Prostředí

sirien
18.10.2013 19:56
Konspirace
Myslím, že je načase udělat si diskusi o konspiracích, konspiračních hrách a o souvisejících zdrojích... takže tady je :)

(kdysi jsem měl na tohle téma i přednášku na Gameconu, tak až budu mít chvíli, tak sem toho napíšu víc... nebo když se tady toho dřív sejde hodně, tak možná sesmolim článek)
Autorská citace #1
18.10.2013 19:58 - sirien
Bývalá agentka CIA mluví otevřeně o své bývalé práci

velice zajímavé video co rozhodně stojí za shlédnutí. (zvlášť ta část kde řekne, že CIA neměla žádné stopy o ZHN v Iráku a když Bush řekl že jo, tak reakce v CIA byla: wtf? - a pak přišel šéf a řek: hele, prezident chce válku, musíme mu dát důvod...)

Docela zajímavý insight do fungování tajné služby a tak trochu i do běžného života agenta.

Napsala o tom i celou knihu, ale teď jsem se vůbec dozvěděl, že slečna vůbec existuje, takže nemám šajnu, co v té knize je :)
Autorská citace #2
18.10.2013 20:03 - sirien
jo, samozřejmě by tu měly padnout zmíňky o:

Spooks - seriál od BBC který dost realisticky sleduje osudy agentů britské tajné služby MI-5. S pozdějšími sériemi tam teda realističnosti ubývá (co do závažnosti zápletek, hlavně), ale i tak to i na konci 10 série je mnohem přízemnější, než jiné seriály v kterémkoliv svém momentu.

Bourne Identity (a navazující dva filmy) - super akční trilogie, která také vyniká realističností, i když vstupní předpoklady (mocná CIA a excelentně vycvičený superagent) jsou přestřelené - nicméně akční scény a v dalších dvou dílech i fungování samotné CIA je vykreslené dost hezky
Autorská citace #3
18.10.2013 20:24 - noir
Jen technická otázka, když tady píšeš o realitě: znáš osobně nějaké lidi z tajných služeb, případně výše postavené diplomaty (na úrovni chargé d'affaires)? To není šťourání, jen pokus zařadit si, jak vnímáš realističnost...
Autorská citace #4
18.10.2013 21:08 - Jarik
Znam.
Ale naucil jsem se jich neptat. Berou to osobne. Nechci o ne prijit. :)
Autorská citace #5
18.10.2013 21:11 - sirien
Ha, ano, velmi dobrá otázka, děkuji za ní...

...shodou okolností znám některé diplomaty (resp. bývalé diplomaty) na Tebou zmíněné úrovni, vlastně mám i kamaráda jehož rodiče v podstatě spadají do téhle kategorie, plus znám nějaké současné diplomaty, kteří jsou ale pokud vím na nižší úrovni.
Z tajné služby nikoho neznám (teda, ehm, pokud mi je známo, pochopitelně, ne že bych měl v ruce seznam agentů tajných služeb celého světa a mohl si to kontrolovat), nicméně znám (ne nějak moc, teda) nějaké lidi z "tajné" policie (protidrogovka).

Můj insight tedy bohužel není úplně first-hand a second-hand jen velmi částečně. Pokud by se tu našel někdo s větším vhledem a možností mluvit aspoň z části otevřeně, tak bych to přirozeně velice ocenil.


Abych ale doplnil obraz, tak pokud to považuješ za relevantní, tak jsem svého času četl dost knížek na dané téma, často od autorů přímo zainteresovaných (bývalí agenti nebo, převážně, analytici).
(historie špionáže, teda především, můj zájem se přesunul dřív, než jsem se dostal k těm současným)
plus samozřejmě nějaké ty dokumenty, net-research a podobně, ale nijak zvlášť strukturovaně, spíš když mě něco zaujalo nebo jsem to potřeboval do RPGčka.



Takže když mluvím o realističnosti, tak tím mám namysli mix:
- Jersonovy "uvěřitelnosti" (to se z výše zmíněného týká hlavně toho Bourna - ten realistický skoro učitě není)
- v určité míře opravdu "realističnosti", ale pouze tak jak do toho lze laicky pohlédnout (z výše uvedeného např. Spooks myslím v několika směrech docela dobře vykreslují charaktery lidí, kteří tajnou službu tvoří.)
Autorská citace #6
18.10.2013 22:31 - Jerson
sirien píše:
Z tajné služby nikoho neznám

Třeba znáš, ale nedozvíš se to ;-) Nicméně tihle lidé nemůžou mluvit otevřeně ani v prázdné místnosti, tak je to stejně jedno.
Autorská citace #7
19.10.2013 01:58 - Vojtěch
Ale určitě můžou... jen na určitá témata ne :-)
Autorská citace #8
20.10.2013 18:23 - Gurney
Pěkné téma, takže...

