Příběhy

Argonantus
30.3.2007 11:30
Povídka o Zvěstovi z Netluk.
Autorská citace #1
30.3.2007 11:30 - Rytíř
Je to vážně velmi dobré.. a počkejte až uvidíte dokončení ve druhé části! :))
Autorská citace #2
30.3.2007 11:42 - Alnag
Čte se to jedna radost.
Autorská citace #3
30.3.2007 11:55 - Horacio
jj, velmi pěkné
Autorská citace #4
30.3.2007 12:20 - Dalcor
Může mi někdy vysvětlit smysl téhle věty? : Od okamžiku, kdy Zvěstovi z Netluk zahynuli v dětství oba rodiče, i jeho neméně slavný strýc, začala se mu smůla vyhýbat.
On byl slavný? Rodiče byly slavný? V čem?
Ale jinak je to naprosto úžasné!!!!
Autorská citace #5
30.3.2007 12:57 - Argonantus
Dalcor:
Slavní byli už tím, že patřili mezi asi tak první patnáctku erbovních pánů v Čechách. Takže měli erbb, měli kus země, a měli taky sídlo - něco na způsob Wothanburghu, jenže to bylo ve Starých Netlukách (blíže Loun). Ty trosky tam v lese furt jsou. Rod s modrostříbrnou šachovnicí je zachycen ještě na hradě Laufu za Karla IV., ale pak vymřel.
U mne vystupují reálné postavy (Argonantus ne, přiznám se, že jsem ho právě tady vynalezl, podle Artéfia. Což bych si dnes už nedovolil, a dalším vývojem se tiohle dva furt víc liší).
EDIT: teď koukám, že předbíhám - Argonantus tam ještě nebyl.... omluva za spoiler....
Autorská citace #6
30.3.2007 13:39 - Rytíř
Hm, koukám, že jsem dostal i samotného autora, tím jak jsem tu povídku rozdělil.. :) ale tak moc jsi toho vlastně neřekl, spíš jsi jen ještě víc nalákal ;)
Autorská citace #7
30.3.2007 13:51 - Dalcor
Argo - To výš ty, ale ví to čtenář? Tenhle obrat v první větě je IMHO nesmyslný ;) Vypadá to jak kdyby tomu něco předcházelo, takže spousta lidí bud ehledat prequel ;)
Autorská citace #8
30.3.2007 14:38 - Rytíř
Dalcor: já to tedy vnímal něco jako úvod v kronice: "Slovutný princ ze země Lva měl tři syny. Ten nejstarší....." Taky nikde nepíšeš, proč jako že byl slovutný, přece :) Prostě se dozvídáš, že Zvěst nebyl jen tak někdo, a o to jde, myslím... ne o konkr. údaje, ale obecný popis.
Autorská citace #9
30.3.2007 15:14 - Dalcor
jenže on byl také známí?ale čím. TO že byl slovutný oznamuješ, neodkazuejš na nějakou v knize nezmíněnou událost která se stala před započtením příběhu. /v tomto příapdě tedy významná rodina, ač o ní slyším poprvé/. Vím je to šťourání, ale mám prostě takový pocit...
Autorská citace #10
30.3.2007 15:16 - Dalcor
IMHO: Od okamžiku, kdy Zvěstovi z Netluk zahynuli v dětství oba oslavovaní rodiče, i jeho neméně slavný strýc, začala se mu smůla vyhýbat. Tak by ta věta dávala smysl. Takhle je strýc známý. Ale neméně než kdo? Proč je slavný? Pokládá to otázky an které je odpověď později (Miláno), jenže když je takhle věta položena hned na začátku, tak jsem z toho trochu jelen, no...
A ještě bych pdootkl že jsem splašený z celé té věty. Je kapek složitá (Korektorka mě neustále buzeruje za složitá souvětí, takže mám stihomam). Jako význam je, řekněme zajímavý. Umřeli mi rodiče takže už nemám smůlu. Dalo by se to napsat lépe.
T5eba
Zvěstovi z Netluk zemřeli jeho slavní rodiče, i neméně oslavovaný strýc když byl ještě malý. Zdálo s e však že tím si příděl neštěstí a smůly na svůj život jistojistě vybral. To je příklad nejsem spisovatel. Mě se zdá, že takhle je to srozumitelnější.
Autorská citace #11
30.3.2007 15:21 - Alnag
Neméně než ti rodiče. Ono ne všechno musí být vyřečeno tak říkajíc na plnou pusu. Je to vlastně nenápadně naznačeno, že ti rodiče byli taky nějak proslulí.
Tvůj příklad bych bral, pokud by šlo o nějakou literaturu faktu. Beletrie se někdy halí do tajnosnubného závoje.
Autorská citace #12
30.3.2007 15:29 - Dalcor
Mě se to nelíbí a je to nesrozumitelné. To je můj názor ;)
Autorská citace #13
30.3.2007 15:53 - andtom
Mně by zajímalo, co se dělo v měsíci, kdy zrovna bylo pod mrakem. Přiletěl nebo nepřiletěl?
A co ovce, bylo tam pánovi utajené stádo, spásající pánovu trávu nebo jak to bylo řešeno?
