Střípky

Alnag
24.5.2008 15:28
d20.cz za pět let...
Tuhle mi Jezevec přes ICQ položil takovou těžkou - řekl bych až koučovací - otázku. Jak si představuju, že tenhle projekt (D20.cz) bude vypadat za pět let. A mně by třeba na oplátku zajímalo, jak si ho představují čtenáři...

Pište cokoliv vás napadne, bez ohledu na realitu. Jak si představujete, že to tu bude za pět let vypadat. (PS: Ale bacha, za pět let tuhle diskusi vyhrabeme a zúčtujeme... :o))
Autorská citace #21
25.5.2008 20:50 - Fritzs
Gurney: "zvracím při zmínce o zlu, které představuje 3d otočné (čti otravné, nepřehledné, uživatelsky z principu nepřívětivé) menu s animacemi"
Autorská citace #22
25.5.2008 20:57 - Rytíř
Jinak k otázce - pět let je vážně dost dlouhá doba.
Shodou okolností žena při úklidu starých faktur našla doklad o zaplacení domény d20.cz - listopad 2005! Platili jsme jí tehdy na 5 let, takže ještě dva roky a kousek pofrčíme najisto ;) Co bude pak, to se uvidí...
Nicméně můj odhad/přání je takový, že se toho zase až tak moc nezmění. Kdo hraje 15 let, bude hrát i 20. A když ho baví o hraní číst a povídat si 10 let, bude ho to s největší pravděpodobností bavit a zajímat i za 15... Jestli se bude řešit systém 4,5e nebo 5e, to už je mi srdečně jedno. :)
Určitě tu bude trošičku jiné složení lidí, web bude mít jiný vzhled a možná i strukturu. Co si nejsem vůbec jistý, je zda se bude lišit zaměření, těžiště stránek. Dřív to byly jasně články, pomalu se to přesouvá do diskuzí. Je otázka, jestli se to pak nepřesune ještě dál, do víc online a aplikačních záležitostí - a víc do rozcestníkové funkce. Ačkoli jsme to neplánovali (fakt ne!), postupně se na tenhle náš obyčejný článkový webík nabalují další věci. Jednak projekty čím dál méně související s d20 systémem a jednak Maxova skvělá udělátka, která by dělala čest stránkám zaměřeným jen na ně (PM je jen třešničkou na dortu).
Takže:
Umím si představit hraní po netu s podporou chatu, zvuku i videa, možností malovat všem ihned viditelné náčrtky, případně s battle gridem a figurkami ovládanými jednotlivými hrači; házení libovolnou kostkou po netu přede všemi je samozřejmost.
Umím si představit seznamku úzce propojenou s profily uživatelů stránek a možností chatovat a domlouvat cokoli je zajímá jen mezi sebou.
Umím si představit vícejazyčné verze základních stránek.
Umím si představit projekty žijící spokojeně vlastním životem na zdánlivém okraji zájmu a hlavního zaměření stránek - a přitom budou nejnavštěvovanější a nejvytíženější.
Umím si představit, že Max konečně udělá nějakou aplikaci, aby to přes mikrofon zapisovalo příspěvky rovnou samo a já to nemusel takle zdlouhavě datlovat do kompu vlastníma rukama! :)) A taky by mi to mohlo číst, co kdo napsal. Ať si už nenamáhám očička.
Umím si představit, že na tohle všechno povedou nějaký cool flashový animace z hlavní Velké kostky, která to všechno bude zastřešovat ;)
EDIT: a jejejej, koukám že poslední představou jsem se Fritzovi do noty netrefil! :) No snad tě uklidní, že Max se na tohle konkrétně ale fakt jako vůbec netváří přívětivě, natožpak vstřícně.. a on názory zas tak rychle nemění ;)
Autorská citace #23
25.5.2008 21:08 - Alnag
Ok. Když to Rytíř tak hezky otevřel. Těžko říct, co přinese pět let, to je na webu velká doba. Změn se dočkáme určitě, otázka je jakých. Byl bych rád za větší integraci něktrých částí webu, které jsou dnes poněkud roztříštěné na druhou stranu i za větší rozmach samostatných projektů, což zní trochu jako protimluv, ale věřte mi, že mám dobrou představu, jak by to mělo vypadat.
Docela bych si vsadit i na možnosti základního ovládání hlasem a nějaké dotykové za pomoci přesunování objektů a možná i nějaký ozvučený interface.
Za těch pět let bych chtěl do hry víc vtáhnout i svoje zdejší druhé želízko v ohni - tj. projekt o ne-dédvacítkových hrách, aby nebyl jen takové to ošklivé dvojče jako teď, ale vyrovnaným partnerem současné d20ky, která by ale také neměla krnět.
Taky bych chtěl tuhle komunitu trochu rozhýbat i nějakým akčnějším směrem, takže do těch pět let nějakou tu větší slezinu (několikadenní s programem) prostě uděláme.
A chtěl bych zahojit nějaké jizvy minulosti a navázat další partnerství s nějakými souvisejícími projekty - českými i zahraničními.
Stručně řečeno - budeme pokračovat v postupném přirozeném růstu tak, jak máme našlápnuto. :o)
