerson: jo, četl sem, ale byl bych šťastnější, kdyby RPG F aféry které se nás tady netýkají zůstaly veřejně řešené a komentované jen na RPG F.
31.1.2019 15:23 - LokiB
Aegnor: a taky kdo všechno je "nám"? :)
31.1.2019 15:38 - Aegnor
Dobrý dotaz, podle mě je to banda lidí v šedejch hábitech, co stojí mezi tmou a světlem. :-)
31.1.2019 15:55 - sirien
Viděls aspoň Babylon 5, když už tu krypticky referuješ názvy, co sou samy o sobě kryptickými referencemi? :D
31.1.2019 17:38 - Haplo
Vypadá to, že jsem nechtěně rozproudil diskuzi o něčem úplně jiném, než jsem si kdy mohl představit, když jsem příspěvek psal. Když už se ale ubíráme tímto směrem: Mě RPG fórum nijak neoslovilo a (i když tady to taky není žádný med) mě to tu přijde přehlednější a pokud si chci najít nějaký materiál či inspiraci pro RPG, tak mi přijde, že je to tu to pravé místo. Nevím nakolik se to dá prohlásit o RPGF ale místní diverzita má své klady. Další bych pak vyzdvihl překlady (znovu nevím jak je to u sousedů), které komunita produkuje a vytváří tak aktivní společenství; mohu-li to tak nazvat.
31.1.2019 22:41 - sirien
No, já myslim, že pro sousedské vztahy bude zdravější tu nějak moc srovnání vůči RPG F nedělat. Ostatně vyjma nějakých fakt specifických kontextů (obvykle v rámci diskuse o nějakém konkrétním dalším vývoji funkcionalit atp.) z toho stejně nic užitečnýho neni.
13.5.2020 11:31 - Jerson
sirien píše:
Jerson: YAAAWWWWN. Těhle už bez prominutí keců o nováčcích co by toužili psát, ale kvůli nějaký animozitě nepíšou, sem se už taky znudil. I když se někde udělaly rozsáhlé kroky a moderování aby tito "mohli přijít", tak se nikdy neukázali - ta dynamika je tedy spíš opačná, ty lidi nikdy neměli motivaci kamkoliv psát a kdyby je "neodradilo" prostředí, tak by beztak odešli po prvnim postu (pokud by kdy našli motivaci tento vůbec napsat).

O hráčích, kteří se touží psát jsem nenapsal ani čárku. Jen o těch, kteří sem napsali, dostali sodu a odešli (naposledy to byl Endy, výhoda je, že zrovna toho znám a tak jsem se to dozvěděl), nebo o těch, kteří říkají, že by se do diskuse zapojili, ale díky přístupu některých lidí se jim nechce. Já si (nejspíš) můžu připsat ty, kteří sem dají k nahlédnutí své dílo, a více či méně ošklivým způsobem se o něm dozví, že je podle Jersona neuvěřitelné. Kolik si jich můžeš připsat ty osobně nevím, oni to po první kritice svého názoru obvykle přestanou rozlišovat.

Nevím, které "někde" máš namysli, zda tady na Kostce nebo na jiných fórech, ale to že je tu v diskusích všeobecně nevlídné prostředí je docela rozšířený názor mezi těmi, kteří o Kostce někdy slyšeli, takže sem spíše přijdou stáhnout si nějaký překlad a případné dotazy řeší jinde.

Ne že bych si myslel, že vhodnější přístupem by tu bylo najednou třeba dvakrát víc lidí. Ale možná by sem častěji psalo tak o 10% lidí víc, psali by o něco častěji a třeba i v průběhu několika let, takže časem by tu počet aktivních uživatelů narostl třeba na dvojnásobek.

Nicméně jak ses několikrát vyjádřil, Kostka je hlavně článkový server a diskuse jsou spíše přidružené, navíc mám dojem, že o nějaký nárůst počtu diskutujících ani moc nestojíš - zejména ne těch, kteří by napsali jeden až dvacet příspěvků - a mnohokrát jsi jasně deklaroval, že svůj přístup nehodláš měnit, takže ani nehodlám zkoušet přimět tě k nějaké změně.
13.5.2020 11:42 - Log 1=0
Jerson píše:
naposledy to byl Endy

Ten nedostal žádnou sodu, popravdě jeho odchod jde čistě na jeho hlavu. Možná to je tím, že taky někde četl, jaké tu je toxické prostředí a naprosto věcnou poznámku si interpretoval v tomto duchu.

