Příběhy

Argonantus
6.1.2008 12:52
Příběh o tom, jak to bylo s Argonantem...
Autorská citace #1
6.1.2008 12:52 - Argonantus
No, překvapilo mne, že to není vedle těch ostatních; pak mne překvapil ten rozstřih na hodně kousků (když ty ostatní jsou tak na 2-3), ale v zásadě proč ne. Budiž.
Autorská citace #2
6.1.2008 13:00 - Lotrando
jejda, mě to píše že článek není, nebo nebyl schválen
Autorská citace #3
6.1.2008 13:04 - Alnag
To proto, že článek nebyl schválen. Rytíř chtěl totiž s Argonantem právě to dělení ještě probrat. :-))
Autorská citace #4
6.1.2008 13:06 - Lotrando
aha, no já se těšil. asi nezbyde než počkat :)
Autorská citace #5
6.1.2008 18:00 - Rytíř
Nuže, zkrotil jsem své střihačské choutky a příběh rozdělil jen na tři části. :)
Četlo se mi to hezky, je to takové kronikářské zamyšlení... tož si ho užijte i vy!
Autorská citace #6
6.1.2008 18:16 - Argonantus
Rytíř:
Je to moje oblíbená technika dvojexpozice; současnost a minulost přes sebe, jako dvě fotky na jednom políčku. Cestování do minulosti u mne v poslední době vynechává to cestování; už tam prostě jsme.
Autorská citace #7
6.1.2008 20:50 - Lotrando
Nebudu předstírat že rozumím podivným zákoutíma zákrutám zmínek o Umění. Přesto je to působivé vyprávění. Z té bitvy šel mráz cítit a hrátka se zmrzlými svršky a zbrojemi je málem geniální .) I Judita byla jako živá, což je moc dobře, tyhle momenty tomu dávají uvěřitelnost.
A teď otázka, proč se Bedřichova manželka v tvém příběhu jmenuje Eliška? A kde je sakra Konrád Ota? Kam jsi ho zašantročil ? :)
Autorská citace #8
6.1.2008 21:23 - Jerson
Tu a tam jsem se ztrácel, ale jinak se mi to líbilo - a to středověk nemusím. I těm zmínkám o Umění jsem trošku rozuměl, i když jsem čekal nějaký silnější závěr.
Autorská citace #9
6.1.2008 21:45 - Rytíř
Naopak, závěr krásně koresponduje s celým vyzněním toho v podstatě obyčejného příběhu malého kouzelníka, který se možná mohl stát velikým, ale... nechtěl.
Vadila mi tam malinko asi jediná věc, na konci ta polemika se čtenářem jaký že asi čekal závěr. To mi přišlo trochu násilný, zbytečný. Mohlo být myslím vyprávěno i bez toho, trochu mi to narušilo dojem. Ale jen malinko a je pravda, že to svůj význam má, celé to právě z toho malého příběhu posouvá do jiné roviny. Ta mi sice vyhovuje míň, ale to už je holt život :)
Autorská citace #10
6.1.2008 21:46 - Argonantus
Protože všechny postavy jsou živé, tak působí jako živé. To je jednoduché. Závěr je pro mne dramatický až dost. Je to rok 2005-2007/1179-81 asi. Měl jsem dojem, že se Alžběta jmenovala. Ke Konrádu Otovi jsme ještě nedospěli (viz ten seznam). Bedřich vládl dvakrát, a jeho vláda ještě nebyla u konce. Judita se tak nejmenuje. Ale to je jedno.
Autorská citace #11
6.1.2008 21:59 - Lotrando
Druhé nastolení Bedřícha proběhlo za přispění Konrády Oty. Jeho síly se k ustupujícímu Bedřichovi připojili u Prahy a rozdrtili Soběslavovo vítězné vojsko od Loděnice. Ta bitva měla proběhnout 27. ledna 1179 poté, co se Bedřich narychlo vrátil z říšského sněmu, kde poněkud nezodpovědně ztrácel čas (ale zase Soběslav Barbarossu ignoroval, tak si to možná žehlil u svého nejvýznamějšího spojence, který ho koneckonců nastolil).
Autorská citace #12
7.1.2008 00:26 - Argonantus
Lotrando: Jo, je to tak; ale ta bitva proběhla, když už byl Bedřich chvíli nastolen. Ono tam těch obratů bylo strašně moc; já jen zmiňuji tu první bitvu u Loděnice, pár dní předtím, co byla taky docela významná, které se Bedřich vlastně vůbec nezúčastnil (ale Soběslav ano). V té druhé bylo podle všeho několik moravských spojenců Bedřicha, takže hned několik knížat, z nichž každý měl papírově jistý nárok na trůn, a několik z nich skutečně vládlo (například tam zřejmě byl i Soběslavův bratr Václav). Ten efektní detail s kapající krví je mimochodem Dalimilova kronika, to jsem nevymyslel. Připojím ještě, že místu se dodnes říká Bojiště, a jsou tam dnes Dopravní podniky... Pak byla ještě druhá bitva u Loděnice, jenže na Moravě, 1185, taky slavná. Všechny ty tři bitvy byly vlastně k ničemu, protože nic trvale nevyřešily.
Stran konce příběhu - to zavinil Jerson, že to tak dopadlo. Je to příběh o zavřených dveřích, a všechno ostatní jsou odbočky.
Autorská citace #13
7.1.2008 07:21 - Jerson
Argonante, pokud se jedná o takový časový posun, tak jsem si ho tedy opravdu nevšiml, ač jsem ho hledal. Nevím zda mám být rád nebo nerad, že jsem takový konec způsobil já - mám rád, když je na konci vysvětlení :-)
Autorská citace #14
7.1.2008 07:34 - Lotrando
Argo: Alžběta tam pak nechala postavit kostel, pokud se nemýlím. No ta doba byla nepřehledná až do doby Přemysla I., takže žádná křeč.
Autorská citace #15
7.1.2008 08:58 - Argonantus
Ten kostel tam dokonce v základech stojí, na dvorečku domu českých legií (roh Ječné a I.P.Pavlova), a je to rotunda svatého Jana na Bojišti.
Pro Jersona - vysvětlení je průběžně v celém příběhu, a je dočista zřejmé, milý Watsone; ostatně, ten Rybářův kostel taky fandologicky existuje, a kdo hledá, najde. Je pravda, že jsem ty historky časově různě posouval, aby mi seděly na ten rok 1179; nicméně se staly všechny.
Autorská citace #16
7.1.2008 09:54 - Lotrando
Pokud bych v povídce hledal nějakou pointu, tak asi tu, že kdo ví "dost", může "dveře" použít. Ovšem analogie s dvěřmi mi přijde trošku jako berlička - Rybář Agrnonantovi nejspíš hodně pomohl už tím, že mu pomocí těch dveří vytvořil zástupný objekt. Ale to jen tak kdybych měl štourat :)
P.S. jedna otázka, mám nějaký text který bych rád nechal posoudit z hlediska nadpřirozena. souvisí s tažením. Troufnul by jsi si na to Argo?
Autorská citace #17
7.1.2008 10:00 - Argonantus
Analogie s dveřmi je stará... nejméně jako ty události, tedy 800 let a něco. Je mimořádně trefná. Rybář samozřejmě vůbec nějaké řešení umožnil - bez něho by nešlo vyřešit vůbec nic. Neřekl ani slovo navíc. Podrobnosti jsou na Tajemství katedrál; ale o tom Rybářově kostelu se tam nedozvíte víc, než je tady; já to ještě nikdy nikde neuveřejnil.
Text pošli - není mi jenom úplně jasný můj úkol.
Autorská citace #18
7.1.2008 10:50 - Jerson
Argonante, "zřejmé" je velice relativní slovo, stejně tak "vysvětlení" :-) Ale to sem nepatří.
Autorská citace #19
7.1.2008 12:38 - LZJ
Pěkně podaná mystická historka - ty já rád.
