Prostředí

Dalcor
5.3.2007 17:30
Hrůzná recenze FRCS na hraj.cz
Náhodou jsem na Hraj.cz, stránkách Blackfiru, narazil na přímo strašlivou SEBovou recenzi na FRCS. Jak jsem napsal v tamním kalendáři - je to sbírka polopravd, reklamy a demagogie. Nechce se mi celou recenzi rozebírat, ale co si o ní myslíte?
Autorská citace #1
5.3.2007 18:35 - Rytíř
Inu, tak jak bych to... jako ne-fanoušek FR nemam pocit, že by byla ta recenze tak hrozná. Pro mou potřebu je místama trochu moc ukecaná, ani těch obrázků bych tolik nepotřeboval.. ale jinak toho řekla celekm dost, mam pocit. Je rozhodně určená tomu, kdo zná Dnd, ale tak to je asi v pořádku. Mě osobně tam místama vadily ty anglikanismy a překlepy, ale to už je spíš nemoc z povolání :)
Co ti tak vadilo? Předpokládám ten úvod, velmi stručný (a imho zbytečný) pohled do zákulisí?
Autorská citace #2
5.3.2007 19:22 - Alnag
No jako... recenze na hraj.cz mají obvykle dost "různorodou" kvalitu. Spíš je to něco jako placené PR/marketing produktů, které Blackfire prodává. Takže když si odmyslím nutné "onejování" čehokoliv to není špatné. Viděl jsem i daleko horší a hlavně nepodepsané(!) recenze.
Ale zrovna od SEBa bych teda čekal trochu vyšší standard, to je pravda.
Autorská citace #3
6.3.2007 08:29 - Dalcor
Je tam spousta chyb a spousta reklamy. Pojedu krok za krokem.
1. špatné logo - top patří k ADnD 2nd Edition a ne 3E
2 WotC nyní vydává Ravenloft a CS Dragonlance! až supplementy jsou prodané MWP
3. FR nezachycuje rozhodně drsný středověk jen jeho epicko-fantastickou verzi
4. Faerun není země, ale kontinent
5. tohle je reklama a žvást: Žádný jiný svět (snad kromě toho našeho) nebyl tak dokonale zpracován a popsán.
6. tohle mi teda nepřišlo: V tom Forgotten Realms pro současnou verzi DnD přináší nový a originální koncept, kdy se naopak soustředí na to, co by ze světa viděl a poznával obyčejný člověk. Celá kniha je psána formou cestopisného průvodce spíše než jako popis metafyzických a astrálních sil a jejich vazeb.
7. Kapitola 2 magie je zcela nic neříkající odstavec, navíc ještě vylhaný.
8. Kapitola 3 - nepočítal jste někdo kolik je popsaných v ve 3E a ve 2E. Mimochodem právě NPC mají v 3E příručce daleko větší rozsah včetně kompletních statistik!
9. Kapitola 5 - jsou tam popsané zásadně jen lidská božstva, což je dost špatné. Ostatní rasy mají jen seznamy...

Celkově recenze nekritizuje. Nejde do detailů. Pouze vychvaluje a to musím říct že ještě vychvaluje dost "vystřženo z motivační knížky Public Relations". Není to recenze, ale preview a ještě dost chabé.

Mám pocit že SEB dostal knížku do rukou, listoval jí a o tom napsal článek. Jenže o FR to vypadná že nezná vůbec nic, nebo se mu enchce hledat. Když porovnává se staršími produkty měl by je znát.

Uvědomuji si že ani já nepíšu dobré recenze. Mám tam rezervy, ale nebojím se pustit i do kritiky a to Seb neudělal.
Autorská citace #4
6.3.2007 08:54 - alef0
Recenzia posobi znacne PR dojmom (schvalne som si vypol v prehliadaci obrazky, ktore kamufluju obsah a rozsah) - to je mozno jej najvacsia chyba. Ostatne zalezi podla mna na dojme citatela.
Autorská citace #5
6.3.2007 09:04 - Dalcor
Ano mě by nevadilo kdyby to bylo jen PR. Ale bohužel je to naprostá demagogoie a to mi vadí.
SEB už v posledním článku v Pevnosti měl asi 5-6 docela zásadních chyb, nehledě an to, že třeba nWOD přednáší z poheldu nWOD je podle mě takto a zcela ignoruje co je anpsáno v příručkách, dost často. Když píšu recenzi snažím se být objektivní a ukázat co ej podle mého heldiska špatně a vypíchnout nějaké zásadní body pro a proti, minimálně alespoň v záverečném shrnutí.