Jako ne že by se tu nestaly věci, co by se dít neměly, třeba to, jak přišla (na tvůj popud, tuším?) nějaká facebooková hráčka a Sirien jí napsal docela hnusné věci. Ale že se do "toxicity" počítají i problémy, které jsou na straně příjemce, naznačuje, že to zas tak hrozné není.
13.5.2020 12:00 - ShadoWWW
Díky za odpovědi. Pár věcí.

Občas se zkrátka stává, že sem někdo přijde a dostane sodu. Sirien to označuje jako vstupní síto. Nám se může zdát, že to ani nebyla soda, že to byla jen peprnější výměna názorů, kterou dotyčný neustál. Problém je, že neodejde jen dotyčný, ale i jiní, kteří jsou toho němě svědky. Ta pověst se pak šíří rychle. Pověst Kostky neurčujeme my a naše nazírání na ostatní, ale určují ji naopak ostatní skrz své nazírání na nás. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale jediné, jak to můžeme změnit, že změníme svůj přístup. Když ho nezměníme, tak to Kostka přežije. Tak jak to přežilo RPG F. Postupně bude upadat její význam a počet příchozích lidí, až tu více méně zůstane jen tvrdé jádro (příklad opět vidíme na RPG F).

Bohužel stále více se setkávám s názorem, že je Kostka toxická. A to nejen ve virtuálním prostoru, ale i ve svém okolí. Herní skupiny, které by si tu ještě před lety otevřely vlastní stoly (v rámci sekce Komunita), si dnes raději otevřou stůl na FB nebo jako kanál na Discordu a sem chodí jen pro stahování materiálů. To je bohužel realita.
13.5.2020 12:02 - Jerson
Jak jsem psal vedle - přijde mi, že naše diskusní laťka kritiky je nastavena hodně vysoko, takže nám úplně nedochází, že se obecný styl komunikace v RPG změnil a už není v kurzu mlátit se po hlavách názory na jiný styl hraní, nebo za terminologii, a že obecně se (vw RPG komunitě) začíná prosazovat spíše styl "pochval, co se ti líbí, zbytek nekomentuj, jen můžeš vyjádřit odlišný názor, ale nesnaž se rozpory v názorech vyrovnat", a že to co my tady bereme ještě jako normální odpověď je mladšími hráči bráno jak styl, který jim nevyhovuje.

Takže sám pro sebe tu laťku povolené kritiky snižuju, i když to není úplně jednoduché. Tenhle případ byl jen ilustrační, a pro mě byl zajímavý spíše v tom, že jsem se na něj mohl podívat a přemýšlet, proč odpovědi vyznívaly tak ostře.

To že je mezi hráči Kosta spojená s aspektem "toxické diskuse" slýchám z různých stran a od hodně odlišných lidí už pár let, včetně toho, jakým způsobem k tomu sám přispívám, a můžu si vybrat, zda na takové názory budu házet bobek, nebo si je vezmu k srdci a zkusím s tím něco udělat alespoň u sebe. A už jsem si vybral.

Ne že bych nikomu neříkal žádnou kritiku, ale už sleduju, co a hlavně jak lidem píšu.

Edit: Koukám, že ShadoWWW v mezičase napsal některé věci prakticky stejně jako já.
13.5.2020 12:11 - Gediman
To je určitě fajn přístup. Máte dost zkušeností a znalostí, které je dobré šířit dál. Ovšem způsob, jak je šířit, by se fakt měl změnit. Pomůže to RPG komunitě jako celku, protože mladých lidí s novým přístupem bude přibývat.