Jen dotaz k tomu "staly se všechny": existuje ten kostel na sázavě nabo na letné? A Argonantus a Rybář jsou tvoje postavy nebo taky historické jako knížata a spol? ;-)
Autorská citace #20
7.1.2008 12:51 - Argonantus
L.Z.J.:
kostely existují oba, z nichž ten na Sázavě je pochopitelně důležitější; v odborné literatuře je notoricky známý a často citovaný (pro mne byl jedním z největších překvapení, co jsem kdy ve středověku potkal),
ten Kliment v Kostelní se dostal do věci vinou geografického detailu povídky o drakovi, neb když Zvěst měl uhánět poněkud bezmyšlenkovitě k Praze, byla silná pravděpodobnost, že skončí na Letné (Petřín by ho asi zarazil v rozletu...), takže jsem čarodějovo sídlo umístil do nejvhodnějšího bodu (oproti reálu). Už jsem si na tohle přesídlení zvykl. Napřed to byla marginální postava té první povídky (zcela vymyšlená), pak jsem ho použil jako nick na Pevnosti, čímž se začal rozvíjet, a dnes už má za sebou slušnou historii. Jestli jsem reálný, to je otázka. Zážitky jsou všechny moje, nicméně zpřeházené.

Rybář je samozřejmě vymyšlené jméno, což je jasné i Argonantovi v té povídce, ale odvážně předpokládám, že když existuje kostel, tak že ho někdo postavil. Tudíž je skutečný.
Autorská citace #21
7.1.2008 16:03 - Lotrando
Argo, 10:00: text poslán na tvou adresu (z katedrál)
Autorská citace #22
7.1.2008 18:02 - Argonantus
Lotrando:
protitext poslán taky.
Autorská citace #23
7.1.2008 22:15 - maYda
Hmmm, zvláštní povídka, Argonante. Nevím, jestli jsem tam našla nějakou nápovědu pro téma, o kterém jsme se bavili jinde. Zároveň mám pocit, že ten příběh má nějaký vlastní spodní proud, kterému docela rozumím, ale neumím ho verbálně vyložit. Taky nevím, jestli je moje mysl připravená na tolik, abych mohla aspoň zahlídnout obrys namalovaných dveří nebo si to jen namlouvám. Ostatně možná mi není dáno ty dveře objevit, protože koneckonců moje role je být Juditou a nikoliv Argonantem... Pokud se ti zdá "moje " recenze ujetá, ujišťuju Tě, že i když jsem to možná pochopila úplně jinak než jsi myslel, tak se mi ten příběh opravdu líbil.
Autorská citace #24
7.1.2008 22:59 - Argonantus
Ne, pochopila jsi to úplně správně.
Dobývat se do dveří vyžaduje značné úsilí, a také překonání pochyb, jestli to má vůbec cenu. To je dost zásadní otázka.
A já si furt ještě nechávám zadní vrátka, i když už jsem schopen vejít, jak patrno. Jestli za to budu platit tím, že nikdy nedojdu na konec, tak jsem s tím smířen. Každá sranda něco stojí.
Autorská citace #25
7.1.2008 23:16 - maYda
Jenže aspoň šanci dojít na konec máš jen právě jen když vejdeš. Takže zatímco za projití dveřmi zaplatíš tím, že možná nedojdeš na konec, ale když neprojdeš,tak určitě nedojdeš nakonec.
Mně v téhle souvislosti spíš zajímá, co potom bude s Juditou? Může následovat svého muže dveřmi, o kterých ani neví, že v té zdi jsou? Nebo je ty dveře rozdělí? Nebo bude Argonantus procházet dveřmi tam a zase zpátky a vracet se k Juditě? Ale to podle Rybáře přece nejde.
Autorská citace #26
7.1.2008 23:17 - maYda
Pardon, já zapomněla, že tady se musím podepsat. To jsem byla já.
Autorská citace #27
7.1.2008 23:25 - Argonantus
Ano, jde to. Jeden už to vyzkoušel před námi. Dotáhl to až do Harryho Pottera.
V tom problém není; kdyby dveře hrozily rozdělením, vyhnu se jim největším možným obloukem. Potíže, které hrozí, jsou dané pouze zabitým časem. Je možné, že kdyby se do toho šlo naplno a bez nějakých zadních vrátek, šlo by to rychleji; ale je také možné, že by to nebylo vůbec k ničemu a čas by byl stejný (15 let?).
Což je dost děsivá představa. Ale to už v tom příběhu je řečeno.
P.S. Ovšem politické ekonomii jinde se věnuji v posledním roce opravdu marginálně. Tady je jasně patrno, proč.
Autorská citace #28
8.1.2008 00:17 - maYda
MYslíš, že nedojdeš na konec proto, že možná nebudeš mít dost času? Nebo proto, že nevíš, jestli vůbec na konec dojít lze? A víš určitě, co na tom konci je a jestli to za tu cestu stojí?
Napadlo mně, že Judita si takovéhle otázky klást nemusí. Ona možná těmi dveřmi projde, aniž je vidí a aniž ví proč, protože její přirozenost je následovat Argonanta, ať vleze kamkoliv, i za pro ni neexistující dveře. Možná tomu nebude rozumět, ale to už je její úděl.
Autorská citace #29
8.1.2008 00:42 - Argonantus
Chápu, že tě osobně trápí postavení Judity (...), ale věz, že ona tu byla před Uměním a její zcela rozhodující úloha, nadřazená čemukoli jinému, je i z předloženého příběhu více než patrná.
Pokud tě trápí její poměr k Umění, pak čteš málo Harryho Pottera (já už nevím, jak to říci důrazněji); řeč je o jediných dvou postavách, které si Rowlingová nevymyslela, a postupovala vpravdě Argonantovskými vyprávěcími technikami.
Stran otázek, které jsou v prvém odstavci - počítám s tím, že to nestihnu, nicméně 45 let je optimistická verze, protože tu budeme do 101 let a pak se rozhodneme, co dál; vím bezpečně, že na konec dojít lze; a vím bezpečně, že to za tu cestu stojí. Podrobnosti se lze dočíst na již zmiňované debatě.
Autorská citace #30
8.1.2008 02:50 - sirien
Výborné, jako vždy... ale tentokrát jsem našel jednu netradiční chybičku: V těchto větách "Pomáhal jí, jak mohl a to nestálo to za řeč. Naštěstí to nebylo daleko." (část III, kdesi uprostřed) mi koncentrace slovíčka "to" poněkud vadí :)
Lotrando píše:
Nebudu předstírat že rozumím podivným zákoutíma zákrutám zmínek o Umění.
Je zapotřebí skombinovat s povídkou "Moc" od toho samého autora :)
Rytíř: Polemika v závěru je super, nastoluje takový vypravěčský dojem. Ne že by mě to bralo víc než běžný způsob, ale je to příjemně osvěžující změna.
Argo píše:
Ano, jde to. Jeden už to vyzkoušel před námi. Dotáhl to až do Harryho Pottera.
Hm. Tak to to nedotáh nikam, kam by to stálo za řeč dotáhnout... (:
Mimochodem, děti... ne že by vaše diskuse nebyla zajímavá, právě naopak, luštit ji jako hádanku je zábavné, ale víte, že kdyby si maYda vytvořila účet, tak
a) se nebude muset podepisovat, stránky si ji zapamatují
b) si budete moct osobní věci řešit přes PM (: ?
Jak řikám, ne že by mě to otravovalo, naopak, ale nejsem si úplně jistý že by se vám, mluvícím v tom kryptospeaku, líbilo, kdybych to náhodou rozluštil... :)
Autorská citace #31
8.1.2008 07:40 - Lotrando
píše:
Je zapotřebí skombinovat s povídkou "Moc" od toho samého autora :)
Není Siriene. POvídka má, jak je tady zvykem říkat, spodní proud, se kterým je nutné nejdříve se vypořádat v rovině faktické. Zda Ano či Ne. A to jsou ta zakoutí, která pro mě zatím leží ve stínu pochyb. Tím alen nechci jakkoliv rušit ostatní :)
Autorská citace #32
8.1.2008 08:21 - maYda
Máš pravdu, Argo, Harryho Pottera čtu málo. Nebo možná jinýma očima. Judita taky přece neviděla ty dveře. Mně zaujala už ta proměna dveří v okno, kterým prochází světlo a člověk nepotřebuje kliku, aby prošel a taky souvislost, žes mi na to dal odkaz, když jsme se bavili o Bibli. Ale tohle není typ debaty, kde by se daly sypat argumenty z rukávu, u ranního kafe, než půjdu do práce. Některý věci se nedají jen tak přečíst a vysypat, co si o tom myslím. Pokud mně na tom zaujalo něco jiného, než v které větě máš jaký překlep, je třeba nechat tomu čas. Ad Harry Potter, asi budu pokárána,že to sem tahám, ale přečetla jsem teď znovu šestý díl a na podruhé mně zaujala v závěru postava Snapea. Jsem docela zědavá, jak se vyvrbí v posledním díle.
