Kultura

Zaphod
23.10.2007 13:47
Něco pro zasmání
Doufám že to ještě všichni neznáte. Hodně povedená záležitost.
Hůlkový řád
29.10.2017 17:15 - sirien
Mě to náhodou přijde cool - do nějakého pulpového sword and sorcery jak stvořený :D
29.10.2017 23:28 - Colombo
Píše:
MV bitvy z hobita, dwarf tribute

...ty protišípový balisty tam z toho ext. director's cutu...


What the hell is that?

Jako, všechno krom tý trpasličí shieldwall/spearwall bylo naprosto retardované.

Včetně toho, že elfové to shieldwall přeskočili...

A ty balisty...

Ta kozí kavalérie...

POMOC!
30.10.2017 00:37 - Colombo
Fellow from Discord posted this:

30.10.2017 01:10 - sirien
huh, tak to je fakt totálně awesome story :D
30.10.2017 01:19 - Colombo
Že? Tolik tu bylo diskuzí o tom "Jak hrát paladina" atp. a tenhle to celkem hezky řeší, místo jednoduchého ultimátního přesvědčení o dobru a zlu to přetvořuje na interní konflikt postavy mezi zákonem a spravedlností.

A další:

6.11.2017 14:01 - Log 1=0
17.11.2017 11:01 - Maelik
Bingo pro PJ:

2.12.2017 08:55 - Aegnor

Creativity :-)
2.12.2017 20:05 - sirien
2.12.2017 20:46 - Log 1=0
Jen ze zvědavosti.
Jaký je rozdíl mezi slay a kill?
A kdo jsou ti na druhém a předposledním obrázku?
2.12.2017 21:12 - sirien
Velmi zjednodušeně:
- kill = zabít
- slay = sejmout

EDIT: tady to kontextově znamená, že týpek na prvnim obrázku zápolil s drakem a pak ho sejmul a je to jakože epic story, zatimco týpci na druhym obrázku prostě přišli a draka zabili jako další "monster of the weak" a šli dál /EDIT

Detail:

...až na to že "slay" je narozdíl od "sejmout" spisovné a dokonce možná až "knižní", ale nese to v podstatě obdobnou konotaci, jednostrannost (převahu zabíjejícího), důraznost činu resp. definitivnost a až brutalitu ("slay" neni jakože oběť smrtelně zraníš a ona si někde za půl dne vykrvácí - když někoho "slay", tak prostě na místě padne; nezaměňovat s "overkill", které je v tomhle směru významově ještě silnější, ale zase to není sloveso)

Tj. "I've killed a dragon" je neutrální - může to být věcné a suché sdělení faktu, že sem si jen tak zabil draka, ale může to znamenat i to že sem s drakem bojoval jak magor, málem u toho zařval, uhořela mi noha, ale nakonec sem ho jakože dostal.

I've slayed a dragon znamená, že sem jako fakt hustej a prostě sem šel a draka sem zabil a to tak že je jako bez diskuse mrtvej.

EDIT: nicméně "slay" zároveň naznačuje určitou přímou konfrontaci... tzn. "kill" může bejt v určitých kontextech a významech i silnější. Slay a dragon trochu naznačuje že si draka buď fakt jako odlikvidoval natvrdo nebo že ses s nim utkal a byl si v převaze, "kill" říká žes ho prostě nějak zabil /EDIT

EDIT: jinak "slay" je i takové "mýtické". Trpaslíci v Hobitovi měli sen o questu na jehož konci "slay the dragon" (i když moc nevěděli jak to udělat), nicméně skončilo to tak, že Bard Lučištník "killed the dragon" (protože lucky-shot výstřel v bitvě ve které shořelo město které draka insta-killnulo na potvrzený dvacce nemá úplně "slay" nádech, ale rozhodně to je "kill") /EDIT