Já osobně se třeba snažím RPG komunitu šířit mimo obě existující fóra tím, že rozšiřuji povědomí o RPG jako takovém - recenzuji vesměs "neznámá" RPG, ovšem ze známých světů, která by mohla upoutat pozornost fandů těch světů. Možná to není moc, ale i ta trocha je dobrá.
13.5.2020 12:17 - Log 1=0
Jerson píše:
pochval, co se ti líbí, zbytek nekomentuj, jen můžeš vyjádřit odlišný názor, ale nesnaž se rozpory v názorech vyrovnat

Nevím, nakolik je tento názor na diskusi skutečně rozšířen v mladších generacích oproti těm starším, ale považuji ho za velmi nešťastný. Dokonce tak, že bych neměl motivaci na takováto "netoxická" místa chodit.
13.5.2020 12:31 - LokiB
Log: a vidíš třeba to, že kupříkladu JaD je tu v dnešní době celkem šanováno, nikdo nemá potřebu se do jeho přípravy strefovat, jakkoli bráno zdejší standardní optikou (u jiných projektů), to nemusí být proto, že by nebylo do čeho se trefovat?

A protože je vždy u psaného textu v diskusi velké riziko, že bude pochopen jinak a vzbudí v lidech alergickou reakci, tak raději výslovně doplním, že to není zhola nic proti současnému JaD.
To co chci říc je, že je to projekt, který má v současnosti vysoko nastavenou laťku pozitivního příjímání od lidí zde. Což je privilegium, které se mnoha jiným projektům nedostalo.

V kontextu toho, co jsi psal, moje otázka směřuje k tomu, jestli by ti více vyhovovalo, kdyby diskuse k přípravě JaD byla více toxická :) Já o tom pochybuji, ale to víš, do hlavy ti nevidím.
13.5.2020 12:35 - Tarfill
ShadoWWW píše:
stále více se setkávám s názorem, že je Kostka toxická.

Jerson píše:
je mezi hráči Kosta spojená s aspektem "toxické diskuse" slýchám z různých stran

Heleďte a můžete tak nějak zkusit vypíchnout nejvíce vyvolávané situace a přístupy, ve kterých je Kostka toxická? Říkají Ti konkrétní lidi i v čem konkrétně?
Já si totiž dokážu vybavit jen velmi málo situací, kde by toxická být mohla. Mě třeba připadá, že je na rozdíl od jiných online diskuzí všeobecně spíše lepší než horší...
13.5.2020 12:36 - Aegnor
Loki, a kolik informací ohledně JaD se tu za poslední dobu objevilo? Já si vybavuju akorát průzkum ohledně nově vytvořených oborů. Ono se těžko do něčeho strefuje, když nic není. :-)
13.5.2020 12:41 - York
ShadoWWWovu a Jersonovu snahu rozhodně vítám. Rozhodně ale nesouhlasím, že by s absencí empatie v diskusích měla problém jen "dnešní mladá generace". Možná si vzpomenete, že za tohle bojuju už léta.

A mimochodem, Kostka se za posledních pár let v tomhle ohledu změnila výrazně k lepšímu. Takže jen tak dál.
13.5.2020 12:42 - malkav
Tak neřekl bych, že není možné říct kritiku na cizí názor. Mnohem více je to podle mého názoru v tom, jak se ta kritika podá. Občas se tu objevují zcela kategorická vyjádření o tom, jak je co přežité a hloupé. Trochu se tu pomíjí to, že zábava je věc subjektivní.

Není to tak dávno, co jsem psal příspěvek v podobném duchu, jak si tu jako nově příchozí připadám a jak to "tvrdé jádro" více-méně souzní a rozumí si ve svých vyjádřeních. Dostal jsem v tu chvíli dost příkré vyjádření, že jsem úplně vedle :)
13.5.2020 12:44 - Log 1=0
LokiB píše:
to nemusí být proto, že by nebylo do čeho se trefovat?

CO? FEEDBACK? KDE? SEM S NÍM! (Tedy, ne sem, napište nám ho do vlákna, potřebujeme vědět, co se komu nelíbí.)

Představa, že se na JaD někomu něco nelíbí, ale nechává si to pro sebe, protože kritika je toxická, mne upřímně děsí.

