Příběhy

fogs
21.4.2010 16:34
Pokračování přiběhu o Floki Gornsonovi...
Autorská citace #1
21.4.2010 16:34 - pipux
Ve stručnosti asi tak: máme rádi hrdiny proto, že je můžeme pojmout za část sebe sama a na stránkách textu prožívat jejich příběhy společně s nimi. Já ale nevím, jestli bych se chtěl ztotožnit s králem Flokim (či Eirikem, jak si teď říká), protože on je docela neurvalec a primitiv s extremistickými sklony (srovnej: horoucně milovaná žena, vraždění v afektu) ... což je i docela drsný opak ideálu krále (archetyp rozvážného, zkušeného "moudrého muže").

Zmíňka o psychicky narušeném Flokim z bojů proti orkům na samotném konci textu se ti nepotká s kýženým účinkem (působí zde spíš jako apologický vnitřní hlas pro potlačení tíživého svědomí). Lépe by bylo, kdyby např. vypěnil už na začátku, např. na prodavače jablek ... "čtyři měďáky za toto splasklé jablko! ty ubožáku, to nemůžeš myslet vážně!" ... atd. :)
Autorská citace #2
21.4.2010 16:45 - Merlin
Pipux: no..já si rád přečtu knížku/povídku i bez toho, že bych se musel ztotožňovat. Takže to množné číslo vynech a piš příště MÁM

navíc si nemyslím, že by bylo něco špatného na tom, že někdo popisuje i jinou povahu než tvůj vysněný ideál krále. Kdes probůh přišel na rozvážného zkušeného moudrého muže? v pohádkách?
Autorská citace #3
21.4.2010 16:55 - Colombo
Merlin: Ne, Pipux si při tom vzpoměl na mě:)
Autorská citace #4
21.4.2010 17:07 - Merlin
Colombo: aha..tak to pak ja
Autorská citace #5
21.4.2010 18:55 - pipux
Merlin píše:
já si rád přečtu knížku/povídku i bez toho, že bych se musel ztotožňovat

Pokud chceš daný příběh prožívat (a ne jen suše analyzovat fakta), musíš přejít na nějakou společnou notu s protagonisty.

Merlin píše:
navíc si nemyslím, že by bylo něco špatného na tom, že někdo popisuje i jinou povahu než tvůj vysněný ideál krále

Vysněnou? Povahu krále v povídce bych nazval špatně uvěřitelnou a/nebo psychopatickou. Jestli je někdo traumatizován a pod tlakem, zřejmě se bude nějak projevovat a nevybuchne nečekaně jako sopka. Navíc, sic je ztráta milované osoby tragickou událostí a člověk na ni může okamžitě reagovat regresí do nižšího vývojového stádia, není vražďění v afektu opodstatněnou reakcí (-> psychopat).

Tento "král" by se projevoval jako nebezpečí pro své vlastní království.
Autorská citace #6
21.4.2010 19:01 - Merlin
Pipux: zklamu tě..nemusím. Přečtu si knížku, mám z ní radost a dobrý pocit, ale rozhodně se nemusím vžívat do role protagonisty. nikdy jsem nechtěl být Mach ani Šebestová, věř mi. Nesnaž se hledat někde něco, co tam není...nebo spíš..klidně si tam hledej, ale zkus to nepodsouvat ostatním jako dogma a "jejich" názor :)

Nejsem psycholog, ale z praxe vím, že lidi se nemusí nijak projevovat navenek a přitom mohou vřít a vybuchnout nečekaně jako sopka. A to i ti traumatizovaní a pod tlakem. (a spousty policejních případů mi dají za pravdu...) Ty moc v praxi nežiješ, že?
Autorská citace #7
21.4.2010 19:11 - pipux
Když vezmeš nějakou teorii osobnosti (ono jich je ... uvaž, že vezmeš nějakou strukturovanější, s kategoriemi a definicemi, aby se ti s ní lépe pracovalo), tak zjistíš, že vlastnosti, které máš ty mají i ostatní (v různě rozvinuté míře, nco převažuje, něco je v pozadí, ale je to tam). Nemusíš být Mach ani Šebestová, ale rozumíš o co tak v příběhu jde ...