Když píšu recenzi dělám nedjříve review které se pokouším doplnit o nějaké vlastní hodnocení. To tohle nemám, zde je vidět heslo čí chleba jíč toho psíeň zpívej, z tohoto heldiska je toro reklama a ne recenze. Podívej se že kritizuji jak DL, tak Sovereign Stone tak i AGOT, tak i Cadwallon. A řekněme si že FR CS je rozhodně horší než AGOT a an rovnoměrné úrovni s Dragonlance. Příručka je sice hezká, ale rozhdoně není nejlepší nejkvalitnější a poskytující RP hráči zcela nový a jedinečný zážitek!
Autorská citace #6
6.3.2007 11:09 - Alnag
Dalcor: Pořád je publikace na hraj.cz placená? Asi je, že. Jinak by tam nikdo nepsal. Výsledek je potom jaký je. Jinak tvůj rozklad je fakt masakrózní, možná by sem měl někdo pozvat SEBa, aby se k tomu vyjádřil.
Autorská citace #7
6.3.2007 11:28 - Dalcor
No zase tak masakrozni nebude, stejně chystám SEBovi poslat mail. Jo je to duchu hesla "Koho chleba..." už jsem o tom mluvil. Ale co je moc to je prostě příliš!
To jsem prosím zmiňoval spíše věcné chyby, ani já nemůžu jít do hloubky, protože zase až tak FR CS dokonale neznám. Když to tak vezmu odhadem 40% textu je bezpředmětné chválení, 20% textu je bezpředmětný opis. 30% textu je k věci a 10% textu jsou vyloženě bláboly a demagogie. Nechápu jak může naspat že příručka je psaná z hlediska člověka, když má doma Engel... Ach jo ;)
Alnagu ty to bdueš vědět - je FR CS i ve verzi 3,5E, nebo jen 3E a jako 3,5E Suppelment je vydaný Players Guide to...Tuším že to tak je!
Autorská citace #8
6.3.2007 11:39 - alef0
O verziach som pisal do diskusie. FRCS bol vydany pre tretiu ediciu: v podstate islo o prirucku, ktora mala odprezentovat FR v novej edicii. Po prichode 3.5e vydali Player's Guide to Faerun, ktora mala zaktualizovat a zrevidovat niektore mechaniky (menovite kuzla, featy a pod). z tretoedicnych priruciek.
Autorská citace #9
6.3.2007 11:48 - Dalcor
Tak třeba tohle a to je poměrně signifikantní věc není v recenzi vůbec uvedeno! A to je docela zásadní věc, protže 3,5E celou řadu věcí ze Settingu upravuje! Kromě toho PGtF končí po War of the Spider Queen,takže posunuje děj o nějaký ten pátek napřed - viz příkald Tilvertonu.
Autorská citace #10
6.3.2007 11:49 - Alnag
Je to přesně tak, jak píše alef0. Jednu dobu se čekalo, jestli WotC nevydá revizi samotného FR pro 3.5e ale nikdy k tomu nedošlo a asi ani nedojde.
Autorská citace #11
6.3.2007 12:05 - Dalcor
Tak jsem poslal SEBovi mail, zajímalo by mě co odpoví ;)
Autorská citace #12
6.3.2007 12:09 - Alnag
Prošel jsem to ještě jednou a nejvíc mne asi dojaly tyhle pasáže:
Nyní Wizards of the Coast vydává knihy jen pro dva světy...
Ne tak docela. WotC vydává generické příručky s odkazy na Greyhawk, vydal Dragonlance CS a pokud sledujete produkci tak řada Expediton to - jsou dobrodružství pro Ravenloft (který má mimochodem WotC zpět v držení), Greyhawk a Planescape... další budou možná následovat.
...působí decentně, vyváženě...
Záchvat kašle. OK. Můj názor na "decentnost" FR je dobře známý, že?
Kromě nepojmenovaného Kontinentu...
Já jsem žil v domění (možná mylném, tohle fakt nevím), že to je něco jako Euroasie - Faerun - Kara-Tur. Prostě jako Evropa je kontinent tak Faerun je kontinent.
Ilustrace jsou na velmi vysoké úrovni, a kvalitou se blíží Draconomiconu
Tak jako asi máme se Sebem jiný pohled na umění, protože já bych řekl, že až na pár výjimek od Lockwooda jsou ilustrace ve FR pěkně hnusné a kvalitou se to blíží těm špatným z Draconomiconu, ale jinak si to může nechat leda zdát.
Zároveň je ze všech dostupných světů nejlépe a nejpřirozeněji naroubován na pravidla Dungeons and Dragons...
A přitom by člověk řekl, že nejlépe je na pravidla naroubován generický svět, tedy Greyhawk. Nenaroubování na základní pravidla ostatně dokazuje jinak pěkný koncept featů (odborností)/výbavy dle původu.
BTW: A ta výměna komentářů pod článkem je taky výživná...