Autorská citace #33
8.1.2008 08:56 - Argonantus
1) Sirien:
Jak pravil Rytíř - "autor samozřejmě chyby nevidí." Zlatá slova - když jsem si to včera četl po ixté, našel jsem tam hned několik vět, které se mi nelíbí, jak jsou postavené; někde je jiná předložka, než by měla být, a tak. Takže ano; podobné neobratnosti jdou k tíži autora.
2) Rytíř: "Polemiku se čtenářem" jsem znovu pečlivě prostudoval, a ověřil si, že ve skutečnosti probíhá celou povídkou; je tam plno "postmoderních" vnějších pozorování "a nyní naše vyprávění odbočí někam jinam" nebo něco v tom duchu; tuhle jsem přesně podobné manýry zaznamenal v autenticky středověkém "Putování za svatým Grálem". Velmi podobně jako u toho svatého Grálu autor řeší velmi komplikovaný uzel dějových linií, které ve skutečnosti míří jedním hlavním směrem, ale v tom bordelu by to mohlo čtenáři snadno utéct. V tom posledním konkrétním případě je to podle mne docela podstatná zmínka, protože naznačené možnosti jsou sice lákavé, ale nebyly by pravdivé; "vypsal jsem to podle pravdy", protože kronikáři lhát nemají. To, že otevření dveří nijak nesouviselo s dramatickým zraněním, je podstatná.
3) Sirien: "Moc" je samozřejmě v otázce těchto věcí mnohem méně pravdivá; tamní magie je vůbec nejblíže RPG a DrD. Premisou příběhu byla totiž otázka, "zda lze vůbec napsat vážněji míněnou historku o metání blesků?" Dveře jsou nesrovnatelně osobnější a všechny zmínky o Umění jsou pravé.
4) Sirien/maYda: O maYdě pozitivně vím, že Harryho Pottera četla, a nebo alespoň viděla; o Sirienovi to předpokládám; docela by stačil první díl. Ale pokud jste líní tuhle opravdu prostinkou indicii luštit (já vím, Jerson se hlásí...), pak vám vskutku není pomoci. Mudrc nalezne zlato i v hnoji. A někdy mudrci zlato v hnoji schovávají, aby byla sranda. Mimochodem, aby nedošlo k omylu; poznámka se týkala té Judity, ne Bible.
5) Lotrando: Činit závěr Ano či Ne je strašně těžké, a podle mne na počátku zbytečně frustrující. Přistupovat k věci jako ke Hře je daleko snazší a možná i užitečnější. Dělat si čárky za každého spatřeného draka.
Autorská citace #34
8.1.2008 08:57 - Jerson
Kam se hrabe Souček a jeho tušení souvislostí. Mimochoedem, úspěšně překonávám svůj odpor ke slovům jako Umění, Hra a podobná psaná velkým písmem, ale už v tom úplně plavu. A předpokládám, že od Arga se titulky k textu nedozvím.
Autorská citace #35
8.1.2008 09:00 - Argonantus
Jerson: Pravda. Souček se musel ve své době vydávat za vědeckého materialistu. My už nemusíme maskovat, že jsme strašidla. Iá! Cthulhu fthagn!
Autorská citace #36
8.1.2008 09:04 - maYda
Argo, teď už se poněkud ztrácím, která poznámka. Ale jsou věci, které musí dozrát a pak teprv docvaknou. Nebo nedocvaknou. ad HArry Potter - myslím, že těch významových rovin je více a ještě zahaleno spoustou efektů, které slouží jako maskovací síť. TAky možná najdu úplně jiný nugety než Ty.
Autorská citace #37
8.1.2008 09:06 - Jerson
Než změním odpověď, Argo už reaguje ... no, nechám to plavat.
Autorská citace #38
8.1.2008 09:24 - Rytíř
Argo: máš asi pravdu, s tou polemikou - to byl můj první syrový dojem a tady je toho očividně víc k vidění, než dává první pohled; neboli jak praví MaYda, chce to čas a nemlít co mi slina na jazyk vmete :)
Ad ten překlep - hele, já ho taky neviděl. Asi už jsem byl textem v tu dobu příliš pohlcen ;) Mám ho Argo opravit, když už to Sirien tak vypích? Nebo si to uděláš sám.
Jinak ačkoli jsem Haryka četl (a první díly se mi dost líbily), tak tady se teda taky nějak nechytám. Zatím :D Možná až si to přečtu podruhé, budu na tom líp ;)
Autorská citace #39
8.1.2008 09:25 - Argonantus
Jerson Editovaný:
Tady by ti asi titulky nepomohly; celou dobu se samozřejmě bavíme TyVíšOČem.
Provokativní nevědeckost tě trápí od počátku. To už jsem si všiml dávno. Řekl bych, že ses prostě pokoušel předčasně vyřešit Lotrandovu otázku Ano či Ne, a její obtížnost tě nakonec otrávila. Což ovšem neznamená, že se k ní nebudeš stejně vracet.
Autorská citace #40
8.1.2008 09:32 - Argonantus
Rytíř: Klidně do toho zasáhni; já stejně nevím, jak se to ovládá.
Autorská citace #41
8.1.2008 09:32 - Lotrando
Já zůstávám kutat v dobách před-královských a uvidím, co na mě vybafne. Jestli je odpověď Ano či Ne v tuhle chvíli řešit nebudu. Tady spoléhám na to, že si mě odpověď najde sama. Dříve či později. Přičemž Ne je tak trochu o pohodlí. Oproti tomu Ano jsou rozšlapané bábovičky a zbořené domečky z karet, ať už předtím vypadaly jakkoliv pevně. Sám si myslím, že bez Argových narážek bych dneska skončil spíš u Ne.
A dost už slovíček s velkými písmenky :)
Autorská citace #42
8.1.2008 09:41 - Rytíř
Argo: Hotovo.
Autorská citace #43
8.1.2008 09:59 - Argonantus
Lotrando:
Tak já budu přízemní... ... nicméně přiznám, že si na tuhle dramatickou bitvu vzpomenu většinou, když jedu po magistrále v těch místech; a člověk by řekl, že to je nejprozaičtější myslitelné místo na světě. Ale stačí zahnout pár kroků k zahradě u Kateřiny nebo k té hraně svahu u Apolináře (tehdy Jiljí), a už si člověk může dost snadno představit, jak to tam vypadalo bez zástavby.
Autorská citace #44
8.1.2008 10:05 - Lotrando
Argo: tak to určitě nepřestávej, tak moje narážka myšlena nebyla. A jak jsem ji myslel snad spíš do PM.
Autorská citace #45
8.1.2008 10:36 - Argonantus
Lotrando: Asi bych se těžko nechal v této fázi ovlivnit. Metání záhadných narážek v téhle debatě je organickým a dost nevyhnutelným pokračováním toho příběhu, který je o zavřených dveřích, narozdíl od třech jiných povídek, co tu visí (každá z nich je svojí premisou o něčem jiném.)
Ovšem taky implicitně shrnují Zavřené dveře řadu jiných věcí; všechno, co bylo podstatné za moc let dozadu.
