Střípky

sirien
12.3.2009 13:07
Blogy na Kostce (4 U all)
Už delší dobu tu fungují blogy, které mají v budoucnu dostat ještě více prostoru. V souvislosti s tím mě zajímá pár věcí, ke kterým si tu dovolím položit pár anketek, prosím odpovězte na všechny jak nejupřímněji můžete :)
Hlasovat může jen přihlášený uživatel.

Blogy by měly být o:

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
RPG a pouze o RPGkladné body3
Věcech které jsou RPG blízké (literatura, filmy, komunita)kladné body14
Všem možném, co tu může přijít lidem tematicky zajímavékladné body5
Čemkoliv co autor chce, jako všechny blogykladné body1

Blogy a články o RPG

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 3 bodů.
Články by měly být spíše tematicky objektivní, k subjektivnímu postoji jsou určeny blogyzáporné bodyneutrální postojkladné body9
Blogy mohou být stejně objektivní jako články, liší se v něčem jiném (prosím upřesněte v diskusi)záporné bodyneutrální postojkladné body0
Blogy by měly být strukturou podobné článkům, rozdíl je především v míře snahy do nich vložené (menší)záporné bodyneutrální postojkladné body-7

Domnívám se, že téma... patří spíše do blogů než do článků

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 5 bodů.
takhle vzniká naše hrazáporné bodyneutrální postojkladné body7
zápisy z hraní které nejsou v povídkové formězáporné bodyneutrální postojkladné body1
kontroverzní téma, které se do někoho opírá, i když to není prvotní zájemzáporné bodyneutrální postojkladné body1
Kratší postřehy nebo zajímavosti o nějakém RPG fenoménu z hraní nebo diskusízáporné bodyneutrální postojkladné body0
Témata na hraně (např. scénáristika filmů, s určitou snahou možná použitelná v RPG)záporné bodyneutrální postojkladné body-2
Autorská citace #21
13.3.2009 02:37 - sirien
andtom: Jak Alnag nevím, ale co se mých blogčků týče tak Ti rád odpovím proč jsem je nepublikoval jako články (výpis podle data):
  • Vývoj v myšlení - tím to začalo. Do názvu jsem napsal "blogček", protože mi až až moc silně přišlo, že obsah vlastně není řešením nějakého tématu, ale jen čistou úvahou nad přemýšlením hráčů o hře, která ale nejspíš nikoho nikam neposune ani neposkytne něco věcnéo k něčí hře. Zeptal jsem se pak ještě radši Alnaga, jestli to je ok., a Alnag v reakci na to založil blogovou sekci jako experiment.
  • "Význam chápání mechanik" je tematicky trochu druhým dílem prvního blogčku. Jeho tématem je "proč by se hráči měli zajímat o teorii pravidel a mechanik své hry", moc jsem nevěděl kam jinam to dát a jak jsem psal, navazovalo to na původní blogček
  • K čemu tolik RPG je "článek" který vlastně jen zachycuje nějaký můj myšlenkový proces, o který jsem se chtěl podělit. Je to opět spíš úvaha a nepřipadá mi to zrovna jako plnohodnotný článek
  • Proč hrajete RPG by teoreticky mohla být jen diskuse, kdybych se široce nerozepsal v úvodu o něčem jiném než je jen můj vlastní postoj
  • O komunitách je blogček který se věnuje nějakým mým momentálním myšlenkám o významu komunity a o přístupu jedince k ní, v reflexi na tehdejší dění. Opravdu nevím, co je na tom "článek" a už vůbec netuším kam bych ho zařadil
  • Jak vzniká hra byl pokus o popis vzniku DnD hry který nevyšel protože nevyšla hra sama. Chtěl jsem ho průběžně doplňovat a doufal jsem že se v diskusi vyjádří ostaní hráči případně se tam objeví postřehy ostatních. Na článek mi to přijde trochu moc self-oriented
  • O nadšení je zachycení mé momentální úvahy o tom, jak nadšení do hry přichází a odchází ve vlnách a jaký to má na hru vliv. Na to abych to publikoval jako článek to je příliš hypotetické, bez opory v něčem o co bych se mohl opřít
  • O psaní je vyjádření mého postoje k... psaní. Kam jinam s tím? Případně mělo by to mimo blog vůbec smysl?
  • O diskusi je blogček věnovaný tomu, co je diskuse zač a kde jsou její úskalí - a hlavně o tom, že má obohacovat a ne se vyhrávat a vznikl opět v reakci na aktuální dění
Když se na to zpětně dívám, mám dojem že všechno co jsem publikoval jako blogček jsem tak publikoval správně - nevím kam jinam bych to dal a nevím, jestli by dost z toho mělo smysl vůbec publikovat kdybych ten blogový prostor neměl.
K některým mým blogčkům vznikly slušné diskuse - některé se stočily spíš k OT, jiné se držely docela dobře tématu a padlo v nich dost zajímavých myšlenek. Dost z toho Tě nemusí zajímat - nicméně netvrď mi, že Tě z "normálních" článků zajímají všechny, tomu prostě nevěřím - a co číst nechceš tak jako tak nečteš.
Snad jen Alnag tu má pročtené všechno, já mám pročtenou většinu, ale některé věci mě prostě tematicky neberou (a otevřel jsem je jen aby mi u nich neblikalo nepřečtené žluté světýlko a nemátlo mě od věcí, které si opravdu ještě přečíst chci)