Autorská citace #13
6.3.2007 12:23 - Dalcor
Jo na DL jsem také poukazoval v komentářích, a tuším i na Ravenloft.
Faerun byl pojmenován Elfy jakoprvními inteligentními bytosmti po dracích (znamená to Nový domov) a označení mu zůstalo. Alnag to trefil zcela přesně. I s tou Euroasií IMHO.
Proč porovnává s jiným WOTC produktem Draconomicon, který hráč vůbec nemusí mít. To je takové alibistické :)
BTW nevydali WOTC i Gazeteer - Grayhawk?
SEB má přehled v RPG, to mu nidko nebere, WOD si vykládá po svém, ale proč se tedy angažuje i v něčem v čem vůbec nemá přehled to nechápu.
Ten jeho komentář mě dojal...A už jsme na něj i odpověděl.
Autorská citace #14
6.3.2007 12:38 - Alnag
Jj. WotC vydalo Gazetteer (defacto Greyhawk, ale bez jasného vyznačení settingu pro zcela generické hraní) a jeho rozšířenou verzi Greyhawk Gazetteer, která má na míň stránkách víc fluffu než FRCS (a IMO i lepšího!)
Autorská citace #15
6.3.2007 12:59 - Dalcor
Takto vypadá že SEB je stálým členem týmu HRAJ.CZ. Alnagu ty jsi s ním extenzivně pracoval - hrál on D20 nebo DND? Já jen že hraj.cz je stránka Blackfireu. Tudíž můžeme čekat další podrobné a funfované recenze. Spíše doufám že se zlepší.
Autorská citace #16
6.3.2007 13:27 - Alnag
D20 hry určitě hrál včetně D&D.
Jinak doufám, že skutečnost, že to čteme ho třeba bude motivovat k větší snaze (a méně PR dojmu, který je myslím spíš na škodu).
Autorská citace #17
6.3.2007 16:48 - alef0
Inak nie je divne, ze diskutujeme tu a nie pod prislusnym clankom?
Autorská citace #18
6.3.2007 21:46 - Rytíř
Alef0 - ani ne.. Kdo by se vláčel na ten jejich web porád, když už víme, o čem je řeč? :)
Autorská citace #19
6.3.2007 22:26 - Dalcor
Tak mě dostala odpověď - "Pánové tohle je recenze, ne kritika". Tím k tomu tak nějak nemám co více říct...
Autorská citace #20
6.3.2007 23:01 - Alnag
Myslím si, že odpověď "tohle není recenze, ale PR" by byla víc sedla. :-) No nic.
Autorská citace #21
7.3.2007 07:37 - Dalcor
Jo Seb mi v mailu přiznal že se jedná o PR. A nic jiného abych zatím nehledal.
Je to škoda. Kdyby chtěl BF rekalmu dala by se napsat lépe a nemsuel by se tvářit jako reklama. Pokdu chce BF na vlastních stránkách hráči/klientovi lhát a klamat ho. Budiž. Jejcih věc. Škoda že to snižuje kredit RPG jako takové...
Asi FRCS zrecenzuji...Stejně nebudu o víkendu mít codělat ;)
Autorská citace #22
7.3.2007 08:00 - Rytíř
Nooo... jestli Dalcore nebudeš mít co dělat... tak si dovoluji Ti nesměle připomenout jistý projektík, který mě osobně zajímá mnohem víc než nějaká recenze na prastaré FRCS :)) Na ty historický settingy, víš co myslim, že jo. :)
Autorská citace #23
7.3.2007 08:24 - Dalcor
No jo no... OKEJ o víkendu se na to mrknu! Mám také nějaké DL restíky co po mě chce Martin Fajkus z Fantom printu, takže se po víkendu snad něco urodí...Ale teď jsem vás zásobil docela dost, což?
Autorská citace #24
13.5.2007 17:47 - Rytíř
Nějakej Mohamed nám to tu zaspamoval.. ale hezky mi připomněl tuhle diskuzičku a hlavně tvůj slib. Jak to vidíš, Dalcore? :)
Autorská citace #25
13.5.2007 20:38 - Dalcor
Rytíři - estíhám, mám přečteného lycurga a ospreye, ale prsotě teď mám úplně jinou práci. Ale nezapoměl sjem na to, neboj.
Autorská citace #26
13.5.2007 21:30 - sirien
Ale tak pánové - známe SEBa. Se vší úctou k němu, jeho recenze jsou pro znalé bezcené žvásty, protože jsem ještě nečetl ani jedinou, ve které by říkal co si natvrdo myslí, ve všech víceméně chválil, chválil... tak se přece není třeba moc rozptylovat.
Autorská citace #27
15.11.2008 04:20 - SEBastian_Chum
vůbec se neptejte jak ta recenze vznikala... sirien to vystihl.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.073615074157715 secREMOTE_IP: 3.149.233.6