Autorská citace #14
30.3.2007 16:38 - Rytíř
Andtom: Pokud vím, tak ty povídky, co mi Argo poslal, mají/měly sloužit jako jakési intro pro jejich hraní. Takže se netěš, že by tam byly odhaleny veškerá tajemství!! :)
Dalcor: Je to otázka vkusu. Mě se zas nelíbí, co jsi sepsal ty ;) Z celé povídky je cítit jistý nádech staršího jazyka, stylu mluvy, trochu jakoby té naší dávné mluvy.. V normálním dílku by to asi vyznělo trochu divně, pravda, tady vůbec, sedí mi to tam. Navíc je konkr. tady hned v první větě nádherně úsporným způsobem strašně moc informací :)
Autorská citace #15
30.3.2007 16:54 - Dalcor
Jenže aspoň to dává smysl ;) Ta jeho věta ne. To že dáš do jedné věty spoustu informací je na škodu. Ztrácí se přehlednost. Dáel z té věty není vůbec jasný ajko kdo je slavný strýc, když to odkazuje že na to že je slavný jako někdo. Dvě věty by byly lepší. A dkyž jsme u toho - používaný jazyk vypadá stroze a strojeně, což je třeba důvod, mě se to ale líbí. Rozhodně ale necítím záván historie, spíše přísnou a spartánskou mysl Zvěsta, který působí jak studený čumák.
Autorská citace #16
30.3.2007 21:13 - Argonantus
Dalcor:
No, já se takto komplikovaně vyjadřuji často. A věta má přesně ten smysl, co vyložil Rytíř; v zásadě toho předcházela spousta, čtenář si to může zjistit (třeba o tom Milánu), ale taky nemusí; může to nechat plavat. Pro další děj to význam nemá. Archaismus, kombinovaný s něčím nespisovným a moderním, jest mi vlastní.
Andtom: Nad tím jsem neuvažoval, přiznám. Vymyslel jsem velmi krkolomné vysvětlení Kounovských řad, na kterém samozřejmě nijak netrvám; šťoural by toho namítl víc, například, že kameny v Kounovských řadách nejsou až tak velké, takže stín nestojí za řeč. Jenže takto bych nemohl napsat ani řádku.
Ovce se ztrácet mohou; občas je sežere vlk, občas se zaběhnou; jsou to vesničany neoblíbené, leč nevyhnutelné "výrobní ztráty". Nechat drakovi pár ovcí, když si je stejně může vzít kdykoli sám, považuji za docela rozumný obchod.
Rytíř: Intro asi není přesné - tahle povídka je strašně stará (vyšla, tuším, 1992), a vznikala souběžně s naším světem (respektive, on vlastně byl odjakživa...); později se začala velká část mého psaní ubírat tímto směrem, a také ve hře se začaly postupně objevovat již jednou vynalezené postavy. Ovšem nemohu říci které; to by byl zase spoiler, a tentokrát zásadní.
Jinak má ale Dalcort pravdu, že svět tvoří jistý celek, ze kterého je vždy odhalena malá část. To jsem nevymyslel; takto prostě fungují staré kroniky. "Bylo viděti létati hada". Více se nedozvíme - kam a proč letěl. Nebo "toho roku bylo všude zemětřesení" (inspirovalo mne to k jedné složitější zápletce).
Autorská citace #17
11.4.2007 10:50 - Malabar
Tak sem to konecne zpetne docetl a musim rici ze je to fakt pjekny. Musim se vrhnout na dvojku.
Autorská citace #18
14.9.2007 14:00 - Lotrando
paráda :), líbí se mi ty náznaky na známou historii (Milánské tažení atd.) Občas jsem z toho měl husí kůži, sema tamo jsem trošku vypadl z atmosféry. Jako celek se mi to líbí, jen houšť a větší kapky
Autorská citace #19
25.12.2007 17:53 - sirien
tak tohle je výborná práce. Líbí se mi závěr - trotl rytíř kterej se nechá zabít drakem, tak to má bejt :)
Autorská citace #20
28.12.2007 09:54 - Argonantus
Trotl nebo tragická postava. Když je to někdo jiný, je to trotl. Když se to stane tobě, jsi tragická postava.
Nebo ještě jinak; rytíř trotl je tragická postava hodnocená ex post.
Autorská citace #21
3.8.2009 14:11 - Alek
Zatím jsem četl jen první díl, skvělé počtení, ale v jednom odstavci se mi zdá, že si protiřečíš.
Píše:
"Myslím, že pověst o knížeti Václavovi je jen výmysl," řekl pojednou starý pán Bohuslav z Vinařic. "V knihách letopisů přece stojí (...)

Věta by měla asi začínat "Nemyslím,...", Bohuslav chce potvrdit zbrojnošovu pověst.
Autorská citace #22
3.8.2009 14:16 - Argonantus
Jo, je to docela možné. Tu větu jsem napsal tak dávno, že si nepamatuju, co přesně k ní vedlo. Nemyslím, že by bylo lepší, a kouknu se, jak to bylo v tištěné verzi.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.097785949707031 secREMOTE_IP: 3.226.254.255