Pravidla

Autorská citace #21
22.6.2019 12:38 - Tom Urban
(Odpusťte mi prosím mé dlouhé offtopic posty - snad se alespoň někdo při čtení pobaví... a bude mít hezčí den, když už nic jinýho.)

Pjotr: Podle mě můj osobní time-management pokulhává a je značně podprůměrnej. Kdybych to pro legraci parafrázoval mechanikami Fateu - tak já jako postava jménem Tom Urban v této realitě mám dovednost, pod kterou spadá organizace času - někde na nule. Ale na druhou stranu mi to funguje "metaherně", což s*re dost lidí, co mě léta pozorujou a čekaj, kdy se mi můj laxní nezodpovědný přístup konečně vymstí. Jde tam o dynamiku vynucení, která přidávají nové fate pointy na ruku tomu vyššímu principu, kterej jakožto hráč ovládá mou osobu... a tyto fate pointy potom způsobují, že mívám v kritických chvílích z p*dele kliku dost nepravděpodobným způsobem. Klasické dramatické pády a vzestupy.

V létě roku 2015 například jsem byl bez práce... a měl jsem sice běžící IČO, ale veškeré podnikatelské záležitosti mi stagnovaly - takže zakázky nepřicházely. Což se efektivně rovná minimálně jednomu šťavnatému vynucení na mé osobě. Dále jsem měl podivné a vleklé zdravotní problémy, který mi v okrajové části České republiky (kde jsme pobývali) značně zúžily prostor pro hledání vhodného zaměstnání - ty zdravotní problémy, to bylo další nechutné vynucení. Naštěstí mi nebránily ve čtení RPG příruček a v RPG křepčení doma u stolu. A teď ta zvláštní záležitost, že mám velmi milující, tolerantní a podporující manželku - která místo aby mě mlátila válečkem po hlavě a nadávala: "Ty d*bile, zkrachujeme! Koukej s tím něco dělat!" tak ona místo toho zaujala přístup: "Super nápad, zahrajeme si s tím holandským klučinou RPG..." a to bez jakékoliv jízlivosti nebo ironie... čistej láskyplnej support a potom ještě upřímný nadšení. Nejenže jsme zkoušeli RPG, my jsme například ještě dva dny jen tak pro prohloubení dojmu kreslili společně s manželkou barevnou mapu našeho fantasy světa, ačkoliv pro samotnou hru nebyla třeba. :-) V posledních letech mi vzhledem k mému dramaticky nezodpovědně laxnímu přístupu k běžné realitě řeklo asi dvacet lidí nezávisle na sobě, že moje největší životní štěstí je ta svatá žena, kterou mám. Takže já jako postava mám asi ňákej kombo trojtrik ve smyslu: "Může opakovaně prohlásit, že jej jeho žena v nějakém šíleném nápadu bezmezně podporuje... a pokud to alespoň okrajově dává smysl - může si tak 1x za scénu buď přidat +2 k hodnocení libovolné své dovednosti při libovolné své akci, nebo může ve své akci namísto svého vlastního hodnocení přičítat hodnotu dovednosti své manželky (podle toho, co je výhodnější)." :-) Takže hafo volného času vzniklo tak, že místo toho abychom řešili zdravotní problémy a příjem peněz (které už prakticky téměř došly) - hráli jsme RPG. Logicky jsme tím v dlouhodobém horizontu riskovali nedostatek jídla, exekuci a jiné věci. Což jsme si i uvědomovali... No a přesně ve chvíli, kdy už úřady čekají, že bych jako skrze to běžící IČO jim měl splatit sociální a zdravotní, co jim visím - jak pravděpodobné je, že přijde někdo, koho moc neznám (viděl jsem ho předtím 6x v životě) a řekne, že má chuť naší rodině darovat 40 tisíc korun a vzápětí přidá pro jistotu ještě dalších 40 tisíc, aby to zaokrouhlil na 80 tisíc (a ten člověk je téměř matka samoživitelka na mateřské - žádnej zajištěnej milionář) - jak je to pravděpodobné? Jedna k milionu? Nám se to stalo. Takže ten vyšší princip, co hraje za mou postavu Tom Urban... asi ve vhodnou chvíli volné fate pointy získané z předchozích vynucení vložil do těch správnejch aspektů, aby nás bezbolestně vytáh z brindy.