Autorská citace #24
25.5.2008 21:36 - andtom
25.5.2008 16:51 - Gurney: Mluvíš mi z duše.
Autorská citace #25
26.5.2008 07:19 - Jerson
Před pěti lety vypadalo mnoho diskusních for vlastně tak jako dnes, jen připojení bylo pomalejší a detaily jiné. Nevím jak bude vypadal D20, ale myslím že ho stále ještě poznám na první pohled.
Autorská citace #26
26.5.2008 12:06 - Karel
podle mě to tu bude stejný jako dosud.Možná jen nějake male změny,ale jinak pořád stejné
Autorská citace #27
27.5.2008 16:58 - sea
Ať už proběhnou jakékoliv změny, já doufám, že to bude stále přehledné a čitelné, jako je to dnes.:-) (tmavé písmo na světlém pozadí (a obráceně) je sice podle některých tvorů "zastaralost", ale na rozdíl od různých blikajících a barvyměnících písmenek má jednu obrovskou výhodu - jde to přečíst)
Autorská citace #28
17.8.2008 01:16 - pipux
Za pět let vidím tu nejzásadnější změnu v prostinkém faktu, že čas nám všem ubere stejnou měrou - takže budeme šedivější, prašivější, a hlavně méně vytěšitelní ze změn a experimentování :P
Moudrosti třeba taky udělají hodně ... takže těm, kterým se zadaří, se bude zdát pohled na jejích o 5 let mladší já pohledem na rozmazlené děcko :)
A v moudrostech tkví samotné pojetí, jak se budeme na d-dvacítku za pět let těšit, jaké si naladíme očekávání.
Po stránce technologické si dovolím říci, že mnohé již bylo vymyšleno. Web 3.0, Grid namísto webu a jiné jim podobné, to jsou jen novinářské bubliny, efekt nulový. Otočná 3d menu? Staví mě do skepse, musím se ptát proč? Když něco funguje teď efektivně, nač to měnit? Takové 3d menu ... bude jen na efekt, a napřemýšlíme/naklikáme se u toho více.
Design? No ano, dost jistě zas padnou v módní vlnu jiné barevné kompozice, přechody barev ... třeba se dočkáme (a třeba se budu podílet, jestli se domluvíme na přerodech designu :) ).
A samotné vymoženosti stránek? Dík za podnět, Jersone; tedy, jak přirozeně porostou přenosové kapacity sítí (třebas dnes, Q3 2008 má taková Flexband - "obyčejná" veřejná mobilní síť, rezervován kanál o necelých 100Mbit na jednoho uživatele, pěkné!), snad se i náš milovaný hosting Telcel trošku rozšoupne ... takže bych možnosti spatřoval ve větších náporech na databázi i datíčka (různá klikátka do diskuzí, chat, zvukovou komunikaci).
I když zas tolik věcí, které nadnesl Rytíř .... Rytíři, kdo by se s tím proboha dělal?
Spousta věcí se už předvídala - poctivá kniha měla s nástupem počítačů (cca 1990) dosti zaniknout, znovu prý měla zaniknout s nástupem elektronického papíru (který se neuchytil, cca 2000). Stejně tak si myslím, že hodnota písemné informace, uchovávaná tady na d-dvacítce, přetrvá - a to protože jsme na ní závislí (i když si to v mnohých případech neuvědomujeme).
Starosti? Doufám, že s větším rozvojem se diskuze nepromění v tak přiostřené, aby je někdo musel moderovat (ale to snad nehrozí, kontroverzních témat je tu málo, i blbců :) ). A ruku v ruce s tímto přeji vládě České republiky, ať zavede úspěšnou kampaň na vyhnání dnešní mladší generace od obrazovek (mohou se pro změnu věnovat kupříkladu bojovým uměním, nebo čemukoliv jinému, co dává hodnoty ;) ), aby ubylo tolik tzv. diskuzních "trollů" (kteří nemají mnoho společného s trolly fantastiky :) ).
A radosti? Jestli ona dnes tak zmatkovitě rozdrobená česká fantasy scéna uzná, že d20 je to správné místo kde být, pak víc hlav dá dohromady více cenných podnětů, článků, projektů. Už jen proto, že rozšiřovat se musíme; kdyby jsme ustrnuli, schnijeme.
Hmm, i ta anglická verze stránek by přinesla spoustu nových příznivců ... jenže (a) kdo by se s tím překládal, a (b) oni amíci jsou hodně nevychovanou tlupou :P
Posledním přáním do budoucnosti mi je, aby se pootočil pojem "fantasy" v povědomí našich stoupenců trochu dále, aby dali průchod své fantazii a neprznili už ten nebohý středověk :P
Autorská citace #29
17.8.2008 09:48 - Goran
D20 poroste, přibyde spousta dalších článků, projektů, lidí a funkcí. Doufejme, že nepřibude moc trollů (pokud možno žádní) - to je jediné velké riziko, které d20 do budoucna hrozí. Jinak vidím budoucnost růžově :-)
Autorská citace #30
4.3.2016 15:12 - hasonm
Nebyl zde náhodou plán tuto diskuzi vyhrabat? ;)
Autorská citace #31
4.3.2016 17:43 - sirien
hasonm: :D Hah, tak to je fakt velmi kvalitní - a dost zábavná - nekromancie :D

