Prostředí

Vargan
11.12.2010 23:57
Stavba
Tuší někdo, jaké hodnoty by mohly mít obyčejné stavby ve světě DnD? Když se vezme v potaz, že kvalifikovaný dělník si bere mzdu 3st denně? Tak jakou by mohl mít hodnotu dřevěný barák, jakou kamenný, třeba o rozloze 100 metrů čtverečních. Kolik by stálo vybudování palisád 400 metrů dlouhých a 2,5 metru vysokých?
Autorská citace #1
12.12.2010 01:02 - pipux
Nevím!

Ale něco k zamyšlení: co je přesně zač _tvůj_ DnD svět? Když jej budeme odvozovat někde od středověku, pak záleží na použitém stavebním materiálu, dostupnosti stavebního materiálu, použité technice stavby, dostupných nástrojích, přírodních a kulturních podmínkách - tj. funkci stavby ...

Dřevo a kámen? Kamenné stavby jsou náročnější, stavivo se hůře získává a přemisťuje. Do 12. století je kámen nevídaný.
V některých oblastech bude staviva méně, někde více. A nezapomeň na hlínu (palisády se jí vysypávaly).

Postoj středověkých vesničanů k vlastním příbýtkům byl z našeho pohledu zvláštní - mohlo jít o obyčejné místnosti, ve kterých spali. Nepřítel jim mohl příbytky spálit anebo ukrást, vesničané se poté sebrali do lesa, donesli dřevo a postavili příbytek nový. V našich zemích existovalo i nařízení, že vesničané si musí své chýše v případě zničení postavit znovu, a to do sedmi dní (tuším, paměť matná).

Palisády se budovaly tak, že z nařízení pána se vydaly zástupy chlapů do lesa, aby vybudovaly opevnění. Peníze nedostali - nejen z podřízenosti vrchnosti; cirkulace peněz raného a vrcholného středověku byla až někdy do dob kolonizací mizerná.

Kdyby ses chtěl pohmout o několik století dále, do měšťanského prostředí, a postavit něco velkolepějšího, pak bys zřejmě najmul stavebního mistra, dal mu prostředky, podepsal smlouvu, a on sám by si sehnal nádeníky na práci (mizerně placené).
Autorská citace #2
12.12.2010 04:42 - sirien
Pipuxe ignoruj

Když se podíváš na Dungeon master guide do sekce o fungování světa a porovnáš to s DnD Economy sourcebook (od obdobných autorů jako GURPS Sex, ale GURPS Sex byly čtivější) pak zjistíš že základní hodnoty ve zjednodušením systému jsou
Dřevěný dům stojí v základu 1st za metr čtvereční
Bytelný dřevěný dom potom 1,5st za metr
Kamenný dům stojí v základu 9st za metr čtvereční
Dům s kamennou podstavbou pak stojí 4st za metr čtvereční
Ceny jsou uváděny pro normované výšky pater, nezahrnují paušální královskou stavební daň (při větší ploše se rozpočítá na menší hodnoty, je to snaha podpořit větší výstavbu) ani procentuální daň zlodějské gildy (která se liší kraj od kraje podle toho jak moc je v daném místě legalizována politika), nicméně poplatek církvím bohů řemesel již zahrnut je.

Cenu musíš dále upravit 1,2x nahoru při rozloze menší než 20 metrů (tržní tlak chudiny) a o 0,8x dolu při rozloze větší než 99 metrů (málo boháčů, malá poptávka)

V kraji plném lesních elfů se ceny dřeva zvyšují 1,5x až 3x podle momentálního míry mezirasového míru (která je zase závislá na elfí menstruační fázi, cca 14,72 letý cyklus), což se do cen dřevěných staveb promítne ve zvýšení ceny materiálu (tvoří cca 0,371 z celkové ceny)
V kraji blízkém trpasličím sídlům se ceny kamenných staveb upravují o koeficient Momentální Trpasličí Povýšenosti, který může být od 0,5 až po 1,2 podle toho, jestli zrovna mají nebo nemají depku z elfů (což je zase závislé na tom jak moc mají elfové zájem bojovat nebo naopak přepustit sporná území trpaslíkům a věnovat se jiným zábavám, což je opět závislé na fázi elfího jednotného menstruačního cyklu, pokles je v tomto případě ale předsunut o čas nutný k přesunu elfů z bojiště domů a naopak nárůst je o tuto hodnotu zpožděn)