Takže celej timemanagement mě samotného je tento aspekt mé osoby: "Když se mi nechce řešit průser, čekám, jestli se časem nevyřeší sám." Ale zkoušet se to dá jen na vlastní riziko. :-) (A málokdo to asi bude považovat za něco obdivuhodného... spíš na mě možná někdo - jako na otce rodiny - pošle sociálku...) :-(

Jejej - začíná se projevovat ta má úchylka - odpovědět na otázku celým životním příběhem. A to navíc, jak tak koukám - Pjotr za tou svou myšlenkou "Asi máš obdivuhodný time-management :)" ani nenapsal otázník. :(

(Tak jsem to aspoň prošpikoval fate mechanikama, abych nebyl úplně šíleně offtopic... když už nic jinýho. Napadlo Vás někdy sepsat si kartu postavy na Váš reálný život? Mě to napadlo před rokem... a jak tak koukám - začínám to právě teď realizovat. Trochu mě trápí, že nevim - kolik tomu vyššímu principu, co za mě hraje, ještě zbývá fatepointů... a kolikrát mě tedy ještě může metaherně vytáhnout z průseru, než mu definitivně dojdou... Neví někdo, jak by se to dalo zjistit?) ;-)
Autorská citace #22
22.6.2019 13:05 - Tom Urban
Jerson: My jsme se dvěma dětma měli mnohem víc starostí (starostí s nima i starostí sami se sebou), než jsme později měli se čtyřma dětma. A se šesti dětma těch starostí máme míň, než kdykoliv před tím. Oni nám s lecčím pomůžou a pomáhají si i mezi sebou navzájem... a krásně si společně vyhrají. Nevím jestli by to tak fungovalo i jiným rodičům - je to pouze má doterajší subjektivní zkušenost.

S počtem dětí sice rostou výdaje (dost citelně třeba za jídlo) - takže logicky vzato by potom měla sebrat dost času větší nutnost vydělat... ale vzhledem k tomu, že jsem šílenec, kterej i v běžné realitě bere peníze odjakživa jenom jako nepočitatelnej zápletkovej fenomén (natož pak ve fikci, kde mi Fateem navrhovaná dovednost majetek s hodem na akci proti plovoucí obtížnosti okamžitě sedla) - nám to dosud s penězma procházelo nepravděpodobně hladce. A na nedostatku času se dosud zvýšené výdaje nepodepsaly. Na druhou stranu - otázkou zůstává, kolik fate pointů za mě ještě bude někdo utrácet... aby to s tolika dětma v otázkách příjmů/výdajů metaherně fungovalo i do dalších let.
Autorská citace #23
22.6.2019 14:17 - Tom Urban
Vaarsuvis píše:
Čistě náhodou si nevzpomínáš, jaké "hlubokomyslné" postavy Vám vnucoval? Abychom se tu všichni pobavili :)


U té postavy si vzpomínám na její rasu a také přibližně na její povolání (class) a hodně detailně si vzpomínám na její příběhové pozadí. (Odkud pocházela, čemu a proč se vzepřela... co ji za to stihlo za trest.. a jaký životní cíl jí z toho plynul.) - klidně to tady někde na Kostce rozepíšu... ale v tomto diskuzním vlákně už by mi to IMHO přišlo jako neodpustitelně offtopic... takže bychom museli najít (nebo založit) jiné vhodnější vlákno, pokud souhlasíš.

Snad pouze obecně zde mohu zmínit:
I s odstupem času mi ta postava přijde v podstatě inspirativní, uvěřitelná, smysluplná a zajímavě prokreslená. Projít si s tím vypravěčem tenkrát tu tvorbu postavy mi rozšířilo obzory - začít postavu vnímat nejen jako statistický souhrn toho, co umí (nebo, co neumí)... ale naopak postavu vnímat jako živou bytost s vlastním příběhem.