Alnag tuhle diskusi sliboval za 5 let vyhrabat a zúčtovat... sedm a půl roku uplynulo a Alnag nás loni opustil, takže předpokládám, že to zúčtování je teď tedy nejspíš na mě.


Než začnu zúčtovávat, tak je asi dobré poznamenat, že tato diskuse vznikla (otázka byla položena) v roce 2008, tj. ještě na staré a původní Kostce, kterou tu nejspíš už větší část lidí vůbec nepamatuje a pamatovat nemůže (tj. tehdejší obsah tu byl obdobný, ale funkcí tu bylo o dost méně a layout a UI se hodně lišily).


SkyLuke je už tři a půl roku pryč, nicméně první část jeho postu myslím stále platí - stále jsme zdrojem pravidel, překladů, informací a referenčním místem pro dotazy a rady. Dokonce o všechno to nové víc, než předtím.

Druhá část jeho postu se nicméně zcela minula a projekt Evropských rozměrů opravdu nejsme - a ani v žádné dohledné době zjevně nebudeme. (Ono "Evropských" ani nedává moc smysl, buď bysme se překlopili do angličtiny pro svět, nebo zůstaneme jen pro CZ/SK publikum tak, jak jsme.)


Fritzs to naopak myslím trefil poměrně dobře. 4.5 aka "Essentials" se tu skutečně po těch pěti letech diskutovalo, takže to od něj byl fakt dobrý odhad. (Napadá mě, zda kdyby byla otázka položena jako "za 8/10 let" by odhadl, že se tu bude diskutovat i o 5e... ale to se už nikdy nedozvíme)


Alnag sám s tím Pathfinderem 2e trochu přestřelil, ale to není o tom, že by neodhadl Kostku, jako spíš že neodhadl Pathfinder :) Asi tak o dalších 5 let, podle toho, co se šušká...

Jeho druhá vize (vidět diskuse napříč...) se naopak stále nenaplnila. Sice to tu teoreticky je možné, ale není to friendly ani používané. Na Nightfall to bude lepší... takže se vlastně jen seknul o jednu takovou pětiletku :)

Jeho třetí vize o rozmachu projektů bohužel nedopadla - právě naopak, projekty, které kdysi Kostce výborně posloužily a byly věcí, která dala Kostce ohromný rozmach a nakopnutí v počátku, postupně odumřely - nebo se rozrostly v míře, že si vyžádaly vlastní weby (zdravím Aleka a jeho web o Písni ledu a ohně, který se stal centrem Martinova cz fandomu - doufám, že se mu stále daří, ještě více, než dřív...)

