Pravidla

sirien
11.5.2023 12:12
Čaroděj tunelující Stupně pozic
V návaznosti na jinej problém sem našel úplně super-fun exploit Čaroděje, kterej mi přijde že sem doteď nikde nezaregistroval.

Čaroděj na 6. Úrovni dokáže Zřídlem magie vytvořit Pozici 4. Stupně.
Čaroděj na 7. a 8. Úrovni dokáže Zřídlem magie vytvořit Pozici 5. Stupně.
(ano, je to o 1, resp. 2 Úrovně dřív, než by je měl mít dostupný)

Ano, je to krutě kontraintuitivní, ale ne, nikde v pravidlech není nic co by to zakazovalo - prakticky naopak, jediná limitace na vytvořené Pozice jsou dostupné Čarodějné body.

Tohle se dá teoreticky dál flexnout a prohlásit, že protože dokážu tuhle Pozici vytvořit, tak jí mám k dispozici a tudíž se můžu naučit Kouzla daných Stupňů o level nebo dva dřív, než bych měl. Tohle je už diskutabilnější a záleží to na pojetí levelingu.

(Fun fact: navzdory tomu že to pravidla nezakazují a komunita se na internetech shoduje, že to tak as-written skutečně jde udělat, Bing AI si stojí za tím, že to není "as intended" a že by se to povolit nemělo kvůli rovnováze hry - což je nečekaně uvědomnělý postoj)
Autorská citace #1
11.5.2023 12:12 - sirien
Ohledně toho levelingu - Pravidla samotná to nikde neřeší. Adventure's league která se považuje v komunitě za neformální standard říkají, že leveling probíhá jednorázově na konci Dlouhého odpočinku, což je ale zároveň moment, kdy se všechny Čarodějné body resetují a jimi vytvořené Pozice zmizí, což by tenhle exploit blokovalo - Adventure's league řešení je nicméně dost deskovkově gamistické a má jiné nepříjemné implikace (např. že se Kouzelník najednou naučí X nových kouzel jen tak z patra z nuly na sto, dtto pro ostatní co si svá Známá kouzla při levelingu vymění, dtto Alchymista a učení se novým formulím lektvarů a předmětů atd.)


EDIT: jinak teda lidi se na internetech shodují že ano, je to nejspíš nezamýšlený exploit co utekl, ale zároveň to není ani žádné moc combo, protože to podle všeho nejspíš nestojí za to - výměnou za tou dobou v podstatě všechny Čarodějné body dostanete možnost seslat Kouzlo z o +1 vyšší Pozice než byste normálně mohli, což jakože vlastně neni žádný moc terno a ty Čarodějný body se dají použít o hodně líp jinak.

S čímž v podstatě souhlasím, při tvorbě JaD jsme došli k podobnýmu názoru a na posílení Kouzla nad běžně dostupnou Pozici sme tam s dost klidem dali feat, kterej to umožňuje (Vrozená magická síla nebo tak nějak).

Ale stejně to je fun věc - takovej sloník co naprosto utek pozornosti :D
Autorská citace #2
11.5.2023 15:27 - York
I wish I knew a spell that I could use to cast a Wish spell? ;)
Autorská citace #3
11.5.2023 16:28 - Necromancer
A jde to teda kanonicky udělat i v JaD i bez toho featu?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.062002897262573 secREMOTE_IP: 3.137.175.224