Merlin píše:
z praxe vím, že lidi se nemusí nijak projevovat navenek a přitom mohou vřít a vybuchnout nečekaně jako sopka. A to i ti traumatizovaní a pod tlakem. (a spousty policejních případů mi dají za pravdu...)

Ale toto není nijakou známkou duševní zralosti. A také, tito lidé nepatří na královský stolec, ale ... buď výchovný pohlavek (jestli to ještě jde), anebo za mříže.

Začně pršet a já se rozběhnu do vzduchu rozhazovat banány ... anebo ještě lépe, bouchnu se o stůl, a tak stolu naoplátku natluču (podobně pošahaně reagoval král).
A to je dětské ...
Autorská citace #8
21.4.2010 19:14 - pipux
Autorská citace #9
21.4.2010 19:30 - Merlin
Hmmm..asi si začnu studovat historii. nějak mi unikají ti šlechetní, moudří, laskaví, rozvážní panovníci na Evropských trůnech. Oni vlastně netrpěli náhlými výbuchy hněvu, nepředvídatelným chováním, vztekem a radostí, oni byli vlastně všichni duševně zralí....ale neboj, já ty mezery určitě doplním.

Stejně tak v současnosti znám spoustu lidí o kterých by jsi uvedl, že nejsou duševně zralí. (promiň, ale pokud nejsi studovaný psycholog, což pokud se nemýlím nejsi, tak musíš být sakra dobrý, že v člověku jasně rozeznáš jeho duševní vyzrálost). Možná by ses divil..ale velké množství násilných úmrtí je způsobeno lidmi, o kterých bys řekl, že jsou naprosto vyzrálí, zkušení, moudří a laskaví. velké množství pedofilů, a hromadných vrahů je příkladnými otci, hodícími se na královský dvorec...
Že já jsem vždycky tak nevyzrálej a zapletu se s tebou do rádoby odborné diskuze...:) já jsem člověk z praxe a ty se vyžíváš v grafech a pro normálního člověka naprosto nestravitelných větách...zapomeň na mě....jdu házet banány
Autorská citace #10
21.4.2010 19:50 - pipux
Ano, asi jsem alespoň částečně mimo; budu rád, když mě někdo opraví ...

Faktory duševní nezralosti si můžeme zmínit dva (*):
-- neschopnost vnímat, co je odpovědností člověka a co se děje v okolí bez vlivu člověka (buď jde hlavou proti zdi, anebo si připadá neschopný)
-- neschopnost udržovat nízkou hladinu stresu (jako barel s přilévající vodou a ventilkem vespod, který se má upouštet jak to jde, nikoliv nechat barel přetéct)

(*) a pokud jsou přítomny oba faktory, daný člověk je slušný zuřivec (hodně stresu, proto "pohár trpělivosti přeteče" snadno a rychle)

Merlin píše:
Že já jsem vždycky tak nevyzrálej a zapletu se s tebou do rádoby odborné diskuze...:)

Je tady jeden způsob, jak si to vyříkat - airsoft :)
Autorská citace #11
21.4.2010 20:01 - Merlin
pipux píše:
Je tady jeden způsob, jak si to vyříkat - airsoft :)

těmato potřebama netrpím..nemusím si vyjasňovat rozdílnost názorů tím, že dám někomu nakládačku :)
Autorská citace #12
21.4.2010 20:13 - pipux
Dobře, ale pořád je to dobrej pocit :)
Autorská citace #13
21.4.2010 20:55 - Jerson
K té povídce se nevyjadřujete záměrně? Já jen, že tahle diskuse by asi měla být o ní, ale zatím mi připadá, že Pipux tancuje okolo tématu a tu a tam šlápne na Merlina.