Rozhodně nemám dojem že bych dal jediný "normální" článek do blogů. Stejně tak nemám dojem, že bych za dobu existence blogů napsal méně článků (v posledním měsíci mi vyšly tři díly ze čtyř ze série "hraní v SF", vyšel mi zápis z hraní s rozsahem 20 A4 a jeden (doteď nejrozsáhlejší) díl (zatím bohužel jen mojí) série "bulvár". Za tu dobu jsem napsal jeden blogček (O diskusi)
Kromě toho mám rozepsanou jednu povídku (se kterou, přiznávám, teď trochu nevím kam dál) a druhou mám načrtlou ve skice.

Možná jsem tu měl i plodnější období, ale měl jsem tu i o dost slabší období a vzhledem k tomu kolik věcí si teď mimo Kostku a mimo RPG vyžaduje mou pozornost myslím pořád držím docela slušné tempo, takže by mě docela zajímalo kde se bere dojem, že by mi blogy "odčerpávaly" normální články...
(a btw. nevím proč si bereš jako příklad tematické řazení s příklady jako "vesmír" a "lodě", když mám z posledního měsíce a půl čtyřdílnou sérii "hraní o SF" v sekci "herní prostředí", s tím argumentem o státech původu mi to připadá trochu jako nesmyslná demagogie)
Autorská citace #22
13.3.2009 18:07 - pipux
sirien píše:
Sirien vůbec nic nespojluje, pokud sis nevšiml. Siriena jen napadlo, že blogy prostě vznikly a nikdy se veřejně neřešily a Siriena už delší dobu docela dost zajímaly odpovědi na výše uvedené (nicnespoilující, povšimni si) otázky.
Spoiluješ tu Ty (s konkrétními odpověďmi), Pipux (s odkazy na sun) a teď ještě trochu Jakub (s návrhy jak na to) ;)

Řekl jsem sun? Já nešika, myslel jsem moon.

A teď k věci: Co tvrdíš je nepravda :P

Existuje nějaká komunita, která se v průběhu času vyvíjí. A když se jednou projeví současné paradigma jako zastaralé, je třeba přijít na paradigma nové - což je vždy jen otázkou času.

Třídění zdejších zdrojů (blogů aj.) je něco, co v současném pojetí skřípe (stejně tak např. ony hrůzné skupiny, které teď den co den překrývají články). Protože se s těmito zdroji v současném, reznoucím modelu nepočítalo od počátků, kontrastují s rozdělením zdrojů postarších (příkladem: v Brně máme třeba tohle secesní náměstí, do kterého přistavěli moderní zrůdu-stavbu z modrých skleněných plátů).

Otázku třídění zdrojů jsi nakrojil ty a jen ty :P
Autorská citace #23
14.3.2009 08:20 - andtom
Zdá se, že blogy jsou VELKÝM NÁPADEM a budou realizovány :)

V tom případě poprosím, jestli je to možné, rozumně pouvažovat o možnosti alternativního zobrazení této stránky. Ten, co něco napíše, by věnoval pár vteřin a opatřil svůj příspěvek nějakým rozlišovacím znakem dle témy. Alternativní zobrazování by pak zobrazilo materiály řazené dle témy (rozbilo by blogy a přeuspořádalo vše podle tém). Jestli to jde, uvítal bych to. Jestli by to uvítal někdo další netuším.