Alnagovo přání, aby se rozjel tehdejší non.d20.cz projekt, tj. ne-DnDčkový obsah, se naplnil snad ještě víc, než jak si Alnag odvážil doufat - Kostka už není jen DnD web, je to nejsilnější RPG web obecně a prostor kolem DnD zde zaplnilo i mnoho dalších her. (A docela mě těší, že jsem na splnění tohoto Alnagova přání měl svůj skromný podíl...)

Splnilo se i Alnagovo přání po větší akčnosti komunity a pravidelných srazech. A nakonec - po letech - se z velké části naplnilo i jeho osobní přání po zahojení starých ran. Možná stále zbylo pár jizev, ale ty rány už určitě nejsou živé, natož otevřené.

(ty scífkové vize co si vyměnil s Rytířem se samozřejmě nenaplnily, ale tak nějak nemyslím, že by byly původně vlastně myšleny vážně...)


Můj vlastní odhad byl koukám také dost dobrý - resp. vyslovená přání byla splněna:

Tehdejší stále "mladé" diskuse jsme skutečně dokázali vybrousit do funkční podoby, dokonce ještě lepší, než jsem si v tu dobu sliboval (volitelné počty postů na stránku, volitelné vzestupné/sestupné řazení, automatická cite tlačítka a hard-linky na posty...) Zábavné je, že narozdíl od těch článků u nich nikdy ani žádná "vize" po které jsem volal nevznikla a k současné podobě jsme se dopracovali postupnou, klidnou evolucí. Zjevně to funguje i živelně.

"Žůžo uživatelské prostředí" - tj. současná "Sunrise" verze Kostky - se také hodně povedla a ve své době to byl razantní - a dost progresivní - krok dopředu a ohromné zlepšení... to, že dneska už Sunrise zastarala a připravujeme Nightfall je věc druhá, ale oproti stavu v tehdejší to byl fakt ohromný skok vpřed.

...jen s těmi autory to až tak moc nevyšlo a situace mi připadá relativně dost obdobná, jako byla tehdy (i když jména se změnila). Což ale vlastně jako výsledek také není tak špatné...

btw., jak v tom dlouhém postu píšu o tom tehdy "novém" systému zobrazování článků... tak to je ten samý, který používáme dodnes - a pokud někdo nepřijde s něčím geniálním, tak který budeme dál používat i na Nightfall. To jen tak jako kuriozitka, že některé věci zde na současném Sunrise jsou ve skutečnosti starší, než Sunrise samotný...


andtomovy obavy se nenaplnily; i když abychom mu přiznali, co mu náleží, malá část z toho, před čím varoval (rozfragmentování Kostky do příliš mnoha oblastí) se nakonec skutečně ukázalo být jedním z problémů, které dnes tím připravovaným přechodem na Nightfall potřebujeme řešit - jen to nebylo zdaleka tak "hrozné", jak to tu maloval.


Argonantus si odškrtl další achievement - na RPG Fóru je stále a "působí" tam už rozhodně o dost déle, než jen 5 let... nejspíš se dá říct, že to potvrzuje jeho sebe-predikci o nevyzpytatelnosti doby, i když o Kostce to nic neříká :)


Gurneyho první sada přání se také splnila, zdá se. Diskutuje se tu dál tak jak předtím a do diskusí tu pořád nikdo nehrabe, nerozděluje, nepřikazuje a plynou kam se jim zlíbí... obsáhlejší jsme zcela jednoznačně, hezčí skoro určitě a lepší - no, doufám, že i lepší :) Rozhodně si to rád myslím :D

Jeho druhá sada přání se "super-interaktivním 3D otočným menu s animacemi" se naštěstí nesplnila a vzhledem k tomu, že se z něj v mezičase stal jeden z adminů, tak upřímně doufám, že ho tyhle choutky přešly... (...Guenry...??)


Rytířova vize a přání se bohužel nenaplnily. Ukázalo se, že ne každý, koho baví hrát a diskutovat 10 let tak ho to bude bavit i 15 let - a k největší škodě se toho on sám stal příkladem :( Onoho "řešení 5e" se tedy proti své vlastní vizi už sám nedočkal.