Autorská citace #46
8.1.2008 13:55 - LZJ
Ad Umění: Nevím proč děláte, že nevíte o čem je řeč. Myslel jsem, že zjistit, čím se Argonantus zabývá není velké umění. (Jé, tahle věta hezky sedne to debaty o této povídce ;-))
Ad Harry Potter: Jsem si vědom, že Sirien je proti téhle heptalogii zaujatý, ale jsem toho názoru, že přehání. Existuje mnoho horší literatury. V každém případě to, že něčí jméno je zjeveno milionům čtenářů, je úspěch, ne že ne. Jen přiznejte, kdo jste to jméno znali před přečtením HP. Já jsem to jméno možná někde četl, ale úspěšně zapomněl, protože nesleduji Argonantovu cestu. A pokud nevíte jaké jméno, tak hodně napoví už titul prvního dílu.
MaYda: Jestli tě zajímají Snapovy osudy, tak si sedmý díl užiješ. ;-)
EDIT k zavřeným dveřím: To je jinak hezký symbol trochu jiné cesty. V jedné starší knize je taková jednoduchá rada: Tlučte a bude vám otevřeno.
Autorská citace #47
8.1.2008 14:13 - Argonantus
L.Z.J. - no vidíš; mám dojem, že jsi našel neomylně část něčeho, co maYda hledala.
A aby nebylo pochyb - mluvím o tom skvostném EDITu. Je zde totiž otázka, zda jsou to skutečně a s jistotou odlišné dveře. V tomhle se totiž zdá, že se iniciace chovají dost podobně, a já bych nedal ruku do ohně za to, o které cestě přesně byla řeč.
Píšeš málokdy, ale pak to obvykle stojí zato.
Autorská citace #48
8.1.2008 14:21 - LZJ
Ó, díky za uznání. Bohužel v poslední době moc nestíhám, ale zrovna dneska jsem se rozepsal.
A co se týká rozdílnosti dveří a cesty k jejich otevření, to nemůžu posoudit, protože nechápu skutečnou podstatu tvojí cesty. Možná, že jde o stejné dveře, jen někdo prostě požádá o otevření a jiný se stane chymikem, uvaří si dynamit a dostane se dovnitř sám B-)
Autorská citace #49
8.1.2008 14:33 - Argonantus
L.Z.J. vyhození do povětří asi nebude to pravé... ale tím tě asi moc nepřekvapím. Návod na naše otevření je v povídce zmíněn taky, ale řekl bych IMHO, že podobně by to mohl vyjádřit nejen alchymista a kdo jde cestou milosti, ale možná i někdo, kdo se dal na cestu meditace, a možná i zasvěcení, ale o tom posledním vím opravdu ze všeho nejmíň.
Rozhodně všeobecně platí, že bez delšího a rozhodného tlučení není otevření; žádní falešní sobi, jak už zaznělo jinde.
Pročež je třeba rovnou přiznat, že tyhle věci nejsou pro nikoho, komu připadá dlouhých sto stran textu nebo deset hodin soustředění.
"Uveďte mne do Království nebeského, ale rychle, ať to moc netrvá; nemám čas." Tenhle styl mne nepřestane fascinovat.
Autorská citace #50
8.1.2008 16:10 - Jerson
Argonante, moje potíž je v tom, že tuším o čem mluvíš, ale ty nechceš mluvit srozumitelněji. A když to najdu i v povídce, tak ... no prostě si připadám jako trotlík, co nepochopí ani obyčejnou povídku. Ale to je na déle a na jindy (nicméně mě dneska jedna věc napadla).
Autorská citace #51
8.1.2008 16:17 - sirien
Sirien má jen dojem, že celej ten mizerenej bordel kolem Pottera je těžce nezaslouženej. No a co, že to četly miliony dětí? To nic neznamená. Každej dobrej autor by tohle moh napsat - nakonec, s jednim literárnim vědcem jsme se shodli, že Harry Potter neni nic víc než jeden semestr kurzů tvůrčího psaní plus sedm do posledního písmenka převedenejch příruček "jak psát pro děti". Není to nic víc než ukázka toho jak může jeden stupidní mem vést k davový histerii.
V Harry Potterovi žádná zajímavá myšlenka není. Celé "dílo" je schematicky lineární až mi je z toho do breku, neobsahuje žádnou vyšší pravdu, žádné poselství, žádný vzkaz, ať už morální nebo jakýkoliv jiný, co v tomhle směru nezvládne seškrtat Orkhamova břitva, to zvládne argumentace začínajícího rétorika.
HP je jako pseudověda - není v něm nic, ale kdo se příliš snaží, snadno v něm může něco najít. Nakonec ty knížky maj pár tisíc stran, bylo by umění napsat to tak aby se tam nedalo nají vůbec nic. Každopádně - pokud Argo schoval nějakou svou myšlenku zrovna do analogie s Harry Potterem, pak jí před mou zvědavostí schoval dobře. Rozhodně se jí tam nebudu snažit hledat, pokud jí nebudu opravdu kriticky potřebovat znát
Autorská citace #52
8.1.2008 16:32 - Argonantus
Jerson:
Kdybych mluvil "srozumitelně" a zavalil tě informacemi, budeš v tom mít zaručeně ještě větší maglajz.
Sirien: Vůbec nejde o Harryho Pottera - jde o to, že jedna vedlejší postava (přesněji dvě) v první knize je skutečná (má v Paříži dokonce ulici), a je docela zajímavým dokladem toho, že maYdiny obavy jsou zbytečné. Koukni na velikého LZJ - jenom prošel, okamžitě pochopil, zachechtal se a zase zmizel. Dokonce ti ještě napověděl. Veselá kopa, tenhle LZJ...
Autorská citace #53
8.1.2008 23:00 - maYda
""Uveďte mne do Království nebeského, ale rychle, ať to moc netrvá; nemám čas." Tenhle styl mne nepřestane fascinovat."
Přesně tenhle pocit jsem měla, když jsem nedávno četla jakýsi škvár, který se jmenoval "Celestýnské proroctví".
hrdinu osloví dívná známá a sdělí mu cosi o nějakém proroctví, podle kterého lidi vstupují do vyšších stupńu evoluce. Na posledním stupni jsou lidi schopni vstupovat do nějaké jiné dimenze či co a mizet nezasvěceným před očima.Až se to rozšíří po celém světě, bude lidstvo vědět všechno a splyne s vesmírem. On se rozjede do jIŽNí Ameriky , zjistit oč kráčí. Vždycky najednou potká někoho, kdo mu vyjeví, oč kráčí na dalším stupni a hrdína je okamžitě uchvácen a okamžitě chápe. Během pár dnů je připraven pro další stupeň. Je pravda, že hlasatele svědectví honí místní vojsko po kopcích, dokonce do basy ho na chvíli zavřou, takže se toho děje dost, ale nějaká trnitá duchovní cesta? ani náhodou, po téhle stránce nalézá všechno jako housku na krámě a ani ty dvě pade zaplatit nemusí. Ta snadnost duzuchovní cesty nebo spíš duchovní dálnice, po které bez zaškobrtnutí frčíte 150 byla vysloveně odpuzující. Nicméně vzkvětající sekty, nabízející jednoznačnéé odpovědi, napovídají, že po tomhle stylu je poptávka. Na téma "zavřené dveře" mně napadá ledacos, v pravposlavné liturgii mají dveře významné místo, ale nemám čas a nějak se mi nechce plivnout dvě věty v pauze, než vyleze papír z tiskárny. Ostatně "po pravoslávnu" mám jako ženská přístup za ty dveře jednou pro vždy zapovězen.
Autorská citace #54
8.1.2008 23:08 - Argonantus
maYda: Ta poslední věta je důležitá, i když to tak nevypadá. Nikdy jsem si to neuvědomil. Možná právě proto řešíš tu Juditu intenzivněji, než by bylo třeba; ve vašem postavení je jistý rozdíl. Ona totiž tou naší cestou projít smí, právě jako ta z Harryho Pottera.
Autorská citace #55
8.1.2008 23:09 - sirien
píše:
Ostatně "po pravoslávnu" mám jako ženská přístup za ty dveře jednou pro vždy zapovězen.
To sou fakt tak radikální?
Autorská citace #56
8.1.2008 23:24 - Goran
Když jsem to četl, cítil jsem z toho tu "středověkou" symboliku pro mnoho různých cest, i pro tu mou. Jenom jsem to na rozdíl od LZJ neuměl tak dobře pojmenovat. Dík vám oběma, Argo i LZJ, protože díky vám mi něco poměrně podstatného docvaklo.