Sirien: Pokud jsi spokojen s tím, že vše co jsi zařadil do blogu, patří do blogu, pak by mě zajímalo, pokud bys pročešal zpětně to cos do té doby psal jako články (a nevadilo Ti, že to jsou články), co z toho bys měl "po novu" valit do blogu.
Dovčera nikomu nevadilo, že osobní názory a postoje jsou články, dnes je to kritérium pro strčení do blogu.
Psalo se, píše se a bude se psát stejně, osobní názory přítomny všude, akorát se to všechno najednou bude dávat do blogů. Změní se řazení věcí na d20.cz a orientace v tom. Dle mého znepřehlední. Proto bych poprosil o to alternativní zobrazení.

Netvrdil jsem, že mě zajímají všechny články, ale všechny články k nějakému tématu. Nejdu po názorech XYZ na cokoliv, opravdu se orientuji tématicky. Nebudu číst článek "včera jsem jedl špagety s hodně kečupem a dostal jsem nápad na bezva horrorovou zápletku" jenom proto, že ho napsal XYZ, když mě horror nezajímá. Blog je dobrý tehdy, když člověk má obdivovatele nebo si je hodlá vypěstovat. Takový ten malilinkatý kultík osobnosti v tom je :)

Taková drobnost: když píši o známkach, tak tím nemyslím ultrakonspirativní teorie a narážky osmého řád. Jako malý chlapec jsem měl tématické sbírky sport a nejvíc kosmos, měl jsem i lodě (na vodě), bylo to před třiceti lety. Proto jsem to napsal ;)
Autorská citace #24
14.3.2009 11:53 - Lotrando
Do jisté míry vnímám potřebu blogu jako určitou formu zápisů ze hry. Přijde mi to přirozenější, než stále přidávat stránky do jednoho článku, jako to děláme teď v sekci Šedé vrány. Důležité je i odlehčit redakci při schvalování.

Na durou stranu, jsem pro zachování podobné struktury jako dnes. Na titulní stránku jsem si zvykl, ale popravdě se orientuju podle diskuzí, kde vidím zda nový článek budí ohlas nebo ne.


výše uvedená anketa je celkem objektivní a neviděl bych v tom nic jiného než snahu dozvědět se něco od čtenářů. mimochodem, z výsledků je poměrně jasné, že návštěvníci tematicky upřednostňují stávající obsah.
Autorská citace #25
14.3.2009 15:36 - sirien
andtom: znáš mě, stačí se zeptat.
Hráčské tipy a triky: 5 článků, do blogů bych z nich nedal žádný
Vypravěčské tipy a triky: 8 článků, žádný (zato bych jeden nebo dva smazal, jak tak koukám. Možná skutečně udělám svůj původní záměr a půlku svejc prací tady trochu zreviduju)
Příběhy: 8 čl (wow, sem ani netušil že už tolik), žádný
Světy a prostředí: 4, žádný
Věda a teorie: 1, ne.
non.d20: 8, z toho u té kritiky MlwM docela váhám, asi by to blog byl, protože to bylo spíš takové popicování a přiznávám že i když to vyjadřovalo můj názor tak záměrem bylo spíš si rejpat než ho prezentovat.
Ostatní: Možná "vývoj d20", ale spíš ne, tam kde je sedí líp.

Takže ze všech článků co jsem tu napsal předtím by byl v blogu jeden jediný, a ten byl stejně i tak takovej jinej, takže mám dojem že s blogama naopak publikuju to co sem předtim nepublikoval.

Píše:
mimochodem, z výsledků je poměrně jasné, že návštěvníci tematicky upřednostňují stávající obsah.

jj. Čekal jsem docela konzistenci, ale popravdě ne až takovou.
Spíš by mě zajímalo jestli ty 0, -1, +1 jsou kvůli tomu že lidé nehlasovali (nezájem) nebo protože hlasovali půl napůl... si řeknu Maxovi :)

(mimochodem z toho myslím i docela vyplývá že čtenáři vnímají rozdíl mezi blogy a články, takže to dělení asi není až tak samoúčelné)
Autorská citace #26
14.3.2009 19:39 - Jerson
Siriene, možná kdybyses místo sugestivní otázky "O čem mají být blogy?" zeptal "Jsou potřeba blogy, enbo vás napadá jiné řešení?", dostal bys jiné odpovědi.

Já třeba nevidím rozdíl mezi článkem a blogem, když mě název zaujme, tak si ho přečtu, a když ne, tak ho nečtu.

Poud jde o výpisy, řídím se podle výpisu novinek. Když jedním klikem uvidím všechny nové články / blogy i příspěvky v diskusi, je mi jedno jak to bude.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.069496154785156 secREMOTE_IP: 3.90.187.11