A ještě jedna věc, když něco pochválí Sirien, má to pro mě mnohonásobně větší váhu, než když něco pochválí ShadoWWWW. Ne protože bych si ShadoWWWa méně vážil, ale protože je cíleně pozitivní a chválí kde co, zato když něco pochválí Sirien, který většinu věcí rozkládá na atomy, tak už to nejspíš fakt stojí za to.
13.5.2020 12:45 - ShadoWWW
Tarfill: Na podrobnosti bych se musel poptat, což by pár dní zabralo. Z hlavy si vybavuji dva příklady, o kterých mluvili:

  • Sáhodlouhé hádky o fixlování kostek, přičemž většině hráčů je toto téma ukradený, ať už fixlujou, nebo ne.
  • Bazírování na pravidlech hry a jejich ortodoxním výkladu. Hádky nad životy (HP), realističností pravidel, volitelnými pravidly apod.
13.5.2020 12:46 - todor
<idelogical rant> Hmm, jako ne ze bych sem moc prispival, to ne. Spis se obcas na neco zeptam, ale ctu to tu pravidelne. Nektere debaty jsou asi ... vyhrocenejsi? Urcite z pohledu dnesni skoro az pokrytecky hyper-slusnosti. Nicmene si myslim schopnost ustat si a obhajit svuj nazor ve verejny debate byla vzdycky soucast nejakych argumentacnich skillu rekl bych. Takova ta dnesni vsudy pritomna ublizenost - oni se mnou nesouhlasi a byli na me zly... protoze mi rekli ze nemam pravdu.. mi dost vadi. Jsem rad za mista ktera takova jeste nejsou. Uznavam ze nemam uplne naladu se do krve hadat, ale zase... nazory se tim vylepsuji a "ostri"? A je dobry se za nima stat. Takze celkove je to tu za me fajn a diky tem co se tu "hadaji" (teda diskutuji) a vytvareji tu domackou atmosferu :D </idelogical rant>
13.5.2020 12:50 - Tarfill
Shadowww,
na podrobnosti se ptát nemusíš. Pokud byla kritika k tématům podobným jako ty, co jsi uvedl, tak to jsem docela dost v klidu... ;-)
13.5.2020 12:54 - ShadoWWW
Ješttě k tomu chválení: chválím, když v něčem vidím potenciál (například teď Datatabáze RPG na RPG F). Ale ne vždy, někdy se snažím vytěžit ten potenciál kritikou, když vidím, že tam bez ní ten potenciál není, ale s ní by být mohl. Např. RPG Kuchyně. Tam ve formě, v jaké Kuchyně existuje, potenciál nevidím. ALe už jsem tam psal pár návrhů, jak by tam ten potenciál být mohl. Bohužel se to vždycky zadrhlo na tom, že těch pár autorů, co tam každoročně něco přispěje, je s tím spokojeno tak, jak to je, tak autoři o změně neuvažují. Podobně u (původního) DrD II, když bylo ještě ve vývoji, jsem psal nějaké návrhy na vykřesání potenciálu, ale ty byly shozeny ze stolu. V takových případech se chovám podobně, jako zde zmínění odpadlíci. Prostě ty projekty začnu ignorovat.
13.5.2020 12:58 - LokiB
todor píše:
Nicmene si myslim schopnost ustat si a obhajit svuj nazor ve verejny debate byla vzdycky soucast nejakych argumentacnich skillu rekl bych


Jo, bejvávalo ... ale abych parafrázoval Cimrmana, doba, kdy si poražený na důkaz, že prohru v dišputaci uznává, přeřízl kšandu, jsou už dávno pryč ;)

Něco jako "obhájit si názor" v internetové diskusi naráží na fakt, že když já něco vidím jako červené a jiný jako modré, tak debata zůstane často na úrovni "červená", "modrá", "červená", "modrá", aniž by došlo k čemukoli pozitivnímu pro kohokoli.
Kupříkladu ShadoWWWem zmíněné debaty o fixlování kostek jsou toho celkem důkazem.

Jestli má nějakou výhodu, že si v diskusi někdo "svůj názor neobhájí" (a těch důvodů může být mnoho, počínaje tím, že jeho názor je vskutku mimo, až po to, že jeho odpůrci v diskusi jsou početní blázni), jo, pro někoho jo :)
13.5.2020 12:58 - ShadoWWW
Mimochodem viděli jste první díl první série Critical Role? Podle mě i jejich největší fanoušek musí uznat, že to byla fakt bída. Takové začátky obvykle bývají. I ty mé překlady prvních příruček D&D 5e jsou bída proti tomu, co se produkuje dnes.
13.5.2020 12:59 - Gediman
Píše:
•Bazírování na pravidlech hry a jejich ortodoxním výkladu. Hádky nad životy (HP), realističností pravidel, volitelnými pravidly apod.