Nicméně... pokud jde o samotnou povídku, opět se mi tlačí na jazyk Elf XaXy a jeho dobrodružství. Doporučoval bych si tento článek přečíst, zejména pak tuto pasáž:

Píše:
Dračí doupě je pro začínající autory jako masožravá rostlina pro hmyz. Přitahuje je vůní dálek a tajuplností jeskyní – a vzápětí je pohřbí v zapomnění i s celou povídkou.
Problém spočívá v tom, že Dračí Doupě je jenom hra. Zkoušeli jste někdy něco psát podle jiné hry? Třeba podle šachů? Že to nejde? A proč by to tedy mělo jít zrovna podle Dračího doupěte?
Pravdou samozřejmě je, že napsat dobrou povídku jde jak podle šachů, tak podle DrD, ovšem zatímco u šachů je evidentně zřejmé, že to bude velmi náročné, u DrD se zdá, že tomu bude právě naopak. Ale nenechte se mýlit. To, že máte předem daný děj, se nestává výhodou, ale obtíží, protože jste příliš svazováni, navíc musíte zastírat spoustu nelogičností, které teprve v povídce vyplynou napovrch, a musíte dodržovat jisté herní reálie.


A hlavně je dobré napřed vědět, o čem vlastně má povídka být, a teprve pak psát.
Autorská citace #14
23.4.2010 21:44 - Alnag
On každý nějak začíná Jersone. To, že psát podle hry není žádný med můžu potvrdit. Ve skutečnosti byly poslední hry AA tak obtížně literárně zpracovatelné, že mám období tvrdošíjného odmítání zapsat byť jen řádek. Ale je to stejně dobrá příležitost vypsat se, jak cokoliv jiného...
Autorská citace #15
25.4.2010 21:01 - Jerson
To je pravda. Ale také se začínajícím autorům doporučuje, aby napsali své dílo, nechali ho půl roku v šuplíku a pak si ho přečetli.
Jak je to se zápisy podle hry víme oba, nicméně vždyť přeci není nutné psát podle hry. A pokud už někdo podle hry píše, tak by měl psát o těch zajímavých kouscích, nebo ty kousky zajímavými udělat. (I když samozřejmě psát jako Ušatá chce hodně nadání a praxe.)
Autorská citace #16
25.4.2010 21:33 - Alnag
Děkuju, Jersone. Děkuju! Fakt. Bez tebe... bych se nikdy nedostal tam, kde jsem dneska... Vzlyk.
Autorská citace #17
25.4.2010 23:20 - Jerson
OK, tak já se příště zdržím komentářů, když se mi něco nebude líbit.
Autorská citace #18
26.4.2010 00:09 - pipux
No tak nááhodou, Xaxyho dobrodružství bylo poučné, vtipné a čtivé.

Výzvou by bylo udělat drsnou, postmoderní verzi - např. zkolabovaný ekosystém lesa, ze kterého Xaxy vystřílel všechno ptactvo; goblini jako zelení aktivisti proti Xaxymu; Wave jako násilnický pobuda s cílem okrást Xaxyho; a nakonec mocná a terorizující entita, nutící Xaxyho k všem těm nesmyslnostem (parodie na suše systémý přístup DrD).
Autorská citace #19
27.4.2010 18:16 - DenGrasse
Chování toho krále je dosti nekonzistentní. Je král nebo ne? Jaký má král v tý zemi postavení?

1) Pokud je král prudký a násilnický, jabka by kupci prostě vzal a vůbec by se s nim nebavil. Kupec by nic neříkal a eště by se tvářil poctěně.
2) Pokud je král slušný a věci si kupuje, místo aby je zabavoval (ehm, doporučuji přečíst něco o způsobech existence králů či knížat ve středověku a vybírání daní atd.), téměř určitě by neříkal "vezmu si tahle jablka", ale rovnou by hodil na stůl nějakou minci a ukázal na jablka nebo tak něco. Musím říct, že jeho chování je málo uvěřitelné a s představou krále, jak je (nejen v historii ale i v literatuře) podávaná má málo společného.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.078880071640015 secREMOTE_IP: 34.227.191.136