Kultura

Zaphod
23.10.2007 13:47
Něco pro zasmání
Doufám že to ještě všichni neznáte. Hodně povedená záležitost.
Hůlkový řád
23.2.2019 18:32 - Log 1=0
York: Já neříkám, že to umím poznat, jen, že je tento pojem takto chápaný. Předefinovat ho, aby se stala otázka snáze rozhodnutelná je cheat.

A myslím, že kdyby bylo dostatek dat z dlouhodobých rozsáhlých dotazníků, tak by se to rozhodnout dalo. Ale netuším, jestli něco takového existuje.
23.2.2019 18:42 - sirien
Log 1=0 píše:
(situaci, kde jeden užívá anekdotický argument a druhý argument anonymní autoritou

Máš namysli situaci, kdy je vzneseno pozitivní tvrzení bez faktického doložení a následně je rozporování tohoto tvrzení jako nepodloženého bráno se stejnou vahou jako jeho deklarace bez důkazů?

Když už teda chceš hrát formalismus...

LokiB píše:
Jak by takový důkaz asi vypadal

Pokud chceš tvrdit, že kolem Marsu orbituje čajová konvice s vlastnoručním podpisem Bertnarda Russella (získaná z nějaké sbírky a tajně vynesená raketou Elona Muska), tak to jak podobné tvrzení dokážeš není problém těch, co jsou k němu skeptičtí.

Jinak jak pravil Log, ty anekdotické zkušenosti mají malou hodnotu. Okruh toho co sem potkal já byl určitě ovlivněný gymplem. Nějak pochybuju že by se Tvoje zkušenost týkala i dětí z nějaké vesnice co neměla vlastní knihovnu.

LokiB píše:
nějaké upíří deníky

lol, good one.

Zjevně si je nečetl :) ("předloha" a seriál jsou den a noc)
23.2.2019 18:53 - Log 1=0
Ano, to co píšeš je pravda.
V seriozní diskusi bys mě v tomhle výhodu. Ale nemyslím, že by to hrozilo.
23.2.2019 19:20 - LokiB
sirien píše:
Zjevně si je nečetl


Já jsem je nečetl, ale viděl jsem je v knihovničkách dcer mých kamarádů

sirien píše:
Jinak jak pravil Log, ty anekdotické zkušenosti mají malou hodnotu.


To jste přeci jen na omylu ... protože já mluvím o zkušenosti z doby od 5. třídy základky až do konce gymplu. A rozhodně s námi a se spolužáky mých pozdějších kamarádů /kteří to následně potvrzují) nechodili samí bibliofilové. Stejně tak jsme jezdili na venkov (ano, to se tehdy dělo) a tam jsme potkávali děti z vesnic, které tam nebyly jen o víkendech, ale žily tam. Ani to nebyli samí bibliofilové, rozdíl však vidí každý, kdo to srovnání má. A nepotřebuje k tomu tebou požadovaný důkaz

sirien píše:
Pokud chceš tvrdit, že kolem Marsu orbituje čajová konvice s vlastnoručním podpisem Bertnarda Russella (získaná z nějaké sbírky a tajně vynesená raketou Elona Muska), tak to jak podobné tvrzení dokážeš není problém těch, co jsou k němu skeptičtí.


orbituje? to bych si tvrdit nikdy nedovolil, snažím se respektovat zákaz používání neexistujících slov :)

apropó, buďme si tohoto důkazního argumentu vědomi, až se zas někdy budeme bavit o tom, co by se nováčkové neměli učit za špatné návyky u hry, a někdo (nemusíš to být jen ty) bude říkat, že žádný důkaz nepotřebuje, protože prostě a jednoduše ví, že to je špatně/dobře, tak jak říká.

Jako beru, že v debatě rád stanovuješ svá pravidla, jak se to zrovna hodí (a třeba v této partikulární debatě o čtenářích nemám svého koně a je mi to putna, jestli někdo někoho přesvědčí nebo ne), ale asi se nevyhneme tomu, že na to občas někdo poukáže. Tedy konvici s podpisem Bertíka si dávám do archivu, abych měl po ruce :)
23.2.2019 19:22 - Fibriso
kde je to něco na zasmání?
26.2.2019 00:11 - sirien
Fanoušci Impra?
Fanoušci Gamers?
Why not both?

