Kultura

Gurney
31.12.2015 19:32

Hotové překlady

- Základní triáda (PHB, DMG, MM) - ShadoWWW
- Basic rules + Starter Set - ShadoWWW
- Úvodní sada - Essentials Kit - ShadoWWW

- Dobrodruhův průvodce Mečovým pobřežím - Chrochta, Merlin, ShadoWWW, Sirien
- Xanatharův průvodce vším - Log 1=0, Maelik, ShadoWWW, Pan Bača
- Volův průvodce netvory - by Merlin, ShadoWWW, Sirien

- Strádovo prokletí - Pan Bača, Demonica & exi
- Poklad dračí královny - MartinCZ, Pan Bača, Pilchowski
- Hlubina: Dračí loupež - exi, pan Bača
- Drak z Ledového štítu - exi, ShadoWWW, wlkeR, Pan Bača
- Ztracený důl Fendelveru - exi, wlkeR, Pan Bača
- Alcrosský řezník - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Pobřeží snů - Demonica, exi
- Rudá ruka zkázy - Chrochta, exi
- Kaple na útesech - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Hrobka anihilace - Merlin, Pan Bača, Pilchowski, Tarfill
- Sestup do Avernu - exi, Pan Bača Pilchowski, ShadoWWW
- Nádherná zima - Chyba, Pan Bača, Heznick
- Příběhy ze Zejícího portálu - Chrochta, Pan Bača
- Různé doplňky a samostatné dílčí věci vč. nějakých těch dobrodružství: Materiály a odkazy pro pátou edici D&D

Dílčí překlady

Různé
- Witchhunter (Matova classa pro D&Diesel) (by Sirien&ShadoWWW)


Běžící překlady

- Xanathar - ShadoWWW (& Maelik a Log), Chyba
- Misty fortunes - wlker
- Storm Lord's Wrath
- Storm King's Thunder
- Princes of the Apocalypse
- Tasha Cauldron of Everything- Hranolky
- Duchové slaniska- Chrochta



Tasha - zdroj pro SRD
Hlasovat může jen přihlášený uživatel.
16.9.2019 16:32 - ShadoWWW
Jinak mně osobně se ta pravidla z Úvodní sady líbí v tom, že svým rozsahem mi připomínají DrD Pravidla pro začátečníky verze 1.6 a podle mě ideální jeho nástupce pro dnešní děti.
16.9.2019 16:38 - Šaman
Moc pěkná sbírka. Tohle už je dobrý argument pro to doporučovat 5e těm, kteří chtějí "klasický dračák a česky". A v moderním kabátku.
(I když dnešní dotaz na počítání šípů a jídla mě opět utvrdil v tom nedoporučovat DnD lidem, kterým jde víc o vyprávění a míň o deník postavy a seznamy věcí a dovedností…)
16.9.2019 16:43 - efram
Šaman píše:
(I když dnešní dotaz na počítání šípů a jídla mě opět utvrdil v tom nedoporučovat DnD lidem, kterým jde víc o vyprávění a míň o deník postavy a seznamy věcí a dovedností…)


nezlob se ale tohle mi přijde jako hodně lichá argumentace. Oba směry se v pohodě mohou prolínat a prolínají. Všiml jsem si, že se tady dost hra jako taková škatulkuje. není to podle mě dobře. To co popisuješ by rozhodně nemělo být tím faktorem k ne-doporučení.
16.9.2019 16:44 - Log 1=0
Munici si můžeš počítat i v Apocalypse World. Sice to bude naprosto míjet pointu věci, ale ono ji to dost míjí i v tom DnD.
16.9.2019 16:49 - Šaman
Ouk, sorry. Hlavně kvůli tomu, že sem to nepatří a opravdu tu nechci rozjet diskuzi, která by přebila téma vlákna - obdivuhodnou práci překladatelů, korektorů a sazečů.
16.9.2019 16:51 - ShadoWWW
Já jsem nad tím jednu dobu hodně přemýšlel. Podle mě hra (ve smyslu pravidla) jako taková prochází několika stádii vyspělosti:

