Kultura

Zaphod
23.10.2007 13:47
Něco pro zasmání
Doufám že to ještě všichni neznáte. Hodně povedená záležitost.
Hůlkový řád
31.1.2019 18:42 - Aegnor
31.1.2019 19:33 - Šaman
Doporučuje i vyhlášený odborník na zdravou duševní výživu doktor D (Dr.D)
1.2.2019 22:47 - Šaman
1.2.2019 23:04 - sirien
hm.

Moje jediná delší hra DnD 4e bylo Curse of Strahd s Alnagem. Hráli sme Sovětské a Americké olympioniky s nimiž se cestou na zahájení her letadlo propadlo mlhami do Ravenloftu.

Můj přeborník ve vrhu kladivem, totiž trpasličí paladin - materialistický atheista s gigantickým tepaným Kapitálem místo štítu, byl docela zábavná postava (a různé zombie se pod silou Leninova učení preventivně rozpadaly samy). Nutno říct, že to přežité aristokraticky vykořisťovatelské státní zřízení co tam Strahd praktikoval nemělo po našem příchodu dlouhého trvání. Pokud se pamatuju epilog naší hry dobře, tak je Barovie dodnes a navěky zmítána revolucí proletariátu nekonečně se střídající s kapitalistickým imperialismem.

...nejsem si úplně jistý, jak moc kdo z nás kdy očekával, DMa nevyjímaje, že by ta hra vypadala jako ten horní obrázek. Ale je pravda, že to byla 4e a že 5e Strahdovi vrátila dost temnější atmosféru :D
2.2.2019 07:55 - Vojtěch
Pro ty, co to ještě neviděli - Bambi
7.2.2019 13:22 - Sadako
Já jenom podotknu, že Dracula Untold (horní obrázek) je mrdka všech mrdek a i ta debilní komedie s tím gerontem (nepamatuju a jsem líná googlit) bude pravděpodobně lepší. Pokud by někdo chtěl hrát RPG jako Dracula Untold, asi by bylo rozumné propíchnout mu srcce dřevěným kolíkem a zbytky spálit.
I ten oslavný rumunský film ze 70. let, kde je Vlad Dracul oslavován málem jako předzvěstovatel proletářské revoluce, je lepší než Dracula Untold.
7.2.2019 13:44 - Šaman
Přiznám se - neviděl jsem ani jeden z těch dvou filmů. Ten první mi kompozičně/barevně hodně připomíná Batmana. Řekl bych, že to je variace na klasické meme: Jak naše DnD příběhy začínají <obrázek Společenstva>… a jak končí <Monty Python>.

Jinak na velmi volně převyprávěné motivy Curse of Strahd, které jsem slyšel dřív, než Kletbu četl, máme taky jednu linku v dračáku. Jednu z těch temnějších. Ona zmínka o tom, že dcera unikla se skupinou dobrodruhů bylo intro ke kampani, která se nikdy nekonala, ale v jiné kampani se pak Krkavec objevil jako protivník v době, kdy uz byl starý a tak nějak smířený.
Zajímavé bylo, že ho ovládalo ještě větší zlo, což si upír uvědomoval a nenáviděl. Tak sice musel splnit všechny rozkazy, ale často to dělal doslova a co mu nebylo řečeno, to neudělal. A družina byla jedna z cest, jak se z toho područí vysvobodit, tak ji tajně po záporácku podporoval. Vznikl velmi zajímavý záporák, ze kterého sice měla družina hrůzu, ale občas nastala situace, kdy se museli navzájem podržet, protože jejich společný nepřítel byl aktuálně o řád větší hrozba.
10.2.2019 09:03 - Colombo
Dungeon Meshi -- Delicious in Dungeon:

Parta hrdinů jde do dungeonu, ale protože nemají dostatek zásob, rozhodnou se pro to vařit z toho, co tam dole uloví (i.e., monstra). Pro labužníky jsou přiložené i recepty s postupem.

zde
10.2.2019 10:48 - Naoki
Colombo +1
Vrele doporucuji, krome zajimaveho a zabavneho konceptu je hezky videt ze veci maji promyslene mnohem vic nez je obvykle. Nedockave cekam az vyjdou nove dily.
18.2.2019 17:37 - Aegnor
21.2.2019 16:56 - Log 1=0
Jaroslav Cerman píše:
Absolutně nenávidím fantasy setting. Ačkoli jsou výjimky, které vezmu na milost a mám rád Pána prstenů, drtivou většinu tvoří absolutní brak. Nechápu lidi, co to například zcela otevřeně čtou v metru nebo šalině. Mrdá vám? To se nestydíte?