Složení lidí je tedy rozdílnější, než Rytíř kdysi předpokládal, nicméně s "jiným vzhledem a strukturou" se docela trefil. Je dobré ale poznamenat, že to od něj byl tak trochu cheating, protože Rytíř je samozřejmě jeden z prapůvodního Tria a v době kdy byla Alnagem položena tato otázka se v kuloárech Tria o budoucí změně již potichu šuškalo, co se tak vzpomínám.

Rytířova spekulace o přesunu těžiště pryč z článků se také nenaplnila.

Naopak Rytířova predikce že se web bude dál posouvat od DnD k RPG obecně ano - i když tu teď máme hype překladu DnD 5e, máme tu i Fate a GUMSHOE a mnohé další a hromady, hromady věcí, které se k žádnému konkrétnímu systému neváží - d20 se naplno odrazila od svého prapůvodu a pokryla RPG v celé šíři.

Stejně tak se splnila i Rytířova spekulace o rozvoji udělátek pro online hraní atp. - od doby jeho vyjádření nám tu přibyly Skupiny a celá Komunita, Max stvořil Kroniky, které byly před 3 lety (tj. těch 5 let od této diskuse) skutečně funkční (i když postupně upadly a nedávno jsme je museli z technických důvodů vypnout - na Nightfall nicméně dojde k jejich vzkříšení, i když v dost odlišné podobě).



(ty scífkové vize co si vyměnil s Alnagem se samozřejmě nenaplnily, ale tak nějak nemyslím, že by byly původně vlastně myšleny vážně...)


Jerson měl asi v podstatě pravdu - jen si teda nejsem jistý, zda by tehdejší Jerson stále poznal dnešní Kostku "na první pohled" - ten o rok později nasazený Sunrise jí hodně změnil. No, možná stále podle loga v záhlaví :)

(i když - jeho tehdejší posty v diskusi k nasazení Sunrise nepůsobí moc překvapeně, takže by to asi pořád poznal :) )


Karel se z výše uvedených důvodů docela seknul :)


sea by byla určitě potěšená, že se její přání s přehledností naplnilo, kdyby se té doby zde mezi námi dočkala. I když - po nasazení Sunrise tu ještě pořád byla, takže asi nakonec potěšená byla.


pipux byl překvapivě trefný. Zda přibylo moudrosti nevím, klidu a rozvahy u těch co tu z té doby zůstaly nejspíše ano.

Jeho skepse k technickým výstřelkům byla také trefná.

A trefil se dokonce i s tím, že hlavní hodnota d20 jsou právě ty texty, které zde stále zůstávají, stejné jako dřív, možná sem tam trochu vybrouené, ale hlavně kdykoliv a komukoliv k dispozici.

S diskusemi a jejich atmosférou se také docela trefil - ve skutečnosti oproti té době tehdy se to tu ještě o něco umírnilo. Proběhlo tu pár incidentů, jistě, ale za tu dobu jich bylo na webový prostor velmi podprůměrné množství.


Goran se vcelku trefil.



__________

note: koukám na Maxovy nefunkční odkazy a je mi hrozně líto, že vypršela archivní doména Basilisku; přemýšlím o tom, že si řeknu Alnagovi o zdrojáky a DB, pokud ještě někde jsou, a poprosím Dukolma, aby to spustil pod basilisk.d20.cz, protože tenhle web byl zaprvé ohromný kus naší online-RPG historie a zároveň něco k čemu jsem sám měl docela melancholický vztah... :(
Autorská citace #32
4.3.2016 18:35 - shari
sirien píše:
sea by byla určitě potěšená, že se její přání s přehledností naplnilo, kdyby se té doby zde mezi námi dočkala. I když - po nasazení Sunrise tu ještě pořád byla, takže asi nakonec potěšená byla.

Moment... tím chceš říct, že už jsem se tu jednou registrovala? :D
No, možné to je... jen už si z té doby nic nepamatuju. ^^;
Autorská citace #33
4.3.2016 19:45 - sirien
všiml jsem si toho, ten avatar je poměrně nezaměnitelnej :)

Chtěl jsem to pominout, ale pak mi nedalo abych si do toho takhle pokoutně nerýpnul :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.069479942321777 secREMOTE_IP: 18.213.110.162