  • Když si vymyslíš pravidla, vedeš podle nich svá hraní a jsi současně mentor i aplikátor pravidel u stolu.
  • Když vedeš hru podle svých pravidel, ale hráči už nepotřebují tvou pomoc k přípravě a hraní svých postav.
  • Když někdo jiný vede hru podle tebou navržených pravidel s tebou jako hráčem a zvládá to bez tvé pomoci, třebaže vede hru jinak, než bys ji vedl ty (zde pozor na nevyžádané rady!).
  • Když tvou hru zvládají hrát jiné skupiny, ale pořád potřebují poradit s aplikací pravidel.(*)
  • Když tvou hru zvládají hrát jiné skupiny a hrají různými styly, nejen stylem, kterým bys hrál ty (a vůbec jim to nevadí).
  • Když tvou hru hrají jiné skupiny a nejen že hrají různými styly, ale i pravidla si často vykládají jinak, než bys je vykládal ty (a vůbec jim to nevadí). (**)
  • Když vznikají celé komunity hráčů tvé hry, co pomáhají jiným s tvými pravidly, aniž by byly na tobě závislí (a možná je vykládají i jinak, než bys je vykládal ty).
  • Když vznikají tvůrci nových pravidel, dobrodružství a jiných doplňků tvé hry, na tobě nezávislí
Většina autorů vlastních pravidel RPG se nikdy nepřehoupne přes (*). A (**) jsou čestné výjimky. Přesto vyspělá hra se pozná právě tak, že se odstřihla od svých tvůrců i jednoho stylu hraní. Nevyžádané rady ji spíš vrací zpět, než aby ji posouvaly dál. DnD 5E je IMHO tak vyspělé, že si dokáže poradit s nejrůznějšími styly hraní bez ohledu na náš názor.
16.9.2019 17:26 - wlkeR
Hurá, zrovna dneska jsem nafasoval své dva D&D kroužky na letošní školní rok. Jedni jsou převážně pokročilí, ale druhým myslím zkrácená pravidla sednou :)
16.9.2019 17:32 - pilchowski
wlkeR píše:
Hurá, zrovna dneska jsem nafasoval své dva D&D kroužky

to se máš, já nafasoval mail, že nějak nebyl zájem a tak nic nebude
16.9.2019 17:32 - Pan Bača
Jsem možná trošku hnidopich, ale:
- Korektura proběhla jen u Ztraceného dolu, ne u celé začátečnické krabice.
- ztracený důl se může vyhodit/přehodit z běžících překladů
- ztracený důl by bylo dobré přidat i do třetí části (dobrodružství), stejně jako tam je Drak z Ledového štítu
16.9.2019 17:34 - Šaman
Můžem to šířit třeba po Fb? (Když je to neoficialní…)
16.9.2019 17:37 - ShadoWWW
Šaman: Můžeš jen neoficiálně ;)

Pan Bača: Změním to, jak se dostanu ke kompu.
16.9.2019 18:57 - Pan Bača
Offtop:ShadoWWW píše:
Dcera (9 let) teď ve 4. třídě zakládala se spolužáky novou skupinu

A ve které škole jsou tak šikovní žáci? Že bych tam děcka přehlásil
16.9.2019 19:13 - ShadoWWW
V Brně. :)
16.9.2019 19:50 - wlkeR
Nkdo má školu života, jiný školu Brna.
16.9.2019 20:03 - Pan Bača
Tak já se tady poohlédnu. ;-)
Konec Offtop
16.9.2019 20:05 - sirien
Koukám, že ShadoWWW plánuje v dlouhodobém výhledu a chystá se ovládnout českou DnD scénu vlastním rodinným klanem.
16.9.2019 20:05 - ShadoWWW
Když se na ty překlady teď dívám, měl bych na vás všechny jedno zamyšlení.

Prve trocha historie.

Když Wizardi v roce 2014 vydávali DnD 5E, vydali nejdřív Začátečnickou krabici (Starer Set), ve kterém bylo dobrodružství Ztracený důl a k tomu i malá příručka, ve které byly popsány základní pravidla hry a omezený počet kouzel tak, aby si hráči klerika a kouzelníka měli z něčeho vybírat. To bylo ještě pár měsíců před vydáním Příručky hráče.

Už v té době si hráči ztěžovali, že si nemohou vytvořit svou vlastní postavu. Aby si hráči nemuseli kupovat Příručku hráče, vydali Wizardi Základní pravidla (Basic Rules), která obsahují pravidla pro tvorbu postav, ale oproti Příručce hráče jen velmi omezené možnosti výběru. Pravidla pro PJ v rámci Základních pravidel nabízeli jen žalostně málo. Jen pravidla pro tvorbu střetnutí a pak pár nestvůr. Oproti Průvodci Pána jeskyně a Bestiáři to bylo zanedbatelné (nejspíš v té době Wizardi nestíhali připravit nic většího).

