V diskuzi o
Root rpg jsme už hodně OT, tak si dovolím přiživit vlastní diskuzi, když se stejně bavíme o MG nikoliv o Rootu.
ShadoWWW píše:
MG RPG prostě míří na špatnou cílovku.
Pořád si myslím, že vznik MG na BW enginu je prostě jen historická náhoda, která vznikla nějakým setkáním autorů. Není v tom žádný hlubší záměr, ani cílovka. Kdyby Peterson (autor BW) potkal Monte Cooka, tak třeba máme místo Numenery MG na D20-enginu. Kdyby potkal V. Bakera, tak se nemusel dělat Root rpg, protože už by na AW-enginu jeden zvířecí svět existoval.
Nemám to potvrzené přímou otázkou na Petersona, ale zatím jsem nečetl žádné vyjádření, které by bylo v rozporu s touto teorií. A z nějakého rozhovoru s Petersonem jsem nabyl tohoto dojmu.
ShadoWWW píše:
MG RPG vidím jako typickou sběratelskou RPG: zajímavá na přečtení, ale nakonec skončí zaprášená v knihovně.
Téměř každé rpg (až na pár vyvolených) je rpg do sbírky - myslím, že ty čísla kolem podílu na trhu ku počtu vydáváných rpg hovoří dost jasně. MG má aspoň moc pěkné obrázky. A třeba ho vytáhneš častěji. ;-)
Jezus píše:
Pravidla jsou to složitá a hlavně pochopit koncept si žádá, abyste už měli něco nahráno.
Žel je to tak. Až jednou budu mít neomezeně času, tak napíšu nějaké intro do MG i s doporučením, která pravidla pro první hru lze úspěšně ignorovat pro prvních pár her. Paradoxně BW má přímo v pravidlech ani ne po 100 stránkách právě mechaniku, kterou lze aplikovat na všechny konflikty. A doporučuje ji vyzkoušet před dalším čtením - kde jsou právě popsané ty složité mechaniky, které BW využívá.
Corny píše:
Ve mě MG hodně budí dojem, že po mechanické stránce je nadesignovaný dobře, aby předal to, o čem ty komixy jsou.
Souhlasím.
Hrál jsem první několik her rpg než jsem četl komix. A v rpg komunitě bych řekl, že to bude obvyklý postup. Byť na (moje) OG chodí hlavně lidí, co už ten setting znají a chtějí si v něm zahrát.
Aegnor píše:
Jako člověk, který hrál oboje říkám rovnou, že DnD (minimálně 5e) je mnohem jednodušší jak BW ... teda pardon, BW MG.
DnD 5e mělo/má jako designovou prioritu, že má být pro všechny, co nepřístupnější. DnD 5e je vydané později. A dělal na něj větší tým lidí s hromadou výzkumu a testování před vydáním.
Takže byť pointu chápu, tak je to trošku nefér srovnání. A myslím, že platí pouze pro 5e. U starších edic DnD je to hozená rukavice. ;-)
Corny píše:
Aegnor píše:
Jako člověk, který hrál oboje říkám rovnou, že DnD (minimálně 5e) je mnohem jednodušší jak BW ... teda pardon, BW MG.
U 5e jsem tomu docela ochoten věřit. Pořád mám ale pocit, že aby byl člověk schopen efektivně hrát DnD, musí mít větší povědomí o tom, jak co funguje, než u MG. Ale to je asi subjektivní (a taky nemusí platit pro lidi, co se nesnaží hrát DnD "efektivně")
Zajímavý postřeh.