Ad Harry Potter - o Flamelovi vím, kdo je ten druhý? Nepočítám Kruma, u kterého bylo pouze použito jméno dávného chána, ovšem pro jinou postavu.
Autorská citace #57
8.1.2008 23:43 - Argonantus
Goran:
Flamelova žena Petronela, o kterou celou dobu jde; dovedla to samé, co manžel, když na to přišlo (což tvrdí sám Flamel, ale v poněkud jiné knížce, než Harry Potter...).
Ostatně, kdyby Judita nedopravila Argonanta k Ivanovi, tak by nejenže neotevřel dveře, ale ani by o tom nepsal pojednání a následně o tom netlachal. Což tak prostě je.
Jinak pro tebe bude zřejmě hračka i ten Rybářův kostel; nicméně přečíst ho vůbec snadné není. Je to stejně tuhý problém, jako ta věž.
P.S. maYdo, je mi líto, ale už se to prokeclo.
Autorská citace #58
9.1.2008 00:05 - maYda
to byl jen takový bonmot, s těmi dveřmi, které mám jako ženská jednou provždy zapovězené. Myslím že mi může být dovoleno projít dveřmi, které vedou do mnohem zajímavějších prostor, než je za ikonostasem, takže mně zrovna tykle dveře tolik netrápí. Ono se z toho prostoru stejnně nikam dál jít nedá.
No prokeclo, jenže já si toho Flamela teď zrovna nevybavuju. Asi jsem zas dlouho neměla kafe...
Autorská citace #59
9.1.2008 00:12 - Goran
Osobní vyznání v jazyce, kterému Argonantus nejspíš porozumí. Kdo chce mít všechno jasné a k věci, nechť neztrácí čas z čtením zbytku.
Zmínka o klepání byla jenom nakopnutí, docvaknutí přišlo až když jsem se podíval na první pasáž s Rybářem. Myslel jsem si, že stojím před zavřenými dveřmi, ale zjistil jsem, že zatím bloudím a sice vím, že někde jsou zavřené dveře a za nimi poklad, ale to co mi můj Rybář slíbil, smím dostat až když budu stát před dveřmi - do té doby by mě to mohlo svést z cesty.
EDIT: nechce se mi tady příliš plevelit, takže tady skončím tímto děkovným postem určeným povídce a autorovi. Pokud někdo chce bližší vysvětlení k mému jásání nad prozřením, tak bych se raději přesunul na RPGfórum do nehermetických systémů.
Autorská citace #60
9.1.2008 07:45 - unknown
PAmatuješ , Argonante, že jsem na Pavoucích občas otravovala, abys mi postavu čaroděje Argonanta představil důkladněji, než jen že žil někde pod Letnou? Jenže jsi tajemně mlčel a mně nakonec zvědavost přešla. Otázka je, jestli bych tehdy ten příběh četla stejně jako dnes. Možná by mně to oslovilo jinak.
Některé věci musí přijít ve správnou chvíli a nic si nepomůžeš, když je úporně vymáháš, kdyřžž prává chvíle jesště nenastala.
Autorská citace #61
9.1.2008 08:51 - Argonantus
Unknown (možná maYda?):
no, dost dobře nešlo napsat o něčem, co se ještě nestalo. V hlavě jsem měl nějaké kousky příběhů, ale do použitelné podoby se poskládaly teprve nedávno.
Postava, která je léta na prahu a občas nakoukne dovnitř, aby tím ohromovala jen nepatrně méně informované okolí, nevystačí na povídku, ale tak na veselý nick v internetových glosách.
Autorská citace #62
9.1.2008 09:03 - Rytíř
MaYda? píše:
Některé věci musí přijít ve správnou chvíli a nic si nepomůžeš, když je úporně vymáháš, když pravá chvíle ještě nenastala.
Na můj vkus až příliš fatalistické! :)
Už jen tím, že člověk něco chce a usiluje o to, se mění a přibližuje cíli. A i když třeba nepochopí vše hned, v tomto případě si příběh přečte příliš brzy, třeba ho to nakopne správným směrem a urychlí ten proces chápání...
Pro mě je zásadní snaha a vynaložené úsilí. Odměna pak přijde, i když třeba ne vždy v podobě dosaženého cíle, ale třeba v tom, že si člověk mezitím ujasní, co vlastně chce doopravdy a zaměří se na to.
Autorská citace #63
9.1.2008 09:11 - Argonantus
Rytíř:
Záleží dost na tom, o co usiluješ. Pokud je to něco racionálního (třeba postavení domu nebo vystudování ekonomie), pak usiluješ, a očekáváš výsledky úměrně k usilování.
Pokud jde třeba o dveře do Citadely v Našem Umění, pak má Unknown pravdu, a fatalistický postoj je jedině použitelný. Usiluješ, ale moc neočekáváš, že by se výsledek mohl dostavit. Věc má svoji vlastní logiku, zvenku neovlivnitelnou. Můžeš s tím třeba nesouhlasit, ale to je tvůj problém - stejně jsi furt přede dveřmi (a všeobecně panuje shoda, že nesouhlasením si vstup ještě komplikuješ). Jako Gandalf, co nechodí nikdy pozdě, ani brzy, ale přesně tak, jak chce.
Autorská citace #64
9.1.2008 09:28 - Rytíř
No, pokud bys měl pravdu, tak by jsi k těm dveřím došel, respektive je otevřel bez nějakého úsilí, prostě tak nějak mimochodem časem.
Což mi přijde... no přinejmenším zvláštní. Znamenalo by to, že k nim dojde každý z nás? Stačí se mu jen dožít dostatečného věku a jít pak kolem nich? :)
Autorská citace #65
9.1.2008 09:41 - Argonantus
Rytíř:
Ne, to to vysvětluju blbě - musíš vyvíjet úsilí docela slušné, jak připoměl LZJ s tím tlučením), a být ale při tom tak trochu smířen, že se ti nepodaří dostat dovnitř. Protože se to podaří opravdu málokomu; a to je teprve začátek. Já jsem s tím po těch patnácti letech už ani moc nepočítal. Taky jsem to tvrdil, že budu vždycky na prahu a koukat na to zvenku. A taky se člověk časem začne obávat toho, co je uvnitř; ale to už opisuju tu povídku.
Autorská citace #66
9.1.2008 10:02 - Lotrando
Argo: Někde okolo padlo, že jsi působil i na neviditelném psu. Četl jsi poslední Neffovu povídku ve sbírce Imperium Bohemoru. Píše tam o golemech a tak. Docela by mně zajímalo jestli jsi ho nějak neovlivnil :)
Autorská citace #67
9.1.2008 10:21 - Argonantus
Lotrando:
kdepak. na Neviditelném psu jsem působil jen jako návštěvník, a to v době, kdy Psa fakticky řídili jiní, než Neff. Neff o mně zřejmě vůbec neví. Jeho psaní jsem kdysi četl a nikdy se mi nelíbilo. Proti němu jsem netový kojenec (25.2.2003, Pevnost), a on je taky nejméně o deset let starší. Prý jsem ovlivnil Tomáše Němce, redaktora Pevnosti, povídkou Souboj (tvrdil kdysi), a taky jsem ovlivnil Flaiminga, zakkladatele českých drakologických stránek; a přispěl jsem ke vzniku bramborové církve, ale to je asi tak všechno. Můj význam je marginální, protože toho hodně málo uveřejňuji.
Autorská citace #68
9.1.2008 10:24 - Lotrando
Argo: no protože on se v té povídce nějak zamotal do těch golemů, a vůbec se mi to nelíbilo. V názoru na jeho psaní se schodnem. V té sbírce je ale ještě povídka od Kadlečkové a ta je trochu někde jind. Subjektivní nazor, samozřejmě.