RPGčka:
Cold City: Velmi jednoduché (v podstatě se velká část mechanik točí okolo důvěry mezi agenty různých vítězných stran WWII) RPG z těsně poválečného Berlína o mezinárodní organizaci bojující proti fringe-science pozůstatcích Třetí říše. Mezitím se ale rychle rozjíždí studená válka, velmoci hodlají z nacistických výzkumů dostat co nejvíc a z kolegů se rychle mohou stát nepřátelé...

Delta Green: Vždycky vám přišlo divné, jak může fungovat Cthulhu horor v době mobilů a internetu? A co mají společného uprchlí náckové, UFO a konspirační teorie s Cthulhu mythosem? Tady je odpověď. Nejen že toto zdánlivě naprosto šílené kombo funguje, je to IMHO jeden z nejlepších settingů pro rpg. Paradoxně doporučím příručku vůbec nečíst. Vlastně ani nekoukejte na obálku, i ta obsahuje náznaky spoilerů. Prostě jen zotročte nějakého nadšeného, HPL a konspiračně pozitivního gamemastera a objevujte jak hluboko vede králičí nora... (a pokud pořád nemáte nejmenší představu o čem to tady melu, pak vězte, že Delta Green je pro Lovecrafta v podstatě to samé jako pro Arthura Conana Doyla moderní Sherlcok od BBC)

Eclipse Phase: Transhumanistická-postapo-vesmírná budoucnost lidstva, poměrně hard sci-fi, konspirace, horor (chcete-li). Core je navíc vydáváno pod Creative commons licencí, protože autoři zhodnotili, že vyrobit udělat setting s ekonomikou založenou na reputaci a pak ho copyrightit dnešním zkostnatělým způsobem je protimluv...

Night Black Agents: Studená válka skončila a nechala za sebou spoustu agentů pracujících na volné noze... pro kohokoli ochotného za jejich služby dobře zaplatit. Vy jste jedním z nich, tedy až do doby než zjistíte, že vašimi zaměstnavateli nejsou lidé ale upíři. Holy fucking shit. Špionský thriller, upíři, možná nejlepší rady na přípravu konspirační hry, co kdy kdo napsal... co chtít víc.

Kromě toho vím, že na d20 OGL vydal někdo rpgčko Spycraft a TSR kdysi vydalo jiné jménem Top Secret. Nicméně nikdy jsem žádné z nich neviděl, tak mě snad doplní někdo povolanější...

Knihy (fakta... v rámci možností):
Womack, Helen: Špioni KGB - knížka co mi zrovna leží na stole; výpovědi bývalých agentů KGB (paradoxně mohli o své práci mluvit otevřeněji než jejich západní protějšky, alespoň tedy za Jelzina...) o jejich bežném životě i práci v nejrůznějších koutech světa. Samozřejmě jim nemůžete věřit všechno, ale pro nějakou základní představu (a pro potřeby hraní špionážních her) velmi užitečné.

Knihy (fikce):
Grady, James: Šest dnů Kondora - kniha, dle které byl natočen špionážní thriller Tři dny Kondora.

Ludlum, Robert: Bournovská triologie - dle které jsou natočeny filmy

Komiksy:
Queen & Country: Prý hrozně super, ještě jsem se k tomu nedostal.

XIII: Komiksová adaptace Bourna.

Seriály:
X-files (Akta-X): Když já nevím odkud to začít sledovat. Občas náhodně narazím na Coolu na nějaký díl, kde už to vypadá, že Mulder se Scylu řeší něco fakt velkého a má to hodně dobrou atmofséru, ale když jsem na to začal koukat od začátku, přestalo mě to bavit po první řadě, páč ty díly byly strašně epizodický a neprocházel tím žádný metaplot...

Spooks: Už to tu zaznělo, já z toho mám podobný zážitek jako z X-files - ze začátku mě to hrozně bavilo a pořád to vypadalo že už už se objeví nějaký hustý příběh co bude procházet celým seriálem, pak ale odejde nelepší postava a začne to být hrozně epizodický (poslední řady jsou prý zase mnohem lepší, ale neměl jsem na to se tam dostat). Taky mě štvalo, že když už nějaká postava umře, tak místo to ten příběh někam posunulo, působí to (většinou) spíš jakoby se scénáristí dozvěděli den před natáčením, že nějakej herec už toho má plný zuby a museli to rychle nějak vyřešit...