____________________________________________

K čemu to probohy potřebuješ? Střel od oka za jak dlouho to postavěj dva chlapi, vyděl to skutečnym počtem pracujících a vynásob cenou jejich práce. Plus mínus padesát procent by mohlo relativně dobře určit potřebnou cenovou hladinu, nechápu k čemu to potřebuješ znát přesnějc...
Autorská citace #3
12.12.2010 09:51 - Vargan
Jen mne zajímal spíše názor někoho jiného. Ano, střelit od oka umím, jen jsem někde v nějakých pravidlech viděl cenu obyčejného baráku 1000zl. Nějakého většího 4000zl. A kdybych vyšel z tohohle předpokladu, tak jsou asi všichni lidi jenom na seníku. Tak jsem chtěl vědět i názor někoho jiného. Nehledě tomu, že si nejsem jistej, kolik toho dokážou ti dva típci za jeden den, týden, udělat. V představě je to jednoduchý, dáš jeden kus dřeva, druhej kus dřeva a tak dále, v reálu je to trošku obtížnější. Tak mne jenom zajímal názor. Jestli touhle diskuzí otravuji, tak se omlouvám.
Autorská citace #4
12.12.2010 10:49 - Argonantus
Pipux píše:
Do 12. století je kámen nevídaný.


Smělý závěr. Zaznamenal jsi něco o kostelech ve středověku?

Píše:
někde v nějakých pravidlech viděl cenu obyčejného baráku 1000zl.


Připomínám, že nevím vůbec nic o pravidlech. Vycházím z Varganových a Sirienových čísel, a vlastně jsou skoro ve shodě - 900 st proti 1000 st. za kamenný barák.

Podle mne - a to se shoduji s Pipuxem - tohle závisí víc na vašem světě, než na pravidlech. Otázka totiž je, zda se vůbec na stavbě něco platí; to je automatický předpoklad z moderní doby. Drtivá většina maníků si v pravěku nebo ještě hluboko do novověku stavěla z místního materiálu (většinou dřeva, ale ne nutně) svoje domy sama, tedy zadarmo; spotřeba byly "člověkodny". Takovou jednoduchou chalupu bych viděl řádově na měsíce práce, ve složitějším případě možná rok.

Ve 12. století ale mají pravdu drahé odhady co se týče kamenných baráků; to byla fakt drahá sranda, vlastně miniaturní hrad, kde roční plat dělníka (tedy asi 1000 st) dokonce může být i málo. Šel bych klidně na trojnásobek. V Praze je zjištěno několik desítek takových domů, jinde v Čechách nejsou vůbec. Jo, a tento dům si laik nepostavil; zejména ne klenbu, která byla už řemeslná vychytávka.

Naopak třeba za husitů už na kamenném domě nebylo nic překvapivého a měl ho prakticky každý měšťan (ne ten dělník). Souvisí to ovšem spíš s bohatnutím měšťanů, než zlevňováním domů. Tam bych těch 1000 st viděl jako dobrou cenu.

Opravdu hodně záleží, jaký svět zvolíte, jak vyspělý, s jakými materiály, s jakými zvyklostmi. Pokud místní kamení dělá velké lehké desky, připomínající polystyren, pak můžete postavit barák za dva dny zadarmo.

Dřevěný barák býval o řád levnější. A často byl opravdu zadarmo. Podívej se někdy na Američany, jak staví svůj oblíbený barák z latí - mají to vpodstatě za pár dní, detaily pak v týdnech. Roubená chalupa jde taky dost rychle.

Palisáda je podobná záležitost, jako dřevěný barák - je to otázka nasazení lidí, ne materiálu. 400 metrů je přesně obvod toho baráku, takže je to srovnatelná akce.

Hliněný val dal více práce, materiál opět zadarmo. Ovšem určitě ne víc, než kamenná stavba.
Autorská citace #5
12.12.2010 11:27 - Vojtěch
Autorská citace #6
12.12.2010 18:47 - sirien
Vargan Vůbec neotravuješ... jen si vůbec nedokážu představit, k čemu je taková znalost pro hru dobrá.

Nicméně otázka za jak dlouho lze něco postavit mi už přijde o dost zajímavější... zkusím se podívat, myslím že jsem kdysi měl nějaké zdroje ohledně kamenných staveb
Autorská citace #7
12.12.2010 19:07 - Vojtěch
Ani bych se nedivil, kdyby na to měli nějaký rituál ;))

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.067508935928345 secREMOTE_IP: 3.92.96.247