Autorská citace #69
9.1.2008 10:33 - Argonantus
Lotrando:
Kadlečková prokazatelně ovlivnila mne (jako jeden z mála českých spisovatelů). Když začala kdysi psát, bylo to naprosté zjevení. Dnes už asi vypadá celkem běžně, ale já ji považuji za svého druhu vynálezce a těch několik málo jedinců u nás, kteří opravdu umí. A mám dojem, že taky nešvindluje, což cením dnes možná už i nad nějaké řemeslo.
Autorská citace #70
9.1.2008 10:41 - Lotrando
Argo: Pak je tedy povídka o Snovačce a Přemyslovi povinné čtení :). Já jsem to zhltnul a na jejím webu pak dočetl i to se nevešlo do knížky.
Autorská citace #71
9.1.2008 10:57 - Rytíř
Kadlečková byla průkopnice a taky se mi kdysi hodně líbila. Opětovné čtení už mi dnes ovšem nepřináší zdaleka takové potěšení. Podle tohoto měřítka soudě je pro mě mnohem lepší Rečková, jejíž fantasy dokážu číst zas a znova :)
A v těsném závěsu za Rečkovou je Žamboch, ale to už jsme teda někde hodně jinde..
Autorská citace #72
9.1.2008 11:11 - Argonantus
To já se přiznám, že skoro nic nečtu, abych neměl přesně stejné potíže, jako ta Kadlečková; české fantasy psaní se řítí do černé díry, kdy jeden ovlivňuje druhého, a všechno se sobě podobá navzájem. Čtu daleko radši nějaké staré opravdové texty. V jistém momentě se člověk musí rozhodnout, co opravdu chce. (což jsem zase v té povídce).
Autorská citace #73
9.1.2008 11:24 - Rytíř
Argo, to mi připomíná tu starodávnou povídku o umělci, kterého drželi stranou všeho, aby plodil opravdu ryzí, nefalšovaně nové melodie.. Pak mu někdo propašoval Mozarta a on byl okouzlen a hned to bylo na jeho hudbě znát. Tak velmi klesl na společenském žebříčku, pak začali represe za to, když i přes zákaz dál produkoval kdečím ovlivněnou Hudbu (přestože byla dál velmi pěkná a chytlavá,že), až nakonec neměl hlas aby nezpíval, prsty aby nebrnkal a jednu nohu, aby si nedupal do taktu... A pak začal sám dělat podobného hlídacího psa, kteří mu tohle všechno udělali. :)))
Ale to mi jen připomnělo, nehledej prosím analogii ;)
Nicméně mi to nedá - jak se v tom případě vyrovnáš s vědomím, že když nečteš co teď frčí, tak ti poměrně reálně hrozí nějaké to opakování, použití stejných metod, zápletek apod. jako ostatní?
Autorská citace #74
9.1.2008 11:37 - Argonantus
Rytíř:
Nehrozí. Jsem tak úplně jinde, než česká fantasy scéna, že mohu být klidný (ostatně, můžeš srovnávat s Rečkovou a Žambochem a Candar a Roggym a Žemličkou a Renčínem, což jsou ještě tak ti zásadnější...). Spíš jsem si donedávna nebyl jist, jestli ještě někdy něco napíšu. No, a vida.
Já nepíšu to, co napsal někdo jiný. To už hodně dávno ne. Vlastní řeč jsem objevil 1985. Píšu to, co se mi stalo, co někdo opravdu zažil, co mi připadá důležité. Proto taky píšu hrozně málo. Povídka Moc byla třeba hraniční; tam jsem řešil poměr k RPG. Takových lehčích mám víc, právě jako ta Kadlečková s přemyslem a Libuší; ale ani je nedávám k otištění.
Autorská citace #75
9.1.2008 18:55 - maYda
Přiznávám se, pánové, že ten ranní "unknown" jsem byla opravdu já. pokud jde o můj "fatalismus" - já myslím, že to vystihl argonantus hned v následujícím příspěvku: " V hlavě jsem měl nějaké kousky příběhů, ale do použitelné podoby se poskládaly teprve nedávno." Všimni si rytíři, "poskládaly se". ono nejde o neusilování, ale o rozumnou míru usilování. o to, aby se člověk nepokoušel v horlivosti vyrazit dveře, které se otvírají směrem k němu ( zrovna nedávno jsem to viděla v nějaké bláznivé komedii, na kterou koukali děti) A v životě jsem se přesvědčila, že často situace, kolem kterých jsem otálela, jsem pak, za určitých okolností, najednou řešila velmi rychle. Obvykle naprosto jinak, než jsem si pečlivě promyslela, protože okolnosti, které nastaly, byly jiné, než jsem si představovala, ale zdálo se, že je k tomu vhodná chvíle. A obvykle mi to vychází. To úsilí muže i zavírat mysl - vrháš síly jedním směrem a můžeš minout odbočky, které vedou k cíli jinak. Nebo v tom rozběhu cíl minout. Ostatnš i cesta má svoje kouzlo a jak tvrdí jedna poněkud obehraná píseň nevalné kvality, může být důležitější, než cíl.
Autorská citace #76
9.1.2008 19:19 - sirien
Čeští autoři se nikam neřítí, to pouze Ti profláklí dynosaurovití, kteří se mezi sebou znají a své už předvedli.
Kdybyste se aspoň jeden aspoň NĚKDY ohlídli, uviděli byste spoustu málo známých autorů co třeba nemají dvacet knížek ale jen jednu nebo dvě, ale kteří jsou neohraní a výbroní. Tři namátkou:
Jana Rečková - Kniha prokletých - kniha pojednávající o osudech jednoho... no, mohli bychom říct čaroděje, psaná formou kroniky, a skutečně se jako kronika výborně čte.
Martin D. Antonín - Křivé ostří - příběh skupiny trpaslíků poslaných na pomoc lidskému království, a jednoho pážete, které jim dělá doprovod, v době kdy se pořádá takové pěkné spiknutí. Výborné vykreslení všech postav, až do poslední stránky jsem měl oblíbence mezi dobrými i špatnými a litoval jsem, že tam jedna ze stran zařvat nakonec musí
Karolina Francová - Algar Tarch - příběh o několika členech královské rodiny ve světě ve kterém vyhladili čaroděje... a kteří přivolali prastarého démona se kterým si jen čarodějové mohou poradit, a tak musí jít za tím posledním. Míň akce než by člověk od zápletky čekal, ale suprové vykreslení postav a jejich vztahů
Ok, všechno fantasy... protože čtu fantasy. Sci-fi mě nudí, obvykle má logický díry jak barák. Ale jsem si jistej že byste našli obdobné "mlé" ale kvalitní autory mezi SF
Autorská citace #77
9.1.2008 19:30 - Alnag
Po pravdě řečeno česká fantasy mne strašně deptá. Skoro ji nedokážu číst. V podstatě všechny níže uvedené autory jsem četl nebo se pokusil číst a znechuceně odložil. Nějak mi to vůbec nesedne... Rečková je vyloženě utahaná, Antonín trapný, Kadlečková neskutečně bídná. Ale to je jen můj názor...
Autorská citace #78
9.1.2008 20:47 - maYda
To jsem to dostala s Flamelem.Lezu pdo zem, budu chodit kanálama... Zeptala jsem se své jedenáctileté dcery, kde jako se v tom Harry Potterovi o Flamelovi píše a dostala jsem vyčerpávající přednášku.
Škoda, že se nedělají příjimačky na osmiletý gympl z Harryho Pottera, měli bychom to v kapse. Přitom je jeho role svým způsobem klíčová, ale objevuje se jen na několika stránkách.
V kapitole, nadepsané Nicolas Flamel je toho víc o zápase ve famfrpálu.
Co jsem vygooglila na Wikipedii o skutečném Nicolasu Flamelovi, se s tím v kostce shodovalo, přidáno bylo jen několi geografických a časových údajů.
Autorská citace #79
9.1.2008 20:52 - Argonantus
Alnag:
po patnácti letech (je to překvapivé, ale četl jsem ji tak dávno) jsem studoval zase tu Kadlečkovou na jejích stránkách; přečetl si feministickou esej o Libuši/Miloš Urban, a myslím, že ta dáma furt píše technicky o dvě patra líp, než ti ostatní. Ovšem sdělení se vydalo někam úplně jinam; kdeže jsou časy Růžové krychle a jiných šíleností. Je zřejmé, že nemáme společnou cestu ani v nejmenším.
