Tak popořadě
Hans Hörbiger a jeho ledová kosmologie měla oficiální podporu - dokonce takovou, že meteorologická služba Ahnenerbe podle ní předpovídala počasí. Četl jsem taky, že jeden z důvodů, proč Hitler nebral moc vážně zprávy o tom, že německá armáda není připravena na Ruskou zimu byl ten, že dostal předpovědi podle této meteorologické služby.
Další (nevylučující se) varianta je, že Hitler stavěl vůli nad všechno ostatní. Věřil tomu, že vůle člověka dokáže překonat všechno, a když budou mít jeho vojáci dost silnou vůli, tak překonají i ruskou zimu a ruské vojáky. Když ji mít nebudou, jejich chyba.
Kromě toho pokud ho někdo zásoboval takovými představami, jako že souboj Německa s SSSR je souboj ohně s ledem a jeden musí prohrát, tak by ochrana před zimou u německých vojáků oslabovala jejich oheň (protože německý lid byl pro Hörbigera symbolizován ohněm)
V Jitru kouzelníků jsem našel první zínku o duté Zemi v té verzi, že žijeme na vnitřním povrchu koule, která je v nekonečné mase kamene. Měla to být verze letce Bendera, ale nekteré zdroje uvádí variantu, že naše Země je dutá a uvnitř je jiný svět, většinou na vnitřním povrchu koule. A na pólech jsou propojující otvory.
Docela ověřená je ale zpráva, že německé námořnictvo provedlo pokus sledovat radioteleskopy britskou flotilu tak, že je zaměřili na oblohu, na "druhou stranu duté Země". I když mohlo jít o dodatečnou verzi, třeba se původně pokoušeli získat radarový obraz odrazem od ionosféry.
Ale Bender skončil v roce 1944 v koncentráku, protože se jeho názory nepotvrdily, takže je dost možné, že takové pistomosti skutečně hlásal a jejich ověřování stálo docela dost peněz.
Docela jistá je Hitlerova posedlost národními artefakty - i když ... Kopí Osudu si z Vídně odvezl hned po anšlusu, ale naše korunovační klenoty nám nechal. I když nevím, jestli to nebylo z pověrčivosti, byť pověst mluví jen o tom, že zemře ten kdo si dá korunu na hlavu neoprávněně, nebo ne?
Jinak s SS je to strašně složité.
Původně to byly osobní strážci. Pak se organizace SS rozrosla v docela velký moloch, který měl na starosti kde co, stavby i koncentráky. Organizace měla taky bojovou složku, Waffen SS, které byly ale něco víc než jiné složky SS, a u nich fungovala i kamarádskost v družstvu, pohrdání smrtí a tak dál. Ale Himler (který měl SS na starost) si hodlal založit ještě vnitřní kruh, opravdu věrné SS jakožto řád, po vzoru rytířových řádů, na které by se mohl spoléhat (protože jinak byly SS věrné Hitlerovi.)
Mimochodem pro mě to jsou opravdu paladinové moderní doby, včetně víry. Dokonce to měli hezky zjednodušené, to co se řeší v RPG, jestli paladin má mít svědomí nebo poslouchat boha, oni to měli jednoduché - kdo je věrný (Hitlerovi), ten je i čestný. Když Hitler řekne "zabij bez slitování", zeptáš se "koho" (tedy na nic se neptáš, to řekne Hitler.) Jen stále víc čtu o tom, že to ne úplně fungovalo i u bojových SS, byť v tom určitě jsou snahy o dodatečné očištění a revisionismus.
Nenašel jsem nic o tom, že by naciské pátrali po Arše, a u grálu jsou jen náznaky - nevěděli kde hledat. S Kopím Osudu to bylo jednoduché.