Přestože se to jmenuje fantasy, je to paradoxně asi nejméně nápaditá tvorba na světě. Trpaslíci, elfové, magie, lidi, skřeti. Neexistuje deviace.

Vždy se najde někdo (temný čaroděj, temný pán, temná čarodějka, temná paní, temná transgender osoba, temné to...), kdo je vykreslený jako feudální Hitler protože chce celý svět poslat do pekel, vydat temným bohům nebo prostě jenom zničit.
Je to vždy jediná postava s pochopitelnou motivací, protože žije v tak kreténském světě, že nic jinéhi než stisk Alt + F4 se s ním nedá dělat.

Vždy to má x-tisíciletou historii, ve které není žadný technologický pokrok. Měli meče na začátku, mají meče na konci. Nikdo se nenamáhal s kvérem, nikoho nenapadla železnice.
"Pane, vojska z celé země se dala na pochod. Do tří týdnů nám přijdou na pomoc."

No kdybyste vynalezli aspoň náklaďák, tak tu jsou za tři hodiny.

Ale ne, všichni makají na poli. Teda jen lidi. Trpaslíci a elfové nemusí. Lidi s poruchou růstového hormonu asi žerou kameny a pijou pivo a rachitičtí dendrofilové radši nežerou asi nic, protože to je pod jejich úroveň.
Elfové jsou vždy popisováni jako nejmoudřejší a nejvzdělanější, což se projevuje tím, že žijí v lese a nedokážou se chovat jinak než s lehce přihřátou arogancí.
Trpaslíci jsou agresivní opilci a proto jsou nejvíce sympatičtí. Tedy do chvíle než promluví, protože v češtině mají vždy nějaký ostravský dialekt nebo tak něco.

Cesty jsou vždy nebezpečné. Všude podél nich číhají vlci, banditi, skřetiska nebo jiná havěť. Ti žijí v jakési záhadné symbióze, takže se nekosí navzájem, pouze společně vždy zmydlí pocestného. Ve fantasy vždy stát rezignoval na údržbu silnic a policii, asi protože to celý privatizovali nebo tak něco.
Všichni majitelé restauračních zařízení ležících na cestě se klepou hrůzou z momentu, kdy jim do krčmy přijde hrdina nebo dobrodruh, protože s nimi vždy také o chvíli později přijdou banditi, vlkodlak nebo jiná příhodná hrozba, která z krčmy nadělá kůlničku na dříví rychleji než berňák.

Všichni nosí zdobné zbroje, které během bojů zůstanou nepoškozené. Zatímco my víme, že většina lidí se může posrat, když jim někdo ťukne auto, tak najednou máme věřit, že někdo je ochoten si vzít něco podobně drahého do místa, kde do něj ostatní buší hlava nehlava.
Navíc nikdy zbroj neplní svoji funkci, protože když je třeba, tak i nejmenší skřetisko protne elfí zbroj tupou žiletkou.
Ženy mají zásadně zbroj s dekoltem a odhalenými stehny. Všichni víme proč.

Magie funguje zcela náhodně, nikdo ji nezkapitalizuje. Funguje jen když to příběh explicitně vyžaduje, maskuje tak vždy jeho chatrnou kostru. Kouzelné jsou zásadně meče a přívěsky. Prsteny vždy způsobují neviditelnost nebo větší damage. Nikdy nezaručí nepřetržitou erekci. Nikdo nezkoumá, zda magie nezpůsobuje rakovinu plic nebo autismus.

Hrdinou bývá člověk nízkého původu, který ale oplývá jakousi záhadnou schopností nebo je vyvolený. Přestože je to například syn kováře, který nejspíš neumí do pěti počítat, naučí se velmi rychle všechny možné dovednosti. Již v druhém aktu se umí lépe ohánět mečem (nikdy to není kopí) než šlechtici, kteří se jím ohání od utlého dětství. Zároveň je rozumnější než celá šlechta, která tohle má mít v malíku. V člověku to vzbuzuje silně pravicové nálady.
Hrdinův zkušený mentor je sice borec jak svině, ale zásadně umírá na konci prvního aktu. Nejspíš Dunning Krugerův syndrom.