No, nic - každý si už asi budeme mlít tu svou.
maYdo, ano. S dveřmi je těžká věc; tuhle si hrdinka Ptáků ty dveře zpátky zalehla a málem tím spáchala sebevraždu. Naštěstí ty moje dveře takto nefungují; prostě zmizí a už nejsou, když odhalíš, jak na ně. Ale to odhalení opravdu záleží na nás jen zčásti.
Autorská citace #80
9.1.2008 21:28 - unknown
Argo, neštvi mně s Ptákama.
Pořídili jsme si k vánocům konečně televizi - vlastně TV kartu do počítače.
Zprovoznili to zkrz různé technické obtíže až po Novém roce, po dvou dnech to lehlo a o Ptáky jsem přišla.
Nikdy jsem je neviděla, četla jsem povídku. Ale myslím, že ve filmi je v podstatě převzatá jen základní myšlenka - ptáci, kteří se jaksi "utrhnou ze řetězu".
Autorská citace #81
9.1.2008 22:12 - Argonantus
Ptákama, čili jedním z největších kinematografických děl všech dob, tu plevelit nechci.
O Flamelovi se dá povídat dlouho, ale pro účely příkladu je podstatné, že prostě vyrobili s manželkou kopec zlata a věnovali se zbytek života dobročinnosti (to pro politické ekonomy úplně jinde). V každém případě je Flamel bez Petronely nemyslitelný; je s ní vyobrazen i ve svém nejslavnějším díle, Hřbitově neviňátek (zničeno francouzkou revolucí, ale máme obrázky), a dle legend se také objevil v 18. století na Mauritiu opět s manželkou (zjevně blbost, ale poetická). Ostatně, nám bližší tebou odhalený český současník měl rovněž manželku, spoustu dětí a vůbec. Mudrc dlící osaměle pod baobabem není tak úplně evropský; byl přejat z Orientu.
Nicméně ten čas tomu věnovat museli, a jen podle rozsahu díla taky zjevně věnovali.
Ježto teď chvíli nebudu, tak ještě dodám k Flamelovi; pro mne byla jeho úloha taky klíčová. Byl totiž druhý, koho jsem četl (po Lambsprinckovi), a vracím se k němu furt. Sice mu taky není rozumět, ale má zvláštně vlídný styl, fajn se to čte, a to, že byl notoricky zamilovaný, tím mne definitivně dostal.
Autorská citace #82
10.1.2008 08:55 - maYda
Ono je i v tom HP, že kámen mudrců může získat jen ten, kdo ho chce najít, ale ne použít pro sebe. Mimochodem, jak v mém vydání tak HP tak na wikipedii je uvedeno jméno manželky jako Perenella, ale to asi jen rozdíl mezi českou a cizojazyčnou verzí jména?
Autorská citace #83
11.1.2008 18:58 - Argonantus
Francouzská verze. Petronela je německá a česká. Francouzská je původnější, ale kupodivu na zkomolení nezáleží.
Autorská citace #84
12.1.2008 00:22 - maYda
Jistěže nezáleží. "vždyť co růží zvou, i zváno jinak, vonělo by stejně"
Autorská citace #85
12.1.2008 10:27 - Argonantus
Zkomolení není totéž, co jiné jméno.
Ono je to totiž náramně divné jméno, stejně jako jméno samotného Flamela. Je docela dobře možné, že se tak původně nejmenoval.
Autorská citace #86
13.1.2008 12:18 - maYda
Co je na tom jméně divného? Dnes se moc neužívá, ale připadá mi poměrně normální. MYslím, že kdybych dceru pojmenovala Kunhuta, tak by to vzbudilo větší pozornost než Petronela. S obojím bychom si ušetřili ovšem jisté potíže, které jsme měli se jménem MArie MAgdalena. Flamel se jmenoval Nicolas. nebo máš na mysli příjmení "Flamel"?
připomíná mi to "flame", což se občas pokoušejí někteří bojechrtiví jedinci rozpoutat v debatě. Jestli se nepletu, má to něco společného s ohněm, jak soudím ze slova "flambovat" , což - odpusťte mi to, znalci ryzího duchovna- znám hlavně z kuchařských knih.
Autorská citace #87
13.1.2008 12:19 - maYda
Á kruci, už zas. unknown jsem já, prosím.
Autorská citace #88
13.1.2008 12:22 - Lotrando
mayda: tag se holt zaregistruj :) jinak to nepůjde
Autorská citace #89
13.1.2008 13:32 - maYda
to je sice hezký, lotrando, jenže se mi zas zobrazil "unknown"
Autorská citace #90
13.1.2008 14:26 - sirien
Musíš zaškrtnout takový to políčko "Auto" jako "Automatická registrace při příští návštěvě" a pokud to nebude fungovat ani pak, tak informovat adminy že jim to blbne :)
Autorská citace #91
13.1.2008 14:41 - Alnag
Je potřeba se přihlásit prostřednictvím toho okénka vlevo nahoře, kde se vyplní jméno a heslo. Vyplnit jméno v diskusním okénku je pěkné, ale to jsi stále nepřihlášená, pouze nepřihlášená s uvedením jména. Proto je také ve výsledném příspěvku s kurzívou (kdežto přihlášení uživatelé mají jméno vypsané normálně a pěknou ikonku navrch, pokud si ji přejí :-)). Nicméně autologin (zaškrtávátko) by to měl vyřešit nadobro...
Autorská citace #92
13.1.2008 18:13 - Argonantus
Petronelle.. z čehož ve spojení s různými slovíčky vedle lze stvořit například Sal Petri; a ten Flamel vskutku souvisí s plamenem (a taky vařením..); Nicholas čili Mikuláš byl patron námořníků, což zase může být narážka na Flamelovu dobrodružnou námořní plavbu z Galicie (kupodivu do Orleánsu, což je jistě zvláštní.) Ostatně, Flamelův současník tvrdil, že se jmenuje Červený lev, a nikoho to nikdy nepřekvapilo.
To jsou četné podivnosti, které má na svědomí Umění.
Autorská citace #93
13.1.2008 20:46 - maYda
Tak jsem registrovaná- neregistrovaná jak chytrá horákyně. První pokus o registraci proběhl předepsaným způsobem, včetně "auto", ale zobrazuje se nadále "unknown". Při druhém pokusu mi to řeklo, že uvedený nick už existuje. Kde může být chyba?
Autorská citace #94
13.1.2008 20:52 - maYda
vida, zdá se , že mně systém vzal konečně na vědomí. Argonante, co to je zas za jinotaj? Ve spojení s různými slovíčky, je -li jich dostatek, můžeš z jakéhokoliv jména vytvořit cokoliv. Jinak mám dojem, že ve Flamelově době příjmení, jak je známe dnes neexistovala, vždycky šlo o nějaké označení vlastnosti nebo typického rysu. Teoreticky se dalo vyložit, že původně byl Flamel "ten, kdo si hraje s ohněm".
Autorská citace #95
13.1.2008 21:22 - sirien
nevzal, pořád seš kurzívou
Autorská citace #96
13.1.2008 21:36 - Alnag
maYda - nick je registrovaný, protože první registrace proběhla v pořádku. Teď už je potřeba se "jen" přihlásit. Obávám se, že to stále nejsi...
Autorská citace #97
13.1.2008 21:47 - maYda
zdá se, že už se to povedlo?
Autorská citace #98
13.1.2008 21:48 - maYda
Povedlo. TAk děkuji všem, kdo mi byli podporou technickou i jinou a Argovi omluva za plevelení v tématu.
Autorská citace #99
14.1.2008 10:54 - Argonantus
Příjmení neexistovalo. Existovaly "upřesňující přezdívky". Takže si lidé mohli tvořit do jisté míry jména sami, což jim dávalo zajímavé možnosti.
14.1.2008 15:53 - sirien
Existovala rodová jména. Případně známé "něčí syn/dcera" (Erikson, Zlotason, Rudykopalsson...).
14.1.2008 23:25 - ilgir
Omlouvám se za intopic, mám něco k Argově povídce...