Jo, dobře, že to zmiňuješ. Nad tímhle jsem přemýšlel už delší dobu - obecně, ne ohledně nějakého konkrétního člověka. Proč někomu vnucovat nějaký výklad pravidel nebo realističnost? Pokud to v té dané skupině funguje a všichni se baví, tak je snad vše v pořádku. Je to jen hra, ne? :)

Kdyby jsi se ty sám účastnil hry s takovou skupinou, možná by ti to dělalo problém... ale potom, proč s tou skupinou hrát? Máš vlastní skupinu, která ví, co chce. Nějaké hádky člověka ze skupiny X se člověkem ze skupiny Y o tom, jak jsou ta pravidla (ne)realistická a (ne)přesně podle příručky jsou přece naprosto zbytečné. A jen to podporuje tu negativní atmosféru v komunitě. Nechci říct vyloženě toxicitu.
13.5.2020 13:05 - todor
LokiB píše:
Něco jako "obhájit si názor" v internetové diskusi naráží na fakt, že když já něco vidím jako červené a jiný jako modré, tak debata zůstane často na úrovni "červená", "modrá", "červená", "modrá", aniž by došlo k čemukoli pozitivnímu pro kohokoli.


No tam zase pak nastupuje skill - kdyz uz to nikam nevede, tak uz toho necham ne? :D Tady bych mozna videl trochu deficit kostky, ale kdyz to lidi bavi... :)
13.5.2020 13:13 - sirien
Víte co? Jestli se to tu někomu nelíbí, jaké to tu je, ctrl+w je ideální řešení.

Kostka je pro kohokoliv. To není totéž, co pro každého (~Log #247). Nejsou postrádáni.

____________________________

Loki: ironické, že zrovna Log teď kolem JaD na svojí adresu schytal tý kritiky, mnohdy dost silný, fakt hodně. Že to nesleduješ, takže to nevíš, je Tvůj problém.
13.5.2020 13:14 - LokiB
ShadoWWW píše:
Mimochodem viděli jste první díl první série Critical Role?


hele, to je vtipné, zrovna teď o víkendu mi to youtube nabídl jako video na základě mých předchozích shlédnutí, takže jsem zrovna kus toho prvního dílu viděl. A máš pravdu, že to moc dobré nebylo.
Technické problémy, zvuk atd ... ok, chápu.
Představování postav na pozadí statického obrázku ... nuda.
Hráči projevem zvláštní.

Ale minimálně na Mattovi bylo vidět, že je do toho zažranej, že má talent, a že to pro velkou skupinu lidí má rozhodně potenciál.
13.5.2020 13:19 - LokiB
sirien píše:
Že to nesleduješ, takže to nevíš, je Tvůj problém.


Ale to vůbec není můj problém a nezlob se, ani z toho svůj problém nehodlám dělat :)
představ si, že bys to napsal jen jako "Ty to asi nesleduješ, když to nevíš" ... no jo, ta úroveň toxicity, o které je tu řeč ;) já si z toho nic nedělám, protože tyhle tvoje reakce už vím, že nemůžu brát vážně, jako bych to bral v běžné diskusi, ale ne každý to zvládne.

Kromě toho, co se děje ve vlákně Jeskyně a draci - příprava pravidel sleduju a čtu každý příspěvek. Jestli tomu říkáš "schytat silnou kritiku", tak to holt z jiných vláken zde mám nastavenou laťku silné kritiky jinde.
13.5.2020 13:22 - Gediman
Píše:
Víte co? Jestli se to tu někomu nelíbí, jaké to tu je, ctrl+w je ideální řešení.
Kostka je pro kohokoliv. To není totéž, co pro každého (~Log #247). Nejsou postrádáni.