Wizardi slibovali, že Základní pravidla budou něco jako Basic D&D a PHB+DMB+MM něco jako složitější AD&D. Tehdy jsem se domníval, že by mohly vycházet dvě řady dobrodružství, pro každou variantu pravidel jedno. Nasvědčoval tomu i model, který Wizardi slibovali. Ligu dobrodruhů jako epizodní dobrodružství pro Základní pravidla (s tím, že co nebude v nich, bude součástí konkrétních dobrodružství) a pak knižní kampaně, pro které bude potřeba mít PHB+DMG+MM. A skutečně to tak ze začátku fungovalo. Ukázalo se ale, že pro Wizardy je udržování těchto dvou linií náročné a nakonec i pro Ligu dobrodruhů se doporučuje PHB+DMG+MM a není zaručena 100% kompatibilita jen se Základními pravidly.

Už v době, kdy byla k dispozici Základní pravidla, byla diskutabilní existence té sešitové příručky (kterou jsem ve své době nazval Prvotní průvodce) ze Začátečnické krabice, protože nepřinášela žádný benefit. DnD Beyond Prvotního průvodce ani nezakomponovávali a rovnou hráčům k Ztracenému dolu doporučovali Základní pravidla. V překladech jsem Prvotnímu průvodci dal aspoň takový benefit, že na jeho začátek jsem umístil krátké dobrodružství pro jednoho hráče ve stylu Jarikova dobrodružství z DrD 1.6. Existence Prvotního průvodce vedle Základních pravidel byla ale stále diskutabilnější, zvlášť v době, kdy se začaly rozšiřovat streamy a pro začátečníka bylo jednodušší shlédnout nějaké video z hraní na Youtube než číst gamebookovské Gerikovo dobrodružství z Prvotního průvodce.

Nakonec to, zdá se, vyřešila Úvodní sada, která přišla s příručkou, která ve všem převyšuje jak Základní pravidla, tak Prvotního průvodce. Ty dva produkty přestaly mít smysl, hlavně kvůli náročnosti jejich udržování a erratování. Už teď jsou Základní pravidla o několik errat za Příručkou hráče.
16.9.2019 20:05 - ShadoWWW
Pokročilý hráč DnD sáhne vždy rovnou po Příručce hráče, Průvodci Pána jeskyně a Bestiáři, než aby řešil nějakého Prvotního průvodce, Základní pravidla nebo pravidla z Úvodní sady.

Pro začínajícího hráče (nebo skupinu) je v tuto chvíli ale určitě těžké určit, kde začít. Navíc pravidla v Prvotním průvodci, Základních pravidlech a Úvodní sadě pravidel se ve většině duplikují.

Navrhuji proto kvůli přehlednosti stáhnout z nabídky Základní pravidla (která jsou stejně zastaralá a potřebovala by zkontrolovat a opravit) i Prvotního průvodce bez náhrady a ze všech zjednodušených pravidel nechat jen Úvodní sadu pravidel (tu z Úvodní sady), která je teď čerstvě revidovaná a nabízí pro začátečníky největší komfort. V začátečnické krabici bych odkázal hráče přímo na Úvodní sadu pravidel.

Jak jsem psal. Přijde mi zbytečné v tuto chvíli udržovat tolik řad, které jsou pro nováčky zmatečné.

Co vy na to?
16.9.2019 22:14 - Pan Bača
Já jsem pro. Sám jsem v tom začínal mít guláš a opravovat teď druhou příručku podle té první považuju za zbytečný komfort (vlastně první podle druhé, nebo možná dokonce třetí).
Ale v přehledu bych obě dvě nechal, třeba s poznámkou, že pravidla jsou neaktualizovaná a aktuální verze je v té poslední.
16.9.2019 23:55 - sirien
Já bych to nedělal, přijde mi nesmysl něco "stahovat".

Můžeš to třeba dát stranou na samostatnou stránku "archiv" a nechat to tam s příslušným vysvětlením. Dává mi to mnohem větší smysl - zachovává to kontinuitu, kde to k dispozici kdyby to někdo zpětně hledal a zůstává to "v knihovně" jako ukázka vší práce, co se na DnD překladech odvedla.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.081315994262695 secREMOTE_IP: 100.26.140.179