E03 - The Gamers Live 2015 ( Comedy | Improv | Gaming )
27.2.2019 09:50 - Maelik
27.2.2019 09:58 - shari
A už ten příběh napsal?
27.2.2019 10:37 - Jezus
Mohl by z toho být slušný Bčkový film. Anebo výborný setting pro rpg! :-D
27.2.2019 10:49 - Pjotr
Aztecke Mexiko je pro hru super setting, to muzu potvrdit :) A po-aztecke urcite bude taky
27.2.2019 15:10 - Naoki
Není Colombo expert na Aztéky? Mohl by nám ten tweet potvrdit? :D
27.2.2019 23:06 - Colombo
Nejsem expert na Aztéky a koloniální historie mě moc nezajímá, ale zjevně je to pravda:

http://happenedstrangely.blogspot.com/2012/02/aztecs-and-samurai.html

Nebo tady:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/1467-8365.12181

Píše:
Commercial Exchanges: The Manila Galleon Trade
In the sixteenth century, early modern European expansion to Asia in search of spices was well under way, and the quest for the evangelization of the non-Christian world soon followed. Portuguese and Spanish merchants took control of existing commercial centres and established new ones in places like Manila, Nagasaki, Goa and Macao, creating one of the fi rst networks of global trade. The results of this eastward expansion far exceeded the mere exchange of commodities and signalled a new era in the global marketplace as objects and fi ne art from Japan, China, and India fl ooded the Iberian and Iberian American marketplaces.12Spanish America was profoundly affected by the infl ux of Asian luxury goods arriving on the annual trade galleons, which from 1565 to 1815 made annual trips between Manila in the Philippines and the Mexican port of Acapulco. Travellers, writers, and administrative offi cials from all parts of the globe marvelled at Manila’s important role as a centrepiece of trade. The seventeenth-century Italian traveller Giovanni Francesco Gemelli Carreri (1651–1725) rema rked, ‘t he aut hor of nat u re placed Ma n i la so equally between the wealthy kingdoms of the East and of the West, that it may be accounted one of the greatest places of trade in the world.’13The Manila Galleon trade transformed Mexico City – for centuries a centre for trade in domestic goods – into an international commercial centre that specialized in Asian imports. Asian goods such as silk, lacquer, porcelain, spices, and tea were sold in Mexico City’s famous ‘parián’ or walled-in market (whosename itself came from Manila’s market). Exotic raw materials – such as mother-of-pearl, ivory, and tortoise shell – and objects like Japanese lacquer boxes and folding screens aroused tremendous wonder. The high esteem in which those objects from the East were regarded in the Hispanic world was celebrated in an elaborate treatise on Philippine commerce and fi nances written in 1637 by the Procurator General of the Islands, Juan Grau y Monfalcón: ‘In Asia and the regions of the Orient’, he wrote, ‘G od c reated some t h i ngs so prec ious i n t he est i mat ion of ma n, a nd so pecu l ia r to these provinces that, as they are only found or manufactured therein, they are desired and sought by the rest of the world.
1.3.2019 00:57 - Colombo
Turns out calculus was invented in 1994:

http://care.diabetesjournals.org/content/17/2/152

https://academia.stackexchange.com/questions/9602/rediscovery-of-calculus-in-1994-what-should-have-happened-to-that-paper

Píše:
In February 1994, [mary] Tai authored a paper in the journal Diabetes Care entitled "A Mathematical Model for the Determination of Total Area Under Glucose Tolerance and Other Metabolic Curves." …What Tai "discovered," even being so bold as to term it Tai's Model, is integral calculus. ...the trapezoidal rule for calculating the area below a curve, which seems to have been known to Newton. And yet Tai's article passed through the editors and has received well over one hundred citations in the scientific literature. A number of letters written in response to Tai in a later issue... pointed out that this technique is well-known and available in many introductory textbooks
2.3.2019 18:59 - Maelik
shari píše:
A už ten příběh napsal?


Kdo ví..koluje to po internetu už pár let.
7.3.2019 16:25 - sirien
Foraging & Crafting Poisons & Medicine || D&D&Dael

věděli ste, že Google umí házet kostky? A umí dokonce i dice pooly! (teda, bez TN a jakou součet, ale vyjmenuje jednotlivé kostky... "hey Google, roll 5 d 10") A dělá k tomu hezké kostičkové zvuky :D

dF to teda neumí... ale otevře mi to dF rolling app.
7.3.2019 16:30 - LokiB
škoda, že tentokrát zaostřila na skříně za sebou a sama zůstala rozmazaná :(
7.3.2019 16:40 - sirien
chceš jako říct, že Tě víc zajímá jak Dael vypadá než co říká? No to snad ne...

Anyway, kdyby si někdo našel chvíli přeložit ten dokument co vyrobila (a přepsat k tomu instrukce k použití) (link ve video description), tak to vypadá jako materiál na fakt hezkej článek :)
7.3.2019 17:04 - LokiB
no pouštěl jsem si to video s vypnutým zvukem :D
7.3.2019 17:16 - ShadoWWW
Jo, Alexa to umí už dlouho. A má dokonce skilly, kde se jí můžeš ptát na pravidla 5E, třeba na schopnosti povolání, parametry či popisy kouzel atd.
8.3.2019 16:03 - Maelik

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12061595916748 secREMOTE_IP: 35.173.178.60