Nikdo se nesnaží skřetům porozumět. Všemi jsou vnímáni jako nebezpeční, agresivní a hloupí. Být skřetem je jako být Afroameričanem v Arizoně. Skřet je věčný nepřítel, může vždy za vše. Trpaslíci na ně mají obzvlášť pifku. Trpaslík vždy navíc od lidí dostává posměch za svou touhu po zlatě a fyzický vzhled, přesto s lidmi drží basu, hlavně proti skřetům. Trpaslíkův osud je osud Hebrejce.

Lidi jsou zdaleka největší dementi daleko, na druhou stranu jako jediní projevují nějakou různorodost osobnosti. Jako jediní mají tendenci posouvat svět technologicky vpřed, za což je ostatní luditské rasy nenávidí.
I na splachovací hajzl koukají teplí dendrofilové s nedůvěrou.

Nikdy nepotkáme postavu, která by nebyla dement. Pokud jde o vizuální díla, má každý sedlák v rukou vidle, přestože třeba pěstuje tuřín, takže není jasné, k čemu je má. Vidle jsou tak jako produkty od Applu. Je to statusová záležitost.

Neexistují tělesně postižení. Pokud ano, nemají vozík, protože ten žádny génius nevymyslel. Kouzelná halapartna ovšem není problém, ale prosím, beze všeho.
Nikdo nikdy neprojeví sociální uvědomění. Jak by mohl. Je to fantasy, takže i postavy mají nulovou fantazii. Skrz proroctví starých lidí následují předem vytyčené cesty, neschopni se vzbouřit konvencím, stejně jako autoři.

Čest vyjímkám.
21.2.2019 17:03 - LokiB
Je fakt, že jsem ve svém fantasy settingu měl trpaslíky jakožto tamní hebrejce, dokonce měli i hebrejská jména :) Inu, klan je klan :D
21.2.2019 17:08 - pilchowski
To fakt napsal Cerman?
21.2.2019 17:13 - Log 1=0
pilchowski píše:
To fakt napsal Cerman?

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1239196096228230&id=100004135543927
21.2.2019 17:28 - Shako
To jsou perly... jakoby to někdo nemyslel ani vážně a jen se pokusil o parodii na kritiku. :-D

Do své příští fantasy hry se budu muset inspirovat a vložit vesnici, kde se určuje status dle vlastnictví vidlí.
21.2.2019 18:04 - sirien
a) kdo je ksakru Cerman?

b) jako... když budu cílit na aspoň 80% přesnost, tak nejspíš pokryl 98% béčkové fantasy tvorby. A vcelku s tím hodnocením souhlasím a je to důvod, proč sem tuhle kategorii nikdy moc nečet :)

Na druhou stranu je to TROŠIČKU nefér, protože stejnej pattern demencí najdu v libovolnym žánru, pokud ho budu posuzovat obecně podle kvantity vydaných věcí, tzn. včetně béčkovejch brakovek.
21.2.2019 18:05 - Jezus
Tak pokud jsi někdy nakládal a vykládal trávu, natož obilí, mít a nemít vidle JE dost rozdíl :-D

V mém settingu roli "vyvoleného národa" hrají pulčíci. Zatím ale nikomu nedošlo, co se skrývá za jmény jako Zlatohorský, Polnokvítek, Hvězdička, Kamínek nebo Černohlávek :-)
21.2.2019 18:06 - sirien
Jezus píše:
Zlatohorský, Polnokvítek, Hvězdička, Kamínek nebo Černohlávek

:D Good one.
21.2.2019 18:07 - Šaman
Asi do dračáku přidám Prsten mocné magie, který zkoumají mudrcové z celého světa, ale stále nedokáží určit podstatu jeho očarování a on je to ve skutečnosti magický erekční kroužek. :)
21.2.2019 18:07 - Jezus
Sirien: Souhlas. Navíc nevím, jestli mluví o settingu "papírových rpg" (kde to celkem může sedět), počítačových her (tam asi taky, hlavně ti vlci a pod.) nebo dokonce knih (kde evidentně minul dost literatury).

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10308909416199 secREMOTE_IP: 3.227.239.160