What? Tomu říkám podpora RPG komunity :) Hele, fakt není tak velká, abys mohl vyhodit desítky potenciálních i skutečných přispěvatelů a říct, že jsou postradatelní. To není dobrá reklama, protože ta informace se rozšíří jinam... kde je podstatě víc lidí. To je vlastně to, co tu celou dobu řešíme.
13.5.2020 13:23 - Log 1=0
LokiB: zrovna jsem se tě chtěl zastat, že o většině té kritiky oběktivně vědět nemůžeš, protože mi byla sdělena přes videochat.
13.5.2020 13:26 - York
Log 1=0 píše:
A ještě jedna věc, když něco pochválí Sirien, má to pro mě mnohonásobně větší váhu, než když něco pochválí ShadoWWWW. Ne protože bych si ShadoWWWa méně vážil, ale protože je cíleně pozitivní a chválí kde co, zato když něco pochválí Sirien, který většinu věcí rozkládá na atomy, tak už to nejspíš fakt stojí za to.


Pokud můžu mluvit za autory, tak pointa není dostat pochvalu (ať už od kohokoliv), pointa je získat konstruktivní feedback, kterej mě nedemotivuje od další tvorby.


Mícháte tu dohromady dvě věci:

• Subjektivní hodnocení - tady opravdu platí, že když se mi něco líbí, tak to řeknu, a když ne, je lepší si to nechat pro sebe.

• Konstruktivní kritika - ta má smysl pouze v případě, že s tím autor ještě může něco dělat. Tj. nemá třeba smysl snažit se o konstruktivní kritiku už vydaného produktu, pokud teda autor nepracuje na revizi. V tomhle případě může bejt žádoucí i negativní subjektivní hodnocení (nelíbí se mi, jak jsi zpracoval Satyry), ale je dobrý si dát pozor, abys kritizoval produkt, ne autora (což se třeba při kritice Končiny nepodařilo).
13.5.2020 13:26 - sirien
malkav: Zábava je subjektivní. Design ne. Dobré rozlišovat, co ta která diskuse řeší.

ShadoWWW: Pokud někoho otráví diskuse o něčem, co ho nezajímá, a ruší ho, že se řeší něco, co mu je jedno... jako lidi co touží tlachat a usmívat se, ale nediskutovat, viz výše, nebudou postrádáni.

Gediman: watch me.
13.5.2020 13:30 - York
LokiB píše:
Kromě toho, co se děje ve vlákně Jeskyně a draci - příprava pravidel


Tady je nějaká diskuse o přípravě pravidel JaD? Žádnou nevidím.
13.5.2020 13:33 - sirien
York: existuje polo-neveřejná diskuse na pozvání určená pro okruh tvůrců a lidí co projevili zájem / přislíbili aktivní komentování popř. feedback probíhající tvorby.
13.5.2020 14:12 - malkav
sirien: Hrál jsi někdy fotbal s tenisákem ve škole na záchodě? :D Designovaný je pro tenis a přitom si s ním můžeš subjektivně užít super zábavu i mimo jeho původně zamýšlenou doménu ;)
13.5.2020 14:17 - todor
malkav píše:
užít super zábavu


Ja si myslim ze to je prave zasadni nepochopeni :) Sirienovi jde (podle meho dojmu) o ucenou diskuzi na tema her roleplayingovych, za kterou by se nemusela stydet ctihodna akademie ved (kdyby se to tam studovalo) a ne zabavu
13.5.2020 14:20 - sirien
malkav: no a? Jak přesně to vyvrací co tvrdim, popř. co přesně tím chceš říct?
13.5.2020 14:22 - Tarfill
Spíš jde všeobecně o to, aby někteří diskutéři či sledující čtenáři lépe rozlišovali témata, ke kterým má cenu nějaká připomínka, ke kterým nemá cenu žádná připomínka, u kterých je potřeba tolerovat názor druhého a u kterých je potřeba prosadit si názor svůj. ;-)
13.5.2020 14:26 - LokiB
Tarfill: to se vždycky dobře rozlišuje u druhých, že už plácají zbytečně ... u sebe má dost lidí pocit, že ještě tu jednu poznámku k tomu je třeba dodat ;) (mluvím tedy primárně za sebe, aby někdo neřekl, že ukazuju jen na druhé)
13.5.2020 14:31 - Tarfill
Loki,
no a právě proto píšu, že je dobré to umět lépe rozlišovat... :-)
13.5.2020 16:18 - malkav
sirien: Nijak. Co činí tvůj postoj nadřazenější tomu mému? Ze zdejších diskusí jsem nevyrozuměl, že by se tu mělo jen akademicky analyzovat, naopak diskutující tu prezentují i své osobu (subjektivní) názory a postoje a nepotřebují číst kategorická kázání, jak to či ono dělají naprosto blbě a lžou si do kapsy (narážka teď nemusí být mířena čistě na tebe). Tak nějak se ztotožňuji s todorem v definici tvého přístupu :)
13.5.2020 16:38 - sirien
malkav: takže zahlásíš, že zábava je subjektivní, já Tě upozornim, že zábava ano, ale design zábavy (her) už tak moc ne (přičemž výroky které jsi původně komentoval jsou především, ne-li výhradně o designu)... ty nadhodíš cosi o alternativním využití věci, které o mé poznámce nic neříká, což ještě přiznáš, což... co přesně? tohle se stává, hodně mírně řečeno, trochu moc surrealistickym.