Profesionálové: Dost se mi to líbilo v dětském věku, některý díly maj fakt dobré zápletky, které můžou sloužit jako inspirace k hraní rpg.

Filmy:
Bournova trioligie: viz. výše

Tři dny Kondora: Nenápadný a zcela bezvýznamný analytik CIA si jednoho dne odskočí na kafe a když se vrátí, všichni jeho kolegové jsou mrtví...

Ronin: Neviděl jsem ale údajně strašně super špionážní film.

PC hry:
Alpha protocol: RPG/stealth akce v bournovském stylu. Nehrál jsem, takže nemůžu sloužit...

Deus Ex: Kyberpunk, Majestic 12, Ilumináti - v roce 2052 jsou všechny konspirační teorie pravdivé. Mnohdy hodnoceno jako nejlepší hra ever. Pokračování zdaleka nedosahují kvalit originálu, i když trojka je docela dobrý pokus.

XIII: Herní adaptace stejnojmeného komiksu, kterému zůstává věrná i grafickým zpracováním.

Internet:
WikiLeaks: Je potřeba je brát trochu s rezervou (anonymní zdroje, k dokumentům chybí kontext, ...), ale občas se tam dají vyšťourat fakt zajímavé věci.

Zdaleka to není vyčerpávající seznam, spíš věci co mě tak napadly. Night Black Agents a Delta Green mají velmi obsáhlé bibliografie (nejen knih), kde je sehnat víte :)

sirien píše:
Bývalá agentka CIA mluví otevřeně o své bývalé práci

I tu bych bral s rezervou - on ten její insight se může někomu náramně hodit...

sirien píše:
jsem svého času četl dost knížek na dané téma, často od autorů přímo zainteresovaných (bývalí agenti nebo, převážně, analytici).

Pochlub se nějakou "doporučenou literaturou" (a to je samozřejmě dotaz nejen na siriena...)
Autorská citace #9
20.10.2013 21:08 - sirien
Gurney píše:
Pochlub se nějakou "doporučenou literaturou" (a to je samozřejmě dotaz nejen na siriena...)

kdybych si vzpomněl :D - je to už pár let co jsem to četl a všechno to bylo že jsem tátovi šlohnul knížku z knihovny... naštěstí táta své knížky sbírá, takže všechny by stále měly být v obýváku v dolní polici knihovny, tak si zkusím vzpomenout, až se u něj příště stavím na návštěvu a kdyžtak udělám seznam - až ty knížky uvidím v ruce, tak si i vzpomenu, která je o čem a tak, takhle z hlavy mi splývaj. Vybavuju si jen... "velké případy FBI" tuším že - paradoxně komunistická literatura ještě, ale relativně apolitická, probírají se tam kauzy z 30. let a z válečného období, sem tam tam člověk narazí na vtipné do textu očividně "dodané" věty zdůrazňující, že agenti měli vlastně při vyšetřování jen "ohromné štěstí" (ne, že bych náhodu v téhle věci znevažoval, ale ty formulace a důraz tam jsou fakt docela extrém - jako aby se neřeklo, že někdo vydává oslavnou knížku na FBI, že jo...)


Ohledně Spooks - postavy tam umírají jak na běžícím pásu, SoIF je proti tomu slabá kávička, ten seriál je vhodné vnímat jako příběh toho oddělení a osobní tragický příběh jeho šéfa. Některá ta úmrtí tam jsou promakaná, jiná méně, má to pár slabých míst (třeba to co se stane s těmi agenty MI6 co se k nim přidají, tuším že 8. nebo 9. série a celý ten příběh pozadí toho agenta co se vrátí z Moskvy mě fakt deptaly), ale celkově to je myslím docela dobré.
Resp. rozhodně netvrdím, že to nutně stojí za zkouknutí celé, ale Alnag má pravdu: věrnému divákovi se ten seriál nakonec odmění - ale není to pro každého, stojí za to vidět pár sérií, ale když to člověka nechytne tak to prostě nechytne.