Jinak nezaměňovat s "murder" jako vraždou; slay se obvykle používá hlavně vůči... "beasts" (netvorům, šelmám...) a má to pak takovej jako trochu heroickej patos. Pokud to použiješ ve vztahu k lidem nebo nějakým nevinným zvířatům, tak to naopak získá dost výraznou negativní-odsuzující vazbu (pokud mluvíš o někom kdo to udělal) nebo povýšenou přezíravost (pokud to řekneš o sobě žes to udělal) - tj. pokud použiješ "slay" ve vztahu k např. vojákovi co zabil nepřítele, tak to je dost urážlivý a dehonestující (a jakejkoliv patriot ve čtvrtý cenový Ti nejspíš dá přes hubu EDIT: nebo se s Tebou hrozně zkamarádí - záleží jestli patří mezi "vojáci sou hrdinové co slouží a chrání" nebo mezi "vojáci sou husťáci co masakrujou ty barbarský šmejdy" /EDIT) a když to použiješ vůči lovci kterej zabil zvíře při lovu, tak záleží hodně na kontextu a tak, ale pokud to nepoužiješ "najisto" tak riskuješ, že se pro kohokoliv kdo proti lovu nic nemá zařadíš mezi eko-fanatický zvířato-filský vegany co demonstrujou nahý proti používání kožešin v oděvnim průmyslu.

"slay" je zrovna jedno z těch hezkých anglických slovíček se kterejma se dá docela vyhrát :)


Na druhém obrázku vidíš Sama a Deana Winchestrovy - lovce monster (seriál "Supernatural", první dvě tři série sou docela vpohodě, pak to de do kelu), na předposledním obrázku vidíš Zuka, korunního prince Fire nation, ve vyobrazení které je těžký spoiler ke třetí sezoně Avatar the last Airbender, dost možná nejlepšího kreslenýho seriálu ever kterej jestli si neviděl, tak absolutně doporučuju, naprosto worth it.



EDIT: nejspíš nejvíc editovanej post za posledních X let :D /EDIT
2.12.2017 23:24 - Šaman
Tak já to pochopil tak, že na prvním obrázku je "zabiják draků". Ok, není to úplně přeložitelný, protože je to napsané jako sloveso.

Zatímco ti na druhém obrázku už jen "zabili draka". Na žebříčku, který je dále naznačený je to výrazně menší `zločin`, než to první.
3.12.2017 00:14 - Xyel
Nechci hnidopišit, ale škála mezi prvním a druhým obrázkem je spíše v počtu - na prnvím je slaying dragons, tedy pobíjení draků v počtu větším než jeden, zatímco na druhém je kill a dragon, tedy zabití právě jednoho draka.
3.12.2017 01:11 - sirien
Xyel: á, vidíš, to sem úplně minul :)

Šaman: zločin? :)
3.12.2017 02:05 - Šaman
Xyel píše:

Díky, to je ten správny překlad.

Pobíjení draků.
Zabití draka.
Spřátelení a vycvičení draka.


sirien píše:
Šaman: zločin? :)

Nevěděl jsem jak jinak to nazvat. Ten obrázek chápu tak, že "drak je kámoš, ne žrádlo". Takže ten nejhorší "zločin" proti této myšlence je vybíjet je ve velkém a cucat z nich duše. Zločin jsem psal v uvozovkách, ale částečně to vystihuje.

---
A propo nečekal jsem takovou erudovanou diskuzi s jazykovými rozbory pod jedním funny obrázkem :)
3.12.2017 02:25 - sirien
Šaman píše:
Ten obrázek chápu tak...

Aha. Vždycky sem si řikal, jak vypadá meme pro někoho, kdo meme nezná...
10.12.2017 18:03 - sirien
2.1.2018 18:09 - sirien
4.1.2018 20:18 - Naoki
ODS diverzifikuje zdroje prijmu a rozhodl se zacit prodavat drony v Italii
10.1.2018 04:13 - sirien
Star Wars diskuse u sousedů je fakt perla za perlou (jakože značně výživnější, než ta naše - nejspíš ani ne tak obsahem, ten je tentýž, ale ten zápal tam...)

Anyway, občas se tam objeví nějaké dobré věcí (pár videí sem už přeposlal do Zajímavostí a tak):

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.079966068267822 secREMOTE_IP: 3.94.150.98