Kdyby ji tenkrát hrál někdo jiný u stolu než já, bavilo by mě to. Kdyby mi dnes někdo přišel ke stolu, že ji chce hrát ve Fateu - vůbec bych s tím jako vypravěč neměl problém. A dokonce si dovedu představit, že bych ji jako vypravěč vzal do naší Fate fikce jako vedlejší postavu... a musel se tak o ni jako vypravěč částečně "starat", kdykoliv by byla součástí děje. Z tohohle pohledu mi ta postava přijde naprosto v pohodě.

Problém byl jenom ten, že když už bych já jako hráč (ne jako vypravěč) měl dlouhé herní hodiny sám ztvárňovat právě tuto postavu, tak by mi to (dnes stejně jako tenkrát) přišlo strašně líto vzhledem k jiným postavám, na které bych měl já jako hráč mnohem mnohem mnohem větší chuť. (Například zvolená rasa mě příliš nepodněcovala... a životní cíl té postavy byl pro mě jako pro jejího hráče nesnesitelně masochistický.)

Problém tedy IMHO byl, že tak jak někteří vypravěči railroadujou své skupiny svým předvymyšleným příběhem. Tak tenkrát tamten GM si předpřipravil postavu, kterou chtěl on ve hře mít - sice zajímavou postavu, to uznávám... no ale potom mě do ní nehorázným způsobem narailroadoval. Když jsem to včera večer svým dětem vyprávěl jako příběh z dob mých studií - tak se mě vycházejíce z toho jak pomaloučku společně tvoříme postavy ve Fateu - zděšeně ptaly: "Cože, to jako v DnD hráčovu postavu určí vypravěč?! To je přeci odporné..." Tak jsem to musel uvést na pravou míru: "Ne, to není problém DnD... to byl problém toho vypravěče." :-) (Mohl jsem se tomu tenkrát asi ubránit a nebýt tak submisivní... ale stejně by to asi moc zábavy nepřineslo, protože by ten GM asi potom stejně během hry railroadoval kdo ví co všechno ostatní.)
Autorská citace #24
22.6.2019 21:49 - Šaman
Tom Urban píše:

Zajímavý životní příběh. :)

Jinak k těm přistupům ve FAE. S nimi má problém hodně lidí. Ale kdybys byl zvyklý na vlastnosti (síla, obratnost, inteligence, …) tak není problém používat je místo přístupů. Z toho životopisu není úplně jasné, jestli ti přirostly k srdci, je to spíš doménou DnD a původního DrD.
Výhoda menšího počtu přístupů/vlastností oproti velkém počtu dovedností je jednodušší deník a menší složitost třeba pro děti. Ale jestli jste si už zvykli na dovednosti a vyhovuje vám to, tak fajn. Tam je zase zajímavější character building.
Autorská citace #25
23.6.2019 10:55 - Tom Urban
Šaman: Děkuju Ti za podnět. Vlastnosti (síla, obratnost, inteligence, ...) znám ze Stínu meče - a je to pro mě zajímavá otázka, co by se u stolu stalo s naším Fateem, kdybychom je začali používat namísto přístupů/dovedností.

Ale abych byl fér... a neplevelil nadále něčím nesouvisejícím zdejší vlákno - raději jsem založil:
jedno nové moje ryze subjektivně osobní Fate vlákno
(nějaké své úvahy nejen o dovednostech/atributech/přístupech rozepíšu raději tam)
Autorská citace #26
12.4.2020 15:51 - sirien
Přidána interaktivní karta postavy z mých Star Wars (ve skutečnosti univerzální alternativa k běžné kartě postavy z FC)
Autorská citace #27
12.4.2020 16:27 - Aegnor
Háže to Object not found, chybí ti u odkazů přípona souboru.
Autorská citace #28
12.4.2020 16:47 - sirien
krajně otravné, díky, opraveno

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.084208965301514 secREMOTE_IP: 54.205.179.155