Ohledně té agentky CIA - tak jasný, to je vždycky. Jde spíš o to co ríká o fungování těch agentů v zahraničí, o tom jak probíhají styky a vztahy s informátory, o tom co tam říká o té byrokracii a tak
Autorská citace #10
20.10.2013 21:39 - chrochta
Ronin: Dvojka Irů si najme čtyři bývalé profíky z různých tajných služeb (KGB, CIA...), aby ve Francii získali tajemný kufřík od současného rusky mluvícího majitele. Co je v kufříku se nedozvíme, ale rozhodně kvůli tomu stojí za to vraždit obchodní partnery, spolupracovníky, zaměstnance, rodínné příslušníky... A pár epizodních rolí tam hrají i Češi.
Autorská citace #11
20.10.2013 23:49 - Blaine
Bohuzel k tomuto tematu mohu rict jen: sleduji vas a budu vas sledovat dal, tak vezte, ze vase vety nepadaji nekam do prazdna. Delta Green, o kterem mluvi Gurney, si chci v budoucnu odvypravet, takze rad vyuziji dalsi zdroje, ktere zde zminite.
Ostatne se vetsinou snazim v RPG, kde jde o nejaky pribeh mit nejakou konspiraci, neco na pozadi. Teprve ted v mych Magach se mi dari neco s tim delat, protoze mam hrace ochotne to resit. A ty bych take hodlam vhodit do chrtanu HPL bestiim v DG.
Autorská citace #12
16.4.2014 14:22 - Ebon Hand
zmizelá loď Hans Hedtoft

..To je přece úplně jasný. Staří bohové si nenechají vzít svá tajemství a nezmění to ani nepotopitelná ozbrojená loď, vydávající se za civilní a ještě s nečekaně velkou posádkou..
Autorská citace #13
25.4.2014 00:28 - Gurney
Teď jsem našel tenhle seznam (semi)konspiračních článků z delta-green.com, ale zrovna na to moc nemám čas, tak si to sem odložím...

http://www.delta-green.com/2014/04/open-sources-and-cover-ups-news-of-conspiracy-and-cosmic-terror-15apr2014/
Autorská citace #14
25.4.2014 06:03 - Element_Lead
Ja jsem v praci narazil na holku, co se ubytovala v hotel Cecile, na youtube je kamerovej zaznam z doby, kdy byla naposledy spatrena nazivu. Ve vytahu se chovala fakt divne, vytah se choval divne. Nasli ji o 14 dni pozdeji ve vodnim rezervoaru vody po te, co si nekteri hoste stezovali, ze voda chutna divne. Pitva vyloucila drogy a pry slo o nehodu, coz bylo dost divne, jelikoz dostat se do one nadrze na strese, kde ji pak nasli nahou nebylo uplne jednoduche. Pozdeji v okoli vypukla tuberkuloza a nazvy kitu, ktere pouzivali pro neco (presne uz si nevybavuju), tak mely stejne jmeno, jako jmeno te studentky pozpatku. Ctvrt ve ktere se to stalo neni z nejlepsich a samotny hotel ubytovaval nekolik seriovych vrahu, ma cetnou historii sebevrazd apod. Omlouvam se, ze jsem nedal link, na zaklade tohodle infa by to melo byt jednoduchy dohledat. Cetl jsem to v praci a nechtel jsem tyhle veci tahat domu. Kazdopadne, co se tam teda doopravdy stalo? /discuss :)
Autorská citace #15
12.5.2014 18:29 - Ebon Hand
Sirien killnul server RPG F ze svýho smartpfonu, sám mi to teď napsal!
Autorská citace #16
12.5.2014 18:38 - Gurney
Takhle snadno :D

...a podléháš jasné dezinformační kampani, mastermindem za celým roky připravovaným plánem je samozřejmě Alnag
Autorská citace #17
12.5.2014 19:01 - sirien
generační obměna, kolego.
a poněkud mě uráží, že si myslíš, že jsem to musel připravovat celé roky.
Autorská citace #18
12.5.2014 19:28 - Sosáček
Uznavam, ze jsem premyslel, ze sestrelim d20, aby nebyli zas chytri jak radio. Ale 1) byl by to asi trestny cin, takze bych se s tim nesmel nikde chlubit 2) jsem liny venovat tomu vikend.
Autorská citace #19
12.5.2014 19:52 - Alnag
Sosáček: Děkuji, že máš vždy na prvním místě blaho komunity.
Autorská citace #20
12.5.2014 20:00 - Sosáček
Alnag: Ted nevim, jestli to byl sarkasmus, nebo myslis, ze tridenni odpocinek od Siriena by komunite vazne pomohl.
Autorská citace #21
12.5.2014 20:16 - Alnag
Sosáček: Ani jedno, ani druhé. Přemýšlej.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11770105361938 secREMOTE_IP: 18.116.51.117