Tato povídka je pro mě nadmíru zajímavé čtení, neboť odhaluje mnohé (tyjo, co mnohé, skoro všechno!) o autorovi samém. Nejdřív jsem myslel, že Argonantus z povídky je Argonantovo vysněné alter ego, ale pak mi došlo, že je to on sám. Prosím víc takových autobiografických povídek, tenhle způsob představování se publiku je neskutečně cool!
14.1.2008 23:50 - sirien
heh, já jsem toho v povídce Já prozradil o sobě víc než by se mi možná líbilo, a to jsem původně ani nechtěl :D
15.1.2008 06:47 - Rytíř
Nemůžu si pomoct, ale jsem přesvědčen, že každý o sobě prozrazuje leccos, když píše... vždyť ty slova tryskají z nás a vymýšlí je naše hlava, takže se nedá zabránit tomu, aby to nedávalo o nás leccos najevo i kdybysme nakrásně nechtěli.
Pravda, někdy je to zřejmější, někdy méně.
A tak mě napadá, že to bude asi ten hlavní důvod, proč se nám něčí psaní líbí a něčí ne... prostě autor, kterýho "žeru", by se mi s největší pravděpodobností líbil i v reálu jako člověk, protože prostě jede na stejný vlně.. a ten, co třeba i uznávám že psát umí, ale mě prostě v nejmenším nebere, by asi nesedl (narážka na diskuse se Sirienem o Gaimanovi) ;)
15.1.2008 08:44 - Argonantus
Ilgir:
Já píšu většinou o sobě, svých známých, nebo něčem, co jsem viděl, zažil nebo mne alespoň hodně zaujalo; když se píše o něčem úplně cizím, tak je to psaní o něčem, co mne vlastně tak nezajímá. Problém je, že takové věci napadnou člověka až po delší době; některé dokonce po mnoha letech od chvíle, kdy se staly.
15.1.2008 08:47 - sirien
Heh. Podívej se na "Lepší už to nebude" s Nicholsonem.
"Jak to děláte, že vždy tak nádherně vystihnete ženskou duši?"
"Představim si tam úplně debilního chlapa" :)
15.1.2008 08:59 - ilgir
2Rytíř: To je sice fakt. Jenže v některých případech (tahle povídka) píše autor o sobě zcela plánovitě, se záměrem "se představit".
2Sirien: Už se na Tebe chystám.
15.1.2008 09:49 - Rytíř
Ilgir: je to tak, s tím nemohu než souhlasit.. :)
15.1.2008 10:01 - Argonantus
Ilgir:
Ne, autor píše zcela plánovitě o sobě se záměrem udělat zářez drápem o jistých bodech cesty. První a hlavní čtenář jste rozhodně nebyli vy.
15.1.2008 10:22 - ilgir
No, tak tam je ještě záměr navíc.
15.1.2008 16:03 - Goran
Ta Sázava, to je kostel sv. Jakuba Většího v Rovné u Stříbrné Skalice, že? Chvíli mi trvalo, než jsem to našel, ale povedlo se.
15.1.2008 17:56 - Argonantus
Aye. A trvá hodně dlouho, než to prokoukneš.
www.cestyapamatky.cz/stribrna-skalice-rovna.html
15.1.2008 21:02 - Goran
Argonantus: pěkný odkaz. Ten Kristus nad oknem tam je vidět dost na to, aby si čtenář udělal představu o výjevu, který k poznatku o průhlednosti přivedl Argonanta v povídce (neodvažuji se zeptat, jak moc doslova byla tato pasáž opsána z života skutečného Argonanta). Samozřejmě, nejlepší by bylo vidět to na vlastní oči.
26.10.2008 19:59 - Argonantus
Od té doby se zase věci o něco hnuly a jinde je vidět výsledek. Objevil se díky Ebon Handovi další, ještě více provokující objekt v Týně.
19.1.2009 11:15 - Argonantus
http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?f=88&t=3531&start=720

další zajímavé zjištění stran problému.
20.4.2010 16:18 - Goran
Před třemi týdny mi po dlouhém klepání Pán otevřel zavřené dveře. Aleluja!

To jen tak do protokolu, s povídkou to souvisí hodně nepřímo.
20.4.2010 17:27 - Argonantus
Možná ano.
Každý má trochu jinou cestu; a dveře oddělují různé úseky.
20.4.2010 17:33 - Colombo
argonantus: bylo by milé, kdyby jsi na d20 přispíval častěji:)
12.7.2010 12:39 - Argonantus
Bylo by, ale v posledním roce mne trápilo hodně nepříjemných a přízemních věcí. Takže jsem došel vlastně jen k málo podstatným věcem, neměl jsem co říct a byl jsem nesnesitelně nudný. Jestli se to už vyřešilo, to je otázka.
14.7.2010 16:30 - DenGrasse
Hezký příběh a hezké moudro na závěr.
Většině kronikářů se nicméně něco stane :-)
14.7.2010 18:31 - Argonantus
Á, fajn, žes dorazil. Tady je taková asymetrická dobočka Tajemství katedrál.
16.7.2010 12:38 - DenGrasse
Jj, koukám. A rád si přečtu i co dalšího z tebe vypadne; esoterické texty jsem vždycky měl rád, pokud mají hlavu a patu, což se zdaleka nedá říci o všech, ale o tvém ano (i když možná je to jen tvé přizpůsobení mentálním kapacitám nás ostatních :-))) popř. našim schopnostem vnímat ).

A jinak držím palce vám všem, kdož jste se rozhodli po té nelehké cestě kráčet, ať už vede kamkoli.
16.7.2010 17:11 - Argonantus
No, teď ze mne padají spíš jen poznámky na Tajemství; větší text dělám o alchymické Praze, ale ten rozhodně nepůjde na internet. Uvidíme, co vypadne z Tafifa.
16.7.2010 18:05 - DenGrasse
Ok, tak pak dej vědět kde bude k mání :-)
3.9.2014 10:19 - Argonantus
Románový prequel, kde Argonantus Begins, je konečně k mání například tady:
http://www.beletris.cz/e-shop/knihy/114-sedm-ryb-argonantus-9788087105894.html

Díky D20 za několik let spolupráce, která na tom má taky zásluhu.
3.9.2014 10:32 - Yashamaru
Po nekolika letech jsem si vsiml, ze ve skutecnosti nejsi Argonautus :D

Mind blown
3.9.2014 12:48 - Gurney
A navazuje to na tu povídku? Docela rád bych se dozvěděl k jakému kultu/herezi se to vlastně Argonantus přidal a jak velký extrémistista se z něj stal :)
3.9.2014 13:23 - Argonantus
Předchází to. Docela podstatně. Povídka se děje 1179 a kniha je 1142.
Hrdina je ten samý.
Umění je tam samozřejmě taky.
A k čemu se to vlastně dal, to je asi více než zřejmé, milý Watsone.
3.9.2014 13:45 - Gurney
Argonantus píše:
A k čemu se to vlastně dal, to je asi více než zřejmé, milý Watsone.

Přiznám se že opravdu netuším, neznám pozadí, nečetl jsem předcházející diskuzi, o herezích a kultech 12. století toho vím jen málo a to že se k nějaké z nich přidá je čistě můj tip po přečtení té povídky a anotace ke knize. Ale chápu že asi nechceš vyzrazovat pointu celé knihy.
3.9.2014 21:05 - Argonantus
Je alchymista. Pointa to není ani náhodou.
3.9.2014 21:21 - Gurney
J takhle, tak na to bych z povídky ani anotace opravdu nepřišel. A evidentně mám příliš bujnou fantazii, vidím v anotaci rituální vraždy, v povídce chlápka kterému něco vsugerovává tajemný mistr a hned si z toho dělám nepodložené závěry... jdu radši vymýšlet nějaké pěkné dobrodružství :)
3.9.2014 21:29 - Argonantus
Rituální vraždy tam jsou, tajemných mistrů hned několik a nepodložených závěrů spousta.
Takže tak úplně vedle to nebylo.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.19865989685059 secREMOTE_IP: 3.235.243.45