Jinak jestli se Ti nelíbí, že prezentuješ názor a postoj a někdo si ho dovolí zpochybnit, není nic snazšího, než ho neprezentovat a pokud máš dojem, že ti někdo dává kázání, co nechceš číst, tak není nic snazšího, než ho fakt nečíst.
13.5.2020 17:09 - todor
sirien píše:
hodně mírně řečeno, trochu moc surrealistickym.


<joke>...ale tak normalniho clena klanu malkav jsem jeste zatim nepotkal...</joke>

malkav píše:
Tak nějak se ztotožňuji s todorem v definici tvého přístupu :)


Ucenych diskuzi nad pravidly s uplne vsi vaznosti az na kost mam taky na svem konte celkem dost (ikdyz ne tady). Kdyz to tu ctu, jako by to na me mrkalo.. hele, takovej si taky. Bavi me to, casto me ty temata zajimaji, ale ucast uz si vybiram :). Jak jsem psal predtim... kdyz to lidi bavi, ne?
13.5.2020 17:11 - malkav
sirien: Nadhodil jsem alternativní použití věci s tím, že prožitek s ní může být naprosto v pohodě a dokonce pro některé lidi i větší, než kdyby ji použili pro původně zamýšlený účel (prostě neumí a nechtějí hrát tenis). Tedy její původně zamýšlený účel je jim naprosto ukradený, našli si svou cestu. (Smazána zbytečně uštěpačná poznámka).

Nevadí mi, když se můj postoj někdo pokusí zpochybnit. Dokonce mi ani nevadí, když se mu povede mi můj postoj vyvrátit a já si najdu jiný pohled na věc. Nepovažuji to za ostudu a osobní prohru, pokud v diskusi padnou argumenty, které mi otevřou oči a já uznám svou chybu nebo nepřesnost mého výkladu.

Jestli jsou mnou komentované výroky především, ne-li výhradně o designu, si nejsem úplně vědom. Dnešní diskuse se tu vede i o způsobu debaty a vyjadřování zde. Že i kritika se dá podat bez urážek a snižování cizího názoru.
13.5.2020 17:26 - sirien
todor: ah, to je humorný rozměr věci, který mi zcela unikl, díky :D


malkav: to, že pro něco lze najít zajímavé nebo i efektivní využití alternativní k původně zamýšlenému, nijak nesouvisí s tím, že design věcí pro nějaký účel (popř. nevhodnost nebo zastaralost nějakého řešení) není subjektivní. Argumentuješ o něčem naprosto nesouvisejícím.

Že si nejsi vědom toho, že ty výroky jsou především o designu - nevim no, možná víc sleduj aktuální předmět té které diskuse. S tím o čem je tahle diskuse teď to taky moc nesouvisí.
14.5.2020 07:34 - Gediman
Píše:
že ti někdo dává kázání, co nechceš číst, tak není nic snazšího, než ho fakt nečíst.


Jenže existují případy, kdy se "kazatel" cítí skoro uražen tím, že se dotyčný rozhodl jeho kázání ignorovat (i z legit pohnutek, jako např. že ono kázání je z jeho pohledu úplně mimo mísu), což pak vede k vyostřené debatě a toxicitě. A zcela zbytečně.

Píše:
Že i kritika se dá podat bez urážek a snižování cizího názoru.

Tak tak.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.29001212120056 secREMOTE_IP: 18.118.2.15